Ege, Çanakkale boğazı ve Marmara bölgesinde Türk tarihinin ilk donanması-Bir Türk denizcisi; ÇAKA BEY-Tzachas; ö. 1092
Selçuklu dönemi Avrupa fatihlerinden Çaka Bey 1081 yılında Ege denizinde bir beylik kurar ve İzmir’i başşehir olarak seçer,Çanakkale boğazını kontrol altına alarak buradaki geçişlerde hakimiyet oluşturur, tarihin bu muhteşem denizcisi kendi milletinden gelecek tehlikeye karşı hiçbir kuşkusu yoktur, fakat düşmana yenilmeyen denizci Türk bey’i bir başka Türk beyi tarafından kalleşçe öldürülür.
.
Resimdeki haritalar gurubunda 1092 yılındaki Çakabey hakimiyetini ve ölümünden sonra (1101) Anadolu Selçuklu Beyliği’nin hezimetini göstermektedir.
.
Çaka Bey veya Çağa Bey (Yunanca: Tzachas; ö. 1092), 1071’deki Malazgirt Meydan Muharebesi’nin hemen sonrasında Selçukluların Anadolu coğrafyasına yayıldıkları dönemde Smyrna (günümüzde İzmir) merkezli bağımsız bir beylik kuran ve yöneten 11. yüzyıl Selçuklu komutanı ve denizcisidir. Türk tarihinin ilk donanmasını oluşturduğundan tarihteki ilk Türk amirali olarak kabul edilmektedir.
1071 yılı sonrasında Anadolu’ya yapılan Selçuklu ataklarına katılan ve Doğu Roma İmparatorluğu’na esir düşen Çaka Bey, 1081’de sarayda ayrıldı. Aynı yıl, İzmir tarihindeki ilk Türk hâkimiyetini sağladı. Bir müddet sonra sınırlarını genişleterek bazı Ege adaları ile Ege kıyı şeridindeki bazı şehirlerde hâkimiyet kurdu. 1092 yılı civarında, günümüzde Çanakkale’de yer alan Abidos’u kuşatmasına rağmen; Doğu Roma İmparatoru I. Aleksios Komnenos’un Anadolu Selçuklu Sultanı I. Kılıç Arslan’ı kışkırtması üzerine Kılıç Arslan tarafından öldürüldüğünden bu kuşatma başarısızlıkla sonuçlandı.
.
Çaka Beyliği eserleri.
.
İzmir havalisinin hakimi olan Türk beyi ve denizcisi Caka Bey ile İ. Kılıç Arslan’ın arasını açmaya çalıştılar.
Kılıç Arslan, Anadolu Selçuklu Devleti’nden ayrılan şehirleri tekrar bir bayrak altında toplayıp, birlik kurmak için harekete geçmişti.
.
1092 yılında I. Aleksios Komnenos, Konstantin Dalassenos yönetimindeki donanma ile Yannis Doukas komutasındaki kara ordusunu Çaka Bey’in üzerine gönderdi. Doğu Roma kuvvetleri Çaka Bey’in kardeşi Yalvaç’ın yönetimindeki Lesbos’u kuşatırken; Çaka Bey ise donanmasıyla birlikte ada açıklarında mevzilenmişti.[13][14] Üç ay kadar süren mücadeleler sonrasında Çaka Bey, Smyrna’ya serbest dönebilme şartıyla adayı terk etti. Hemen ardından Doğu Roma donanması Samos’u da geri alarak Konstantinopolis’e döndü. Bir müddet sonra, Doğu Roma donanmasının Girit ve Kıbrıs’taki isyanlarla uğraşmasını fırsat bilen Çaka Bey, Ege adaları üzerinde tekrardan hakimiyet kurdu ve Çanakkale Boğazı’da kadar Batı Anadolu’yu kontrolü altına aldı.[13] Aynı yıl içerisinde Adramytteion’u (günümüzde Edremit) ele geçirmesinin ardından, Abidos’u (günümüzde Nara Burnu, Çanakkale) kuşattı.[13] Bunun üzerine I. Aleksios Komnenos, Çaka Bey’in hem Doğu Roma hem de Selçuklular için bir tehlike olduğunu savunarak I. Kılıç Arslan ile Çaka Bey’e karşı bir ittifak kurdu.[13] Abidos kuşatması esnasında Doğu Roma donanması denizden, Selçuklu ordusu ise karadan Çaka Bey’e karşı harekete geçti. İki devlet arasındaki ittifaktan haberi olmayan Çaka Bey, I. Kılıç Arslan ile bir görüşme talep etti. Kendisini merasimle karşılayan I. Kılıç Arslan, verilen ziyafet sırasında kılıcını çekerek Çaka Bey’i öldürdü.
alıntı;http://tr.wikipedia.org/wiki/Caka_Bey
.
.
ÇAKA BEYiN TARİHTEKİ BU ÖNEMLİ BAŞARISI VE ÖLÜM NEDENİ BİR İBRET TARİHİ OLARAK TÜRK MİLLETİ’NİN HAFIZALARINDA YER TUTMASINI DİLERİZ.
.
Etiketlerçaka bey Doğu Roma İmparatoru Doğu Roma İmparatoru I. Aleksios Komnenos I. Aleksios Komnenos kılıçaslan selçuklu türk donanma tarihi Türk Tarihi
İlginize teşekkürler
Bilinmeyen tarihin sıcak iklimi ILICA da hayat.
Balıkesir, Susurluk, Ilıca boğazı ılıcası antik dönemden itibaren insanlığın kullandığı bir sıcak çamur banyosudur, …
Mysia Kyzikos-Erdek Belkıs yönetim şehrinde paralarda tarih ve tamgalar
Kyzikos, günümüz Marmara Bölgesi’nde Balıkesir İli sınırları içinde, Marmara Denizi kıyısında, çok eski adı Arteka …