BATI TRAKYA ve Prof (hc) Özkan HÜSEYİN
29 Ocak 2014 Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Milli Direniş günüdür.
29 Ocak 1988 tarihinde Batı Trakya Türk Azınlığı, “Türk’üz!” diye bağırarak sokağa çıkmış, o dönemde devletin siyasi baskısına boyun eğmeyerek varlığını cesurca haykırmıştır. Polisin müdahale ettiği protesto gösterisinde pekçok Batı Trakya Türkü yaralanmıştır. 1990 yılında Batı Trakya Türk Azınlığı, 29 Ocak 1988 tarihinde yaşanan olaylara tepkisini göstermek amacı ile tekrar sokağa çıkmış, ancak yine polisin sert müdahalesi ile karşılaşmıştır. Yunanistan tarihine kara bir sayfa olarak geçen 29 Ocak tarihi, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tek yürek ve tek bir ses olarak sokağa döküldüğü bir gün olarak Milli Direniş Günü olarak anılmaya başlanmıştır.
(Batı Trakya Bayrağı)
Batı Trakya Neresidir ?
Trakya topraklarının bir kısmı Bulgaristan, bir kısmı Türkiye bir kısmı da Yunanistan sınırları içinde yer almaktadır. Batı Trakya Yunanistan sınırları içinde, Yunanistan’ın kuzeydoğu kesimindedir. Batı Trakya`nın doğusunda, Türk-Yunan sınırını belirleyen Meriç; batısında Mesta-Karasu nehirleri; kuzeyinde Bulgaristan; güneyinde Ege Denizi bulunmaktadır. Bu bölge, 24 Temmuz 1923 Lozan Barış Antlaşması ile Yunanistan`a bırakılmıştır.
Batı Trakya bir coğrafi bölge adıdır ve bugün Yunanistan sınırları içindedir.
Batı Trakya’nın Ege Denizi`ne inen düzlük kısmına Ova, Rodop Balkanları etekleri kısmına Yaka, Yaka`nın kuzeyindeki dağlık bölgeye ise Balkan Kolu adı verilmektedir.
Bulgaristan sınırı boyunca batıdan doğuya, Türkiye sınırına kadar uzanan 8 kilometre enindeki bölge Yasak Bölge durumundadır. Bu yasak bölgede on binlerce Türk yaşamaktadır. Buraya giriş çıkışlar özel izne tabidir. Almanya’daki derneklerimizin Avrupa Parlamentosuna yaptıkları şikâyetleri dikkate alınarak kısmen kaldırılmıştır.
Batı Trakya 8578 kilometre kare olup İSKEÇE, RODOP (GÜMÜLCİNE) EVROS (DEDEAĞAÇ) , olmak üzere üç ayrı vilayetten oluşmaktadır.
Nüfusu 350.000 civarındadır. Bu nüfusun içindeki Türklerin sayısı ise 150.000 civarındadır. Türklerin yüzde sekseni köylerde, yüzde yirmisi de şehirlerde oturmaktadır.
Türk ahalinin yüzde 95`i tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Ancak yüzde beşi küçük esnaf ve sanatkârdır. Tarımla uğraşan Türklerin bir kısmı da tütün üreticisidir. Bundan başka buğday, mısır, pancar, pamuk ve meyve yetiştiricisidir.
1923 yılında toprak mülkiyetinin yüzde 84`ü Türklere aitti. Günümüzde ise ancak yüzde 27`si Türk Azınlığın elinde kalmıştır.
1923 yılında Batı Trakya`daki Türk Azınlığı nüfusunun büyük çoğunluğu zengin ve orta halli tüccar, çiftçi ve esnaf iken, bugün azınlık arasında bir tek zengin ve orta halli tüccar kalmamıştır. Büyük çiftçi hiç yoktur. Parmakla sayılacak kadar küçük esnaf ise Yunanistan`in akıl almaz baskılarına göğüs gererek yaşamaya çalışmaktadır.
Tüm bu baskılara karşı Uluslar arası alanda bilimsel tepki ve haklar arayan biri var; Özkan HÜSEYİN
(Prof (hc) Özkan HÜSEYİN- Araştırmacı-Yazar Emrah BEKÇİ)
Prof (hc) Özkan HÜSEYİN Kimdir?
BATI Trakya Türkleri Aile Birliği Derneği BATTAM Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Merkezi Başkanı Özkan Hüseyin, 1947 yılında Gümülcine’nin Kargılı Sarıca köyünde doğdu. İlköğretimini Yunanistan’da tamamlayan Özkan Hüseyin, 1972 yılında Almanya’ya çalışmak amacı ile göç etti. 22 Mart 1981’de Münih’te Batı Trakya Türkleri Aile Birliği’nin kurulmasında rol alan Özkan Hüseyin, bu derneği çeşitli kademelerinde görev aldı. Dernek bünyesinde Batı Trakya Türk Evi’ni kurdu, kısa adı BATTAM olan „Batı Trakya Türkleri Araştırma Merkezi“ni faaliyete geçirdi.Özkan Hüseyin, 2007 yılında VEKTÖR Beynel Halk Elim Merkezi tarafından Gence Devlet Üniversitesi’nde düzenlenen törende Türklüğe yaptığı çalışmalar dolayısı ile “fahri doktora” payesi ile ödüllendirildi. BATI Trakya Türkleri Araştırma Merkezi (BATTAM) Başkanı Özkan Hüseyin, Azerbaycan Hükümeti’ne bağlı bilim kuruluşu VEKTÖR Beynel Halk Elim Merkezi(International Scientific Center) tarafından fahri profesörlük ünvanı ile tekrar ödüllendirildi. Batı Trakya ile alakalı 10’dan fazla kitabı ve 500 aşkın makalesi bulunuyor.
Halen Bursa merkezde yaşayan Özkan HÜSEYİN Batı Trakya Türklerinin hakları ve Yunanistan Devleti tarafından yapılan, ayrımcı politikaya karşı her platformda Batı Trakya Türklerinin Sesi olmaya devam ediyor.
Buradan Şahsen tanıdığım büyüğüm Sayın Prof (hc) Özkan HÜSEYİN ve Tüm Batı Trakya’da yaşayan, Anadoluda bulunan akraba ve yakınlarının, Batı Trakya Türk Milli Direniş günlerini Kut’luyorum.
Saygılarımla
Emrah BEKÇİ
Araştırmacı-Yazar
İlginize teşekkürler
Trakyen yarımadası Tayfur köyünde Trakyenlerden günümüze tarih
Çanakkale Trakyen yarımadası ( Thracian Chersonesos) Tayfur köyü mübadele Türklerinin Rumlardan kalma köyüdür. Kaya oyma Trakyen …
Gelibolu Karainebeyli Kalaycı dede antik alanı
Kalaycı dede antik alanı Gelibolu Karainebeyli köyü Kara Nebi antik mezarlığı yakınındadır. Kalaycı dede antik …