turk kulturu

Ev / Türk Dünyası Kültürü

Türk Dünyası Kültürü

“Bunlar Güneş’in kelimeleri” Büyük kral, Müsilis ve ” Güneş Dili “


Güneş dil teorisi üzerine yazılmış kitap örnekleri

.   Diller kutsaldır, yazılar daha kutsaldır… Yazılar bir inanç kültürünü de göstermektedir, ayni dili konuşan halkların ayrı inançları için kullandıkları ayrı yazı ile alan-sınır oluşturduğu gerçektir… Güneş inancı, antik dönemin önemli inanç hareketidir.. Dünyada birçok güneş tapınakları bulunmaktadır… Düneş inancı; güneşin dünya yaşamındaki etkisi ile insanların bilimsel çalışmalarını tarihler …

Yazının devamı;

Azerbaycanda ateş inancı ve ateş tapınakları


ateşgah

. Azerbaycan tarihinde doğal gaz bacalarının ateş ile buluşmasından oluşan sürekli yanan ateş bölge kültürüne ateş inancı olarak yerleşmiş ve bir dönem insanların ateş inancı – ateşe tapma dönemi oluşturmuştur. Ortadoğuda ateşe tapmak-ateş inancı kültürü geçmişte kalmış bir kültürdür, çok az da olsa günümüzde örneklerini bulmak mümkündür. Kınalıkta “Ateşe tapma …

Yazının devamı;

Altay dağlarında bal çeşitleri


Altay dağları balları

Altay dağları çok değişik bal üreten bölgedir, dünyanın çeşitli yerlerine Altay balı olarak satılmaktadır. Altay bölgesinde arıcılık-bal üretimi önemli bir tarımsal üretimdir. Balların çeşitliliği insanı hayrete düşürmektedir. Azerbaycan Bakı şehrinde sadece Altay balı satan balcıda görüp resimlediğimiz ballardan örnekler. Altay arısı ve petekleri. Altay arısının peteğindeki renkler Altay dağlarındaki çiçeklerin …

Yazının devamı;

Mevlana inanç felsefesinde ve Ebru sanatında Kuantum fiziği.


Mevlana dönüşü

Kuantum fiziği hareket eden varlıkların uzaydaki ilişkisidir. Uzaydaki varlıklar hareket halinde iken hareket alanları arasında bir bağ oluştururlar bu bağ ayni Mevlana felsefesindeki semazenlerin dönüşleri gibi bağımsız dönüşlerin birbirleri ile olan ilişkileri gibidir. Semah-İşitmek; varlıklar arasındaki iletişim, Mevlana “Her kim olursan gel” çağrısı yaparak insanların arasındaki bağlanmayı ona bağlı olan …

Yazının devamı;

Can Azerbaycan’da “Devlet gibi karşılanmak”.


Azerbaycan Türk Halkının kardeşlerine gösterdikleri misafirseverliği

Azerbaycan halkı ile Türkiye halkı “Ayni Milletin iki Devleti” dir. Türkiye’den Azerbaycan’a gelen insanlar bir can, bir kardeş, ayrı düşmüş akrabalar gibi karşılanırlar.. Biz de Azerbaycan’a gittik, gördük… Devletlerin işlemeyen, ya da halkı zorlayan kuralları halkın can bağı ile güçleniyor, bütün zorluklar unutuluyor, gönüller şenleniyor, yüzler gülüyor… Özellikle insanların “tek …

Yazının devamı;

Bir satış ilanı ve “Kazak atasözü”


örnek

Kazak atasözü; “Tenin tapsan tegin ber” – “Dengini bulursan bedava ver”… diye öğüt verir… Türklerin geleneklerinde öncelikli olan ihtiyaçtır, Türkler paylaşmaya çok önem veren millettir.. Türklerin inaç dergahlarında daima kazanlar kaynar ve açlar doyurulur… ihtiyacı olan insanlara durumu iyi olan insanlar daima yardım eder.. Bir satış ilanındaki yazı çok dikkat …

Yazının devamı;

İpekyolu ticaretinde güvenceli geçiş belgeleri; Gerege – Geçiş belgesi- Paiza – (Phags-pa) Pasaport


ipekyolu pasaport - kötülüklere dikkat et

Yurtdışından tüccarları ve yetenekleri çekmek için Büyük Hanlar, onlara vergilerden muaf olduklarını bildiren ve geçiş istasyonlarını kullanmalarına izin veren paiza (paye) hediye etti. Möngke Han (1251-1259), kötüye kullanılan kötüye kullanımları kısıtlar ve Moğollar tarafından desteklenen tüccarların işlerini denetlemek için emperyal araştırmacı gönderir. İmparatorluk geçiş istasyonlarını, yam (zam) ve paizaları kullanmalarını …

Yazının devamı;

Sarı saltuk – İslami Türkmen inancını Avrupa’ya götüren Selçuklu Eren..


100px-Alevisme

Sarı Saltuk Baba (Sultan Sarı Saltık Muhammed Buhârî, Saltık Bay Sultan, Sarı Saltuk Dede, ö. 1297/1298) Balkanların Osmanlılar tarafından fethedilmesinden önce başlıca Balkanlarda ve civârındaki bölgelerde seyahat ederek insanlara İslâm’ı tebliğ eden bir derviştir. Birçok kaynak tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin talebelerinden Mahmud Hayranî’nin müridi veya Rufai tarikâtının kurucusu olan Ahmed …

Yazının devamı;

Kazanlar, sunular ve Türk kültüründe “İnsan kazanmak”


Kazanlar

İnsan kazanmak Türk kültüründe insanlara karşılıksız yardım ile yapılmaktadır Hoca Ahmet Yesevi kazanı bin kişiyi doyuracak özelliktedir, “Yesi’de, ye ve sevin” … Tataristan Türkleri şehirlerinin adını “Kazan”  koymuşlardır, “Kazan’da, kazan ve dağıt” … Selçuklu dönemi Yesevi Türk kültürü tekkelerinde insanlar sürekli doyurulmuştur..Yesevi geleneğinin “İnsanları kazanmanın kuralı; onlarla varlığını paylaşmak”  olduğudur, …

Yazının devamı;

Gelibolu – Adil Han Dede’nin köyünde tarih – Soner Kiye


Adil Han köyünde tarih

. Çanakkale-Gelibolu Saros körfezinde Koru dağlarından bakıldığında Kaşık adası’nın hemen kara sahilinde eski bir yerleşim yeridir Adilhan köyü.. Köyün günümüzdeki halkı 93 Rus harbinde bu günkü Bulgaristan bölgesinden göç etmiştir.. Adilhan ismini bölgede yaşamış bir dededen alır, ne zaman olduğu bilinmeyen tarihte yaşamış olan Adil Han Dede’ nin bir Türkmen …

Yazının devamı;

Hakkında antikor