1812 NAPOLYON BÜYÜK ORDUSUNUN RUSYA SEFERİ ZAMAN- İKLİM ETKİSİ GRAFİĞİ

Büyük Ordu 23 haziran 1812’de Niemen Nehri’ni geçti ve Napolyon, hızlı bir yürüyüş ile bu dev savaş makinesini, Mikhail Barclay de Tolly ve Pyotr Bagration komutasındaki iki ana Rus ordusu arasına yerleştirmeyi umuyordu. Fakat seferde bir dizi talihsizlik yaşandı ve Rus ordusu üç kez kıskaçtan kurtulmayı başardı. 7 Eylül 1812’de Borodino Muharebesinde Moskovayı savunan Rus birlikleri ile Fransızlar karşılaştı. Muharebe kanlı oldu fakat sonuçsuz kaldı ve Büyük Ordu için bir Pirus Zaferi oldu. Savaştan bir hafta sonra, Büyük Ordu nihayet Moskova’ya girdi ve şehri büyük ölçüde boş ve alevler içinde buldu. Askerleri kundakçıları avlarken ve şehrin tarihi bölgesini korurken yangınlarla uğraşmak zorunda kaldılar. Napolyon ve ordusu, Moskova’da bir aydan fazla kaldı. Beklentileri Rusların barış teklif etmesiydi fakat umdukları gibi olmayınca büyük bir hayal kırıklığıyla geri çekilmeye başladılar.

Charles Joseph Minard’ın ünlü grafiği.

Siyah bant dönüş yoludur, artan soğuklar ile ordunun yok oluş sebebi görülmektedir, ordu savaş sebebi ile kırılmamış soğuk etkisi ile yok olmuştur..

Napolyon’un 1812 Rusya seferi sırasındaki asker kayıplarını, ordunun hareketlerini, ve hava sıcaklıklarını zamansal hareketleri ile gösteriyor.
Bu önemli gösterge savaş hareketlerinin doğa etkenleri etkisini görmek için çok önemlidir..
Bilim insanları Napolyon’un bu savaştaki başarısızlığını coğrafyanın iklimsel etkilerine bağlarlar, Rusya kışları çok etken savaş yapan ve çok büyük kış savaşları kazanan bir tarihe sahiptir, Osmanlı – Rus savaşlarında da bunu görmek mümkündür, özellikle Sarıkamış harekatı kış etkisi ile kaybedilmiş savaştır..
https://tr.wikipedia.org/wiki/Büyük_Ordu
.
.
.
.
.

Hakkında Türk Bilimi