GELİBOLU’DA YAŞAMIŞ SON MEVELEVİ DERVİŞİ FAZIL DEDE..

Ev / Genel / GELİBOLU’DA YAŞAMIŞ SON MEVELEVİ DERVİŞİ FAZIL DEDE..

GELİBOLU’DA YAŞAMIŞ SON MEVELEVİ DERVİŞİ FAZIL DEDE..

GELİBOLU’DA YAŞAMIŞ SON MEVLEVİ DERVİŞLERİNDEN

KUDÜMZEN VE NEY USTASI FAZIL DEDE..

Gelibolu Mevlevihanesinde 17. asırda yetişmiş çok sayıda Mevlevi dedeleri ve postnişler, Allah yolunda manevi olarak yanmış ve pişmiş, iyiliğe, doğruluğa ve ihlaslık gereklerini yerine getirmeye çalışan dervişler olarak yaşamışlardır. İlim ve Fen yolunda da bir takım adımlar atarak bilgi ve beceri yollarında eğitimler vermişlerdir. Sanat dalındaki eğitimlerinden musiki eğitimi de Allah yolunda sema zikirlerinde kullanılmak üzere verilirdi.

Gelibolu Mevlevihanesinde musiki eğitimi gören ve burada yetişen son Mevlevi dervişlerinden Kudümzen ve Neyzen ustası Fazıl Dede de bunlardan biriydi. Burada manevi duygularını tasavvuf muziğine nakşetmiş bir derviş olarak ustalık nişanıyla onurlandırılmış ve önce AnkaraKurşun Camii dergahında ve daha sonra da Eskişehir Kurşun Camii dergahında ney dersleri vermiştir.
Ülkemizin girdiği savaşlar sırasında Mevlevi taburunda da yer aldığı sanılan Fazıl Dede
Bu görevleri arasında ayrıca Mevlevi Mutribini de yönetme görevlerini almıştır. O olmadığı zamanlarda ise Hilaleddin Dede Mutribi yönetmeyi görevlendirilirdi.
Ağzade Mehmet Hakiki Dede tarafından 1621 yılında kurulduğu sanılan Gelibolu Mevlevihanesinde Ağazade’ nin kardeşi Asaf Ağa’ nın oğlu, Sabir Paşa ( 1713 yılında ölen paşa aynı zamanda divan sahibidir. )
-Mehmet Dede -Abdulkerim Dede,
-Bosnavi Mehmet ( Ölümü 1750 )
-Mustafa Dede ( Bsnavi Mehmet’ in oğludur. )
-Lütfullah Dede
-Hüseyin Dede ( 1796 yılında ölen Hüseyin Dede, Mustafa Dede’ nin oğludur. )
-Ali İzzet Dede ( Hüseyin Dede’ nin oğludur )
-Hüseyin Azmi Dede ( Ali İzzet Dede’ nin oğludur. 1868 yılında Kahire Mevlevihanesi postnişinliğine tayin olur. Onun oğlu Celaleddin Dede ise Galata Mevlevihanesi şeyhidir. )
-Mehmet Hüsamettin Dede ( Hüseyin Azmi Dede’ nin kardeşidir. Ölümü 1885 )
-Mustafa Daniş Dede ( 1896 yılında ölen dede aynı zamanda Mehmet Hüsamettin Dede’ nin de oğludur. )
-Mehmet Burhaneddin Dede ( 1954 yılında ölen dede, mevlevihanenin son postnişinidir. )
İstanbul’da yaşayan torunu Altan Tan ve Gelibolu’da yaşayan yeğeni Mete Süldür’ün verdiği bilgiler ışığında Kudümzen ve Ney Ustası Fazıl Bey’i de (ölümü 1926) Gelibolu’da yaşamış son Mevlevi Dedelerinden olarak eklemek mümkün olacaktır

Fazıl Dede, Mete Bey’in büyük amcalarındandır. Altan Tan ise torunu olup, Fotoğrafta son Osmanlı Paşalarından Osman Erdem ile birlikte kucağında Mete Bey’in teyzeleri Edibe ve Bahriye hanımların bulunduğu Gelibolu’nun ilk Kaymakamlarından Rauf Bey hatıratı bu tarih ve kültür aynası içersinde görülmektedirler.


Hakkında Kiye

24.02.1960 Çanakkale/Gelibolu doğumluyum. İlk ve Orta okulu ayrıca Ticaret Lisesini Gelibolu’da okudum ve bitirdim. Maddi imkansızlıklar ve buna bağlı olarak çalışmak zorundaydım. Kendimize ait olan Mahalli Gazetenin (Büyük Zafer) Yazı işleri Müdürü ve aynı zamanda editörlüğünü yaptım. Ayrıca Matbaa işleri ile ben ilgilendim. 1983 te Askerlik hizmetimi Gölcük’te D356 TCG Zafer Gemisinde tamamladım. 1985 yılında askeri Memur olarak göreve başladım 1986 yılında Gazetemizin sahibi Babam Sami Kiye şu an Gelibolu’da halen çıkarılmakta olan B. Zafer Gazetesini Gazeteci Recep Yüzüak’a satınca bu meslekteki kariyerimi sonlandırdım ve memurluk hayatına devam ettim. 2009 Nisan ayında emekli oldum. Ancak çok sevdiğim mesleğim olan Gazetecilik ve yazarlığı şu an fahri Gazeteci olarak Gelibolu’da mevcut Mahalli gazetelere yazarak sürdürmekteyim.

İlginize teşekkürler


Tayfur köyü antik Trakyen tahtı

Trakyen yarımadası Tayfur köyünde Trakyenlerden günümüze tarih

Çanakkale Trakyen yarımadası ( Thracian Chersonesos) Tayfur köyü mübadele Türklerinin Rumlardan kalma köyüdür. Kaya oyma Trakyen …


Çok yaşlı dut ağacı- Karainebeyli

Gelibolu Karainebeyli Kalaycı dede antik alanı

Kalaycı dede  antik alanı Gelibolu  Karainebeyli köyü Kara Nebi antik mezarlığı yakınındadır. Kalaycı dede  antik …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

 


*


Hakkında antikor