osmanli

Ev / Etiket Arşivi:osmanlı

Etiket Arşivi:osmanlı

Amerika – Türk Anadolu ilişkiler tarihi sıralaması ve “İçimizdeki Amerika”


AMERİKA-PKK-PYD

. 1776-1788 Amerika devleti halkı, “Vahşi Batı” Avrupalı denizcilerin kıtaya ayak basıp oradaki yerli halkı katlederek yerlerini ellerinden alıp yerleşen “Levanten Avrupalılar”dır, Amerika en son kurulan ülkeler arasındadır. “ Amerika İngiltere’nin izni ile kurulmuştur, kurucusu İngiltere”dir… “Amerika bağımsızlığını kazanana kadar İngiliz koruması altında ticaret yapmıştır.” “Amerika devletlerinin resmi dili İngilizcedir”… …

Yazının devamı;

Akdenizde tarih ve zaman


aa thrace-hitit-mısır

Asya – Avrupa – Afrika kıtaları’nın ortak medeniyet denizi Akdeniz… Akdeniz bir deniz kültürü medeniyeti beşiğidir, Akdeniz’e akan nehirler ile kültür ve medeniyet bağı vardır. Anadolu Akdeniz’in en büyük birleşik kara kültürü kara parçasıdır, Anadolu; Akdeniz gibi Asya – Avrupa ve Afrika arasında kültür kütüğü gibidir.. Anadolu’da bilinen en eski …

Yazının devamı;

«Sen benim yüzümü ağarttın. İki cihanda da yüzün ak olsun!» Gazi Osman Paşa – Osman Nuri Paşa 1877-1878


GhaziOsmanPasha

Osmanlı-Rus Savaşı’ndaki Plevne Savunması. 145 günlük savunmadan sonra kuşatmayı yarmak amacıyla giriştiği huruç hareketi sırasında şehir çıkışında yaralandı ve esir düştü. Rus Çarı II. Aleksandr bizzat teselli etti. Rus Çarı, onun esir düşmesine rağmen teslimiyet sembolü olan kılıcını almadı. Müdafaa hattı stratejileriyle esir bulunduğu dönemde hem Rus Çarı, hem de …

Yazının devamı;

Akdeniz’de Batıyı yöneten Doğulular


PhoenicianTrade - fenike

. Levant- Doğu Levantin – Doğulu; Doğu Akdenizli..halk   Avrupa tarihinde Akdeniz Ticaret Medeniyeti çok önemli tarihtir… Akdeniz ticaret tarihinde Doğu Akdeniz Ticaret merkezi en önemli ticaret merkezidir, Doğu Akdeniz İpekyolu Ticaret Yolu’nun Akdeniz kapısıdır. Fenikeliler; (Fenike-Veniçe) Venediklilerin ataları.. Antik çağda yaşamış Sami dillerine mensup bir dil konuşan Akdenizli kavimdir. …

Yazının devamı;

Osmanlı’da Uluslararası saat sistemi ve Miladi takvim sisteminin kullanılması – Gazi Ahmet Muhtar Paşa (1839 – 1919)


Osmanlı devletinde takvim yaprakları örnekleri

  . Miladi takvim, İslami takvimden çok faklı bir takvimdir, İslami takvim anatomik takvimdir… Miladi takvimi Osmanlı’ya getirme hareketi ve Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ahmed Muhtar (Gazi Ahmet Muhtar Paşa adıyla da tanınır; d. 1 Kasım 1839; Bursa – ö. 21 Ocak 1919; İstanbul), 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın Kafkasya cephesi komutanı, …

Yazının devamı;

Osmanlı’da fetret devri (1402-1413) ve Derviş Ahmet Âşıkî..


aşıkpaşazade

I. Bayezid, 1389’dan 1402 yılına kadar hükümdarlık yapmıştır, Kosova Meydan Muharebesi’nin son saatlerinde babasının (Sultan I. Murad) suikasta uğrayıp öldürülmesi üzerine savaş alanından çağrılarak kendisine biat edildi. Bu biat töreni biter bitmez düşman peşinde olan kardeşi Yâkub Çelebi çağırtılarak çadırda boğduruldu. Zamanının tarihçisi Âşıkpaşazâde, Yâkub’un öldürülmesi o gece askeri iztiraba …

Yazının devamı;

Bir Selçuklu Türkmen köyü Küçük Anafarta köyünde bayram ziyareti….şehitler ve şahitler-dolmenler …..


kucuk-anafarta-dolmenler

Gelibolu bölgesi Osmanlı öncesi Ece bey tarafından yönetilen bir Türkmen bölgesidir… İki köyün halkı aslen Osmanlı öncesi Balıkesir göçmenidir. Anafartalar çıkarmasından kalma tarihi eserler vardır. Köyün yakınında bulunan büyük kemikli de savaşlar yaşanmıştır.  Savaş zamanında hastahane olarak kullanılan yerin kalıntıları vardır. Ayrıca iki tane yabancılara ait batık gemi bulunmaktadır. Araziden …

Yazının devamı;

Osmanlı İmparatorluğunun “Çöküş dönemi başlangıcı” tarihinden “okur yazar olmayan Kalafat Mehmet Paşa” Gelibolu ….-1792


Kalafat Mehmet Paşa.

