Asur kaynaklarında 24 Tabal kralının adı anılmakta olup bu krallar Asurlularca vergiye bağlanmışlardı. Bu krallardan Ambaris’in, Asur Kralı II. Sargon’un kızı ile evlendiği ve Hilakku bölgesini hediye olarak edindiği yine bu belgelerden anlaşılmaktadır.
Eski Ahit’teyse Tubal olarak anılan krallığın maden işlemedeki ustalığı konu edilmekte olup Nuh’un oğlu Yafes’in soyundan geldikleri belirtilmektedir.
Tabal, Kapadokya olarak tanımlanan Kayseri, Niğde, Nevşehir ve Aksaray illerini kapsayan batıda Bor, doğuda Malatya’ya kadar uzanan bir bölgeyi kapsamaktadır. Tabal, Asur etkisindeki diğer geç Hitit devletlerinin aksine Friglerle etkileşim içerisinde idi.
Geç Hititler veya Geç Hitit Devletleri, Anadolu’nun Demir Çağı’ndaki Luvice, Aramice ve Fenikece konuşan siyasi varlıklarıdır.
MÖ 1200’lerde batıdan gelen Ege Göçleri’nin saldırılarından kurtulabilen Hititler güney ve güney – doğu Toroslar’ın dağlık bölgelerine çekilerek yaşamışlar ve her biri bağımsız beylikler kurmuşlardır.
Geç Hitit Devletleri MÖ 11. yüzyıldan itibaren hem siyasal hem de kültürel anlamda Arami etkisi altına girdiler ve zamanla Aramileştiler. Geç Hitit Devletleri Urartu ve Asurlular’a bağımlı olarak yaşadılar.
MÖ 7. yüzyılda ise Asurlular bu devletlerin siyasal varlığına son verdi. Bu tarihten sonra bu devletlerin her biri Asur eyaleti oldu. Karkamış, Pattin(Unqi), Sam’al, Gurgum, Kummuhu, Milid, Keveh (Karatepe deki müstahkem mevki ile birlikte), Hilakku ve Tabal devletleri; Geç Hitit Devletleridir.
.
.
.