Güney Kıbrıs’ta Dünyanın En Eski İnsan Formlu Heykelciği Bulundu
Arkeologlar Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde şimdiye kadar ki yapılmış en eski insan heykelciğini buldular. Bu heykelciğin yaşı tahminen 10.500 ila 11.000 yıllık. Agia Varvara-Asprokremnos adı verilen bir Neolitik kazı alanı içerisinde bulunan heykelcik avcı-toplayıcı yaşamın sürdüğü dönemde yapılmış. Yarım şekilde yere gömülü olarak ortaya çıkan tam kadın tasvirli heykelcik hardal sarısı renginin imal edilerek kullanıldığına dair önemli bir kanıt oluşturmakta. Güney Kıbrıs Rum Kesimi Eski Eserler Dairesinden yapılan açıklama şu şekilde: “ Vurmada kullanılan araçlar ve değirmen benzeri bir takım aygıtlar ile renkli pigmentlerin ayrıştırılması ve boyar madde olarak kullanılması kolaylaşmıştı.”
Ayrıca hardal sarısı rengini elde etmek için kullanılan bir kesme tahtası ve kesim işlemlerinde kullanılan işaretleme amaçlı bir tebeşir plaka araştırmada ele geçen önemli materyallerden diğerleri.
Bölgedeki araştırmalara göre arkeologlar Kıbrıs’ta ilk yerleşmelerin yaklaşık 8.000 yıl önce kadar olduğuna inanmaktaydı. Ancak Agia Varvara-Asprokremnos sitesindeki tarihlemeler 12.000-13.000 yıl kadar önceye gidince bu bakış açısı önemini yitirdi. Sitedeki yerleşmelerin tarım ve avcı-toplayıcı hayat tarzlarının hepsine uyum göstermesinden dolayı olduğu sanılıyor.
Araştırmanın kuşkusuz en önemli sonucu ise Kıbrıs’ın genel olarak Neolitik Çağ’da yerleşim yapılmış bölgeler arasına girmiş olmasıdır.
İlginize teşekkürler
Trakyen yarımadası Tayfur köyünde Trakyenlerden günümüze tarih
Çanakkale Trakyen yarımadası ( Thracian Chersonesos) Tayfur köyü mübadele Türklerinin Rumlardan kalma köyüdür. Kaya oyma Trakyen …
Gelibolu Karainebeyli Kalaycı dede antik alanı
Kalaycı dede antik alanı Gelibolu Karainebeyli köyü Kara Nebi antik mezarlığı yakınındadır. Kalaycı dede antik …