genel

Ev / Genel

Genel

Nisan, 2018

  • 2 Nisan

    Göçebe Türklerde el ölçü birimleri


    1

    Türkler tarihe daima göçebe millet olarak geçmiştir.. Asya Türkleri, Kazak, Kırgız, Moğol gibi göçebe Türkler ve Anadoludaki Yörük Türkleri önemli örneklerdir.. El ölçü birimleri yurt yaşamının ölçme usulüdür. Özellikle göçebe hayatında ölçümler insan ölçüleri ile yapılır Bunun iki önemli durumu – İnsanların anatomik yapılarının ölçüleri ile orantılı ölçüm değerleri – …

  • 1 Nisan

    Güneş uygarlıkları Takvim ve Taman


    türk yurdu

    Türklerin “Güneş kültürü” yaşamının bir çok tarihi örnekleri vardır. Bunlardan en önemlileri göçebe yurtlarıdır Tarih bilimciler İslamiyetin Peygamberi Hazreti Muhammed’in çadırının da Türk yurdu olduğunu kaydetmişlerdir. Türklerin göçebe yurt-çadırları bir “Gök bilim merkezi” gibidir.. Kırgız ve Kazak kültürü bu yurt-çadırları hiç değiştirmeden hala kullanmaktadır Türk çadırının önemi tarihin büyük-küçük birçok …

Mart, 2018

  • 20 Mart

    Türklere karşı savaşılmaz, Martin Luter 1483-1546



    . Avrupa Hıristiyan yönetimi bilim ve bilim insanlarını dışlamış ve bilimsel çalışmaları cezalandırmıştır. Avrupa’nın Dinadamlarının bilim insanlarını reddettiği batıl dönemi sona erdiren anlayış Alman Martin Luter tarafından oluşturulmuştur.. Martin Luter Protestan mezhebinin kurucusudur. Avrupa Martin Luter sayesinde Orta Çağ Hıristiyan bağnazlığından kurtulup yeni bir çağa girmiştir. Devrimci Martin Luter Türkler …

  • 10 Mart

    Türkiye’de yerli motor üretim tarihi


    devrim.

      NECMETTİN ERBAKAN 1953 yılında Aachen Teknik Üniversitesi’nde “dizel motorda ateşleme işlemleriyle ilgili teori” konulu doktora derecesini aldı . Bunu, araştırma alanında ve Leopard tankının gelişiminde rol aldığı Deutz’da  başmühendis olarak takip etti. https://de.wikipedia.org/wiki/Necmettin_Erbakan http://publications.rwth-aachen.de/record/80847 1954 Kayseri Şeker 1954 yılından hizmet vermeye başlayan Kayseri Şeker Fabrikasının kurulmasına Bakanlar Kurulu’nun 26.11.1954 …

  • 5 Mart

    TÜRK DİLİNİN MUHAKEMESİ



    Bir dilin bilimsel yada üstün dil olduğu dili kullanan toplumun gücünün göstergesidir.. Dünyanın çeşitli tarihlerinde birçok dil baskın-çok kullanılan dil olmuştur… Dilin çok yaygın kullanılması, ya büyük bir toplum tarafından kullanılması, yada evrensel ilişkileri büyük bir toplum olması gerekir. Türk dili Türk dünyasında çeşitli lehçelerde kullanılan analitik bir dildir.. Türk …

  • 4 Mart

    Mısır tarihinin gizemli dev gemisi ne için yapıldı ????



    Akdenizin birçok yerinde Mısır devletinin hakimiyet sınır taşları bulunmaktadır, bir taneside İstanbulda bulunan Dikilitaş’tır, Thutmose III 1479–1425. İstanbul dikilitaşında hiyeroğlif yazısı ile yazılan yazıda, Güney Cephesi “Tanrı Horus’un lütfuna mazhar olan ve Güneş’in oğlu unvanını taşıyan Aşağı ve Yukarı Mısır’ın hükümdarı olan firavun, kudret ve adaletle bütün ufuklara nur saçtı. …

Şubat, 2018

  • 27 Şubat

    Toplumları bilge yapan felsefe; “Açık kaynak” veya “Özgür çalışmalar”.


    açık kaynak

    Yapımcılar tarafından anlaşılır ve yeni amaçlara uygun değiştirilebilir hâlinin gizli tutulmayıp açık, yani kullanılabilir hâlde kamuyla paylaşılıyor olmasına verilen isimdir. Açık kaynak her insanın sınırsız faydalandığı kaynaklardır. Açık kaynakları bütün katılımcılar geliştirir. Tarih içersinde buluş yapan bilgelerin topluma verdikleri bilgileri dünya insanları kullanmaktadır.. Varoluş sebebi Aslında sır olarak da görülebilecek …

  • 22 Şubat

    Türk Bilimi İnternet yayınlarına Çin’den SİBER SALDIRI…


    çin saldırısı

    Çin İnternet üzerinden Türk Bilimi yayınlarına saldırı başlatmıştır…

  • 21 Şubat

    Para’nın DNA testi..!!


    PARANIN DNA SI

    Para nedir !!…? Para değişim değeridir.. İlkel, doğrudan alışveriş “Takas-Değişim ticaret şekli”dir…en doğru olan budur.. Paranın en iyi tanımı Kazakistan para birimi ifadesi “Tenge” dir.. Dünyada kullanılan geçek metal para “Gıram altın”dır… Kağıt paralarda “Bank not” yani “Bankanın teminat notu” yazısı bulunmaktadır, tarihte “Devlet kontrollu kağıt para” kullanan devlet yöneticisi, …

  • 19 Şubat

    “Bunlar Güneş’in kelimeleri” Büyük kral, Müsilis ve ” Güneş Dili “


    Güneş dil teorisi üzerine yazılmış kitap örnekleri

    .   Diller kutsaldır, yazılar daha kutsaldır… Yazılar bir inanç kültürünü de göstermektedir, ayni dili konuşan halkların ayrı inançları için kullandıkları ayrı yazı ile alan-sınır oluşturduğu gerçektir… Güneş inancı, antik dönemin önemli inanç hareketidir.. Dünyada birçok güneş tapınakları bulunmaktadır… Düneş inancı; güneşin dünya yaşamındaki etkisi ile insanların bilimsel çalışmalarını tarihler …

  • 15 Şubat

    Deniz insanları “Trakyenler” mi !!..


