Türk havacılığı ve Dünyanın en yüksek kalitesi ASKERİ KALİTE

Normal insan yaşamında hatalar telafi edilerek yenilenir ve başarı sağlanıncaya kadar süreç devam eder…
Savaştaki “Askeri kalite” yaşam ve ölümün ayni anda işlendiği hareketin kalitesidir… buradaki hatada tekrar yoktur…

Askeri hareketlerde domino etkisi çok dikkate alınır.
Atasözü şöyle der; Bir mıh bir at kurtarır, bir at bir savaş kurtarır, bir savaş bir devlet kurtarır, bir devlet bir millet kurtarır, bir millet insanlık kurtarır.

İnsanlar doyumsuz ihtiyaçları olan varlıklardır, ihtiyaçları gereği toplu yaşam sürdürürler, fakat gerek bireyler gerek ise toplumlar var olmak için aralarında savaş oluşturan anlaşmazlıklar oluşturur…
Bir çok bilge toplum ve bir çok imparatorluk gücünde toplum savaşlar ile yok edilmiştir, bu savaşlara toplumda “ölüm kalım savaşı” denmiştir, bu savaşlar sonucu birçok bilge yönetimler, bir çok bilimsel yaşamlar, bir çok inanç toplumları yok olmuştur..

İnsanlığın var oluşu ile başlayan bu savaş hareketlerinde toplumdaki en gelişmiş bilimsel çalışmalar en yüksek kalitede geliştirilir, çünkü var olmak ve yok olmak gibi sonucu vardır.
Bu kaliteye ASKERİ KALİTE denir.

Devletlerdeki bilimsel güç etkisinin en çok kullanıldığı ve yenilendiği bilimsel çalışmalar askeri çalışmalardır, bu çalışmalar yüksek teknoloji ve bilimlerin olmasına öncülük eder, savaş zamanlarında fizik kurallarının en etkili gelişmeleri yaşanır.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HAVACILIĞIN KISA NOTLARI..

1924 yılında Atatürk’ün direktifleri ile savunma sanayini en önemli kolu olan havacılık sanayinin temelini teşkil eden uçak sanayinin kurulmasına karar verildi.
1926 Fabrika 6 Ekim 1926 tarihinde yapılan devlet töreni açılmıştır. Açılışında fabrika 50 Türk, 150 Alman personelle çalışmaya başlamış; eğitim için yurtdışına personel gönderilmiştir.
1927 yılında Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan A–20, F–13 ve G–23 uçaklarının bakım ve onarım–revizyon kabiliyeti başlamıştır. 1927 yılında Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan A–20, F–13 ve G–23 uçaklarının bakım ve onarım–revizyon kabiliyeti başlamıştır. Fabrika kısa süre içinde yaşanan olumsuz gelişmeler sonucu iflas etmiş ve kapanmıştır.

1926 Junkers’in mali sorunlarına karşın, “Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi” (Tomtaş) adını alan Türk-Alman ortak kuruluşunca yürütülen projenin ilk aşaması kısa sürede planlandığı gibi tamamlanmış ve “Kayseri Uçak Fabrikası” 6 Ekim 1926 tarihinde açılmıştır.
Kayseri’de yapılacak olan fabrikada 1926’da bakım-onarım; 1927’de uçak üretiminin başlaması planlanmıştır.

1932 Kayseri Uçak Fabrikası’nda 1932-1942 yılları arasında yaklaşık 200 adet uçağın üretimi tamamlanmıştır

1932 Türkiye’de ilk uçak fabrikasını kuran Nuri Demirağ, o yıllarda Türkiye’de, dünya standardında uçak yapmış; ama siyasi çarkları asmasına müsaade edilmemişti.
1933 İş adamı Nuri Demirağ’ın 5 bin lira bağışta bulunmasının ardından adı “Nuri Bey” olan “Vecihi XVI” kapalı kabin uçağını 1933’te yaptı. 1944 İspanya, İran ve Irak’tan alınan siparişlerle bağlantısı yapılmış ve imal edilmiş uçakların ihracı engellendi. Yurt içi ve yurt dışından sipariş alamayan fabrika 1944 yılında kapandı. Beşiktaş’taki uçak fabrikası ile Yeşilköy’deki Gök Okulu, 1944 yılında dönümü 15 lira üzerinden kamulaştırıldı.
Ayrıca, Nuri Demirağ’ın fabrikasında imal edilen uçakların yurt dışına satılmasını yasaklayan bir kanun çıkarıldı. İspanya, İran ve Irak’tan alınan siparişlerle bağlantısı yapılmış ve imal edilmiş uçakların ihracı engellendi. Yurt içi ve yurt dışından sipariş alamayan fabrika 1944 yılında kapandı.
Hatta gazetelerden “İsmet İnönü’ye açık mektup” başlığıyla ilanlar verir. Ancak bu çabalar sonuç getirmez. Ayrıca fabrika arazisi bugünkü Atatürk Havalimanı’nın yapımı için yok pahasına istimlak edilir. İtiraz edilse de mahkeme kararıyla fabrika kapatılır ve Nud-36’lar müzelik olur.

THK Etimesgut Uçak Fabrikası 1941 yılında kuruldu. Sadece 9 yıl sonra 1950’de kapatıldı. 1945 yılında bu fabrikada 957 kişi çalışıyordu. Bu fabrikada THK-1,2,3…16’ya kadar planör, hafif nakliye, yolcu, uçan kanat, akrobasi vb. farklı uçaklar tasarlanarak üretildi.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında; 1948 -1952 yılları arasında ABD hükümetinin, Marshall Planı adı altında, Türkiye’ye uyguladığı ekonomik yardım çerçevesinde uçak ve motor vermesi THK Uçak ve Motor Fabrikaları’nın üretim faaliyetlerini sekteye uğratmıştır.

“Vecihi Hürkuş’un bürokratik engellerle karşılaşması, Nuri Demirağ’ın ise ürettiği uçakların devletçe satın alınmaması kapatılmalarına neden oldu. Ancak bu fabrikalar, 2. Dünya Savaşı sonrasında ABD’nin etkisiyle tamamen kapandı.”

TÜRKİYE DÜNYADA İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI ÜRETİMİ VE YÖNETMİNDE LİDER ÜLKEDİR.

https://www.facebook.com/reel/717759270429913

TÜRK ASKERİ KALİTESİNİ GÖKLERE TAŞIYAN ELLERE VE GÖNÜLLERE TEŞEKKÜR EDERİZ.
.
.

AHİ EVRAN (d.1171-ö.12 Nisan 1261) BİR İMPARATORLUĞUN TEMEL TAŞI VE KAYBEDİLEN EN DEĞERLİ TOPLUM KURALI; TÜRKLERDE “BİLİM, SANAT VE ERDEMİ YAŞAM BİÇİMİ HALİNE GETİREN BİR KURUM OLARAK AHİLİK”

AHİLİKTEN LONCALIĞA OSMANLI TİCARETİ


.
.
.

Hakkında Türk Bilimi