dogu turkistan kazilarinda 3000 yillik tas siperler bulundu

Ev / Genel / Doğu Türkistan Kazılarında 3000 Yıllık Taş Siperler Bulundu

Doğu Türkistan Kazılarında 3000 Yıllık Taş Siperler Bulundu

Arkeologlar Çin Özerk Uygur Eyaleti’nde Göçerlerce Kullanıldığı düşünülen kurban törenlerinde kullanılmak amacıyla yapılmış 3000 yıllık taş siperler buldu.

Siperler Altay Dağları eteklerindeki Moğol sınırına yakın bir yer olan Çiçek Denizi Gölü’nde (Huahaizi Gölü) keşfedildi. Göl kıyısında bulunan çayırlık alanlar bu taş siperlere ev sahipliği yapmaktadır. Bölgeye saçılmış çok sayıda değişik geyik damgalarıyla süslü taş siper bulunmaktadır. Siperler genellikle beşgen şekilde taşlardan yapılmış olup, biri diğerlerinin merkezinde ve ortası daire şeklinde oyuk vaziyette bulunmuştur ve etrafları balıksırtı şeklinde desenlerle kaplıdır. Xinjiang Arkeoloji Enstitüsü Araştırmacısı Lyu Enguo “Okuma çalışmaları bize bu taş siperlerin geç bronz çağında dikildiğini, yani tahminen 3000 yaşında olduğunu gösterdi” demiştir. Lyu, bu keşfi eski göçer yaşamını anlamada bir kırılma noktası olarak tarif ediyor. Çin Sosyal Bilimler Akademisi ve Altay İli Valiliği ile Qinghe İlçesi Kültürel Kalıntılar Bürosu uzmanları buluntuları koruma amaçlı kazılara temmuz ayında başladılar. Depremler, iklim değişiklikleri ve göldeki su taşkınlarından doğan su aşındırmları sebebiyle en kısa zamanda önlem alma ihtiyacı duyan yetkililer eğer önlem alınmazsa buluntuların daha da zarar göreceğini belirttiler. Arkeologlar taşlar üzerindeki geyik desenleri ile diğer desenleri karşılaştırmışlar ve çevrede bunlara benzer pek çok geyik motifli taş siperler daha olabileceğini belirtmişlerdir. Geyik desenli bu megalitler Moğolistan ve Sibirya’da oldukça yaygın olarak görülmektedir. Genellikle tasvirlerde geyikler uçar şekilde gösterilmiştir. Taşlar ve bu taşları yapanlar üzerinde araştırmacılar bir çok teoriler öne sürmektedir. Ancak henüz ortak bir görüş bulunmamaktadır. Uzmanlar bu kutsal alanların savaşlardan sonraki ayinler için değil kurban törenleri için yapıldığını düşünmektedir. Çin Sosyal Bilimler Akademisinden Guo Wu “Bunlar bence büyük olasılıkla kötü ruhları ritüel esnasında uzak tutmak için yapılmışlar” şeklinde görüşlerini sunmuştur. Modern şamanlar genellikle bu iş için kıyafetlerinde küçük nesneler asarlar. Guo, bu keşifle beraber bu uygulamaların tarihini en az 1000 yıl geriye tarihlenebileceğini söylemiştir. Geç Bronz Çağı ve Erken Demir çağı arasındaki dönemde, bozkırda yaşayan halk hayvancılık ile uğraşmıştır. Göçer Kültürü Altaylılar zamanında oldukça zengindir. Guo şöyle devam etti: “Avrasya Bozkırlarının Sosyal ve Ekonomik evrimi içerisinde bu ritüel alanı buluntularının bize çok önemli malzemeler sağladığını kabul etmek gereklidir. Bu da bize Şamanizm odaklı yaşam süren eski göçerlerin manevi dünyasını oldukça nadir bulunan bir görünümle sunuyor. ” Arkeologlar ayrıca oldukça iyi korunmuş bir geyik başı ortasına saplanmış bir hançer, bir sadak ve bir savaş baltası buldular. Bölgedeki araştırmalar Pekin Üniversitesinden Profesör Lin Meicun tarafından yürütülmektedir. Araştırmalar sonucunda bölgenin Arimaspiler (Detaylı Bilgi İçin Bakınız: http://en.wikipedia.org/wiki/Arimaspi) tarafından terk edildiğini göstermektedir. Arimaspiler Altay ve Sayan Dağları bölgesinde hüküm sürmüşlerdir.



Hakkında Alpaslan Gavaz

İlginize teşekkürler


Tayfur köyü antik Trakyen tahtı

Trakyen yarımadası Tayfur köyünde Trakyenlerden günümüze tarih

Çanakkale Trakyen yarımadası ( Thracian Chersonesos) Tayfur köyü mübadele Türklerinin Rumlardan kalma köyüdür. Kaya oyma Trakyen …


Çok yaşlı dut ağacı- Karainebeyli

Gelibolu Karainebeyli Kalaycı dede antik alanı

Kalaycı dede  antik alanı Gelibolu  Karainebeyli köyü Kara Nebi antik mezarlığı yakınındadır. Kalaycı dede  antik …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




*


Hakkında antikor