    Medinet_Habu_Ramses_III._Tempel_Nordostwand_Abzeichnung_01

    . Ramses III. Belgelerinde Mısır devleti ile Deniz insanları savaşı belgelenmiştir, tarih Mö.1200 lü yıllardır… Deniz insanları Akdeniz İnsanları demektir, Akdeniz’in güneyinde Mısır imparatorluğu hakimiyeti bulunmakta iken kuzeyinde Trakyen halklar olduğu bilinmektedir.. Akdeniz’deki Trakyen yerleşimlerin en eskisi Troy-Troya olarak bilinse de, üzerinde yerleşim olduğu için  İstanbul hakkında ne kadar eski …

  • 6 Şubat

    Amerika – Türk Anadolu ilişkiler tarihi sıralaması ve “İçimizdeki Amerika”


    AMERİKA-PKK-PYD

    . 1776-1788 Amerika devleti halkı, “Vahşi Batı” Avrupalı denizcilerin kıtaya ayak basıp oradaki yerli halkı katlederek yerlerini ellerinden alıp yerleşen “Levanten Avrupalılar”dır, Amerika en son kurulan ülkeler arasındadır. “ Amerika İngiltere’nin izni ile kurulmuştur, kurucusu İngiltere”dir… “Amerika bağımsızlığını kazanana kadar İngiliz koruması altında ticaret yapmıştır.” “Amerika devletlerinin resmi dili İngilizcedir”… …

Ocak, 2018

  • 31 Ocak

    ORTADOĞU YANARDAĞI VE ATEŞE TAPAN ORTADOĞU HALKI


    Ortadoğu yanardağı

    . Ortadoğuda ateşe tapmak-ateş inancı kültürü geçmişte kalmış bir kültürdür, çok az da olsa günümüzde örneklerini bulmak mümkündür. Ortadoğu’da tarih, bir yanardağın hareketi gibi belirli zamanlarda patlayan, etrafını geniş bir ateş çemberi halinde yangın alanına çeviren ve enerjisini halkından alan bir yanardağdır…   Günümüzde üç terör gurubu oluşturulmuştur…halk arasında nefret …

  • 31 Ocak

    Azerbaycanda ateş inancı ve ateş tapınakları


    ateşgah

    . Azerbaycan tarihinde doğal gaz bacalarının ateş ile buluşmasından oluşan sürekli yanan ateş bölge kültürüne ateş inancı olarak yerleşmiş ve bir dönem insanların ateş inancı – ateşe tapma dönemi oluşturmuştur. Ortadoğuda ateşe tapmak-ateş inancı kültürü geçmişte kalmış bir kültürdür, çok az da olsa günümüzde örneklerini bulmak mümkündür. Kınalıkta “Ateşe tapma …

  • 8 Ocak

    Kuruş kuruluş’tur


    1,5 tl satışın etiket görünümü

    Kuruş değeri oluşturan kuruluş değeridir, her değer oluşumunda kuruluş önemlidir. Paradaki kuruşlarda görünmeyen, ya da dikkat çekmeyen değerler görünümündedir. Resimde bir satıcının fiyat etiketinde “1 rakamı oldukça büyük”, taaaa uzaktan insanı çağırıyor, fakat yanındaki “50 kuruş ise oldukça küçük” ve gözden kaçacak şekilde belirtilmiştir, bu satıcıdan bir bardak şurup içildiğinde …

  • 8 Ocak

    Altay dağlarında bal çeşitleri


    Altay dağları balları

    Altay dağları çok değişik bal üreten bölgedir, dünyanın çeşitli yerlerine Altay balı olarak satılmaktadır. Altay bölgesinde arıcılık-bal üretimi önemli bir tarımsal üretimdir. Balların çeşitliliği insanı hayrete düşürmektedir. Azerbaycan Bakı şehrinde sadece Altay balı satan balcıda görüp resimlediğimiz ballardan örnekler. Altay arısı ve petekleri. Altay arısının peteğindeki renkler Altay dağlarındaki çiçeklerin …

  • 8 Ocak

    Mevlana inanç felsefesinde ve Ebru sanatında Kuantum fiziği.


    Mevlana dönüşü

    Kuantum fiziği hareket eden varlıkların uzaydaki ilişkisidir. Uzaydaki varlıklar hareket halinde iken hareket alanları arasında bir bağ oluştururlar bu bağ ayni Mevlana felsefesindeki semazenlerin dönüşleri gibi bağımsız dönüşlerin birbirleri ile olan ilişkileri gibidir. Semah-İşitmek; varlıklar arasındaki iletişim, Mevlana “Her kim olursan gel” çağrısı yaparak insanların arasındaki bağlanmayı ona bağlı olan …

  • 8 Ocak

    Can Azerbaycan’da “Devlet gibi karşılanmak”.


    Azerbaycan Türk Halkının kardeşlerine gösterdikleri misafirseverliği

    Azerbaycan halkı ile Türkiye halkı “Ayni Milletin iki Devleti” dir. Türkiye’den Azerbaycan’a gelen insanlar bir can, bir kardeş, ayrı düşmüş akrabalar gibi karşılanırlar.. Biz de Azerbaycan’a gittik, gördük… Devletlerin işlemeyen, ya da halkı zorlayan kuralları halkın can bağı ile güçleniyor, bütün zorluklar unutuluyor, gönüller şenleniyor, yüzler gülüyor… Özellikle insanların “tek …

Aralık, 2017

  • 31 Aralık

    Bir satış ilanı ve “Kazak atasözü”


    örnek

    Kazak atasözü; “Tenin tapsan tegin ber” – “Dengini bulursan bedava ver”… diye öğüt verir… Türklerin geleneklerinde öncelikli olan ihtiyaçtır, Türkler paylaşmaya çok önem veren millettir.. Türklerin inaç dergahlarında daima kazanlar kaynar ve açlar doyurulur… ihtiyacı olan insanlara durumu iyi olan insanlar daima yardım eder.. Bir satış ilanındaki yazı çok dikkat …

  • 27 Aralık

    Tavuklar tilkiye.. altınlar İngiltereye ve Amerikaya…


    MEHMET ŞİMŞEK-İNGİLTERE-ALTIN

    Paranın ne önemi var…. mühim olan insanlık !!!…  bu söylem bir şarkı sözü. Devletin ve devlette yaşayan insanların manevi değerleri gibi, yaşam için maddi değerleri vardır… Türkiye’nin 490 ton altını olduğu, ama bu altının sadece 40 tonunun Türkiye’nin hazinesinde, 450 ton altınının ise İngiltere merkez bankasında olduğu, bizzat maliye bakanı …

  • 25 Aralık

    Sumer tabletleri okuyucusundan ilginç Sumer ticaret bilgileri..Veysel Donbaz


    erkek köle satışı , Sümer tablet c. MÖ 2600

    Sumerler Ortdoğuda Mö. 2binli yıllarda yaşamış bilge medeniyettir, bölgedeki ticari ilişkileri sonraki yıllara örnek olmuştur. M.Ö. 4 bin yıllarına ait bir Sümer tabletinde “Sumer okul günleri”… ve önemli bilgiler. Veysel Donbaz, Sumer tabletleri okuyucusundan ilginç Sumer ticaret bilgileri.. ‘‘Sümer Okul Günleri’’ adını taşıyan tablette öğrencinin ailesi çocuklarının derslerinde başarılı olmasını …

  • 25 Aralık

    Azerbaycan – Baku – Qobustan’da antik mezarlar ve tamgalar


    Qobustan mezarları.