  Osmanlı İmparatorluğunun “Çöküş dönemi başlangıcı” tarihinden “okur yazar olmayan Kalafat Mehmet Paşa” Gelibolu ….-1792 Sofya taraflarında doğmuş Bulgar asıllı olduğu belirtilir. Rusçuk ayanından Çelebi Mehmet Ağa’nın çiftlik çorbacısı, yani amele başı, olarak çalışmaya başlamıştır. Bu sırada İslamiyet’i kabul etmiş ve sonra da İstanbul’a gelip yeniçeri ocağına yazılmıştır. Ocakta önce …

Yazının devamı;

Osmanlı nirengi – ölçüm ve sınır taşları


Namaz tepe yazıtı nirengi taşı

Nirengi taşları ölçüm taşlarıdır.. Yüksek olan yerlere konur ve bölgedeki ölçümler bu sabit taşlarla yapılır. Osmanlının’da böyle taşları vardır fakat çokları korunmamıştır.. Ok meydanındaki bu önemli nirengi taşı günümüzde binaların arasında bırakılmış ve korumaya alınmamıştır. 1912 yılında İstanbul-Okmeydanı’nda Marconi tarafından bir Telsiz Verici İstasyonu kurulmuştur. Kurulan bu istasyonda 600-1000 metre …

Yazının devamı;

Osmanlı-Karamanoğlu kardeş savaşı – 1487


osmanlı-karaman

Karamanoğulları beyliği Türk dili ile devlet yönetmiş Anadolu Türk beyliğidir.. Karamanoğlu Mehmed Bey Karamanoğulları’nın ikinci beyi Kerimüddin Karaman’ın oğludur. Doğum tarihi belli olmayıp ölümü 1280’dir. Mehmet Bey askerî ve idarî yönden bilgili bir devlet adamı idi. Bilim adamlarını etrafına toplayıp onlara büyük önem vermiştir. XIII. yüzyıl ortalarında Selçuklular, devlet işlerinde …

Yazının devamı;

Osmanlı-Memlük Mercidabık kardeş savaşı – 1516


yavuz-gavri

Kansu Gavri ya da Gansu Gavri tam adiyla El-Eşref Kansu el-Gavri Memlük Sultanı. Burci Hanedani’ndan olup 1501-1516 yılları arasında Memlük hükümdarlığı yapmıştır. Memlük Devletinde hükümdarlar, birbirini takip eden iki hanedandan seçilmiş olup, bu hanedanlar Memalik-i Bahriye ve Memalik-i Çerakise (Burci)’dir. Kansu Gavri Çerkes asıllıdır. O dönemin kaynaklarında hiç Arapça bilmediğinden …

Yazının devamı;

Osmanlıda önemli bir “yabancılaşma kurumu”.. Feyz-i Sıbyan Mektebi -14 Aralık 1885 – Selanik


Judeo-İslam mezhebinin çok-itiraz tarihini inceler, Dönmes ve Yahudi Osmanlı ve Türk Cumhuriyet Modernite katkıları

130 yıllık çalışmanın eseridir. 14 Aralık 1885 tarihinde Selanik’te Feyz-i Sıbyan Mektebi ile hizmet vermeye başlayan kurum; Osmanlı İmparatorluğu’ndanTürkiye Cumhuriyeti’ne uzanan döneme; ulusal egemenliğe, Atatürk İnkılâpları’na tanıklık etmiştir. . Bu okul “IŞIK OKULLARI” uluslarası bir değişim çalışmaları tarihidir… Bazen “meşale”, bazen “deniz feneri” bazende “ampul” şeklinde gösterilmiştir… Ulusları bölmek ve kültüründen …

Yazının devamı;

” Kendinizi Eğitin, İyi bir anne olun , Eğer kendini iyi yetiştirirsen bir anne olarak evladının ilk okulu sen olursun.” – Türk Prenses Ìffet


Suudi Türk prenses İffet Tunayan

İffet Al Thunayan Al Saud 1916 1916 İstanbul’da doğdu, Al Thunayan öğrenci kolunun bir parçası oldu. 1918 İffet’in babası Osmanlı ordusunda bir subay olan Muhammed bin Suud Al Thunayan, Osmanlı ordusunda savaşırken 1918 yılında öldürüldü. Annesi Asya, Macar-Çerkez kökenli olan bir Türk kadını. İffet’in öz kardeşi Zeki ve iki üvey …

Yazının devamı;

Gürcü kızı Bezm-î Âlem Valide Sultan 1807 — 2 Mayıs 1853. oğlu. I. Abdülmecid. 2 Temmuz 1839 – 26 Haziran 1861; Dünyadaki saraylar içerisinde en büyük balo salonu olan Dolmabahçe Sarayı ve… üç milyon kese altın olan sarayın borcu…


dolmabahçe sarayı

Balyan Ailesi 18. ve 19. yüzyıllarda hassa mimarı olarak Osmanlı Devleti tarafından yaptırılan birçok önemli mimari esere imzasını atan Kayserili Ermeni asıllı bir mimarlar ailesidir. Son dönem Osmanlı eserlerinin birçoğunda bu soydan gelen mimarların imzası vardır. Bazı kaynaklar ailenin Osmanlı mimarisinin özünden kopuşuna yol açtığını söylerler. . Bezm-î Âlem Valide …

Yazının devamı;

Tersane Konferansı (23 Aralık 1876) ve Osmanlıyı yıkan kışkırtma takımı..


terasne konferansı kararında oluşan harita

1876 yılının Nisan ayında Panagürişte bölgesinde başlayan Bulgar İsyanları bütün Orta Dağ bölgesine yayıldı. William Ewart Gladstone, Charles Darwin, Oscar Wilde, Victor Hugo, Giuseppe Garibaldi gibi etkili kişiler Osmanlı Devleti aleyhinde tek taraflı yazılar yazarak Avrupa’da Bulgarların lehinde bir kamuoyu oluşmasına neden oldular. Bunun üzerine İngiltere‘nin öncülüğüyle İstanbul‘da bir konferans …

Yazının devamı;

Osmanlı bayraklarındaki tanım…..Allah’ın emridir…. Vatan; namus ve birlik ile var olacaktır..


