Tebes(Mısır) MÖ 800 ve Turan(Kazakistan) MS 850-1200 yılları arasında tarih kültür bağı
. İki melek tamgası biri Afrika Mısır kırallığı MÖ800 diğeri Turan kırallığı MS800 . . İlahi tapan Tebes üzerinde melek tamgalı giyim ve üzerindeki tamgalar. . Kırgızistan Türkistan bölgesinde Karahanlı döneminde 850-1200 yılları arasında yaşamış Babac hatun türbesinde mukarnas olarak işlenmiş melek tamgasının bir benzeri mö 800 yıllarında …
Saha, Tuva ve Tarım coğrafyalarında binlerce yıllık kültür bağı – antik sandukalar
. . Türklerin antik kültürlerinde ölülerine çok değer veren belgelere raslanır.. Bunlardan biride sandukalardır.. Antik tarihlerde türkler önemli ölülerini mumyalatıp sandukalara koyarlardı.. . Tarım coğrafyasında bu kültürün çok miktarda örnekleri bulunmaktadır…sandukalara konmuş ve mumyalanmış insanlar… Tarım coğrafyasındaki bu kültür çok tartışılan bir konudur…denmektedirki…bu kültür Türklere ait değil, bu insanlar “Kafkas …
Akhun- Akdağ-Aksu ve Tarihleri birleştiren coğrafyalarda antik kültür belgeleri……
. . AK HUN Ak Hun İmparatorluğu (Bizans kaynaklarında Eftalit, Çin kaynaklarında Ak Hiung-nu, Hint kaynaklarında ise Sveta-Hūna olarak geçer), dördüncü yüzyılın başlarında Isığ Gölü çevresinde Avarlar’a bağlı yaşarlarken bu yüzyılın ikinci yarısında Maveraünnehir’e ve Toharistan’a yayılmış bir Türk devleti. . . AK DAĞ- AK SU Akdağ’ın (Babadağ) kuzey yamaçları …
Antik Avrupa’da Turanlar-Touranies-ve Turan ülkesi-Touraine Mö-100
. Avrupada milattan önceki yıllarda Tene olarak adlandırılan ve daha sonra Yunanlılarca Kelt olarak tanınan bu Turan-Trakyen kabile halkı mö. 700 yılında bu günkü Türkiye-Ankara bölgesinde Turkije şehrini kurmuşlardır mö. 100 yıllarında Fransa’da Turanlar-Touranies devletini kurmuşlardır. Bölgeye Touranie-Turan ismi vermişlerdir . . 1917 Şehir büyük ölçüde Birinci Dünya Savaşı etkilendi. …
Üç alim ve Selçuklu’dan Osmanlı’ya üç miras…
. . Selçuklunun son döneminde çok farklı düşüncelerin oluştuğu bir dönemdir. Selçuklu toplumu bilime ve sanata çok değer veren bir toplumdur. Hemen bütün camilerinde bir kompleks-integral-toplu sistem vardır. Camilerinin yanında birleşik olarak; Temizlik için hamam. Aş evleri. Yardım sandıkları. Sağlık için tedavi ve sağlık bilimleri merkezi Gök bilimi çalışmaları medreseleri-gök …
SAFLIĞIN KARDEŞLERİ (İhvan-ı Safa)
Bir sabah vaktine doğru zaman ilerler iken, üzerime doğru çöken bir ağırlık… ! İnsan gecelerin sessizliğinde sabaha doğru daha iyi düşünüp, daha iyi analiz yapa biliyor. Kitaplıkta duran, daha önce defalarca okuduğum üstat Cemil MERİÇ’in ‘’Işık Doğudan Gelir’’ isimli eserine gözüm çarpıyor ve aklım hep bu eserin adında takılı kalıyor,’’ …
17 Y.Y TÜRK AYDINI HEZARFEN HÜSEYİN EFENDİ
17 YY. da Osmanlılar, her alanda gerilediği bir sırada, bu dönemin yüzünü ağartan iki büyük bilgin ve düşünce adamı yetişmiştir. Bunlar da, yüzyılın ilk yarısında yetişmiş olan Katip Çelebi ile, bu yüzyılın yarısında yetişmiş olan Hezarfen Hüseyin Efendidir. Bu dönemin, değişik konularda bilgi sahibi, yani ansiklopedisi bir bilgini, ünlü bir tarihçisi ve …
Ata Ruhlarının Anadolu’daki Oz-An’ı Kaya KUZUCU
Dünyada milletlerin seslerini yüzyıllardır yarınlara taşıyanlar, sanatçılardır, kültür elçileridir. Kültür elçisi olmak büyük özveri gerektiriyor, tarih bilmek, milletinin yaşayışını, örf adetlerini, giyim kuşamını, yemekleri, her şeyini iyi bilip araştırıp yarınlara gelecek nesillere taşımak. Türk milleti, tanzimat fermanı ile birlikte ucu belli olmayan limanlara sefere çıkmış bir millet, klavuzu yok, yörüngesi …
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ KOMUTANI BEKÇİOĞLU EMİR AFŞİN
Türk tarihinde Selçuklu Devleti denildiğinde bir dönüm noktası akla gelir.işte bu dönüm noktasını oluşturan ve süreci hazırlayan 1071 den önce ve sonra Anadolu içlerinde mücadele etmiş olan (Gazi Emir-Derviş) Alp-Erenlervardır. (Büyük Selçuklu Devleti Bayrağı ) Bu Alp-Erenler den Selçuklu Komutanı olan ve Anadolu içerisinde bir çok yerin alınıp Türkleştirilmesini sağlayanBekçioğlu Emir …
Osmanlı Rumeli İstihbarat Teşkilatı Martoloslar
Osmanlı Tarihinde üzerinde az çalışılmış, akademisyen ve araştırmacıların ilgisini çekeceğini düşündüğüm, ayrıca biraz olsun tozunu almak istediğim unutulmaya yüz tutmuş bir konu olan MARTOLOS ları yüzeysel olarak sizlere sunacağım. Genel anlamda Martoloslar, gerek Osmanlı kaynaklarında gerek ise yabancı kaynaklarda değişik şekilde isimleri geçmekte idi. Kaynaklarda yaygın olarak Martolos şekli kullanılmasına karşın; Martaloz, Martoloz, Martuluz, Martilos ve Martulos gibi yazılış vesöyleniş şekillerine de rastlanmaktadır. Martolos kelimesi …