.
Harem kadınlarına uygulanan geleneksel cinsiyet ayrımcılığının kısıtlamaları nedeniyle, nadiren haremden ayrılabilirler ve dış dünyayla temasları normalde bir aracı aracılığıyla gerçekleşmektedir.
Genellikle erkeklerle temas kuramadıkları için, tüccarlar ve iş adamları genellikle erkek oldukları için işlerini yürütmek zordu.
Bu nedenle aracı bir kadın (veya bazen bir hadım ) olmak zorundaydı.
Müslüman kadınların hepsi işçi sınıfları için daha az katı da olsa cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığı için ideal aracı Müslüman olmayan, haremden olan, hareme serbestçe girip çıkabilen ve daha özgürce etkileşime girebilen kadın.
Bu durum sonuçta “Kira” olgusu ile sonuçlandı.
İmparatorluk hareminin kadınlarına giyim, mücevher ve lüks mal satan çoğu zaman Yahudi erkek tüccarlar, erkek oldukları için ürünlerini göstermeleri için kendilerini harem kabul etmedi, bu nedenle “Kira” padişah eşlerine malların gösterilmesi için geliştiği bir gelenek.
Aracı pozisyonunda olan “Kira” lar, bu durumda tüccarlar için çok kazançlı olmuşlardır, Kiraların kendileri de çok zengin olmuşlardır.
Kadınların güvenini kazanabilirlerse sonunda harem kadınları için sekreter olarak hareket etmektedirler, yazışmalarını ele almak, ilaç almak ve tıbbi tedaviler yapmak ve onlar için çeşitli iş görevleri yapmak gibi diğer görevleri de yerine getirmesi istenebilir. Ekonomik ajanlar olarak, özellikle İspanya ve İtalya’dan, genellikle köle olan harem kadınlarından daha okuryazar ve daha eğitimli Yahudi elit kadınlar için geçerliydi.
Birçok dul “Kira” faaliyetlerine devam etti ve böylece kişisel gelir elde etti.
Bazı “Kira”lar etkili favoriler olarak ünlendi.
En ünlü kiralar; Strongilah, Esther Handali ve Esperanza Malchi idi.
Kira’nın Osmanlı mahkemesinde resmi bir konum olup olmadığı veya sadece gayri resmi bir fenomen olup olmadığı doğrulanmamıştır.
.
.
Osmanlı sarayında Kira Kadınlar:
Kira kadın denilince yakın zamana kadar akla Ester Kira gelirdi.
Başta Avram Galanti olmak üzere bu konuda kalem oynatan pek çok kişi bu güçlü kadına gönderme yapmış, onun Kanuni döneminden III. Mehmet zamanına kadar haremle dış dünyanın bağlantısını sağlayan tek bir kadın olduğu fikrine kapılmışladır. Ancak Prof. Mahir Aydın’ın bu konuda kaleme aldığı makale bunun tam tersini söylüyor.
Ona göre söz konusu evrede bir değil tam üç kira kadın var ve bunların içinde asıl önemlisi Ester Kira değil, Esperanzo Malchi
.
.
.
Osmanlı devleti ülkelerarası ilişkilerdeki dil çevirmenlik tarihi ve Yahudi dil çevirmenler..
Osmanlı devleti ülkelerarası ilişkilerdeki dil çevirmenlik tarihi ve Yahudi dil çevirmenler..
.
OSMANLI DEVLETİ SOY AĞACI ve SARAY KADINLARI ibret dolu bir tarih sayfası.
OSMANLI DEVLETİ SOY AĞACI ve SARAY KADINLARI ibret dolu bir tarih sayfası 1299-1920.
.
Osmanlı İmparatorluğu Kadınlar saltanatı 1534-1656
.
.
.
.