Gidiş ve dönüş vatanadır

. Ters ve yüz Osmanlı bayraklarındaki tanımlar İki bayrak ters ve yüz olarak yapılmıştır.. Soldaki  bayrak savaşa giderken çekilen bayraktır..sadece savaşa giderken kullanılır.. Sağdaki bayrak ise barış zamanındaki bayraktır.. Allah’ın emridir…. Vatan; namus ve birlik ile var olacaktır.. Gidiş ve dönüş “vatana” dır… .

Yazının devamı;

Osmanlıda bir kara sayfa-Venediklilerden Girit’i alan Padişahın katledilip vaftizhaneye defnedilerek sonsuz cezaya tabi tutulması.


osmanlı imparatorluğunda venedik ve ceneviz hakimiyeti

İbrahim (d. 5 Kasım 1615, İstanbul – ö. 18 Ağustos 1648, İstanbul), 18. Osmanlı padişahı ve 97. İslam halifesidir. İbrahim, 8 Şubat 1640’ta kardeşi IV. Murad’ın ölümü üzerine 25 yaşında ve 18. padişah olarak Osmanlı tahtına çıktı. Şehzadeliğinde çok sıkı bir saray hayatı yaşamış, kardeşleri öldürüldüğünden korku içinde büyümüştü. Malta …

Yazının devamı;

Osmanlı 3.ordusu-Balkan Ordusu ve Osmanlıda Milliyetçilik-Bozkurt tamgası


Ülkü_Ocakları_Eğitim_ve_Kültür_Vakfı

. . 1416  Osmanlı Venedik anlaşması1; Osmanlı Devleti’yle, Venedik Cumhuriyeti arasında çok önemli bir anlaşma yapılmış ve bu anlaşma Osmanlı tebasını mali olarak yıpratmıştır.Osmanlı Devleti’yle, Venedik Cumhuriyeti arasında 1416 yılında imzalanmış bir barış ve ticaret antlaşmasıdır. Osmanlı-Venedik Savaşı sona erecek. Venedikliler, Osmanlı topraklarında diğer milletlerden daha fazla ticaret yapacaklar. Venedikliler, …

Yazının devamı;

Rus tarihin zaman kayıtları ve Asya Türklerine etkisi – 1206……


Mongol_Empire_map

. . Vikipedi kaynaklarına göre Rusyanın kurulumu; Eski iskandinav tarihi; http://en.wikipedia.org/wiki/Old_East_Norse Avrupanın  İskandinav bölgesindeki antik tarihin yazıları runik yazı olarak tanımlanır..http://en.wikipedia.org/wiki/Runic_alphabet 1157-1598  Rurik, iskandinav bölgesinde bir yönetici…http://en.wikipedia.org/wiki/Rurik Rurik dynasty or Rurikids (Russian: Рю́риковичи, Ukrainian: Рю́риковичі, Belarusian: Ру́рыковичи) was a dynasty founded by the Varangian prince Rurik, who established himself in …

Yazının devamı;

Dünya denizcilik ve savaş tarihinde, ilk uçak gemisini batıran “Türk” Mustafa Ertuğrul – 1916 (d. 1892 Hanya – Girit, ö. 1961 Antalya)



Dünya askeri tarihinde; Batırılan ilk deniz uçağı gemisi: Ben My Chree, bir deniz uçağı gemisi (Seaplane tender) batıran Türk subayı- Mustafa Ertuğrul (d. 1892 Hanya – Girit, ö. 1961 Antalya) . Dünya savaş tarihinde bir ilki başararak, 7.7 inçlik dağ bataryasının bir deniz uçağı gemisini 36 dakikada sulara gömen komutan …

Yazının devamı;

Padişahların saraylarına en zor giren şey doğruluktur…..Mustafa Fazıl Paşa (1829, Kahire-1875, İstanbul), Mısırlı prens ve Türk siyaset adamı. .


mustafa fazıl paşa

. . 1829 yılında Kahire’de Mısır’ın ikinci hidivi Kavalalı İbrahim Paşa’nın oğlu olarak dünyaya geldi. Devrinin ünlü alimlerinden dersler alarak yetişti  1846’da İstanbul’a gitti; Osmanlı Devleti’nde çeşitli hizmetlerde bulundu; 28 yaşında iken vezir rütbesini aldı. 1857 Tanzimat Meclisi üyeliği. 1861 Maarif Nazırlığı. 1862 Maliye Nazırlığı yaptı. Sadrazam Fuad Paşa ile …

Yazının devamı;

Almanya-Osmanlı ortaklığı tarihi 1830….



