Ata bin Ebi Rabah, Nübye(Afrika Kuş kırallığı-Afro-Asiyatik toplum) asıllı bir aileden olup Yemen’in Cened şehrinde dünyaya geldi., Tabiin dönemi fıkıh, tefsir ve hadis bilginidir.
https://en.wikipedi0.org/wiki/Nubians
Ebu Rebah, döneminin en büyük hadis bilgini ve Mekke müftüsüydü. Aslen Yemenlidir ve 647’de Cened bölgesinde doğmuştur. Mekke’ye köle olarak getirilmiş daha sonra özgürlüğüne kavuşmuştur.
Sahabelerin pek çoğunu görmüş ve onlardan hadis dinlemiştir.
Hadis konusunda ve takvadaki titizliği ile meşhurdur.
İslam dünyasında kabul görmüş pek çok hadisi o bildirmiştir.
Ebu Rebah, 732’de Mekke’de ölmüştür.
https://islamansiklopedisi.org.tr/ata-b-ebu-rebah
https://id.wikipedi0.org/wiki/Atha_bin_Abi_Rabah
https://tr.wikipedi0.org/wiki/Ata_bin_Ebu_Rebah
.
.
Halife Süleyman dindar bir insandı ve alimleri çok severdi, Ata bin Ebu Rebah’ı müftü olarak atadı, daha sonra bütün halkını topladı ve dedi ki,..
“Gördüğünüz şey utanılacak bir şey değildir Allah rızası için Ata bin Ebu Rebah bilgisinden dolayı benim tarafımdan yüceltilmiştir ve şereflendirilmiştir, Ata bin Ebu Rebah’a kızmış olanlar var, ben ona kızmadım, Ey çocuklarım ve yardımcılarım, o dini inceliyor çünkü din bilimi halifelerin tahtlarını yenecek”
https://belitung.tribunnews.com/2017/05/13/tanpa-demonstrasi-ternyata-masalah-umat-muslim-ini-bisa-ditanggapi-serius-oleh-presidennya
.
Memun, 832’de Beytü’l-Hikme (Bilgelik Evi) adlı bir akademi kurdu. Burada Yunanca, Süryanice, Farsça ve Sanskritçe yapıtlar Arapça’ya çevrildi.
.
.