.
Türkler yüksek dağları ulu-tanrısal yerler olarak tanımlamışlar ve bu dağların tepelerinde tanrıya yakın olmuşlar ve dua etmişlerdir.
MÖ 490-420 Antik çağın ilk tarihçilerinden Herodot (MÖ 490-420) yazdığı Herodot Tarihi isimli kitabında Uludağ, “Olympos” olarak geçer ve Olympos’ta Lydia kralı Kroisos’un oğlu Atys’in yaşadığı trajediyi anlatır.
MÖ 64-MS 21 Herodot’tan 400 yıl sonra Amasya doğumlu coğrafyacı Strabon (MÖ 64-MS 21) yazdığı 17 kitaptan oluşan Coğrafya isimli kitabında Uludağ, Olympos ve Mysia Olympos’u olarak geçer.
Strabon; “Mysia” isminin aslının Lydia’lılarda gürgen ağacı anlamına gelmekte olduğunu belirtir.
.
300 Roma İmparatorluğu’nda resmi din hıristiyanlık olduktan sonra Uludağ’da 3. yüzyıldan sonra keşişlerin yaşadığı ilk manastırlar kurulmaya başlanmış.
800 manastırlar 8. yüzyılda sayıca en üst seviyeye çıkmıştır.
Uludağ’da Nilüfer çayı ile Deliçay arasındaki vadi ve tepelerde 28 manastır kurulmuştur.
.
Orhan Gazi Bursa’yı uzun bir kuşatmadan sonra teslim almış ve dağdaki keşişlerin yaşadığı manastırların bir kısmı terk edilirken, bazılarının yerlerine Doğlu Baba, Geyikli Baba, Abdal Murat gibi müslüman dervişlerin inziva yerleri olmuştur.
.
Bursa’nın fethinden sonra Türkler dağa “Keşiş Dağı” ismini vermişlerdir.
1587 yüzyılda Bursa’ya gelen Alman seyyah Reinhold Lubenau Uludağ’ın Türklerin eline geçtikten sonra keşişlerin sadece gündüzleri ibadet için dağa çıktıkları ve manastırların harç kullanılmadan taş duvarlarla yapıldığını belirtir.
“Olympos Mysios” veya “Keşiş dağı”, 1925 yılında Bursa Vilayeti Coğrafya Cemiyeti’nin girişimleri ve Osman Şevki Bey’in önerisi ile “Uludağ” adını almıştır.
.
Bulgaristan, Han Asparuh dönemi inanç dağı,Tanrı-Tengri-Tangra Dağı (640)
Bulgaristan, Han Asparuh dönemi inanç dağı,Tanrı-Tengri-Tangra Dağı (640)
.
Tanrı Dağlarında tanrıya yakın olmak – “Nuh Nebi’den kalma” Halit Nebi kutsal kabri ve inananların antik mezarları- Tangri Dagi Cupan Ata Turkmensahra-Kalaleh-İran.
.