OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN YIKILMASINDAKİ ETKENLER

 

Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasındaki etkenler her devletin yıkılmasındaki etkenlerdir, bu etkenler bir devletin yıkılmasında örnek durumdur..
Yabancıların bir devleti masum işgalini şu önemli adımlar oluşturur:
1. Yabancı evlilikler
2. Yabancı mallar
3. Yabancı şirketler
4. Yabancı okullar
5. Yabancı ziyaretçiler- turistler

. Yabancı evlilikler etkisi
Evlilikler genelde eşit kültür ve eşit güçler arasında hiyerarşik bir birliktelik olarak dünyadaki hemen hemen tüm sosyal toplumlarda uygulanır.
Bir ülkede yabancı evlilikler etkisi devleti yönetenlerin yabancı evlilikleri ile başlar..
Yabancı evlilikler hiyerarşik bir şekilde oluşur, özellikle güçler eşitliği ya da güçler eşitlemesi için tarihin bütün dönemlerinde görülür, burada çok önemli olan toplum yöneticilerinin yabancı evliliğidir, bu evlilikler toplumların güçlerinden korunmak için kadınların kullanılmasıdır.
Osmanlı devletindeki yabancı kadın evliliği Orhan Bey ile başlayıp yıkılışına kadar artarak devam eden durumdur.. yani Orhan Bey ile başlayan yabancılaşma olmuştur… Osmanlı bir Türk beyliğidir, aile içerisine yabancılar giremez, fakat.. Osmanlı İmparatorluğunda yabancı kadınların iletişimleri Yahudi Kira Kadınlar tarafından sağlanmıştır.. bu da devletin içerisindeki önemli yabancı etkisidir..
Osmanlı İmparatorluğu 100 yıllık bir dönemde kadınlar tarafından yönetilmiştir, bu devire “Osmanlı Kadınlar Saltanatı” denmiştir, bu kadınlar Osmanlı padişahları ile evlenen yabancı gelinlerdir.

. Yabancı mallar etkisi
Yabancı mallar dendiğinde günümüzde çok kullanılmayan geçmişin en önemli malı ‘insan’ dır …  günümüzde bunlar yabancı işçi ve yabancı bilim insanı olarak devam etmektedir… dünyada insan ticareti kalkmış gibi görünse de aslında resmi olarak devam etmektedir.. ayrıca günümüzde çocuk satıcıları çocukları kaçırarak satmaktadırlar.. bu ayrı bir konu..
Tarihin her döneminde ve her milletlerde gördüğümüz bir milletin içerisine temsilci olarak sokulan ilk yabancı ticari mallardır, bunlar bir milletin ihtiyaçlarını başka milletler tarafından temin edilir iken üretildikleri milletin kültürünü ve gücünü temsil eder.
Yabancı tüccarlar sadece mal değişimi yapmazlar, mallar ile birlikte kültür değişimi de oluştururlar.. bu kültür değişimi toplumun kültürünü  ve zaman içerisinde yönetimini etkiler.
İhtiyacı olduğu halde ihtiyacını üretmeyip başka ülkenin tüccarlarından temin edilen ihtiyaçlar etkin bir silah olarak her zaman kullanılmıştır.
Bir devletin güçlü olması ihtiyaçlarını kendi devletinde milli sermaye ile üretmesi ile olur, hele bazı malların hayati önemi vardır özellikle bunların dışardan temini bağımlı toplum ve bağımlı devlet oluşturur, bu da çürümüş devlet demektir.
Bazı önemli mallar devletler arasında birleşerek üretilir bunlar siyasi etken mallardır, bu mallar devletleri birbirine bağlar.
Devletler arasındaki çok çok önemli ticari bir etken de dillerdir, yabancı ticarette yabancı diller etkisi vardır, bu etki toplumun sosyal gücüne etki eder, hatta dillerini yönetebilir, dilleri değişen toplumlar silahsız yıkılmış devlet olurlar.
Osmanlı devletinde özellikle Ceneviz ve Venedik tüccarların imtiyazları ile başlayan yabancı ticareti, sonraları Fransız, İngiliz, Amerikan ticaretinde önemli yıkımlar olmuştur.. Osmanlı’nın Türk tebaası fakirdir, Osmanlı ticaretini Yahudi Tüccarlar oluşturmuştur.

. Yabancı şirketler etkisi
yabancılar bir milletin içerisinde üretim yaparak mallarını pazarlıyorlar ise ikinci önemli yabancı etkisi o milleti etkisi altına alır, çünkü o ihtiyaç malını millet oluşturamamış ve yabancılar malları ile üstünlük sağlamışlardır..
Yabancı şirketler şirketlerinde kendi dilini kullanıyor iseler devlet içinde devlet konumundadırlar…
Osmanlı devletindeki yabancı şirketler kendi dilleri ile üretim yaparak her şirket bir devlet gibi güç oluşturmuştur, şirketin içerisinde Türkçe konuşmak yasaklanmıştır, bu durum zaman zaman önemli kavgalara sebep olmuştur.

