“Serbest ticaret anlaşmasından, Dünya savaşı”na yolculuk….
Türkiye ile Suriye tarihine ilk kez bu kadar yakın oluyordu….ki..iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması yapılmış tı..lakin dünya hemen el koydu, bütün güçleri ve oyunlarını ortaya koyarak dünya savaşını oluşturdular….
“TÜRKİYE İLE SURİYE ARASINDA SERBEST TİCARET ALANI TESİS EDEN ORTAKLIK ANLAŞMASI HAKKINDA NOT”. musavirlikler.gov.tr. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.
.
Suriye ve Türkiye arasındaki işbirliği siyasi ve ekonomik alanlarla sınırlı kalmamış, enerji alanında da ortak projeler geliştirilmiştir. Arap Boru Hattı[Önal, Cumali (20 Mart 2006).
“Mısır-Türkiye gaz hattı bölgeye barış getirecek”. zaman.com.tr. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.]
ortak petrol arama şirketlerinin kurulması[ “Suriye’de 7 kuyuda petrol arayacağız!”.Anadolu Ajansı. haber7.com. 4 Ekim 2010. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.], petrol ürünlerinin değişimi[Togay, Zeynep (14 Mayıs 2010).
“Beşar Esad Dönemi Türkiye-Suriye İlişkileri”. orsam.org.tr. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.] ve uygulamaya geçirilemeyen nükleer enerji işbirliği projeleri bunlardan birkaçıdır.
Askerî işbirliği;
26 Nisan 2009 tarihinde iki ülke kara kuvvetleri arasındaki dostluk, işbirliği ve güveni pekiştirmek için üç gün süren ortak bir.
[ “Turkey and Syria conduct military drill, Israel disturbed” (İngilizce).
todayszaman.com. 28 Nisan 2009. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.] 27 Nisan günü başlayan tatbikat Kilis’teki Yüksektepe Hudut Karakolu ile Suriye’nin Şamarin-Azez bölgesinde icra edilmiştir.
[“Türkiye, Suriye ile ortak tatbikat yapacak”. milligazete.com.tr. 26 Nisan 2009. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.] Tatbikat, İsrail’in tepkisine neden olmuş ve Türkiye ile İsrail arasında bir krize neden olmuştur.
[ “Türkiye ile Suriye ortak tatbikatı başlıyor”. dunyabulteni.net. 28 Nisan 2010. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.] Tatbikatın başladığı gün olan 27 Nisan 2009 tarihinde açılışı yapılan 9. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF’09) sırasında ise Suriye Savunma Bakanı Hasan Türkmeni ve Türkiye Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül arasında sanayi işbirliği anlaşması imzalanmıştır.
[ “IDEF’09 FUARI SONA ERDİ….”. İstanbul: tuyap.com.tr. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.]
27 Nisan ve 29 Nisan 2010 tarihleri arasında ikinci ortak askerî tatbikat yapılmıştır. Türkiye’nin ev sahipliğinde Kilis’teki Yüksektepe ve İnanlı sınır karakollarında icra edilen tatbikata Türkiye’den iki Suriye’den ise bir sınır birliği katılmıştır.[ “Türkiye-Suriye sınırında tatbikat”. Anadolu Ajansı. haber7.com. 26 Nisan 2010. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.]
[ “Türkiye-Suriye ortak TATBİKATI BAŞLADI”. İhlas Haber Ajansı. turkiyegazetesi.com.tr. 28 Nisan 2010. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.] Bu tatbikat aynı zamanda iki ülke arasındaki son askerî ortak harekettir.
2009 Türkiye cumhurbaşkanının Suriye ziyareti;
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2007 yılında Türkiye’ye gelen[“Beşşar Esad, Türkiye’ye geldi”. milliyet.com.tr. 16 Ekim 2007. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012]
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın daveti sonucu 15 Mayıs 2009 tarihinde Suriye’yi ziyaret etmiştir.[ “Gül to urge Syria to contribute to Palestinian unity in visit” (İngilizce).
sundayszaman.com. 15 Mayıs 2009. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.] Bu, Türkiye’den Suriye’ye cumhurbaşkanlığı düzeyinde gerçekleşen ilk ziyarettir.
[ “Suriye”. tccb.gov.tr. 15 Mayıs 2009. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.] Abdullah Gül, Suriye’deki ikinci gününde Halep’i de ziyaret ederek aynı zamanda bu şehre giden ilk Türkiye cumhurbaşkanı olmuştur.
[ “Halep’e giden ilk cumhurbaşkanı”. Halep: sabah.com.tr. 17 Mayıs 2009. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.] Ziyaret sırasında Türk heyetinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da bulunmaktaydı.
[ “Gül begins three-day visit to Syria, Israel talks on agenda” (İngilizce). todayszaman.com. 15 Mayıs 2009. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.]