    Azerbaycanın Qobustan bölgesinde henüz keşfedilmemiş antik mezarlıkta ilginç mezarlar ve tamgaları bulunmaktadır.. Qobustan antik mezarlığı mezar taşlarındaki tamgaların hangi yıla ait olduğu bilinmemektedir, bölgede resim çekmek ve araştırma yapmak koruma nedeni ile yasaklanmıştır.. Kınalık antik kentindeki antik kaya yazıtlarının ilk tamgası Qobustan mezar taşlarının tamgaları ile aynidir, bu yazılar Arapça …

  • 21 Aralık

    Emeviler dönemi Bizans – Müslüman ticaret ortaklığı ve paraları


    bizans-halife parası1

    Emevi’ler dönemi İslamiyetin en çok genişlediği dönemdir. Haritada görülen Bizans coğrafyası Hıristiyanlığın gelişme ve değişme alanıdır, Hıristiyanlar bu bölgelerde toplantılar yaparak inançlarını yönetmişlerdir.. Emevi’ler İspanya’dan başlayan Kuzey Akdeniz, Orta Doğu ve Orta Asya bölgelerini hakimiyetleri alanına almışlardır, bu geniş coğrafyada dönemin Kuzey Akdeniz hakimi Bizans ile ticaretini üst düzeyde sürdürmüştür.. …

  • 9 Aralık

    Türk Ticaret Tarihi


    Dünya ticaret yolu ve tarihi

    Ticaret sosyal hayatın en önemli işleyicisidir, insanlar arsındaki sosyal kuralları oluşturur, aLışveriş-ticaret sadece para ile olmaz, antik dönem insanları günümüze kadar hala takas alışverişi kullanılmaktadır, takas alışverişlerinde ihtiyaçlar değişimi yapılır. Ticaret tarihinin en önemli insanları gezgin-seyahat eden kaşifler’dir..bu kaşifler yeni yerler ve yeni medeniyetler arasında ticaret bağı oluştururlar.. Türklerin ticaret …

  • 8 Aralık

    Asya’ya hükmeden imparator… Kubilay Han 1215-1294 ve tarihe yazdırdıkları..


    kubilay han kağıt parası

    Kubilay Han (d. 23 Eylül 1215 – ö. 18 Şubat 1294) Moğol İmparatorluğunun kağanı, aynı zamanda Çin’deki Yuan Hanedanlığı’nın kurucusu ve ilk imparatorudur. Kubilay Han, Çin’de Yuan Hanedanlığı’nı kurarak 1271 ile 1294 yılları arasında hükümdarlık yaptı. Hanedanlığın başkenti Pekin idi. 1279 yılında Song Hanedanlığı’na kesin olarak son vererek Çin’i tekrar …

Ekim, 2017

  • 31 Ekim

    Azerbaycan, Quba, Ank(Ink) antik kentinde mağara devri yaşamın izleri..


    Ank antik kentinde sayısal göstergeler

    Quba, Ank(Ink) antik kentinde kurulmuş olan yerleşim yerinin uzun zaman insanların yaşam alanı olmuştur.   Bu alanda insanların mağaralardan yararlandığı görülmektedir. Şehir yönetici bilgelerini kurganlara gömmüşlerdir. Antik buluntularının içersinde en önemli bulgular küp şeklinde çapları 1-2 cm olan yatay delikli sayısal eşyalar bulunmuştur. Vadinin yamaçlarına teraslar oluşturarak antik Amerika İnka …

  • 13 Ekim

    Akdenizde tarih ve zaman


    aa thrace-hitit-mısır

    Asya – Avrupa – Afrika kıtaları’nın ortak medeniyet denizi Akdeniz… Akdeniz bir deniz kültürü medeniyeti beşiğidir, Akdeniz’e akan nehirler ile kültür ve medeniyet bağı vardır. Anadolu Akdeniz’in en büyük birleşik kara kültürü kara parçasıdır, Anadolu; Akdeniz gibi Asya – Avrupa ve Afrika arasında kültür kütüğü gibidir.. Anadolu’da bilinen en eski …

  • 4 Ekim

    Ömrü kısa devletlerin en kısa ömürlü örneği..


    Aiol-ion-dor_şehirleri

    . İyonya (Ionia), Anadolu’da bugünkü İzmir ve Aydın illerinin sahil şeridine Antik Çağ’da verilen addır.Dor istilası sonucu Yunanistan’dan kaçan Akalar tarafından Milet, Efes, Foça ve İzmir çevresinde kurulmuşlardır . Dünyanın yedi harikası arasında gösterilen Efes Artemis Tapınağı İyonlar döneminde inşa edilmiştir .M.Ö. 1200  Tarihte İyon şehirler. . 30 Temmuz 1922 …

  • 3 Ekim

    Trakyada Hun, Slav ve Bulgar tamgalı-Anastasya Duvarı


    Anastasya duvarı.

    Anastasius Suru veya Trakya Uzun Duvarları, Uzun Duvar eski, taş ve çim olan tahkimat yer alan 64 km (40 mil) batısında istanbul , Türkiye tarafından inşa Bizanslılar geç 5. yüzyıl boyunca. Başlangıçta 56 km (35 mil) uzunluğunda, içeri Evcik İskelesi uzanan bazı Çatalca’da de Karadeniz genelinde kıyısında Trakya yarımadasının kıyısına …

Eylül, 2017

  • 30 Eylül

    İsmail Enver Paşa’nın Susurlukta kaybolan izleri



    Susurluk çaylak çay yatağı kayalardan akan küçük şelalelerin olduğu sürekli suların aktığı ve büyük çınar ağaçlarının olduğu antik yaşam bölgesidir. Bu vadide yükseklerden akan su binlerce yıldır insanlara enerji sağlamıştır. Vadi boyunca birçok su değirmeni kurulmuş ve bölge halkının tahıllarını öğütmüştür.. . Bu su bentlerinden en önemlisi İsmail Enver Paşa …

Temmuz, 2017

  • 4 Temmuz

    İpekyolu ticaretinde güvenceli geçiş belgeleri; Gerege – Geçiş belgesi- Paiza – (Phags-pa) Pasaport


    ipekyolu pasaport - kötülüklere dikkat et

    Yurtdışından tüccarları ve yetenekleri çekmek için Büyük Hanlar, onlara vergilerden muaf olduklarını bildiren ve geçiş istasyonlarını kullanmalarına izin veren paiza (paye) hediye etti. Möngke Han (1251-1259), kötüye kullanılan kötüye kullanımları kısıtlar ve Moğollar tarafından desteklenen tüccarların işlerini denetlemek için emperyal araştırmacı gönderir. İmparatorluk geçiş istasyonlarını, yam (zam) ve paizaları kullanmalarını …

Haziran, 2017

  • 20 Haziran

    Kıpti alfabesi, Yunan ilahi notaları ve Cezeri bilim kitabı bağları


    Bizans müziği ve Cezeri bilim kitabı

    Kıpti alfabesi Hiyeroğlif yazılarının papirüslere yazılmasıdır, papirüs yazıları Mısır medeniyetinde çok büyük değişim oluşturmuştur, taşlara yazılan HİYEROĞLİF-YARATILIŞ(TANRISAL) KUTSAL YAZILARI her yere kolayca ulaşabilen taşınabilir hale gelmesi ile Mısır medeniyetinin bilimsel gizemleri dağılma dönemine geçmiştir, kutsal bilgeler kendilerine ait yazışmaları koruyamaz duruma gelmiştir, bu yazılara HİYERATİK denmiştir, Yahudiler ile anlaşamayan Mısır …

  • 18 Haziran

    Antik Yemen tarımı, Kıpti dili ve dil bilimci Vahşiye – (1000)


