Müslümanlarla Çinlilerin savaşı, Talas savaşı ve Kırkızistandaki antik nirengi-sınır taşı, yazıt-Tamgalı taş-751

Ev / Belgeler / Müslümanlarla Çinlilerin savaşı, Talas savaşı ve Kırkızistandaki antik nirengi-sınır taşı, yazıt-Tamgalı taş-751

Müslümanlarla Çinlilerin savaşı, Talas savaşı ve Kırkızistandaki antik nirengi-sınır taşı, yazıt-Tamgalı taş-751

.
Talas şehri; Talas savaşının olduğu şehirdir.
.
Talas savaşı
Talas Muharebesi ya da Talas Meydan Muharebesi, 751 yılında bugünkü Kırgızistan sınırları civarında Abbâsîler ve müttefiki olan Karluklar ile Çinliler arasında yapılan muharebedir. Parçalanan Türgişlerin “Kara Türgişler” gurubu 742 de Çinlilerin desteğiyle Tumoça komutasında bağımsızlıklarını korudular. Taşkent (Keş)’teki bu Kara Türgişlerin sonraki hükümdarı Bahadır Tudun[kaynak belirtilmeli], Çinli komutan Kao Siyen Çe (ya da Gao Hsien-çı) tarafından öldürüldü (751).
Bütün mallarına el konuldu. Şehir yağma edildi. Çinli komutan hükümdara söz verdiği halde, onu komplo ile öldürtmüştü. Bu olaydan sonra kaçmayı başaran hükümdarın oğlu Araplardan yardım istedi.
Bu gelişmeden bir yıl önce Emevîler yıkılarak (750), yerlerine Abbasiler gelmişti. Ebu Hasan 745 yılında Emevîlerin Horasan valisi Nasr Selçuk Seyyar’ı yenerek Horasan’dan çıkartmıştı. Bu olay Emevîlerden memnun olmayan Müslümanlar için bir kıvılcım oldu.
Taşkent’in yardım istediği sırada Horasan valisi olan Ebu Oğuzhan, Arap liderleri gibi düşünmedi ve komutanı Ziya bin Salih’i gönderdi.
Çin ordusundaki Karluklar ve Yağmalar muharebe sırasında taraf değiştirerek Arapların tarafına geçmiş ve Çinlilere saldırmışlardır.
.

Dünya Tarihi için çok önemli bir yeri vardır. Türk Tarihi için de önemi büyüktür. Türkler bu savaşta Müslümanlığı yakından tanıma fırsatı bulmuştur ve çoğu tarih kaynaklarında Türklerin Müslümanlığın kabul etmesi konusunda başlangıç noktasını oluşturur.
.

Tamgalı say-tamgalı taş:

Kırgızistanın Issık köl kıyısında Tamga şehrinin yakınında bulunan bir alandadır.

Birçok tamgayı barındırmasından dolayı “Tamgalı taş” olarak isimlendirilmiştir, çünkü bu taşta Budist, Moğol, Türk ve Arap tamgaları bir araya gelmiştir.

Talas savaşından sonraki islamiyetin sınır taşıdır

Bu taş Talas savaşındaki devlet ve milletlerin tanımnlandığı taştır

.
.

.


.


.


.


.


.


.


.


.


.
.
.
.
.
.

DEVAM EDECEK
.
.
.


Hakkında admin

İlginize teşekkürler


1

Göçebe Türklerde el ölçü birimleri

Türkler tarihe daima göçebe millet olarak geçmiştir.. Asya Türkleri, Kazak, Kırgız, Moğol gibi göçebe Türkler …


türk yurdu

Güneş uygarlıkları Takvim ve Taman

Türklerin “Güneş kültürü” yaşamının bir çok tarihi örnekleri vardır. Bunlardan en önemlileri göçebe yurtlarıdır Tarih …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


 


*


Hakkında antikor