Bu yazı dünya coğrafyasını, habitat kültürünü tanıtmak için hazırlanmıştır..
Türkiye Cumuhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bir milletin millet olabilmesi için DİL, TARİH, COĞRAFYA bilgisinin olması gerektiğini düşünerek ilk yaptığı eğitim çalışması DİL-TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ kurmak olmuştur, bilge atamızın yolundan giderek bu çalışmaları sürdürüyoruz.
TABİAT, TOĞA, COĞRAFYA
TOĞA- TABİAT kendiliğinden var olan, sürekli değişen, dönüşen tüm fiziki evren ve onun kendiliğinden işleyişi.
COĞRAFYA, yeryüzünü niteleyen fiziksel, ekonomik, biyolojik, insansal ve siyasal gerçekliklerin tümü.
AT, ATA, ATİLA, ATLAS
ATLAS, belirli bir alanı ya da bütün dünyayı göstererek, coğrafya, astronomi, dilbilim vb. bir ya da birkaç konuyu açıklamak için hazırlanmış haritalar derlemesidir.
Coğrafya atlasları ilgili bölge konusunda iklim, yerbilim, bitki örtüsü ya da nüfus gibi konuları içeren tematik bilgiler de kapsayabilir.
HARİTA, yeryüzünün tümünün ya da bir parçasının belirli oranlarda küçültülmüş bir şekilde bir düzlem üzerinde gösterimidir. Yeryüzü düzleme açılamayan kapalı bir şekil olduğundan küçültme ile birlikte harita projeksiyonları kullanılarak düzleme izdüşüm işlemi de yapılır.
Haritanın temel işlevi, bölgenin topografyası ya da ilişkili diğer konularda, jeolojisi, jeomorfolojisi, iklimi, trafiği, yeraltı kaynakları, değişik bakış açılarından ekonomisi vb. hakkında bilgi vermektir.
Başlarda haritacılık yalnız savaşlar sayesinde var olmuş, daha sonraları bilimsel ve siyasal konularda söz sahibi konuma gelmiştir. Haritacılık anlayışında en doğru hesapları yapabilen denizciler olduğundan dolayı Portekizler haritacılık tarihinde önemli bir yer tutar. Yine aynı biçimde ünlü gök bilimci Ptolemaios (Batlamyus) tarihi geçmişinde haritacılığa ismini altın harflerle kazımıştır.
Bu haliyle harita, insandan (haritayı üreten kartograf) insana (harita kullanıcısı) yer referanslı bilgi aktaran, genel olarak basılı bir iletişim aracıdır.
Haritalar, basılı haritalar ve sayısal haritalar olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Sayısal harita (vektör harita, raster harita, matris harita) niteliğindeki coğrafi veriler, Ulusal Coğrafi Veri Altyapısı’nın temel altlık verilerini oluşturur.
Anadolu Medeniyetleri Müzesinde yer alan ve MÖ 6200 yıllarına tarihlenen Çatalhöyük kent planını gösteren harita, dünyanın bilinen en eski haritasıdır.
TABİAT, TOĞA, COĞRAFYA, ATLAS, HARİTA aynı mantıklar tanımı için kullanılıyor ise bunların her biri zaman ve insan toplum kültürünü tanımlar,
https://tr.wikipedia.org/wiki/Doğa
https://tr.wikipedia.org/wiki/Coğrafya
https://tr.wikipedia.org/wiki/Atlas_(harita)
https://tr.wikipedia.org/wiki/Harita
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.