Osmanlı imparatorluğunda kağıt paralar Fransa’da basılmış ve paralarda çok dilli ve çok alfabeli yazılar konmuştur, postaneler Fransızlara ait olmuştur, posta pulları iki alfabeli çok dilli yazılmıştır.

. Yabancı okullar etkisi
yabancı okullar yabancıların bir ülkede devlet gücüne eriştiğinin göstergesidir, çünkü yabacı misyoner okulları yönetici yetiştirip o ülkeyi yönetir, bu durumda yabancı okullar ülkeyi teslim alan yabancılardır..
Yabancı dil yabancının temsilcisidir, bu temsilci devlet yönetimine geldiğinde ülkeyi yabancılar yönetmiş olur, bu da silahsız yıkımdır.
Osmanlı devletinde yabancı okullar Misyoner Okulları’dır, özellikle Fransız okulları Osmanlı Devleti’nin yönetimini oluşturan okullardır, Fransız okulları Yahudilerin okullarıdır, yıkılış dönemindeki okulların en etkili olanları Amerikan okullarıdır, İngiliz okulları da önemli yıkım okullarıdır, bu okullarda her ülke kendi dilini ve Latin Alfabesi kullanmıştır.. bu okullar sayesinde Osmanlının elit yönetici toplumu Latin Alfabesi ile okumuştur..

. Yabancı ziyaretçiler- turistler- gezginler – seyyahlar
Bu insanlar tarihin önemli insanlarıdır, tarihe seyahatlerinin notlarını kitap haline getirip tarihin coğrafya, tarih ve kültürünü tanıtan eserleri dünyanın bütün ilgili insanlarına bilgi oluşturmuştur..
Bölgeyle ilgilenen devlet yöneticileri bu bilgileri kullanmışlardır..
Bir çok gezgin misyoner görevi üstlenmiş ve devletini temsil etmiştir, devletinin gücünü gittiği yere taşır iken bölgenin gücünü ülkesine taşımıştır, bir şekilde kültür tüccarlığı yapmıştır.

Yabancı turistler – gezginler – seyyahlar bir maksat ile turistik gezi yaparlar
Gezdikleri coğrafyanın canlılarını ve coğrafi yapısını tanımak.
Gezdikleri coğrafyanın kültürünü tanımak.
Gezdikleri coğrafyanın tarihini tanımak.

Seyyahların incelediği ve kayda aldığı gezileri çoğu zaman haritalar üzerinde gösterilmiştir.. bu haritalar tarihe, coğrafyaya ve kültüre ait önemli belgelerdir..

600 YIL AYAKTA KALAN YENİ ÇAĞI OLUŞTURAN EN GÜÇLÜ DÜNYA DEVLETİ OSMANLI İMPARATORLUĞU BU ETKENLER İLE OLUŞMUŞ VE YIKILMIŞTIR..
Tarihten ders almak için bu konular ayrı ayrı inceleme konusu yapılmalıdır..

MUSTAFA KEMAL PAŞA’NIN TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE İLK KURDUĞU DEVLET KURUMLARI ‘DİL, TARİH, COĞRAFYA FAKÜLTELERİ’DİR…
Bu dönemde vatandaşlara TÜRK MALI üretiminin önemini belirtmek için, uzun süre YERLİ MALLAR HAFTASI düzenlenmiştir..

Bunlar çok çok dikkate alınması gereken değerlerdir.
DİL iletişim aracıdır, iletişim olmadan güç olmaz..
TARİH geçmişin belgeleridir, bu belgeler sabit ölçüm değerleridir..
COĞRAFYA yaşamın alanlarıdır, insanları yönetendir..
.
.

Osmanlı İmparatorluğu Kadınlar saltanatı 1534-1656

Osmanlı padişahları’nın kadınları için, dış dünya ilişkileri hizmetlileri; Yahudi “Kira” kadınlar.

Vagon-Li Olayı, 1933 yılında Vagon-Li Şirketi’nin müdürünün Türkçe konuşan memuruna şirketin resmi dilinin Fransızca olduğunu bildirilerek, para ve işten uzaklaştırma cezaları vermesiyle başlamış olaylardır.

Fransa ve Yahudi Fransızca “Tüm Yahudiler birbirlerinden sorumludur”

620 YILLIK OSMANLI’DA DİLLERİN SAVAŞI

.
.
.
.
.
.
.

Hakkında Türk Bilimi