. . Rönesans döneminde; Almanya Avrupa’nın sömürgeciliği olmayan, en büyük teknoloji ve bilim’i olan sanayi merkezi bir ülkedir.  ALMANYA SAVAŞINI BİLİM VE TEKNOLOJİ İLE YAPMIŞTIR. Osmanlı’nın gerileme dönemine girmesinin sebebi “dünya bilim ve teknolojisinden geri kalması”dır. Osmanlı Hanedanları geçte olsa durumu farkedip “Avrupa Sanayicisi ile dostluklar ve birliktelikler oluşturma” değişimi …

Yazının devamı;

MEHTER – Türk Milleti..Türk Milleti..azm ile sev Milliyeti…


Mehter-Mehterhane

MEHTER; TOPLUMSAL SES (MÜZİK) KÜLTÜR TAMGASI Türk Milleti..Türk Milleti..azm ile sev Milliyeti… Ceddin deden, neslin baban, hep kahraman Türk Milleti…orduları pek çok zaman vermiştiler dünyaya şan… . Dünyanın en eski askeri bandolarından birisidir. İsmi Farsçadaki “mihter” kelimesinden türemiştir. İslamiyetten önceki Türk devletlerinde, küçük değişikliklerle yer almıştır. . Üç önemli sembol …

Yazının devamı;

Taksim Halil Paşa Topçu Kışlası siyasi tarihi 1780-2013


topçu kışlası 1909 isyanı

. . Taksim Kışlası 1780 yılında Osmanlı padişahı III. Selim zamanında Selimiye Kışlası’nın Avrupa yakasındaki karşılığı olarak, Balyan Ailesinden Krikor Balyan tarafından yapıldı. Ertesi yıl Kabakçı Mustafa İsyanı’nda tahrip olan bina, II. Mahmut döneminde onarıldı . Bina birkaç kez yangın geçirdikten sonra Sultan Abdülmecit döneminde Tophane Müşiri Damat Gürcü Halil …

Yazının devamı;

16. yüzyıl Osmanlı tılsımlı gömleği ve Osmanlı’da giyim kültürü ve Kırım Türkleri bağı.


AY YILDIZ

Kırım -Manastır Surb Khach çeşme yazıtı Bir daire içinde yazılı Yıldız, güneş sembolleri. Hazar Üst Saltov arasında ayna süslemeleri (Artamonov, 1962), Küçük Camii penceresi Han Sarayı -Bahçesaray alıntı adresi; http://kale.at.ua/publ/znaki_kyrk_jera/1-1-0-47 Osmanlı’da giyim kültürü. Osmanlı giyimi tamgaları. . .<..SELVİ AĞACI… ……. AY YILDIZ . DAVUT YILDIZI . MAKİLİ Giyim tarzları; Muhaqqaq, …

Yazının devamı;

Osmanlı Rus Savaşında önemli bir olay; Sinop Baskını – (30 Kasım 1853)



Osmanlı ve Rus orduları bir süredir Kırım Savaşı’nın Kafkas cephesinde çarpışıyorlardı. Kafkaslardaki Osmanlı güçlerinin ikmal yolu Trabzon ve Batum limanlarıydı. Deniz yolunu korumak amacıyla Patrona Osman Paşa (Oramiral) komutasında Sinop’ta bir filotilla üslenmişti. . Ana üssü Sivastopol olan Rus Karadeniz donanmasının başında Amiral Nahimov vardı. Sivastopol Sinop’a sadece 180 deniz …

Yazının devamı;

EZOTERİK TARİH VE OSMANLI’DA MASONLUK


eski ve yeni mizahlar

-EZOTERİZİM Bilgiler’in ve sırlar’ın ehil olmayanlar’dan gizlenerek,  sadece “ehil olanlar’a ALGILAYICI-ALGILATICI yoluyla öğretilmesi”dir. . ” Farkedilmeden yapılan haraket  “ . -EZOTERİK TARİH –KAYIP TARİH Bir yapının  parçalanması ile dağılan parçalarının zamanla kaybolması ve o yapının hiç bir zaman ilk yapıldığı bütün şeklinin oluşturulamaması. Kayıp parçaların oluşturduğu bilinmezlik. –SIRLAR TARİHİ Birçok …

Yazının devamı;

Küçük Murat Reis ve Osmanlı İzlanda seferi- 1627


Osmanlı İzlanda seferi

Küçük Murat Reis (Jan Janszoon van Haarlem) Hollanda kökenli korsandır. İslam dinine geçmiş,bundan dolayı o dönemde Türk korsanı olarak bilinmiştir. 1627 senesinde Cezayir Limanı’ndan 15 pare gemi ile yelken açıp, Cebelitarık’tan çıkmış ve kuzeye soğuk ve sisli denizlere yönelmiştir. Rotası Bu filo önce İspanya, Portekiz ve Fransa kıyılarını izleyip kuzeye …

Yazının devamı;

ABDÜLHAMİT DEVRİ-GAZETELERİ VE DEVRİN SİYASİ TABLOSU Dünyâda 100 gram akıl varsa, bunun 90 gramı Abdülhamîd Han’da, 5 gramı bende, kalan 5 gramı da diğer dünyâ siyâsîlerindedir.


