HAKKARİ YÜKSEKOVA YEŞİLTAŞ KÖYÜ REŞKO DAĞI ETEKLERİNDEKİ TÜRK KAYA RESİMLERİ.

Ev / Genel / HAKKARİ YÜKSEKOVA YEŞİLTAŞ KÖYÜ REŞKO DAĞI ETEKLERİNDEKİ TÜRK KAYA RESİMLERİ.

HAKKARİ YÜKSEKOVA YEŞİLTAŞ KÖYÜ REŞKO DAĞI ETEKLERİNDEKİ TÜRK KAYA RESİMLERİ.

Bu bölgede farklı yerlerde kaya resimleri ve beklide Türk kadim yazısının oldugu hep düşünülmüş fakat terör dolayısıyla bu bölgede kapsamlı bir araştırma inceleme çalışması yapılamamaıştır. Şahsım olarak bu bölgeye bu yönde hep bir ilgi duymuş Denizli’de peşine düştüğümüz ve ortaya çıkardıgımız kadim Türk izlerinin bu bölgedede bizleri beklediğine inanmışımdır.
Terör olaylarının durdugu ve silahların sustugu bu günlerde Yüksekova’da yerel bir rehber olan Kahraman AYTAN’nın düzenlediği Hakkari Yüksekova’yı ve otuz yıldır terörden dolayı araştırmacaların giremediği Cilo dağları Reşko dağı’nı içeren bir gezi daveti aldık ve buna katıldık.

Bu anlamda Kahraman bey ile bazı sohbetlerimiz olmuş ve farklı yerlerde özelıkle bıze Sat bölgesinde kaya resimleri oldugundan bahsetmiş bu bölgedeki kaya resimlerinin daha önce fotoğraflandığını ve Cilo dağı eteklerinde kaya resimlerini olabileceğini ve bunların peşine düşmemiz gerektiğini dile getirdim .

Cilo dağlarının Hakkari kısmında bulunan Cehenem buzulu programımız bitikten sonra Yüksekova’ya geçip buradan Dağlıca yolunu takip edip Yeşiltaş karakolunun bulundugu yerel halkın Oramar çayı ve bölgesi olarak andıgı yerden Cilo dağlarının en yüksek zirvesi olan Reşko eteklerine doğru Yeşiltaş karakolundan izin alarak yola çıktık , bozuk ve arızalı bir yoldan araçlarımızın yolda kalmasından dolayı yayan yürüyerek yukardaki yaylada göçerlerin çadırlarına ulaşıp bu bölgede kamp kurduk ve grup ile beraber ertesi günü Reşko dağı eteklerinde bulunan Cennet buzuluna doğru bir tırmanışa başladık, tırmanış esnasında rehberimiz Kahraman beye bu bölgede kaya resimlerinin olup olmadıgnı sordugumda yaylada bulunan göçerlerin bir yer söylediğini ama kendisininde kesin bir yer tarif edemiyecegini bana belirti ve kırmızı kayaların oldugu bir yer gösterdi ama burada maalesef kaya resimleriyle karşılaşmadım ama benim içime kuşku düşmüştü bir kere birde buralarda bir yerde olduguna dair içimde büyük bir his vardı.

Bunu düşünerek buzul tırmanışında gruptan ayrılarak kaya resimlerinin peşine düştüm, zaten buzulu yan taraftan ulaşmış ve fotoğraflamıştım hemen buzulun bulundugu yerden göçerlerin koyunları yıkadıgı bölgeye inip o bölgede bulunan yaşlı bir şahsa kaya resimleriyle ilgili sorular sorup bilip bilgi almaya çalıştım, yetmiş yaşlarındaki şahıs bana böyle resimlerin olduğu yeri bildiğini yolumuzun üstünde olduğunu söyleyip kendisini takip etmemi dile getirdi .
Üç kişi kaya resimlerine doğru yola çıktık yaklaşık 5 km yürüdükten sonra Oramar çayının başladıgı derenin karşı tarafına geçip doğuya doğru bakan kırmızı ve siyah granit kayaların olduğu bir bölgeye ulaştık.               Gördüğüm manzara karşısında adeta büyülendim hemen fotoğraf makinamla görüntelemeye başladım .

Adeta açık hava müzesi niteliğinde olan ve çok geniş bir alana yayılı bulunan bu zengin resimlerin benzerliğine, doğuda Azerbaycan ve Kobistan bölgesinde kayalar üzerindeki gibi dağ keçisi, geyik çeşitli figürler ve en önemlisi iki adet Daş baba (Balbal) çizimiyle karşılaştım.

Burada şekiller ve eski yarı-göçebe Türk boylarının kullanmış oldukları amblemler meydana getirmektedir. Kuzeyde Erzurum yakınlarındaki “Cunni” mağarasındaki resim ve amblemlerle, daha batıda ise Kütahya yakınlarındaki Aizanı tapınağının duvarlarındaki büyük taş blokları üzerine hayvan resimleri ile çok büyük bir benzerlik göstermesi yönünden ilginçtir.  Gerek Cunni mağarasındaki resim ve amblemleri ve gerekse Kütahya yakınlarındaki Aizanı tapınağının taş duvarları üzerine çizilen hayvan sahnelerini eski Türk boylarının yapmış olduğu kesindir.

Ayrıca, bu bölgedeki tasvirlerin Anadolu dışındaki benzerlerine ise, Azerbaycan, Kobistan ve hatta Sibirya’da son yıllarda keşfedilen binlerce kaya üstü resmi meydana getirir.

Görüldüğü gibi, çok geniş bir coğrafi bölgeye yayılmış olmasına rağmen,  şekil ve muhteva yönünden birbirinin benzeri olan bu resimlerin, eskiden göçebe ve yarı göçebe Türk boyları tarafından yapılmış oldukları bugün artık yerli ve yabancı bilim adamlarınca kesinlikle kabul edilmiştir. Dolayısıyla tarih öncesi dönemlerde bile , Anadolu ve özellikle Doğu Anadolu bölgesi ile Azerbaycan ve Asya bozkırları arasındaki kültür ve sanat merkezleri arasında kopmaz bir birliğin olduğu açıktır.  Bu durum ayrıca, tarih öncesi devirlerden yeni zamanlara kadar Orta Asya’dan Anadolu’ya devamlı olarak göçlerin yapıldığını da açıklar.
..
Bu bölgede çektiğim fotoğraflarla sizi baş başa bırakıyorum…

.

Resimleri daha büyük boyutta ve daha etraflı incelemek istiyenler aşağıdaki linke tıklıyarak tam çözünürlükte  görebilirler

HAKKARİ YÜKSEKOVA YEŞİLTAŞ KÖYÜ REŞKO DAĞI ETEKLERİNDEKİ TÜRK KAYA RESİMLERİ.

http://umitilekesif.blogspot.com/2013/09/hakkari-yuksekova-yesiltas-koyu-resko.html


Hakkında Ümit Şıracı

İlginize teşekkürler


Tayfur köyü antik Trakyen tahtı

Trakyen yarımadası Tayfur köyünde Trakyenlerden günümüze tarih

Çanakkale Trakyen yarımadası ( Thracian Chersonesos) Tayfur köyü mübadele Türklerinin Rumlardan kalma köyüdür. Kaya oyma Trakyen …


Çok yaşlı dut ağacı- Karainebeyli

Gelibolu Karainebeyli Kalaycı dede antik alanı

Kalaycı dede  antik alanı Gelibolu  Karainebeyli köyü Kara Nebi antik mezarlığı yakınındadır. Kalaycı dede  antik …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


 


*


Hakkında antikor