islami bilim

Ev / İslami bilim

İslami bilim

Kıpti alfabesi, Yunan ilahi notaları ve Cezeri bilim kitabı bağları


Bizans müziği ve Cezeri bilim kitabı

Kıpti alfabesi Hiyeroğlif yazılarının papirüslere yazılmasıdır, papirüs yazıları Mısır medeniyetinde çok büyük değişim oluşturmuştur, taşlara yazılan HİYEROĞLİF-YARATILIŞ(TANRISAL) KUTSAL YAZILARI her yere kolayca ulaşabilen taşınabilir hale gelmesi ile Mısır medeniyetinin bilimsel gizemleri dağılma dönemine geçmiştir, kutsal bilgeler kendilerine ait yazışmaları koruyamaz duruma gelmiştir, bu yazılara HİYERATİK denmiştir, Yahudiler ile anlaşamayan Mısır …

Yazının devamı;

Antik Yemen tarımı, Kıpti dili ve dil bilimci Vahşiye – (1000)


YEMEN-ANTİK TARIM BARAJI

YEMEN TARIM TARİHİ YAZARI İbn Wahshiyyah Nabatça da’Abū Bekir’Aḥmad bin’Alī (. Fl 9 / 10. yüzyıllarda) bir oldu Iraklı simyacı , tarımcı , çiftlik Toksikolog, Egyptologist, yakın Qusayn doğmuş ve tarihçi Kufe de Irak . O ilk tarihçilerden biri en azından kısmen mümkün antik Mısır hiyeroglif yazılmış neyi deşifre oldu, …

Yazının devamı;

Sarı saltuk – İslami Türkmen inancını Avrupa’ya götüren Selçuklu Eren..


100px-Alevisme

Sarı Saltuk Baba (Sultan Sarı Saltık Muhammed Buhârî, Saltık Bay Sultan, Sarı Saltuk Dede, ö. 1297/1298) Balkanların Osmanlılar tarafından fethedilmesinden önce başlıca Balkanlarda ve civârındaki bölgelerde seyahat ederek insanlara İslâm’ı tebliğ eden bir derviştir. Birçok kaynak tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin talebelerinden Mahmud Hayranî’nin müridi veya Rufai tarikâtının kurucusu olan Ahmed …

Yazının devamı;

Osmanlı’da Uluslararası saat sistemi ve Miladi takvim sisteminin kullanılması – Gazi Ahmet Muhtar Paşa (1839 – 1919)


Osmanlı devletinde takvim yaprakları örnekleri

  . Miladi takvim, İslami takvimden çok faklı bir takvimdir, İslami takvim anatomik takvimdir… Miladi takvimi Osmanlı’ya getirme hareketi ve Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ahmed Muhtar (Gazi Ahmet Muhtar Paşa adıyla da tanınır; d. 1 Kasım 1839; Bursa – ö. 21 Ocak 1919; İstanbul), 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın Kafkasya cephesi komutanı, …

Yazının devamı;

Toplum yönetiminde Deneysel psikoloji ve “İslam’ın Bugünkü Meseleleri” – Erol Güngör (d. 25 Kasım 1938, Kırşehir – 24 Nisan 1983, İstanbul)


EROL GÜNGÖR

Milliyetçi bir bakış ile inanç ve psikoloji bağlarını araştıran ve de bu konuda kitaplar yazan psikolog Profersör Erol Güngör Türk dünyasına önemli eserler bırakmıştır.. “Deneysel psikoloji, psikolojiye doğa bilimleri gözlüğüyle bakar ve onu bilimsel yöntem yardımıyla anlamaya çalışır. Deneysel psikolojinin odaklandığı konular davranışı belirleyen süreçler ve zihinsel yaşamın doğasıdır. Bu …

Yazının devamı;

Gelibolu – Adil Han Dede’nin köyünde tarih – Soner Kiye


Adil Han köyünde tarih

. Çanakkale-Gelibolu Saros körfezinde Koru dağlarından bakıldığında Kaşık adası’nın hemen kara sahilinde eski bir yerleşim yeridir Adilhan köyü.. Köyün günümüzdeki halkı 93 Rus harbinde bu günkü Bulgaristan bölgesinden göç etmiştir.. Adilhan ismini bölgede yaşamış bir dededen alır, ne zaman olduğu bilinmeyen tarihte yaşamış olan Adil Han Dede’ nin bir Türkmen …

Yazının devamı;

İslam kutsal yapılarındaki Mukarnaslarda “Nakşi Bukalemun” sanatı


SELİMİYE CAMİ

İslami Mukarnas sanat biliminde geomerti’nin yanında insanlara farklı bakışlarda farklı bilgi gösterilmiştir, gizemli bilgiler yükleyerek bilgileri gizemli şekilde nakşetmiştir. Günümüzde şekli çözülemeyen birçok sanatsal eser vardır, bu eserlerdeki tamgasal mantıklar günümüz insanlarına yabancı gelmektedir, bu işin asıl çözücüsü üniversite yüksek bilim alanlarında da bu konu işlenmemektedir.. Birkaç örnek; Karahanlı dönemi, …

Yazının devamı;

Eyyubi hanedanı Necmeddin Eyyub ve oğulları (d.? – ö. 9 Ağustos 1173)


eyyubi devleti

Necmeddin Eyyub “el-Melik el-Efdal Necmeddin Eyyub bin Şadi bin Mervan. Eyyubi hanedanının atasıdır. . Babası Şadi, Bağdat şehrinin valisi olan Bihruz’un yakın arkadaşı idi. Bihruz nüfuzunu kullanarak Necmeddin Eyyub’un Tikrit’in kumandanlığına atanmasını sağlamıştır.Böylece Büyük Selçuklu sultanı Muhammed Tapar Şadi’yi ailesiyle birlikte Tikrit civarına yerleştirdi. İmadeddin Zengi’nin ordusu 1131’de Karaca el-Saki …

Yazının devamı;

Müslümanlar bilime önem verdiği tarihte Avrupa karanlık çağda idi, Meraga rasat evi ve Gökbilimci Tusi



Meraga Rasathanesi, 1259 yılında Hülagû Han tarafından Meraga’da kurulan gözlem evi. Kurulduğu yıl rasathanenin başında dönemin ünlü astronomlarından Nasîrüddin Tûsî getirilir. 15 arkadaşıyla beraber yapılan çalışmalar sonucunda Ziyci İlhanî hazırlanır. Bağdat, Suriye, Mezapotamya özellikle de Alamut Kalesinden toplanan 400.000 eser ile dönemin en nadide kütüphanelerinden biri de yine bu rasathanede …

Yazının devamı;

Türk bilgeler tarihi


TÜRK BİLGELER TARİHİ

Türk bilgeler tarihi, Türk bilgelerin coğrafya ve devletlerindeki bilgeliklerini gösteren bir çalışmadır. Bilgeler coğrafyasında tarihler..   Tam sayfa “büyüterek” incelemenizde daha geniş bilgi var. Zaman çizelgesindeki tarih bilgileri ölüm tarihidir, ölüm tarihi bilgeliğinin en üst tarihi olduğu için bu tarih belirtilmiştir…      BİLGELER-BİLGELİKLER      DEVLET KURUCULAR Türk bilge …

Yazının devamı;

Hakkında antikor