İpekyolu ticaretinde güvenceli geçiş belgeleri; Gerege – Geçiş belgesi- Paiza – (Phags-pa) Pasaport
Yurtdışından tüccarları ve yetenekleri çekmek için Büyük Hanlar, onlara vergilerden muaf olduklarını bildiren ve geçiş istasyonlarını kullanmalarına izin veren paiza (paye) hediye etti. Möngke Han (1251-1259), kötüye kullanılan kötüye kullanımları kısıtlar ve Moğollar tarafından desteklenen tüccarların işlerini denetlemek için emperyal araştırmacı gönderir. İmparatorluk geçiş istasyonlarını, yam (zam) ve paizaları kullanmalarını …
Kıpti alfabesi, Yunan ilahi notaları ve Cezeri bilim kitabı bağları
Kıpti alfabesi Hiyeroğlif yazılarının papirüslere yazılmasıdır, papirüs yazıları Mısır medeniyetinde çok büyük değişim oluşturmuştur, taşlara yazılan HİYEROĞLİF-YARATILIŞ(TANRISAL) KUTSAL YAZILARI her yere kolayca ulaşabilen taşınabilir hale gelmesi ile Mısır medeniyetinin bilimsel gizemleri dağılma dönemine geçmiştir, kutsal bilgeler kendilerine ait yazışmaları koruyamaz duruma gelmiştir, bu yazılara HİYERATİK denmiştir, Yahudiler ile anlaşamayan Mısır …
Antik Yemen tarımı, Kıpti dili ve dil bilimci Vahşiye – (1000)
YEMEN TARIM TARİHİ YAZARI İbn Wahshiyyah Nabatça da’Abū Bekir’Aḥmad bin’Alī (. Fl 9 / 10. yüzyıllarda) bir oldu Iraklı simyacı , tarımcı , çiftlik Toksikolog, Egyptologist, yakın Qusayn doğmuş ve tarihçi Kufe de Irak . O ilk tarihçilerden biri en azından kısmen mümkün antik Mısır hiyeroglif yazılmış neyi deşifre oldu, …
Türk bilimsel tarihinde Lineer – Doğrusal yazılım ve doğrusal yazılan Arap harfleri (Selçuklu)
Türklerin tarihinde en önemli yazıt “Orhun yazıtları”dır, Orhun alfabesi Lineer – Doğrusal alfabedir, bu alfabenin oluşum tarihi çok eskidir, Anadolu(Hititler sonrası) ve Akdeniz(eTrüsk) coğrafyasında Mö. 1000 li yıllarda kullanılmıştır, dünyanın birçok coğrafyasında Mö. 3bin-4bin yıllarında da benzer harflerle yazılan yazılara rastlanır. İslamiyetin Asya Türk coğrafyasına yayılımı ile Asya bölgesinde Logaritmik …
İtalyada Etrüsk dönemindeki iki dilli alfabe belgesi.
Pyrgi İtalyada bir yerleşim yeridir, bu yerleşim yerinde bir arada bulunmuş üç adet yazıt belgeden biri Fenike diğer ikisi Etrüsk alfabesi ile yazılmıştır.. Bu belgeler ayni dönemde Akdenizde iki alfabenin kullanıldığını göstermektedir. Ayni dönemde Anadoluda benzer lineer alfabeler kullanılmaktadır. İtalyan tarihinde önemli yazıt. 1. Yazıt; Fenike- Phonikyan Türk alfabesi. Fenike …
İstanbul tarihinin önemli bir belgesi “Üç dilli Dikilitaş” (Mısır kırallığı)
Aslında tarihi tam olarak bilinmemektedir… İstanbul Dikilitaşı bölgede Mısır kırallığının hakimiyet belgesidir.. Mısırdan getirildiği kesindir.. Bu taş Mısır kırallığının Akdenizdeki gücünün İstanbul coğrafyasına kadar hakimiyetinin göstergesidir, belliki Mısır kırallığı sınırlarını İstanbula kadar genişletmiştir.. Arsinoë II (Ancient Greek: Ἀρσινόη, 316 BC–unknown date from July 270 BC until 260 BC) was a Ptolemaic …
Yazılar kutsaldır….Rosetta taşı Akdenizde tarihin değişimine şahitlik yapıyor..
Akdenizde değişen tarih belgesi; Rozetta taşı Mö. 196 Yazılar kutsaldır….Rosetta taşı Akdenizde tarihin değişimine şahitlik yapıyor.. Üzerinde üç çeşit alfabe ile yazıların olduğu taş belge hem bir değişimi hemde üç farklı inancın göstergesidir.. Alfabeler toplumların inanç bilgelerinin belgeleridir, her inanç sistemi kendi ayrı alfabesi ile kutsal bilgilerini saklar ve iletişimde …
İran-Horasan bölgesindeki antik kitabede önemli yazıtlar(Selçuklu)- Turbet jam şehri
. . Turbet jam şehrinde Selçuklu kervansarayındaki bu antik kitabedeki yazıtlarda önemli belgeler var. . Bu belgelerdeki en önemli yazı; “bu şehirdeki Türk tabiplerden vergi alınmıyacaktır, Türk tabipler vergiden muhaftır” yazısı yer almaktadır. . Bu antik yazıtta iki önemli bilgi vardır; – Buradan anlaşıldığı gibi Türkler Horasan bölgesinde tabiplik yapmaktadır. …
KİRİL- LATİN SAVAŞI (Calcedon-İstanbul-Üsküdar 451)
. Hem Latin Alfabesi hem Kiril Alfabesi antik Takyen Runik(Hunik) alfabelerin gelişimi ile oluşmuştur, ikiside lineer alfabedir… . Latin alfabesi; Büyük İskender’in Doğu Akdeniz savaş coğrafyasındaki hasardan sonra Kiliseler’in ortak dil oluşturup Akdeniz’de bir Yeni Alfabe oluşumudur. “Koine Akdeniz Hıristiyanlık yayılımında ortak dil” olarak başlatılmış. Büyük İskender’in oluşturduğu sosyal coğrafya; …
Büyük İskender’in oluşturduğu sosyal coğrafya; Akdeniz ortak dili KOİNE; Musevi ve Hıristiyanlığın ortaklığı (Mö. 350).
. . mö.550 yılında Akdeniz “koloni devletleri”. . mö.500 Akmenit İmparatorluğu. . Tarihin sadece İmparator olarak tanıdığı Büyük İskender ve savaşları’nın sonucu aslında “bu günkü dünya siyesetine temel oluşturmuştur”… mö.334-323 Büyük İskender haraketi. . Orta Doğu inançlar ve bilim kültürünün Akdeniz’e yayılması bu sayede oluşmuştur. Buradan’da Avrupaya yayılmış ve Avrupa’dan …
Alternate names of Turkey :Türkiye’nin alternatif isimleri
ALTERNATİF İSİMLER; YADA FARKLI SÖYLENEN, YAZILAN FAKAT AYNİ ŞEYİ İFADE EDENLER An Tuirc, Durka, Komara Tirkiye, Komara Tirkiyê, Thổ Nhĩ Kỳ, Tierkei, Tirkiya, Tirkiye, Toake, Toerkiae, Toerkie, Toerkiee, Toeroekorszag, Tourkia, Tourkía, Tuergi, Tuerkaen, Tuerkei, Tuerkiye, Tuerkiye Jumhuriyaeti, Turchia, Turchìa, Turci, Turcia, Turcija, Turcja, Turco, Turcyja, Turechchina, Turecko, Turk, Turkaland, Turkei, …