    YEMEN-ANTİK TARIM BARAJI

    YEMEN TARIM TARİHİ YAZARI İbn Wahshiyyah Nabatça da’Abū Bekir’Aḥmad bin’Alī (. Fl 9 / 10. yüzyıllarda) bir oldu Iraklı simyacı , tarımcı , çiftlik Toksikolog, Egyptologist, yakın Qusayn doğmuş ve tarihçi Kufe de Irak . O ilk tarihçilerden biri en azından kısmen mümkün antik Mısır hiyeroglif yazılmış neyi deşifre oldu, …

Mayıs, 2017

  • 22 Mayıs

    Fin – Ural dil bağı ve dil bilimci Matthias Castrén – antik Avrupadaki Türk bağı; 2 Aralık 1813- 7 Mayıs 1852


    Matthias_Castrén

    Matthias Alexander Castrén (2 Aralık 1813- 7 Mayıs 1852), Finli dillerin çalışmasında öncü olan bir etnik ve dil uzmanıydı . Helsinki Üniversitesi’nde eğitimci, yazar ve dilbilimci olarak görev yapıyordu . Castrén, Fin-Ugor ve Samoyed halkları dilbilim araştırma ve etnoğrafya çalışmaları ile tanınır. St Petersburg Akademisi ve Alexander Üniversitesinde, Sibirya’nın Yerli …

  • 21 Mayıs

    Çin – İran tarihi, Marko Polo Asya ticaretini Venediğe bağayan kaşif ve Çin denziciliği


    Çin denizcilik tarihi

    Marco Polo (d. 15 Eylül 1254, Venedik, Venedik Cumhuriyeti – ö. 8 Ocak 1324 Venedik Cumhuriyeti) İtalyan gezgin. Ünlü kaşif ve tüccar Niccolo Polo’nun oğludur. Bazı kaynaklar Marco Polo’nun aslında Macar olduğunu ve Dalmaçya’nın Korcula adasında doğduğunu bu ada o zaman Venedik protektorası olduğu için Venedikli ve İtalyan bilindiğini söyler. …

  • 20 Mayıs

    «Sen benim yüzümü ağarttın. İki cihanda da yüzün ak olsun!» Gazi Osman Paşa – Osman Nuri Paşa 1877-1878


    GhaziOsmanPasha

    Osmanlı-Rus Savaşı’ndaki Plevne Savunması. 145 günlük savunmadan sonra kuşatmayı yarmak amacıyla giriştiği huruç hareketi sırasında şehir çıkışında yaralandı ve esir düştü. Rus Çarı II. Aleksandr bizzat teselli etti. Rus Çarı, onun esir düşmesine rağmen teslimiyet sembolü olan kılıcını almadı. Müdafaa hattı stratejileriyle esir bulunduğu dönemde hem Rus Çarı, hem de …

  • 18 Mayıs

    1961 yılında tarih yazan Padul(DENİZ AYAKKABISI) icadı Deniz Yüzbaşısı Atilla Hülagü’nün


    Denizde yürüyen Atilla Hülagü

    Deniz Yüzbaşısı Atilla Hülagü’nün 1961 yılında tarih yazan Padul icadı günümüze kadar tarihin tozlu raflarından hiç inmemiş.. Yedi defa Boğazı geçme denemesi yaparak sonunda Padıllarını kullanarak İstanbul boğazını geçen mucit Deniz Yüzbaşısı Atilla Hülagü’nün tarih yazan buluşu yine tarihin tozlu raflarında yerini almış…. Yaptığı çalışma günümüze kadar hiç kimsenin ilgisini …

  • 18 Mayıs

    “BİLGE ŞEHİRLER”DE TARİH


    Bilge şehirler

    Dünya coğrafyasındaki şehirlerde yaşamış olan bilgelerin şehirlerdeki tarihsel sıralaması o şehrin dünya üzerindeki etkisini gösterir. Şehirlerin dünya yönetimlerindeki etkileri coğrafi konumları ile ilgilidir, bazı şehirler daima yönetim şehri olarak insan yaşamlarına katkıda bulunur iken bazıları bilge insanlar yetiştirir, bazıları maden yüklü iken bazıları da tarım coğrafyası halkı olarak insanlığa fayda …

  • 17 Mayıs

    Akdeniz’de Batıyı yöneten Doğulular


    PhoenicianTrade - fenike

    . Levant- Doğu Levantin – Doğulu; Doğu Akdenizli..halk   Avrupa tarihinde Akdeniz Ticaret Medeniyeti çok önemli tarihtir… Akdeniz ticaret tarihinde Doğu Akdeniz Ticaret merkezi en önemli ticaret merkezidir, Doğu Akdeniz İpekyolu Ticaret Yolu’nun Akdeniz kapısıdır. Fenikeliler; (Fenike-Veniçe) Venediklilerin ataları.. Antik çağda yaşamış Sami dillerine mensup bir dil konuşan Akdenizli kavimdir. …

  • 15 Mayıs

    Sarı saltuk – İslami Türkmen inancını Avrupa’ya götüren Selçuklu Eren..


    100px-Alevisme

    Sarı Saltuk Baba (Sultan Sarı Saltık Muhammed Buhârî, Saltık Bay Sultan, Sarı Saltuk Dede, ö. 1297/1298) Balkanların Osmanlılar tarafından fethedilmesinden önce başlıca Balkanlarda ve civârındaki bölgelerde seyahat ederek insanlara İslâm’ı tebliğ eden bir derviştir. Birçok kaynak tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin talebelerinden Mahmud Hayranî’nin müridi veya Rufai tarikâtının kurucusu olan Ahmed …

  • 15 Mayıs

    Osmanlı’da Uluslararası saat sistemi ve Miladi takvim sisteminin kullanılması – Gazi Ahmet Muhtar Paşa (1839 – 1919)


    Osmanlı devletinde takvim yaprakları örnekleri

      . Miladi takvim, İslami takvimden çok faklı bir takvimdir, İslami takvim anatomik takvimdir… Miladi takvimi Osmanlı’ya getirme hareketi ve Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ahmed Muhtar (Gazi Ahmet Muhtar Paşa adıyla da tanınır; d. 1 Kasım 1839; Bursa – ö. 21 Ocak 1919; İstanbul), 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın Kafkasya cephesi komutanı, …

  • 10 Mayıs

    Osmanlı’da fetret devri (1402-1413) ve Derviş Ahmet Âşıkî..


    aşıkpaşazade

    I. Bayezid, 1389’dan 1402 yılına kadar hükümdarlık yapmıştır, Kosova Meydan Muharebesi’nin son saatlerinde babasının (Sultan I. Murad) suikasta uğrayıp öldürülmesi üzerine savaş alanından çağrılarak kendisine biat edildi. Bu biat töreni biter bitmez düşman peşinde olan kardeşi Yâkub Çelebi çağırtılarak çadırda boğduruldu. Zamanının tarihçisi Âşıkpaşazâde, Yâkub’un öldürülmesi o gece askeri iztiraba …

  • 8 Mayıs

    Vecihi Hürkuş’un dünyasında göklere yazılan tarih “Yaşasın Türk Tayyareciliği”