İkili ilişkiler bağlamında ekonomi, enerji ve ulaşımda işbirliği konularının görüşüldüğü ziyaretin öne çıkan konusu ise ekonomi olmuştur.[Orhan, Oytun (Haziran 2009). “CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL’ÜN ŞAM ZİYARETİ IŞIĞINDA TÜRKİYE-SURİYE İLİŞKİLERİ”. orsam.org.tr. ss. 45. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.] Bunların yanında enerji alanındaki işbirliğinin derinleşerek devamı ve ulaşım konusunda yeni işbirliği olanakları da tartışılmıştır.
[ “Suriye Cumhurbaşkanı Sayın Beşar Esad’ın Onurlarına Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma”. tccb.gov.tr. 15 Mayıs 2009. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.]
.
Lübnan kırizi;
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan’da Hizbullah’ın 11 bakanının hükümetten çekilmesiyle ortaya çıkan siyasi krize çözüm bulunması amacıyla Suriye’nin başkenti Şam’da yapılan 3’lü zirveye katıldı.
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın ev sahipliğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Katar emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani’nin katıldığı ve Devlet Başkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen 3’lü zirve başladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Başbakan Erdoğan ile birlikte Suriye’ye geldi. Üçlü zirveye her üç ülkenin dışişleri bakanları da katıldı. Üçlü Lübnan Zirvesi’nde yapılacak görüşme öncesinde gazetecilerin kısa süreli görüntü almasına izin verildi.
Lübnan’da Hizbullah milletvekilleri ile ittifak gruplarının hükümetten çekilmesi sonucu hükümet krizi ortaya çıkmıştı. Lübnan’da eski Başbakan Refik Hariri’nin öldürülmesiyle ilgili kurulacak BM destekli mahkeme konusunda taraflar arasında çıkan gerilimi giderme girişimleri de başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Lübnan Başbakanı Saad Hariri de geçen hafta Türkiye’ye gelerek Başbakan Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirmişti.http://www.dha.com.tr/erdogan-lubnan-krizi-icin-devrede_136334.html
.
İngilterenin Suriyeyi kontrol isteği;
‘İngiltere’nin Suriye’ye iletemediği mesajı Türkiye verecek’
https://www.internethaber.com/ingilterenin-suriyeye-iletemedigi-mesaji-turkiye-verecek-364256h.htm
Tisdall, Simon (8 Ağustos 2012). “İngiltere’nin Suriye’ye iletemediği mesajı Türkiye verecek”. bbc.co.uk. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012.https://tr.wikipedia.org/wiki/Suriye-Türkiye_ilişkileri
.
İngiltere’nin yapamadığını Türkiye yaptı
Guardian yazarı, Suriye’nin kuzeyinde Türk ordusunun kontrolünde bir güvenlik kuşağının oluşturulmasının da gündeme gelebileceğini kaydediyor.
https://www.internethaber.com/ingilterenin-yapamadigini-turkiye-yapti-364261h.htm
.
http://haberi.blogspot.com/2011/08/turkler-neden-arabesk.html#199
.
.
Bu konudaki daha önce yayınladığımız 04 Ekim 2012 tarihli yazımız.
Türkiyede Akçakale saldırı haraketi neyin habercisi!!!!!..? TÜRKİYENİN IRAK’A GİRMESİNİ İSTEMEYEN ÜLKELER SURİYE’YE GİRMESİNİ NEDEN İSTİYOR !!!!!…..
Bir soru ????? neden dünya ülkeleri bu bölgede Türk hakimiyetinin olmaması için bu kadar çok savaş veriyor…!!!!!
Kamran İnan bakın neler söylüyor, nelere işaret ediyor.
Kıraldan kıralcı bir tutumla yönetilen bir ülke olduk. Bu sistem sağlıklı değil buna demokrasi denemez.
Susmak hiçbir şeyi halletmez.
Menfaat koruyucuları güç haline gelmiştir.
Batı dünyası Türkiye’ye her şeyi yaptırabileceği düşüncesi ile davranış sergiliyor…
Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir…diyoruz. kayıtta var şartta var, egemenlik diye bir şey kalmadı.
Osmanlı kapitülasyonlarından daha kötü bir durum var.
Fransa satış yaptığı devlet kuruluşuna İtalyanlar talip oldu, fakat Fransızlar devlet kuruluşunu satmadı, satışa el koydu.
Türkiye Honkong’a döndü.
.
ilgili yazımız.
Millet, Milli, Milliyet ve Milliyetçilik
EtiketlerDÜNYA SAVAŞI ESAT savaş suriye TAYYİP Türkiye UÇAK
İlginize teşekkürler
Bilinmeyen tarihin sıcak iklimi ILICA da hayat.
Balıkesir, Susurluk, Ilıca boğazı ılıcası antik dönemden itibaren insanlığın kullandığı bir sıcak çamur banyosudur, …
Mysia Kyzikos-Erdek Belkıs yönetim şehrinde paralarda tarih ve tamgalar
Kyzikos, günümüz Marmara Bölgesi’nde Balıkesir İli sınırları içinde, Marmara Denizi kıyısında, çok eski adı Arteka …