Abdülhamit-defri-gazeteleri

Bu devir OSMANLI’NIN “VAR OLMA VE YOK OLMA MÜCADELESİ’NİN EN YÜKSEK HARAKETİ”NİN OLDUĞU DÖNEMDİR BURADA GÖRÜLEN BASILI YAYIN-JURNAL tarihin nasıl işlediğinini göstermektedir Dönemin siyasi güçleri’nin haraketini gösteren bir haritadır. . -Kahire        34 -Cenevre        7 -Paris          4 -İskenderiye    4 -Kıbrıs …

Yazının devamı;

KOLONİLER-KÖLE ÜLKELER TARİHİ


grek kolonileri

. KOLONİ; KÖLE ÜLKE KOLONİLERİN OLUŞUMUNDAKİ EN ÖNEMLİ ETKENİ DİNLERİ YAYMA ÇABASIDIR;  “DİNADAMLARI’NIN DEVLETLERDEKİ HAKİMİYETİ”  İLE ULUSLARARASI BİR YAYILIM VE HAKİMİYET DEVRİ OLUŞMUŞTUR. BU HARAKET’İN SIRALAMASI : 1- Catholic Church and the Age of Discovery  (Katolik Kilisesi ve Keşif Çağı) 2-Christianity and colonialism (Hıristiyanlık ve sömürgecilik) 3-Colonialism  (Sömürgecilik) Koloniler tarihini …

Yazının devamı;

KURULUŞUN TEMELİ ZAFER VE TÜRKİYEDE 30 AĞUSTOS SAVAŞ HARAKETİ ŞANLI TARİHİ



ZAFER; BİR BAŞARININ İFADESİDİR TÜRKİYEDEKİ 30 AĞUSTOS TARİHİ ÜLKE KURMA BAŞARISININ TARİHİDİR . 1. Dünya savaşı Osmanlının  Dünya ile savaşıdır, sadece ALMANYA Osmanlı’nın yanında yer almış ve Dünya ile savaşmıştır. Çanakkale savaşı gibi şanlı savaşların yaşandığı savaşlar  ve yenilgiler Osmanlı’yı küçük bir toprak parçasına hapsetmiştir. Osmanlı İmparatorluğu dönemi haritası 1299-1920 …

Yazının devamı;

SAFLIĞIN KARDEŞLERİ (İhvan-ı Safa)


ihvan-ı safa

Bir sabah vaktine doğru zaman ilerler iken, üzerime doğru çöken bir ağırlık… ! İnsan gecelerin sessizliğinde sabaha doğru daha iyi düşünüp, daha iyi analiz yapa biliyor. Kitaplıkta duran, daha önce defalarca okuduğum üstat Cemil MERİÇ’in  ‘’Işık Doğudan Gelir’’ isimli eserine gözüm çarpıyor ve aklım hep bu eserin adında takılı kalıyor,’’ …

Yazının devamı;

17 Y.Y TÜRK AYDINI HEZARFEN HÜSEYİN EFENDİ



17 YY. da Osmanlılar, her alanda gerilediği bir sırada, bu dönemin yüzünü ağartan iki büyük bilgin ve düşünce adamı yetişmiştir. Bunlar da, yüzyılın ilk yarısında yetişmiş olan Katip Çelebi ile, bu yüzyılın yarısında yetişmiş olan Hezarfen Hüseyin Efendidir. Bu dönemin, değişik konularda bilgi sahibi, yani ansiklopedisi bir bilgini, ünlü bir tarihçisi ve …

Yazının devamı;

Ata Ruhlarının Anadolu’daki Oz-An’ı Kaya KUZUCU


kaya kuzucu..

Dünyada milletlerin seslerini yüzyıllardır yarınlara taşıyanlar, sanatçılardır, kültür elçileridir. Kültür elçisi olmak büyük özveri gerektiriyor, tarih bilmek, milletinin yaşayışını, örf adetlerini, giyim kuşamını, yemekleri, her şeyini iyi bilip araştırıp yarınlara gelecek nesillere taşımak. Türk milleti, tanzimat fermanı ile birlikte ucu belli olmayan limanlara sefere çıkmış bir millet, klavuzu yok, yörüngesi …

Yazının devamı;

OSMANLI PAŞASININ OĞLU, AMİRAL KOLÇAK VE PUTİN’İN AMERİKADAN GERİ İSTEDİĞİ KİME AİT OLDUĞU BİLİNMEYEN ASYADAKİ 500 TON ALTININ SEYİR DEFTERİ


AMİRAL KOLÇAK

BİR AMİRAL; OSMANLI PAŞASININ OĞLU, AMİRAL KOLÇAK RUSYA’DA AMİRAL’LİĞE YÜKSELİYOR AMİRAL KOLÇAK RUSYA’DA ÇAR KARŞITI VE KOMİNİST BOLŞEVİKLERİNDE KARŞITI; RUSYADAN TOPLADIĞI 500 TON ALTINI AMERİKAYA GÖTÜRÜYOR VE RUSYADA İDAM EDİLİYOR. BU GÜNE KADAR İSTENMEYEN ALTINLAR BU GÜN RUSYA TARAFINDAN İSTENİYOR. Amiralin götürdüğü altınların asıl sahibi kim olabilir!!… Bilindiği gibi RUSYADAKİ …

Yazının devamı;

YENİDEN DOĞUŞ-BİR ÇÖKÜŞÜN HARAKETİ (RÖNESANS)-1550 “KÖLE TİCARETİNİN DOĞUŞU”


RÖNESANS FELSEFESİ

Klasik öğrenmenin ve bilimin antik metinlerin tekrardan keşfiyle yeniden doğması. . İLK RÖNESANS HARAKETİ 1529 YILINDAKİ PROTESTANLIK HARAKETİDİR Yeniden doğuş iki anlamı içerir. -“İlki antik klasik metinlerin tekrar keşfi, öğrenimi, sanat ve bilimdeki uygulamalarının tesbitidir”  (eski, tarihsel bilimleri öğrenmek). -“İkinci olarak bu entelektüel aktivitelerin sonuçlarının Avrupalılık kültürünü genelde güçlendirmesidir” ( …

Yazının devamı;

Harezmi (780-850) dokuzuncu yüzyılda yetişen cebir alanında ilk defa eser yazan Müslüman-Türk matematik, coğrafya ve astronomi alimi.