    Vecihi Hürkuş

    Kırmızı şeritli İstiklal Madalyası verilmiştir. TBMM tarafından üç kez takdirname verilmiştir. Üç takdirname verilen tek kişidir.. “VECİHİ K-VI”adını verdiği “İlk Türk Uçağı”nı uçağını uçurur, havacılıktan anlayan kimsenin bulunmamasından İzin verecek merci olmadığı için, izinsiz havalanmış, bu yüzden de mükafat yerine cezalandırılmıştır, ( Bu olay Hazerfen Çelebinin Dünyada ilk uçan insan …

  • 8 Mayıs

    Toplum yönetiminde Deneysel psikoloji ve “İslam’ın Bugünkü Meseleleri” – Erol Güngör (d. 25 Kasım 1938, Kırşehir – 24 Nisan 1983, İstanbul)


    EROL GÜNGÖR

    Milliyetçi bir bakış ile inanç ve psikoloji bağlarını araştıran ve de bu konuda kitaplar yazan psikolog Profersör Erol Güngör Türk dünyasına önemli eserler bırakmıştır.. “Deneysel psikoloji, psikolojiye doğa bilimleri gözlüğüyle bakar ve onu bilimsel yöntem yardımıyla anlamaya çalışır. Deneysel psikolojinin odaklandığı konular davranışı belirleyen süreçler ve zihinsel yaşamın doğasıdır. Bu …

  • 8 Mayıs

    Cahit Arf, “Matematiği ezberlemeyin, kendiniz yapın ve anlayın.”


    cahit-arf

    “Kendiniz yapın ve anlayın” demek “Matematiği fizik olarak tanımlayın ve uygulayın”  demektir, “matematik uygulama olmadığında bir hayalden öte gidemez”.. .  MATEMATİĞİN DEĞERİ UYGULAMA OLMADAN ASLA BİLİNEMEZ.. Cahit Arf (d. 11 Ekim 1910, Selanik – ö. 26 Aralık 1997, İstanbul), Türk matematikçi ve bilim insanı. TÜBİTAK Bilim Kolu eski başkanı, tarihe …

  • 5 Mayıs

    Kazanlar, sunular ve Türk kültüründe “İnsan kazanmak”


    Kazanlar

    İnsan kazanmak Türk kültüründe insanlara karşılıksız yardım ile yapılmaktadır Hoca Ahmet Yesevi kazanı bin kişiyi doyuracak özelliktedir, “Yesi’de, ye ve sevin” … Tataristan Türkleri şehirlerinin adını “Kazan”  koymuşlardır, “Kazan’da, kazan ve dağıt” … Selçuklu dönemi Yesevi Türk kültürü tekkelerinde insanlar sürekli doyurulmuştur..Yesevi geleneğinin “İnsanları kazanmanın kuralı; onlarla varlığını paylaşmak”  olduğudur, …

  • 3 Mayıs

    Antep fıstığı



    Antep fıstığı , sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Antep fıstığı denilmesinin sebebi ilk fıstık işletmelerinin Gaziantep’te kurulması, Türkiye’ye buradan dağıtılması ve Türkiye’deki üretimin çoğunluğunun burada gerçekleşmesidir. Verilere göre yaklaşık %40’ı Gaziantep’te, %33’ü Şanlıurfa’da ve geriye kalan …

  • 3 Mayıs

    Sivas Kangal köpeği – Aslanların korktuğu köpek


    Sivas Kangal köpeği

    Kökeni; Kangal ilçesine de adını verdiği düşünülen, Orta Asya’dan göç eden Kanglı (Kangar) Türk boyunun, göç ederken bu köpek ırkını da getirdiği düşünülür. Orhan Yılmaz, “Kangal Köpeği / Tarihi-Tanıtımı-Yetiştirilmesi-Islahı” adlı kitabında “Kanglı” Türk boyunun Orta Asya’dan göç ederken yanlarında üç şeyi getirdikleri; bunların at, it ve koyun olduğunu söyler. 11 …

  • 3 Mayıs

    İçi Kırmızı “Ardahan Elması”


    Ardahan elması

    İçi kırmızı elma  Ardahan’a özgü bir elmadır. Ardahan’ın Posof ilçesinde yetiştiriliyor. İçi kırmızı elmanın 5 yıldır üretimini yaygınlaştırılmıştır. Olgunlaştıktan sonra içi kırmızı bir renge bürünür. Posof ilçesine has bu elma çeşidi elmayı yiyenlerin güzel tadı ve görüntü itibariyle beğeni kazanıyor. Bu elma çeşidinin ham hali kırmızı olmazken olgunlaştıktan sonra kıpkırmızı …

  • 2 Mayıs

    Gelibolu – Adil Han Dede’nin köyünde tarih – Soner Kiye


    Adil Han köyünde tarih

    . Çanakkale-Gelibolu Saros körfezinde Koru dağlarından bakıldığında Kaşık adası’nın hemen kara sahilinde eski bir yerleşim yeridir Adilhan köyü.. Köyün günümüzdeki halkı 93 Rus harbinde bu günkü Bulgaristan bölgesinden göç etmiştir.. Adilhan ismini bölgede yaşamış bir dededen alır, ne zaman olduğu bilinmeyen tarihte yaşamış olan Adil Han Dede’ nin bir Türkmen …

Nisan, 2017

  • 25 Nisan

    Çin tarihinde Türk yönetiminden kominizme geçiş..


    800px-Ukhagantu_Khagan_Toghogan-Temur

    Çin tarihinin hakimiyet dönemleri çoğunlukla Türk soylu yönetimler oluşturmaktadır, Koreliler-Mançular-Moğollar-Hunlar… Avrupa halkları Çin’in Müslüman toplum olmasından çok rahatsız olduğu için Çin’deki Kırallık devrini yıkıp yerine İnançsız+Milliyetsiz bir yönetim olan Kominizmi getirmiştir… bu tarihi akışın sayfaları ibret vericidir, tarih ibret için bilinmelidir..çünkü tekrardan ibarettir..büyük tarihçi İbni Haldun –  TARİH, TARİHE “SUYUN …

  • 22 Nisan

    İslam kutsal yapılarındaki Mukarnaslarda “Nakşi Bukalemun” sanatı


    SELİMİYE CAMİ

    İslami Mukarnas sanat biliminde geomerti’nin yanında insanlara farklı bakışlarda farklı bilgi gösterilmiştir, gizemli bilgiler yükleyerek bilgileri gizemli şekilde nakşetmiştir. Günümüzde şekli çözülemeyen birçok sanatsal eser vardır, bu eserlerdeki tamgasal mantıklar günümüz insanlarına yabancı gelmektedir, bu işin asıl çözücüsü üniversite yüksek bilim alanlarında da bu konu işlenmemektedir.. Birkaç örnek; Karahanlı dönemi, …

  • 18 Nisan

    Kendi taşı ile tartmak- Hititlerden kalma önemli bir söz-kuraldır..


    kapadokya tablet

    Kendi ülkesinin taşı ile tartmak ölçmek; Milletler ölçülendirmede kendi değerlerinin dışındaki ölçümlere yabancıdır, milletin anlaması için kendi ölçüm değerlerini kullanması gerekir… Hititlerde yerli halk da kendi aralarında bazan Asur’ca ile mektuplaşmakta, birbirlerinden, daha çok ev, arsa, koyun, hububat, bal, yağ v.s. alış-verişi yapmaktadırlar. Asurlu ve yerlilerin ayrı takvimleri, ve ayrı …

  • 17 Nisan

    SON SEÇİM SONUÇLARINA GÖRE “TÜRKİYE’NİN KURTULUŞ REÇETESİ”….


