“MEDENİ AVRUPA”DA ERİYEN TARİH VE SAMİ’LER – KUZEY AVRUPA RENK KÜLTÜRÜ
SAAMİ İSMİ ŞAAMAN (sümer) İSMİNDEN OLUŞAN BİR İSİMDİR; BİLGE HALK DEMEKTİR
Onega Gölü ve çevresinde Ladoga Gölü Nehri çevresinde MÖ.8000 yıllarında tarihi kayıtlarına raslanmaktadır
Saami bayrağı
Temel uğraşı,ren geyiği yetiştiriciliğidir (topraklarında 700.000 dolaylarında ren geyiği yaşar). Saamilerin dokuma giysilerinin kullanışlı ve güzel olması dikkat çeker. Samilerin kendi bayrakları,ulusal marşları ve ulusal günleri vardır.
SAAMİ İ DOKUMA GİYİMLERİ VE RENKLERİ
Toplam 80.000 – 100.000 arası nüfusa sahip olan bu halk kendilerine Lapyalı denmesini kesinlikle istemiyorlar, çünkü ‘Lapp’ yama anlamına geliyor ve Samiler rengarenk giysileri dolayısıyla kendilerine verilen bu ad ile, alay edildiğini düşünüyorlar.
DÜĞÜNLERDE BAYRAMLARDA VE ÖZEL GÜNLERDE TAKTIKLARI TAKILARI
SAAMİ TAKVİMİ VE TAKVİMDEKİ KULLANDIKLARI AY YILDIZ TAMGA
SAAMİ DAVULLARINDAN ÖRNEKLER
Samiler bu bölgeye çok eski tarihlerde gelmişler. Vikingler ve onları takip eden ortaçağ yıllarında en kalabalık toplumun Samiler olduğu biliniyor. Bu yıllarda Vikinglerle sürekli savaş halinde olan Samiler, Vikingler tarafından kutup dairesi dolaylarına doğru sürülürler. Bir süre sonra dünyayı keşfe çıkan Vikingler, Samilerin ticaret ortağı haline gelirler.
SAAMİ ÖRGÜ ÖRNEĞİ
17. yüzyıldan itibaren Norveç ve İsveç krallıkları tarafından, asimile edilmeye başlanan halk, animist geçmişlerini bırakarak, Hıristiyanlığı seçmeye zorlanır, dillerini konuşmaları yasaklanır. İsveç, Norveç, Finlandiya ve Rusya ulusal sınırlarının çizilmesinden sonra, Samiler yaşamak zorunda oldukları ülkenin kültürüne ve diline adapte olmak zorunda kalırlar.
1956’da Finlandiya, İsveç ve Norveç te yaşayan Samiler, Kuzey Sami Konseyini kurduktan sonra hakları için mücadele etmeye başladılar ve bugün bu ülkelerde resmi olarak azınlık statüsünde olsalar, dillerini ve kültürlerini okullarında öğrenebilseler de, halen toprak ve doğal kaynaklar konusundaki mücadeleleri devam ediyor.
11 Aralık 2006 günü yayınlanan Banu Avar’la Sınırlar Arasında//İsveç’in Nobeli bölümünde (TRT) 1900’lü yıllarda soykırıma uğradığı ve zorla kısırlaştırıldığı gündeme getirilmiş ve tartışılmıştır.
Etiketleravrupa şaaman saami saami kültürü Sümer
İlginize teşekkürler
Bilinmeyen tarihin sıcak iklimi ILICA da hayat.
Balıkesir, Susurluk, Ilıca boğazı ılıcası antik dönemden itibaren insanlığın kullandığı bir sıcak çamur banyosudur, …
Mysia Kyzikos-Erdek Belkıs yönetim şehrinde paralarda tarih ve tamgalar
Kyzikos, günümüz Marmara Bölgesi’nde Balıkesir İli sınırları içinde, Marmara Denizi kıyısında, çok eski adı Arteka …