turkmen

Ev / Etiket Arşivi:Türkmen

Etiket Arşivi:Türkmen

Sarı saltuk – İslami Türkmen inancını Avrupa’ya götüren Selçuklu Eren..


100px-Alevisme

Sarı Saltuk Baba (Sultan Sarı Saltık Muhammed Buhârî, Saltık Bay Sultan, Sarı Saltuk Dede, ö. 1297/1298) Balkanların Osmanlılar tarafından fethedilmesinden önce başlıca Balkanlarda ve civârındaki bölgelerde seyahat ederek insanlara İslâm’ı tebliğ eden bir derviştir. Birçok kaynak tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin talebelerinden Mahmud Hayranî’nin müridi veya Rufai tarikâtının kurucusu olan Ahmed …

Yazının devamı;

Gelibolu – Adil Han Dede’nin köyünde tarih – Soner Kiye


Adil Han köyünde tarih

. Çanakkale-Gelibolu Saros körfezinde Koru dağlarından bakıldığında Kaşık adası’nın hemen kara sahilinde eski bir yerleşim yeridir Adilhan köyü.. Köyün günümüzdeki halkı 93 Rus harbinde bu günkü Bulgaristan bölgesinden göç etmiştir.. Adilhan ismini bölgede yaşamış bir dededen alır, ne zaman olduğu bilinmeyen tarihte yaşamış olan Adil Han Dede’ nin bir Türkmen …

Yazının devamı;

Ersari – Teke Türkmenlerinde “KAPUNUK” kutsal kapı tamgası ve kilimleri.


Teke Türkmenlerinde kutsal kapılar kültürü

Türkmenistan bayrağındaki en alttaki tamga Ersari – Teke Türkmenlerine aittir. Teke Türkmenleri çadırlarının girişlerine Kapunuk kilimleri ile kutsal giriş kapılarında tamgalarını sergilerler, kapıdan girmek kutsaldır, giriş kapısı özel ve kutsal bir kapıdır, bu adet ailenin ve boyun kutsallığının korunması geleneğidir. . . The format and size of the Kapunuk was designed …

Yazının devamı;

Tanrı Dağlarında tanrıya yakın olmak – “Nuh Nebi’den kalma” Halit Nebi kutsal kabri ve inananların antik mezarları- Tangri Dagi Cupan Ata Turkmensahra-Kalaleh-İran.


tanrı dağı tepesi halit peygamber mezarı

. . “Nuh Nebiden kalma” antik kutsal bir dağın zirvesinde binlerce mezar. Türkmensahra Türk diyarında öyle bir yer varki, yerleşim yok, fakat tarihin geçmiş zamanlarından beri buraya gömülen insanların mezarları var. . Yerleşim yeri olmadığı halde çok sayıda ve çok geniş tarihe ait olan mezarların burada işi ne !!!… Neden …

Yazının devamı;

TÜRKMEN HOYRATLARI

Hoyrat – halk edebiyatında Mani’nin  bir türüdür. “Kesik Mani, Cinaslı mani” adlarıyla geleneksel halk edebiyatımızda yer almaktadır. Bu tür manilere, Azerbaycan Türkleri, “Bayatî”, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Irak Türkleri “Hoyrat” demektedir.Hoyrat fakir,garip, başıboş anlamlarına gelir.Bizde bu sanatın Türkiyedeki Sultanı’nı bulduk ve ona sorduk işte cevapları; Türkmen Hoyratlarının Sultanı…Münevver Özdemir…Bizlerle… Cumartesi, …

Yazının devamı;

Hakkında antikor