    AND.

    Son seçimler “Türkiye Cumhuriyet tarihindeki en kötü yıkım göstergesidir”… Bu sonuçlara göre kazanan olmamıştır….kazanan sadece “Türkiye’nin yıkılmasını isteyenler”dir… Türkiye’nin yıkılması “”Dünya Türklüğünün ve Müslümanlığın öksüz-yetim kalması”dır…. Türkiye’nin yıkılması hiçbir Türk vatandaşı (ve hiçbir Müslüman vatandaşı) için hayırlı değildir, yıkılan ülkenin hiçbir vatandaşı kazançlı olmaz… . İslamiyet.. ALLAH AKRABAYA BAKMAYI EMREDER…. …

  • 14 Nisan

    Türklerde “Biyat” kültürü


    AETRYJ

    Biyat kültürü kendine bir lider insan seçip onun kararlarına uyumlu hareket etmektir… Biyat kültürü insanları liderlerinin uygulamalarını ölçüye tabi tutmaz.. Biyat kültüründe kusurlu insanların lider seçilmesi toplumun yıkımını oluşturur, bir anlamda “celladına aşık insan” konumu oluşur.. Günümüz insanları iki bölüm olarak ayrılmıştır – Bir harekete tabi olup biat eden insanlar …

  • 14 Nisan

    Sivil toplum – toplumların yönetim çekirdeği


    EN GÜZEL SİVİL TOPLUM ÖRNEĞİ

    Hükümet; Topluma hükmeden teşkilat Asker toplum; Devletin savunma ve saldırı ihtiyaçlarını karşılamak. Sivil toplum; Devletin otoritesi altında varlık gösterip kanunla yaşayan, devletten bağımsız (özerk), gönüllülük esasına dayanan örgütlü bir topluluktur. https://tr.wikipedia.org/wiki/Sivil_toplum Sivil toplumlar halkın bağımsız yönetimleridir, hükümetler sivil toplumları destekler. . Topluluklarda sınıflama örnekleri.. Siyaset topluluğu İnanç topluluğu Bilim topluluğu …

  • 8 Nisan

    Hulagu Khan, Hülegü, Batı Asya’nın çoğunu fetheden bir Moğol hükümdarı 1218 – 1265


    hülagü

    “İslamiyetin altın çağını sona erdiren hükümdar”..Büyük Selçuklu Türk İmparatorluğu dönemine vurulan en büyük yıkım gücü… Peki neden!!… Hülagû Han (d. 1217 – ö. 8 Şubat 1265), İlhanlılar’ın kurucusudur. Cengiz Han’ın torunu, ve diğer Cengizli Büyük Han’larından Mengü Han ve Kubilay Han’ın da kardeşidir. Hulagu, Cengiz Han’ın oğullarından biri olan Tolui …

  • 8 Nisan

    Orta Çağın en büyük seyyahı, en yüksek yargıç, Müslüman kaşif İbn-i Batuta, Fes, Fas 1304 – 1369


    batuta

    Mağrib, Tanca, Orta Çağın en büyük seyyahı ve Rıhlet-ü İbn Battûta diye bilinen seyahatnâmenin yazarıdır. Mensubu olduğu Levâte kabilesi Berberî asıllı olup Berka’dan Tanca’ya göçmüşlerdir. Maliki mezhebine mensuptur. İbn-i Batuta, 1325’te Mekke’ye hacca giden zengin, Faslı bir Müslümandı. Bu esnada yaşadığı maceralar onu daha uzaklara yolculuk etmeye sevk etti. İbn …

  • 6 Nisan

    Eyyubi hanedanı Necmeddin Eyyub ve oğulları (d.? – ö. 9 Ağustos 1173)


    eyyubi devleti

    Necmeddin Eyyub “el-Melik el-Efdal Necmeddin Eyyub bin Şadi bin Mervan. Eyyubi hanedanının atasıdır. . Babası Şadi, Bağdat şehrinin valisi olan Bihruz’un yakın arkadaşı idi. Bihruz nüfuzunu kullanarak Necmeddin Eyyub’un Tikrit’in kumandanlığına atanmasını sağlamıştır.Böylece Büyük Selçuklu sultanı Muhammed Tapar Şadi’yi ailesiyle birlikte Tikrit civarına yerleştirdi. İmadeddin Zengi’nin ordusu 1131’de Karaca el-Saki …

  • 5 Nisan

    Kraliçe Tamara ve Gürcistan’ın “Altın Çağı” (1184-1213)


    Kıraliçe Tamara

    Tamar, III. Giorgi’nin prenses Guranduhti’den olan kızıydı. (Tamarın annesi Burdukhan, Gürcü kronikleri ” Kuzey Kafkasya’daki Alan kabilesinden olan” Osi Kralı Khuddan’ın kızıydı .) III. Giorgi, ölümünden sonra anlaşmazlıkları önlemek için Tamar’ı vârisi ilan etti ve 1179’dan itibaren krallığı birlikte yönetti. Giorgi’nin ölümü üzerine 1184’te Tamar tahta çıktı. https://en.wikipedia.org/wiki/Bagrationi_dynasty 1190’larda Azerbaycan …

  • 4 Nisan

    Yunanistan’da Türkler….


    Yunanistan-Türkiye nüfus mübadelesi

    Yunanistan tarihinde Türkler daima vardır, Bulgar Türkleri gibi eski tarihlerden bahsetmiyeceğiz, burada kendilerini Türk olarak bilen ve bilinen Türklerden bahsedeceğiz. . – Yerli (Hıristiyan) Gagavuz Türkler – Selçuklu dönemi (Müslüman) tekke kurucu Türkler – Osmanlı dönemi (Müslüman) Muhacir Türkler – Mübadele (Hıristiyan) Kuman-Kıpçak türkler – Mübadele (Hıristiyan) Karaman Türkler . …

  • 3 Nisan

    Müslümanlar bilime önem verdiği tarihte Avrupa karanlık çağda idi, Meraga rasat evi ve Gökbilimci Tusi



    Meraga Rasathanesi, 1259 yılında Hülagû Han tarafından Meraga’da kurulan gözlem evi. Kurulduğu yıl rasathanenin başında dönemin ünlü astronomlarından Nasîrüddin Tûsî getirilir. 15 arkadaşıyla beraber yapılan çalışmalar sonucunda Ziyci İlhanî hazırlanır. Bağdat, Suriye, Mezapotamya özellikle de Alamut Kalesinden toplanan 400.000 eser ile dönemin en nadide kütüphanelerinden biri de yine bu rasathanede …

  • 3 Nisan

    Türk klavyesi – F ve mucit İhsan Sıtkı Yener (d. 1925, Afyon – ö. 02.09.2016, İstanbul)


    f klavye

    Türk ergonomik yapısının yazı makinası F klavyenin tarihi..İhsan Sıtkı Yener’in çalışmasıdır.   Türk mucit İhsan Sıtkı Yener’in F klavye serüveni.. 1940’lı yıllardan itibaren standart klavye hususunda çalışmaya başladı. 1942 yılında Liseyi,İzmir Ticaret Lisesi’nde bitirdi. Ortaokul yıllarında daktiloda on parmak yazı yazmaya başlayan İhsan Sıtkı Yener, 1940’lı yıllardan itibaren standart klavye …

Mart, 2017

  • 30 Mart

    Türk bilgeler tarihi


    TÜRK BİLGELER TARİHİ

    Türk bilgeler tarihi, Türk bilgelerin coğrafya ve devletlerindeki bilgeliklerini gösteren bir çalışmadır. Bilgeler coğrafyasında tarihler..   Tam sayfa “büyüterek” incelemenizde daha geniş bilgi var. Zaman çizelgesindeki tarih bilgileri ölüm tarihidir, ölüm tarihi bilgeliğinin en üst tarihi olduğu için bu tarih belirtilmiştir…      BİLGELER-BİLGELİKLER      DEVLET KURUCULAR Türk bilge …

  • 27 Mart

    Türk savaş tarihinde “Orduyu Yöneten Sesli Ok”; Mete Han’ın ordu yönetimi.


