Tuvana Hitit kırallığı ve Tuwanuwa-tuvan uva – dua ovası Mö 3000-2000

Ev / Genel / Tuvana Hitit kırallığı ve Tuwanuwa-tuvan uva – dua ovası 

Tuvana Hitit kırallığı ve Tuwanuwa-tuvan uva – dua ovası Mö 1200-742

Tuvana Krallığı   Hititçe: Tuwanuwa. MÖ 3000 ile 2000 yılları arasında Anadolu’da kurulan şehir devletlerinden birisi de Ön Hititler tarafından kurulan ve merkezi İlçenin 4 km güneyindeki Aydınkent (İvriz) köyünde bulunan Tuvana Krallığı (Tyana herekleia) şehir devleti olup, bu devlet merkezi Aydınkent (İvriz) olmak üzere MÖ 1200 ile 742 yılları arasında hüküm sürmüştür.
.
.
.
.
Kral Warpalavas kabartması
Bu Krallıktan günümüze halen Aydınkent köyünde bulunan Kral Warpalavas’a ait İvriz kaya kabartması kalmıştır.
Kabartmanın çevresi 1. derece doğal sit alanı, yakın çevresi de İvriz çayı boyunca 2. derece doğal sit alanı ilan edilmiştir.
En eski medeniyetlerden biri olan Hititler dönemine ait bu kaya anıt, bugüne ulaşmış çok değerli bir tarihi eserdir.
.
MÖ 1200-742 yılları arasında Ön hititler tarafından kurulan ve başkenti Ereğli (Konya) olan Tuvana Krallığı devrinde inşa edilen bu anıt 4,20 x 2,40 m ebatında ve kaya zemin üzerine kabartma tekniği ile yapılmış tipik bir Hitit devri eseridir.
Dönemin yarı tanrı Kralı Warpalawas’a krallığın baş tanrısı Tarhundas tarafından üzüm salkımı ve buğday başağı verilişini tasvir etmektedir. Tuvanalılarda Tarhundas bereket ve barış tanrısıdır. Onun Kral Warpalawas’a sunduğu üzüm ve buğday da bereketi simgelemektedir.
.
.
KAYNAK   http://tr.wikipedia.org/wiki/Tuvana_Krallığı
.
.
.

Ünlü bilge, Tyanalı Apollon’un doğduğu Tyana kenti, Kapadokya’da, Toros sıradağlarının eteğinde, eskiden Anadolu’yu Suriye ile birlikte Filistin’e ve Mezopotamya’ya bağlayan en büyük yolların biri üstünde bulunuyordu.

.

Suları, (22 x 65 m. gibi dev boyutlardaki), Havuzu’nda toplanan, kaynağın kuzeyinde suyun bolluğu nedeniyle, en eski çağlardan, M.Ö. 5.000 yıllarından, beri yerleşim yeri olmuştur.

.

Hititler, M.Ö. 1680 yılında, o dönemin “Tuwana”sı (ya da: “Tuhana”sı), Tyana yakınlarındaki büyük savaşın ardından Anadolu’da üstünlüklerini sağladıktan sonra, kralın oğullarından birisini yönetici olarak gönderdiği, bu yer daha o zamanlar da büyük olmalıydı. M.Ö. 750 yıllarında  Tyana küçük bir Hitit krallığının başkentiydi.

Sonra sırasıyla Frigler’in, Persler’in, Grekler’in ve, imparator Tiberio ile, Roma’lıların yönetimine geçer. İmparator Caracalla (M.S. 212-217) ve, özellikle, annesi, (Filostrato’yu Tyanalı Apollon’un yaşamını yazmakla görevlendiren), Julia Domna, Taparcasına saydıkları Tyanalı Apollon’un doğum yeri Tyana’ya gelip kaldıklarında, “Roma Kolonisi”, yani ayrıcalıklı bir kent, olmuştur. Kent M.S. 325’te başpiskoposluk merkezi, 371’de de Küçük Kapadokya’nın başkenti olmuştur.  M.S. 700 yıllarından başlayarak Tyana Bizans’lılarla Araplar arasında sürekli çarpışma alanı olmuş, ikisi arasında çok kez el değiştirmiş.

KAYNAK  http://www.bor.gov.tr/index.php/degerlerimiz/kemerhisar

Tyana-Kemerhisar kemerleri:

.

Tyana kemerleri hakkında yeterli bilgi yoktur, bu kemerler (Kemer hisar’a)   su getirmektedir, Tuvanuva antik şehri suların bol olduğu  su medeniyetidir.

.

Bu eser geç Hitit dönemi mimari özellikleri taşımaktadır (Hititler ilk dönemlerinde kayaların geometrisini sanatsal olarak düzenlemeden ,olduğu gibi kullanarak uygulamışlardır).

.

.

.

Tuvanuva kemerleri ve Kumanni antik eseri bağı:

.

İ.Ö. 13. yüzyıla tarihlenen büyük kral III. HATTUŞİLİ’nin eşi Tavananna, Büyük Kraliçe PUDUHEPA.

Puduhepa, bir yerde Kizzuwatna Ülkesi’nin kızı, başka bir belgede ise Kumanni Ülkesi’nin kızı olarak geçmektedir. Kizzuwatna Krallığı, Hititler’in vazgeçilmez bağlaşığı idi.

Kizzuwatna, ovalık.

ALINTI  http://tr.wikipedia.org/wiki/Puduhepa

Su medeniyetin kaynağıdır, bütün medeniyetler su üzerinde kurulmuştur, Hititler tarım ve ticaret toplumudur,  yerleşim yerlerinde daima gür su olan pınarlar vardır.


Hakkında admin

İlginize teşekkürler


Tayfur köyü antik Trakyen tahtı

Trakyen yarımadası Tayfur köyünde Trakyenlerden günümüze tarih

Çanakkale Trakyen yarımadası ( Thracian Chersonesos) Tayfur köyü mübadele Türklerinin Rumlardan kalma köyüdür. Kaya oyma Trakyen …


Çok yaşlı dut ağacı- Karainebeyli

Gelibolu Karainebeyli Kalaycı dede antik alanı

Kalaycı dede  antik alanı Gelibolu  Karainebeyli köyü Kara Nebi antik mezarlığı yakınındadır. Kalaycı dede  antik …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


 


*


Hakkında antikor