HAREZMİ

Harezmi dokuzuncu yüzyılda yetişen cebir alanında ilk defa eser yazan Müslüman-Türk matematik, coğrafya ve astronomi alimi. İsmi Muhammed bin Mûsa el-Harezmi, künyesi Ebû Abdullah’tır. Adı Latinceye Alkhorizmi, Fransızcaya Algorithme, İngilizceye ise Augrim şeklinde geçmiştir. 780 (H.164) senesinde Harezm’de doğduğu kabul edilir. 850 (H.236) senesinde Bağdat’ta vefat etti. Üç oğlu olup, …

Yazının devamı;

1453-İSTANBULUN FETHİ, BİR DEVİR NASIL DEĞİŞTİ.


fatihin dev topları

1453 ÖNCESİ DÜNYA SOSYAL KONUMU; -DİNLER HALK YÖNETİMİNDE KRALDAN DAHA YETKİLİDİR -İNSANLAR KÖLE OLARAK SATILMAKTADIR VE DİNADAMLARI BU DURUMA GÖZ YUMMAKTADIR. -BİLİM DİNADAMLARI TARAFINDAN SUÇ SAYILMAKTADIR; Galileo Galilei –BİRÇOK BİLİMADAMI AFAROZ EDİLMİŞ HATTA ÖLÜMLE CEZALANDIRILMIŞTIR. -İNSANLARIN SUÇLARI PARA KARŞILIĞINDA AF EDİLMEKTE VE DİNADAMLARI (PAPAZLAR) TARAFINDAN CEZALARI KARŞILIĞINDA PARA ALINMAKTADIR. –Bu sebepten …

Yazının devamı;

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ KOMUTANI BEKÇİOĞLU EMİR AFŞİN


büyük secuklu harita..1

Türk tarihinde Selçuklu Devleti denildiğinde bir dönüm noktası akla gelir.işte bu dönüm noktasını oluşturan ve süreci hazırlayan 1071 den önce ve sonra Anadolu içlerinde mücadele etmiş olan (Gazi Emir-Derviş) Alp-Erenlervardır. (Büyük Selçuklu Devleti Bayrağı ) Bu Alp-Erenler den Selçuklu Komutanı olan ve Anadolu içerisinde bir çok yerin alınıp Türkleştirilmesini sağlayanBekçioğlu Emir …

Yazının devamı;

Osmanlı Rumeli İstihbarat Teşkilatı Martoloslar


martolos

Osmanlı Tarihinde üzerinde az çalışılmış, akademisyen ve araştırmacıların ilgisini çekeceğini düşündüğüm, ayrıca biraz olsun tozunu almak istediğim unutulmaya yüz tutmuş bir konu olan MARTOLOS ları yüzeysel olarak sizlere sunacağım. Genel anlamda Martoloslar, gerek Osmanlı kaynaklarında gerek ise yabancı kaynaklarda değişik şekilde isimleri geçmekte idi. Kaynaklarda yaygın olarak Martolos şekli kullanılmasına karşın; Martaloz, Martoloz, Martuluz, Martilos ve Martulos gibi yazılış vesöyleniş şekillerine de rastlanmaktadır. Martolos kelimesi …

Yazının devamı;

OSMANLI DEMİRYOLLARI TARİHİ 1851-1908


hicaz demiryolu

seach tuşuna basarak demiryolu yazınız -.1851- 1869 Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk demiryolu hattı 1851 yılında Mısır’da gerçekleştirilmiş ve bu hat geliştirilerek 1869 yılında 1300 km. uzunluğa erişmiştir. “””1833 yılında Muhammed Ali Paşa arasında bir demiryolu inşa kabul Süveyş ve Kahire Avrupa ile Hindistan arasındaki transit geliştirmek için.Muhammed Ali, proje yerine bir kanal binasında …

Yazının devamı;

İNANÇLARIN YÖNETİM VE EKONOMİ BİRLİĞİ-YÖNETİM VE EKONOMİ BİRLİĞİ İNANCI, GLOBAL BİRLİKTELİK VE KUTSAL İTTİFAKLAR-HAÇLI SAVAŞLARI (1096-1270)


haçlıseferleri

Dinlerin unsurları -Din MATERYALLERİ -Din adamı -Halk İNANÇLAR -KÜLTÜRLERİN ASİMİLASYONU VE TOPLUMLARI BAĞLARINDAN KOPARMA -TOPLUMSAL YAŞAM KURALLARI KOYMA -TOPLUMSAL KURAL KORUYUCULARI VE YÖNETİMLER-KURAL KOYUCULARI ANTİK DİNLER-MODERN DİNLER . ANTİK DİNLER -DİN MATERYALLERİ VE BELGELERİ-KİTAPLARI -DİN EYLEMLERİ -DİN ADAMLARI -HALK . MODERN DİNLER -DİN KİTAPLARI -DİN EYLEMLERİ -DİN ADAMLARI -HALK DİNLERİN …

Yazının devamı;

Cumhuriyet Bayramı-(Bütünhürriyet Bayramı) VE ÇOĞULCU SİSTEMLERDE YENİ YÖNETİMLER- “BÜTÜN EVREN-(global dünya) YÖNETİMİ”


