turk tarihi

Ev / Etiket Arşivi:Türk Tarihi

Etiket Arşivi:Türk Tarihi

Emeviler dönemi Bizans – Müslüman ticaret ortaklığı ve paraları


bizans-halife parası1

Emevi’ler dönemi İslamiyetin en çok genişlediği dönemdir. Haritada görülen Bizans coğrafyası Hıristiyanlığın gelişme ve değişme alanıdır, Hıristiyanlar bu bölgelerde toplantılar yaparak inançlarını yönetmişlerdir.. Emevi’ler İspanya’dan başlayan Kuzey Akdeniz, Orta Doğu ve Orta Asya bölgelerini hakimiyetleri alanına almışlardır, bu geniş coğrafyada dönemin Kuzey Akdeniz hakimi Bizans ile ticaretini üst düzeyde sürdürmüştür.. …

Yazının devamı;

«Sen benim yüzümü ağarttın. İki cihanda da yüzün ak olsun!» Gazi Osman Paşa – Osman Nuri Paşa 1877-1878


GhaziOsmanPasha

Osmanlı-Rus Savaşı’ndaki Plevne Savunması. 145 günlük savunmadan sonra kuşatmayı yarmak amacıyla giriştiği huruç hareketi sırasında şehir çıkışında yaralandı ve esir düştü. Rus Çarı II. Aleksandr bizzat teselli etti. Rus Çarı, onun esir düşmesine rağmen teslimiyet sembolü olan kılıcını almadı. Müdafaa hattı stratejileriyle esir bulunduğu dönemde hem Rus Çarı, hem de …

Yazının devamı;

Çocukların acı günü ve Himaye-i Etfal Cemiyeti – Mithat Paşa 1908


Çocuk Esirgeme Kurumu Osmanlıca belgeleri

Türkler şehitlerine ve şehit emanetlerine çok değer veren bir millettir.. Osmanlı İmparatorluğunun çöküş döneminde çokça şehit verilmeye vede şehitlerin bakıma ihtiyacı olan çocuklarının maduriyetini önlemek için “çocukları koruma cemiyeti”  oluşturulmuştur. 1908 Osmanlı Devleti’nde, Tuna Valiliği döneminde Mithat Paşa tarafından kurulan ıslahhaneler, II. Meşrutiyet döneminde kurulan “Darüleytamlar” gibi kuruluşlar şehit çocuklarına …

Yazının devamı;

Müslümanlarla Çinlilerin savaşı, Talas savaşı ve Kırkızistandaki antik nirengi-sınır taşı, yazıt-Tamgalı taş-751


tamgalı taş-kırgızisyan

. . Talas şehri; Talas savaşının olduğu şehirdir. . Talas savaşı Talas Muharebesi ya da Talas Meydan Muharebesi, 751 yılında bugünkü Kırgızistan sınırları civarında Abbâsîler ve müttefiki olan Karluklar ile Çinliler arasında yapılan muharebedir. Parçalanan Türgişlerin “Kara Türgişler” gurubu 742 de Çinlilerin desteğiyle Tumoça komutasında bağımsızlıklarını korudular. Taşkent (Keş)’teki bu …

Yazının devamı;

Türkistan’ın Fergane vadisi Margilan şehrinin Kumtepe Köyü’nden-HACI YOLDASH KIMDIR?


Hacı yoldaş

Türkistan’ın Fergane vadisi Margilan şehrinin Kumtepe Köyü’nden olan Hacı Yoldaş, hac vazifesini yapmak için 1912 yılında İstanbul’a geldiğinde Osmanlı’nın yıllar süren savaşlar sonunda perişan hali ile karşılaştı. Osmanlı ordusu Balkanlarda savaşıyordu. Bu manzara karşısında “bu devlet ve millet için mücadele etmekten daha önemli ne olabilir” diyerek Askeriyeye müracaat etti. Gönüllü …

Yazının devamı;

Moğolistan’da bulunan Türkçe tamgalı taşlar Türk tarihinde yeni bir sayfa mı açacak!.


moğolistan buluntuları

.Moğolistan Bilim Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’ne bağlı araştırmacılar, Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığı’na ve Eğitim ve Bilim Bakanlığı’na Tuvshinshiree’ye bağlı Sukhbaatar oymağında bulunan Delgerkhaan Dağı’nda keşfedilen anıtları korumak ve kurtarmak üzere başvuru yapmaya hazırlanıyor. . 14-28 Ağustos 2011 tarihleri arasında yapılan Keşif araştırmaları esnasında, Dr. Ts.Bolorbat önderliğindeki ekip birçok tarihi Türk …

Yazının devamı;

. Ege, Çanakkale boğazı ve Marmara bölgesinde Türk tarihinin ilk donanması-Bir Türk denizcisi; ÇAKA BEY-Tzachas; ö. 1092


ÇAKA BEYLİĞİ

Selçuklu dönemi Avrupa fatihlerinden Çaka Bey 1081 yılında Ege denizinde bir beylik kurar ve İzmir’i başşehir olarak seçer,Çanakkale boğazını kontrol altına alarak buradaki geçişlerde hakimiyet oluşturur, tarihin bu muhteşem denizcisi kendi milletinden gelecek tehlikeye karşı hiçbir kuşkusu yoktur, fakat düşmana yenilmiyen denizci Türk bey’i bir başka Türk beyi tarafından kalleşçe …

Yazının devamı;

Taksim Halil Paşa Topçu Kışlası siyasi tarihi 1780-2013


topçu kışlası 1909 isyanı

. . Taksim Kışlası 1780 yılında Osmanlı padişahı III. Selim zamanında Selimiye Kışlası’nın Avrupa yakasındaki karşılığı olarak, Balyan Ailesinden Krikor Balyan tarafından yapıldı. Ertesi yıl Kabakçı Mustafa İsyanı’nda tahrip olan bina, II. Mahmut döneminde onarıldı . Bina birkaç kez yangın geçirdikten sonra Sultan Abdülmecit döneminde Tophane Müşiri Damat Gürcü Halil …

Yazının devamı;

Önemli bir balbal…Çui (Çay) vadisi (Kazakistan-Kırgızistan sınırı)


ÇAY VADİSİ BALBALI

. Bu balbal Asya antik kültürlerine örnek  iyi korunmuş bir taş eserdir. ÇAY VADİSİ BALBALI Balbal hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Aktu antik mezarlarındaki tamgalarla ayni özelliği taşımaktadır. . Türklerde kayış kuşanma kültürü. . . HAZAR DENİZİ KIYISI-AKTAU ANTİK MEZARLIĞI TAŞLARI Tupkargan – Tupkaragan (Tup kurgan) Türk Tarihi hazinesi İstanbul Süleymaniye …

Yazının devamı;

Arap Yarımadasında 1000 yıllık yakın Türk tarihi…


arap yarımadası

ARAP YARIMADASI 1000 yıllık YAKIN  DÖNEMİ’Nİ ÜÇ BÖLÜME AYIRABİLİRİZ – Selçuklu ,Eyyübi ve Memlük Sultanlığı dönemi. Önemli bir haraket dönemidir, Osmanlı İmparatorluğu’nun  bölgedeki  hakimiyetine kadar devam eder. – Osmanlı dönemi Uzun zaman değişikliğe uğramamış dönemdir. – Yeni dönem Yeni dönem bölünmeleri devam eden bir dönemdir,  hiç bitmeyecek gibi görünen bölünme ve …

Yazının devamı;

Hakkında antikor