Türk bilimsel tarihinde Lineer – Doğrusal yazılım ve doğrusal yazılan Arap harfleri (Selçuklu)
Türklerin tarihinde en önemli yazıt “Orhun yazıtları”dır, Orhun alfabesi Lineer – Doğrusal alfabedir, bu alfabenin oluşum tarihi çok eskidir, Anadolu(Hititler sonrası) ve Akdeniz(eTrüsk) coğrafyasında Mö. 1000 li yıllarda kullanılmıştır, dünyanın birçok coğrafyasında Mö. 3bin-4bin yıllarında da benzer harflerle yazılan yazılara rastlanır. İslamiyetin Asya Türk coğrafyasına yayılımı ile Asya bölgesinde Logaritmik …
Ahmet yesevi dergahında Oğuzların büyük tekerlekli Türk arabaları
Oğuz Türkleri “Öküz kullanan Çiftçi Türkler”dir, tamgaları “Öküz tamgası”dır. Çiftçilikle geçinen insanların çekicileri öküzlerdir. Bütün insanlık tarihinde motor icat edilmeden önceki güçlü taşıyıcı öküzdür..bütün ağır yükler araba ile taşınır Türkler taşıma araçları olan arabalarında en yüksek gücün en engelli yerlerden geçmesi için tekerleğinin büyük olması gerektiğini bilen ve taşıyıcı arabalarını …
Bilgelerin coğrafyasında tarihi belgeler…
Kazakistan, Taraz, Tarâz veya Tıraz , önceleri Talas, ve Evliya Ata Eyaletinin merkezi olan bir şehirdir. Güney Kazakistan’da, Kırgızistan sınırına yakın olup Talas nehri (Taraz) bölgesi önemli bilgelik bölgesidir, İslamiyet öncesi ve sonrasında bu bölgeden Farabi, Hoca Ahmet Yesevi gibi birçok bilge insan doğmuştur. Ayşe Bibi , Babaj Hatun ve yanındaki kümbet Orion yıldız …
“KUL HOCA AHMET YESEVİ” (d1093 Sayram – ö. 1166)
Ahmet Yesevi’nin yaşadığı yer olarak nam salmış olan bu şehir, Kazakistan’ın diğer yerleşim bölgeleriyle kıyaslandığında fazla büyük olmayan bir yerleşim bölgesidir. 2005 sayımlarına göre nüfusu 95 bindir. Nüfüsün önemli bir bölümünü bağımsızlıktan sonra civar köylerden gelen insanlar oluşturmaktadır. Şehirde başta Kazaklar olmak üzere, Özbekler ve Ahıska Türkleri yaşamaktadır. halkın …