1826 yed-i vahid (tekel) sistemi
1826’dan sonra da temel sanayi ham maddelerine (tahıl, yün, haşhaş, zeytinyağı, ipek, meyan kökü vb) yed-i vahit (tekel) maddesi uygulamaları getirilince bunlar batıya vergiyle ve pahalı ulaşmaya başlamıştır.
İngiliz mallarına karşı 1830 yılında kara Avrupa’sı gümrük duvarlarını yükseltti. Çeşitli mallara kısıtlama getirince İngilizler Orta doğu ve uzak doğu pazarlarına yönelerek bal ve ucuz ham madde kaynaklarına yöneldiler.
Osmanlı devletinden kendi sanayi mallarının ham maddelerini temin edebilmek için Yed-i Vahit (Tekel) uygulamasını kaldırmasını istediler.
Başta Osmanlılar buna karşı çıktı. Fakat Batı tarafından Mısır’da ayaklandırılan Kavalalı M. Ali Paşa, Osmanlıları Kütahya’ya gelerek zor duruma düşürünce, kapitülasyonlarla besleyip büyüttüğümüz toroman bebek Fransa’yı, Mısır’ı destekler olarak karşımıza dikilir bulduk. Çare olarak güdük idareci kafası devreye girerek İngiliz uşağı Mason Reşit Paşa aklı devreye girdi. İngilizlerle Fransa dengelenmek istendi. Sonuç: 16 Ağustos 1838 günü İngiliz içlisi PONSONBY ile Reşit Paşanın Baltalimanı’ndaki kendi konağında (İstanbul Konağı) meşhur Baltalimanı Ticaret Anlaşması imzalanır.
EtiketlerBaltalimanı Kavalalı M. Ali Paşa Kütahya mısır osmanlı Osmanlı Devleti Reşit Paşa tekel) yed-i vahid yed-i vahid (tekel) sistemi
İlginize teşekkürler
Türklere karşı savaşılmaz, Martin Luter 1483-1546
. Avrupa Hıristiyan yönetimi bilim ve bilim insanlarını dışlamış ve bilimsel çalışmaları cezalandırmıştır. Avrupa’nın Dinadamlarının …
Türkiye’de yerli motor üretim tarihi
NECMETTİN ERBAKAN 1953 yılında Aachen Teknik Üniversitesi’nde “dizel motorda ateşleme işlemleriyle ilgili teori” konulu …