DALGALAN TÜRK BAYRAĞI

-Hürriyet başkalarının haklarına zarar vermeden kendi haklarını dilediği gibi kullanmaktır. . . Cumhuriyet . -Bütün İnsanlar’ın Hürriyet haklarının tanınması-eşitlik ilkesi dir. . İnsanlar’ın ihtiyaçları  sayısal ve kültürel; akrabalık bağları ile oluşur. Sayısal olarak; -Birey -Aile -Büyük Aile veya küçük yerleşim -Büyük yerleşim -Merkezi İdare . KÜLTÜREL OLARAK -CİNSİYET -İNANÇ -IRKSAL-BÜYÜK …

Yazının devamı;

İsmail Enver-ENVER PAŞA (Hayatını milletinin varlığına adamış güçlü bir Ordu teşkilatçısı) 1880-1922


Enver Paşa kaimesi-parası

Enver Paşa (İsmail Enver, اسماعيل انور, d. 22 Kasım 1881, İstanbul – ö. 4 Ağustos 1922, Tacikistan), Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında Türk asker ve siyaset adamı. İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin kurucu ve önderleri arasında bulunmuş, 1913’te “Babıali Baskını” adı verilen askeri darbeyle cemiyetin iktidara gelmesini sağlamış, 1914’te Almanya ile askeri …

Yazının devamı;

ÇİMPE KALESİ-OSMANLILARIN AVRUPAYA İLK GEÇİŞİ-1352


çimpekalesi1

Batılı tarihçilere göre, bu küçük kale Türklerin Bizanslılara yardım ederek, 1352 yılında Sırp-Bulgar ordusunu dağıtarak, Bizanslıların bir kenti olan Edirne’yi kurtarması karşılığında hediye edilmiştir. Gazi Süleyman Paşa, bu kalede üslenip buradan Bolayır ve Gelibolu’yu fethederek Rumeli fethine başlamıştır Çimpe Kalesi Gelibolu’nun 10-12 km dışında Kara Yokuş mevkiinde, yüksekçe bir tepenin …

Yazının devamı;

Osmanlı-Memlük Savaşı (1516-1517)


memlük savaşı

Tomanbay (tam ismiyle: Malik ul-Eşref Tumanbay )(Arapca: طومان باى) (d. Halep 1473 – ö. Kahire 1517). Mısır Memlukluları’nın son hükümdarı (1516-1517). Sultan Kansu Gavri’nin yeğeni. 1516-1517 Osmanlı-Memlük Savaşı başlayınca Osmanlılar’la çarpışmak için ordusunun başında Suriye’ye giden amcasının yerine Kahire’de saltanat vekili olarak kaldı. Kansu Gavrinin Mercidabık Savaşı’nda ölmesi (1516) üzerine …

Yazının devamı;

Kavalalı Mehmet Ali Paşa, (1769- 1849) Osmanlı Devletini parçalayan Osmanlı Paşası



Kavalalı Mehmet Ali Paşa, (1769- 1849), Mısır valisi, Mısır ve Sudan’ın hidivi. Osmanlı Devletine karşı başarıyla sonuçlanan bir isyan çıkardı. Her ne kadar Osmanlılar’a bağlıymış gibi görünsede, o dönem, Sudan, Mısır, Filistin ve Suriye’nin gerçek hükümdarı olarak kabul edilmiş ve 150 yıl boyunca hanedanı tarafından bu topraklar yönetilmiştir. Kavalalı Mehmet …

Yazının devamı;

1826 yed-i vahid (tekel) sistemi


mahmut2

1826’dan sonra da temel sanayi ham maddelerine (tahıl, yün, haşhaş, zeytinyağı, ipek, meyan kökü vb) yed-i vahit (tekel) maddesi uygulamaları getirilince bunlar batıya vergiyle ve pahalı ulaşmaya başlamıştır. İngiliz mallarına karşı 1830 yılında kara Avrupası gümrük duvarlarını yükseltti. Çeşitli mallara kısıtlama getirince İngilizler Orta doğu ve uzak doğu pazarlarına yönelerek …

Yazının devamı;

Baltalimanı Ticaret Konvansiyonu (16 Ağustos 1838)



Baltalimanı Ticaret Konvansiyonu (16 Ağustos 1838) Osmanlı Devleti’nin Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı ile İstanbul’un Baltalimanı semtinde imzaladığı ticaret antlaşmasıdır. Osmanlı Devleti 1826’dan beri kendi ihtiyaç duyduğu yerli hammaddelerin yabancı tüccarlar tarafından yurtdışına çıkarılmasını önleyen yed-i vahid (tekel) sistemini uygulamaya koymuştu. Bu sistem Büyük Britanya’nın çıkarlarına uygun düşmüyordu …

Yazının devamı;

ÇANAKKALE SAVAŞI (18 Mart 1915 – 9 Ocak 1916)


Çanakkale hatırası.

    . Çanakkale ve 1. Dünya savaşlarını yöneten Osmanlı’nın şanlı Paşası İsmail Enver Paşa-Başbuğ Enver Paşa Tarih 18 Mart 1915 – 9 Ocak 1916 Bölge GeliboluYarımadası Sonuç Osmanlı İmparatorluğu’nun kesin zaferi. Taraflar İngiltere Avustralya Yeni Zelanda Britanya Hindistanı Fransa Osmanlı imparatorluğu Alman İmparatorluğu Avusturya-Macaristan Kumandanlar Ian Hamilton John de …

Yazının devamı;

AYASTEFANOS ANLAŞMASI (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) sonunda imzalanan barış antlaşmasıdır.