    Islık çalan ok ucu

    Mete han Türk dünyasında ilk Ordu kurucu bilge olarak tanınır.. Mete Han’ın kullandığı sesli ok ile askerlerini yönetme hareketi, çok büyük orduların seçilmiş hedefe yönelmesini ve birlikte hareketin gücünün en iyi şekilde kullanıldığı bir yöntemdir.. . Türklerde okçuluk kültürdür, avcılık sanatında bir sivil eğitim düzenidir… Türklerin savaş tarihinde okçuluk çok …

  • 24 Mart

    Bir ülke nasıl geri gider ??? ve Türkiye yakın tarihinde yok olan bilgeler !!…



    Ülkeleri ileri götürecek bilgelerdir… Bir ülke “bilgelerin yok oluşu” ile geri gider. . Bilgeler nasıl yok olur !!!.. 1- Bilge insan “yetişmediğinde”.. 2- Yetişen bilgeler “değerlendirilmediğinde”… 3- Bilgeler yok olduğunda, ya da “yok edildiğinde”.. . Tarihin bütün sayfalarında sosyal yıkım tarihi böyle oluşmuştur, çok büyük sosyal, bilge toplumlar “bilgelerinin yok …

  • 20 Mart

    Tek yönlü esen rüzgar coğrafyasında İran antik yel değirmenleri


    İran-Nashtifan yel kapalı değirmeni

    Yel-rüzgar hareketi tarihler boyu en çok kullanılan hareket enerjisidir.. En önemlisi rüzgarın hızı ve yönüdür.. Rüzgarların mevsimsel olarak tekrar eden bir yön ve hızı vardır, genel olarak bu takvimsel hareket sürekliliğini korur. insanlar antik dön emden beri rüzgar-yel gücünü kanatlar oluşturarak birçok makineler sayesinde işlerini gören enerji motorlarını oluşturmuşlardır. En …

  • 17 Mart

    Kuran’da Nahl suresi 90.ayet ve Türk andı


    AND.

    .   Kuran; Türkçe’de “kuruluş yapan” demektir.. Kurandaki Nahl süresi 90. Ayette insanlara verilen emir; “Allah, akrabaya bakmayı emreder, kötülükten fenalıktan men eder, tutasınız diye öğüt verir” der. . Bu ayet İslamiyette haftalık toplantı bayramı Cuma günü Farz-zorunlu olan hutbesinde imam efendinin son sözüdür ve son söz olarak cemaate emir …

  • 16 Mart

    Ustaların tarihi ve coğrafyası


    Priene - Aydın - Söke

    Mason – duvarcı ustası..özellikle “Mısırdaki piramitlerin ustaları” olarak bilinir.. Masonlar bir gönye (90 derece dikey ölçücü) ve bir pergel (daire ölçücü) aletleri tamga olarak kullanmışlardır… Kimdir bu Masonlar.??.. ilk nerede görülmüşlerdir ve nerede izleri vardır.. Asyanın doğusunda dünyanın en büyük piramitinin olduğu bölge Çin tarafından neden yasak bölge ilan edilmiştir… …

  • 15 Mart

    FARE KAPANIDAKİ PEYNİR 350 LİRA


    fare kapanında 350 tl

    1 kuruş’u hesap eden bankalar devlet teşviki ile neden müşterisine 350 lira veriyor ?????? Bir söz vardır BEDAVA PEYNİR FARE KAPANINDA BULUNUR… Yıllardır “Milli Bankam” diye promosyon almadan Milli bankasını tercih eden vatandaşa 350 liralık kapan neden kuruldu???? . Herkezin dilinde bir Yahudi tüccar hikayesi vardır. – Yahudi bir tüccar, …

  • 15 Mart

    Türkiyede AKP Venedik dönemi..


    venedik komisyonu

    Venedik Komisyonu Avrupa Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu ya da daha çok bilinen adıyla Venedik Komisyonu, Avrupa Konseyi’nin anayasal konularda danışma organıdır. Bir nevi Avrupa Konseyi bünyesinde “bağımsız düşünce kuruluşu” gibi çalışmaktadır. http://www.anayasa.gov.tr/icsayfalar/mahkemehakkinda/uluslararasiiliskiler/uyeolunan/venedikkom.html Bilindiği gibi AKPARTİ hükümete geldiği günden itibaren bu komisyonun isteklerini yerine getirmiştir, bunları yaparken “bu kanunları halkımız için …

  • 13 Mart

    Avrupa antik kültüründe Türk kültürü bağı ve kurtların koruduğu tahtlar.


    Avrupa antik kültüründe kurtların koruduğu tahtlar

    Avrupa antik kültüründe tahtları kurtların koruduğu görülür, Avrupalıların Hıristiyanlık öncesindeki tamgası kurttur, kurt Avrupa-Asya kültür bağıdır. Avrupa’nın antik dönemde Türklük ile bağları bilinmektedir, Kuzey Asya’dan Avrupa’ya savaş akımları birçok tarihte Avrupayı kontrolu altına almıştır, zaten Avrupa’nın antik yerli kültürü de Türklerle aynidir. Romayı kuran iki kardeş Romus-Romulus kardeşlerinde dişi kurt …

  • 12 Mart

    Türkiye’de “kendine muhalefet siyasi tarih”….. ve tekrar eden iki taraflı iç savaş..


    Kendine muhalefet siyasi tarih.....

