Ayşe Bibi; sevgiye adanmış bir kadın ve bilge bir kadın Babaj Hatun
.
Bu resim Hoca Ahmet Yesevi dergahında tavus kuşu ile çekilen resim Kazak gelin -damat geleneği, bu geleneğin bölgedeki Ayşe Bibi dönemindeki türbede görülmesi bölgenin kutsallığının çok eski bir kültürün devamı olduğunu gösteriyor. Fotoğraf; Aşkın Çakır.
Kazakistan’ın güneyindeki Jambul bölgesinin Jambul şehrindeki Ayşe Bibi köyünde Babac Hatun Türbesi’nin yaklaşık 20 m. güneyinde yer alır.
Ayşe Bibi Türbesi, tuğla malzemeyle inşa edilmiş ve cepheleri süslemeli terrakota plakalarla kaplanmıştır. Kare planlı yapının köşelerinde yukarı doğru incelen silindirik kuleler bulunmaktadır .
Dıştan 8.50 x 8.50 m. ölçülerinde
Duvar kalınlığı yaklaşık 1.60 – 1.65 m.dir5 .
Silindirik köşe kuleleriyle sınırlandırılmış cephelerin ortasında sivri kemerli birer eyvan yer alır.
Ortaçağa ait Ayşe Bibi Türbesi imana ve sevgiye adanmış bir yapı. Ayrıca anıtta kutsal bir tılsımın var olduğuna inanılıyor. Bölgedeki Kazak Türklerinde günümüze kadar devam eden adetler vardır., yeni evlenen gelin ve damadın ilk uğrak yeridir
https://en.wikipedia.org/wiki/Aisha_Bibi
Taraz şehri yakınında XII. yüzyıl başlarına tarihlenen Ayşe Bîbî Türbesi kare planlı, köşelerinde büyük sütunçeler bulunan, tuğladan yapılmış bir binadır. Kitâbesi yoktur; fakat Karahanlı Sultanı Nasr b. İbrâhim tarafından eşi (Alparslan’ın kızı) Ayşe Bîbî için yaptırıldığı kabul edilir. Binanın kubbesi ve üst kısmı yıkılmıştır. Bütün cepheleri hiç boşluk kalmayacak şekilde, altmış dört değişik kabartma desenle işlemeli pişmiş topraktan levhalarla bezenmiştir. Almatı Müzesi’ndeki rekonstrüksiyon maketinde piramidal külâhlı olarak sergilenmektedir. Hemen yakınındaki Babac Hatun Türbesi tuğladan yapılmış, 7 × 7 m. ölçülerinde bir bina olup bu da XII. yüzyıl başlarına tarihlenir. Üzeri içten kubbe, dıştan yıldız tabanlı çok yüksek prizmatik külâhla örtülüdür. Ön cephesi beden duvarlarından daha yüksek tutularak geleneğe uyulmuştur. Eski fotoğraflarında giriş cephesinde kabartmalı yazı kuşağı görülmekteyse de bugün mevcut değildir.
http://www.islamansiklopedisi.info/dia/ayrmetin.php?idno=250129
http://sanattarihidergisi.ege.edu.tr/index_htm_files/STD%20XIV-I-bubur.pdf
Karahanlı Devleti, 840 – 1212 yılları arasında Orta Asya ve günümüz Doğu Türkistan toprakları üzerinde hüküm sürmüş bir Türkdevletidir.
Bazı tarihi kaynaklarda bu krallık, “İlekhan Krallığı” olarak geçer. Bulunan maden paraların bir çoğunda tipik “İlek (Iilik, elik, vs.)” sözü vardır. İslâmi kaynaklarda, örneğin Ali ibn el-Esir, o hanedanın ismini al-Hāqaniya, al-Hāniya veya al-Āfrāsiyā diye tanımlamıştır. Eşzamanlı edebiyat kaynaklarında genellikle hanedan ismi Kağaniye (Ḵāqāniya) (Ḵağan), al-Moluk al-Ḵāniya al-Atrāk “(Mülûk Bâvendîyye)” veya Āl-e Afrāsiāb (Afrasiab ailesi, hanedanı; Şehname‘deki Turan kralı) denilmiştir.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Karahanlılar
https://en.wikipedia.org/wiki/Kara-Khanid_Khanate
http://turkbilimi.com/mukarnas.html
http://www.shiro1000.jp/muqarnas/data/central.htm#TURKESTAN
Babaj hatun;
tuğladan yapılmış, 7 × 7 m. ölçülerinde bir bina olup bu da XII. yüzyıl başlarına tarihlenir. Üzeri içten kubbe, dıştan yıldız tabanlı çok yüksek prizmatik külâhla örtülüdür. Ön cephesi beden duvarlarından daha yüksek tutularak geleneğe uyulmuştur.
Eski fotoğraflarında giriş cephesinde kabartmalı yazı kuşağı görülmekteyse de bugün mevcut değildir.
http://www.islamansiklopedisi.info/dia/ayrmetin.php?idno=250129
Babaji’nin nasıl yüzyillar boyunca Himalaya’larda yaşadığını ve yaşarken nasıl birçok spiritüel öğretmene uzaktan kılavuzluk yaparak yönlendirdiğini, çoğunlukla yönlendirilen bu öğretmenlerin Babaji tarafından yönlendirildiklerinden haberlerinin bile olmadığını açıklamıstır.
http://www.babajiskriyayoga.net/turkish/about-babaji.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Aisha_Bibi
https://en.wikipedia.org/wiki/Samanid_Mausoleum
https://tr.wikipedia.org/wiki/Samaniler
https://tr.wikipedia.org/wiki/Sasani_imparatorluğu
https://tr.wikipedia.org/wiki/Babailik
.
.
Etiketlerayşe bibi babaj hatun bilge türk kadınları karahanlı Kazakistan taraz
İlginize teşekkürler
Türklere karşı savaşılmaz, Martin Luter 1483-1546
. Avrupa Hıristiyan yönetimi bilim ve bilim insanlarını dışlamış ve bilimsel çalışmaları cezalandırmıştır. Avrupa’nın Dinadamlarının …
Türkiye’de yerli motor üretim tarihi
NECMETTİN ERBAKAN 1953 yılında Aachen Teknik Üniversitesi’nde “dizel motorda ateşleme işlemleriyle ilgili teori” konulu …
Bir yorum
geri dönüş İslam kutsal yapılarındaki Mukarnaslarda “Nakşi Bukalemun” sanatı | Sultangazi Sanat Kültür Platformu