Bulgaristan_-_Ayastefanos_(1878)anlaşması

Ayastefanos Antlaşması, 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) sonunda imzalanan barış antlaşmasıdır. 93 Harbi olarak da bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı Devleti’nin yenilgisiyle sonuçlandı. Rus ordusu, batıdan Yeşilköy’e (eski adı Ayastefanos), doğudan Erzurum’a kadar geldi. Osmanlı Devleti, barış istedi. Rus orduları başkomutanı Nikolay, barış esaslarının mütarekeyle birlikte görüşülmesi şartıyla bu isteği …

Yazının devamı;

OSMAN GAZİ- 700 yıllık bir İmparatorluğun mimarı (d.1258, Söğüt, Anadolu Selçuklu Devleti – ö. 1326, Bursa Osmanlı Devleti)



Osman Bey, Osman Gazi, I. Osman El Gazi ya da Ataman Bey mahlasıyla Fahrüddin veya Osmancık, (d.1258, Söğüt, Anadolu Selçuklu Devleti – ö. 1326, Bursa, Osmanlı Devleti) Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve ilk padişahıdır. Osmanlı Türkleri’nin lideri, Osmanlı İmparatorluğunun ve imparatorluğuna hükmeden hanedanlığın kurucusudur. Altı yüzyıl boyunca dünyanın hakim güçlerinden biri …

Yazının devamı;

YUNUS EMRE (1238-1320) “İnsanların gönlünde ölmeyen insan”.


yunus-emre

Türk halk şairlerinin tartışmasız öncüsü olan ve Türk’ün İslam’a bakışını Türk dilinin tüm sadelik ve güzelliğiyle ortaya koyan Yunus Emre, sevgiyi felsefe haline getirmiş örnek bir insandır. Yaklaşık 700 yıldır Türk milleti tarafından dilden dile aktarılmış, türkü ve ilahilere söz olmuş, yer yer atasözü misali dilden dile dolaşmış mısralarıyla Yunus …

Yazının devamı;

İsmail Gaspıralı (Gasprinskiy), (d. 8 Mart1851– ö. 24 Eylül 1914).


İsmail Gaspıralı (Gasprinskiy), (d. 8 Mart1851– ö. 24 Eylül 1914).

İsmail Gaspıralıİsmail Gaspıralı (Gasprinskiy), (d. 8 Mart1851– ö. 24 Eylül 1914). Kırım Tatarı eğitimci, yayıncı ve politikacı. Gaspıralı, Rus İmparatorluğu’nda Türk ve İslam toplumlarının eğitim, kültür reformu ve modernleşmeye ihtiyacı olduğunu farkeden ilk ve tek Müslüman entelektüeldir. Soyadı, Kırım’daki Gaspra şehrinden gelmektedir. Türkçü Turancı görüşün ideologlarındandır.Gaspıralı düşüncelerini 1883’te kurduğu ve …

Yazının devamı;

Hazarfen Ahmet Çelebi, (d. 1609 – ö. 1640) Kanat takarak uçmayı başaran Türk bilge..


hezerfan10

Hazarfen Ahmet Çelebi, (d. 1609 – ö. 1640) 17. yüzyılda Osmanlı’da yaşamış Türk bilgini. Kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insanlardan olmuştur. 1623-1640 yılları arasında saltanat süren Sultan 4. Murat zamanında, uçma tasarısını gerçekleştirdiği ve geniş bilgisinden ötürü halk arasında, Hezarfen olarak anıldığı bilinmektedir. Hezar, Farsça kökenli bir sözcük …

Yazının devamı;

Piri Reis, Ahmet Muhiddin Piri, Ahmet ibn-i el-Haç Mehmet El Karamani (d. 1465-70, Gelibolu – ö. 1554, Kahire),



SIR DOLU HARİTALAMA BİLİMCİSİ Karamanlı bir ailenin çocuğu olan Ahmet Muhiddin Piri’nin ailesi Karamanoğulları’nın Osmanlı Devleti’ne katıldığı Fatih Sultan Mehmet devrinde padişahın emri ile İstanbul’a göç ettirilen ailelerdendir. Aile bir süre İstanbul’da yaşamış, sonra Gelibolu’ya göç etmiştir. Piri Reis’in babası Karamanlı Hacı Mehmet, amcası ise ünlü denizci Kemal Reis’tir. Piri …

Yazının devamı;

MUSTAFA KEMAL “ATATÜRK” (1880-1938) DÖNEMİNİN EN BÜYÜK TOPLUM VE SİYASET BİLİMCİSİ



. ATATÜRK DÖNEMİ KAĞIT PARALARI PARA MÜHÜRDÜR….ANLATAN BİR TARİHİ BELGEDİR… . EN BÜYÜK DEVRİMİ DÜŞÜNCE DEVRİMİDİR : DÜNYA MİLLETLERİNE BAĞIMSIZ YAŞAMANIN ŞEKLİNİ ÖĞRETMİŞTİR. SADECE MİLLETİ İÇİN ÇALIŞMIŞ ÖLDÜĞÜNDE HİÇBİR AKRABASINA MAL VARLIĞI BIRAKMAMIŞ TAMAMINI MİLLETİNE BIRAKMIŞTIR. Atatürk`ün Filistin hakkındaki Meclis Konuşması : `… Biz vakıa birkaç senedir Araplardan uzak kaldık. …

Yazının devamı;

Hakkında antikor