    Siyasi tarih sürekli değişen oryantal hareketlerle doludur,  bazen o kadar hızlı değişim olur ki insanlar zihinsel denklem kurmakta zorlanırlar… Ülkeler ilişkileri sürekli test ve uygulama hareketleridir…dünya siyaseti birbirine bağlı özel alan etkisidir, ülkelerin hareket hamleleri bağlı olduğu ülkelerin hareketlerini oluşturur. Seçilmiş veya diktatörlük ile yönetime gelen iktidarlar bir plan hareketi …

  • 11 Mart

    Antik Kabeler ve çan-saat kuleleri



    Antik inanç merkezleri kabelerdir. Dünyanın birçok yerinde, özellikle Ortadoğu yakın coğrafyasında birçok Kabe örnekleri vardır.. 1. resimde Müslümanların inanç merkezi Mekke-Kabe 2. resimde İran-Persepolis’te Takı Bostan Kabe 3. resimde Afganistanda Tahtı Rüstem Kabe 4. resimde eTyopyada Lalı bela Kabe Benzer Kabeler  birçok bölgede bulmak mümkündür… Zaman içersinde insanların toplanmasını sağlamak …

  • 10 Mart

    Üç tarım coğrafyası; Seyhun – Seyhan – Seyan


    Türkiye Seyhan-Ceyhan Tarım havzası

    Asya tarım coğrafyasında Oğuz bölgesi olarak anılan bölgedeki Aral iç gölüne dökülen iki nehir Ceyhun ve Seyhun dur… Anadolu Türkiye tarım coğrafyasında iki nehir, ayni isimler küçük farklarla söylenmektedir, Ceyhan ve Seyhan. Arap yarımadasındaki Yemen antik baraj ile sulama yapılan Tarım bölgesinde yine benzer isim görülmektedir Seyan. Bu üç tarım …

  • 8 Mart

    Mısır kırallığında Afro Asiyatik dönem Hiksoslar – Mö. 1400


    Asya - Amerika - Hiksos Afrika ortak kültürü

    Hiksos dönemi kapalı Mısır imparatorluğunun evrensel kültürlere yönelmesinin göstergesidir.. Hiksos dönemi insanları..   Amerika – Asya – Afrika Hiksos dönemi ortak kültür tamgaları..   Hiksos yönetimi Mısır medeniyetinin Asyalı yöneticiler dönemidir, bu dönemdeki kültür Anadoluda ayni dönemdeki Hitit kültürü ile ayni özelliktedir. Hiksos döneminde keçi tamgalı mühürler, Asya kültürünün önemli …

  • 3 Mart

    İki isim, iki ayrı tarih ve ayni coğrafya Seleuk (Mö.323) – Selçuk (Ms.1308)


    Ayni coğrafyada ayni ismli iki tarih SELEUK-SELCUK

    . MÖ. 323 yılında Büyük İskender’in ölümü ile oluşan bir Seleuk isimli imparatorluk ayni coğrafyada haritaya bakıldığında neredeyse ayni görünen bir hakimiyet alanını 902 yılında başlayıp 1029 yılında imparatorluk haline gelen (Seljuk)Selçuklu hakimiyeti sanki halef-selef imparatorluk gibidir, isimleri ayni, coğrafyası ayni olan bu haritanın sadece tarihinde ve inanç kültüründe fark …

  • 3 Mart

    Sahra çölünde Antik Tuareg mezarları ve kıraliçe Tin Hinan



    Sahra çölünde Antik Tuareg mezarları, Tuareg milletinin antik kültürünü yansıtıyor. Tuareglerin antik tarihinde kıraliçe Tin Hinanın mezarı en öneli mezardır, Tin Hinan mezarı Anadolu antik dönem mezarlarına benzemektedir. Tin Hinan mezarı bir tümülüs mezardır. Sahra çölündeki Antik Tuareg mezarları dairesel yapıdadır, çölde bulunan mezarlar insanların yaşam zorluklarına rağmen nasıl bir …

  • 1 Mart

    Oğuz kağan destanında “İndus kültürü” bağı ve tamgaları


    Oğuz kağan destanında öküz ve gergedan

    Oğuz Kağan destanı Horasan merkezli geniş bir coğrafyada Oğuz Türklerinin destanıdır, bu bölgedeki nehrin adı Oğuz nehridir. Oğuz destanı Doğu Türkistan’dan Anadolu topraklarına kadar geniş coğrafyada halk tarafından bilinir. Çeşitli tarihlerde birçok Oğuz Destanı söylenmiş ve kitap haline getirilmiştir. Destanda Oğuz Kağan “öküz tamgası” ile gösterilmiş ve gergedan öldürücü olarak …

Şubat, 2017

  • 26 Şubat

    Truyalı Latinler-İstanbul (Venedik)Latin devleti 1204–1261 ve “Gökler verdi, gökler aldı.” IV.Justinianus


    İstanbul, Latin imparatorluğu

    Bizans’ın Latin Haçlılar tarafından bölüşülüp Latin İmparatorluğu kurulması Mart 1204’te Venedik Dükü yaşlı Enriko Dandolo ile haçlı orduları komutanları Bizans İmparatorluğunu parçalamak için “Partitio terrarum imperii Romanie” adı verilen bir antlaşma imzaladılar. Buna göre bir Venedik temsilcisi ve 6 Haçlı orduları temsilcisinden kurulu bir imparator seçim komitesi kurulacaktı. Eğer bu …

  • 26 Şubat

    Menteşe beyliğinde ( 1261–1424) “Gök camii” ve antik tamga


    Hoca Firuz Bey - 1394 - Gök camii

    1261–1424 Menteşeoğulları Beyliği (kısaca Menteş Beyliği olarak da anılır) Türkiye Selçuklu Devleti’nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde Güneybatı Anadolu’da kurulmuş bir Türk beyliğidir. Sınırları aşağı yukarı bugünkü Muğla iline denk gelen bu beyliğin hakimiyeti, 13. yüzyılın ortalarından 15. yüzyılın başlarına kadar devam etti. Diğer Anadolu Beylikleri gibi Osmanlı İmparatorluğu …

  • 26 Şubat

    SELÇUKLU TARİHİ; Türk-İslam tarihinin altın çağı..(1000 – 1300)


    BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ

    Selçuklu tarihi ; “Türk-İslam tarihinin altın çağı”dır, Selçuklu yöneticileri bilgelerine her türlü imkanı sağlamış ve hiçbir şekilde onları yargılamamıştır. Selçuklu döneminde bilim halka sunulmuş ve her yönetim merkezlerine “ulu camiler”in yanında GÖK MERDESE ler kurulmuş imamlar bilge insanlardan oluşmuş ve bu medreselerde “gök bilimi, matematik, fizik, coğrafya ve felsefe gibi” …

  • 25 Şubat

    “Roma Papası”nın Karabağ savaşında Ermenilere açık desteğini gösteren tarihi mektubu…


    karabağ

    TARAFSIZ SAVAŞ OLMAZ…. TARAFLAR BAZEN AÇIK BAZEN GİZLİ OLUR… 1988 yılında Ermenilerin talebi üzerine Rusların Karabağ’ı Ermenilere vermesi ile başlayan, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki Rus destekli Karabağ savaşının arasından geçti.. yıllar sonrasında bazı gerçekler ortaya çıktı.. Eski Papa II John Paul 1992 Hocalı soykırımından sonra bu katliamı yapan Ermenilere gizli mektup göndermiş. …

  • 20 Şubat

    Türk bilimsel tarihinde Lineer – Doğrusal yazılım ve doğrusal yazılan Arap harfleri (Selçuklu)


    tgyhujı

    Türklerin tarihinde en önemli yazıt “Orhun yazıtları”dır, Orhun alfabesi Lineer – Doğrusal alfabedir, bu alfabenin oluşum tarihi çok eskidir, Anadolu(Hititler sonrası) ve Akdeniz(eTrüsk) coğrafyasında Mö. 1000 li yıllarda kullanılmıştır, dünyanın birçok coğrafyasında Mö. 3bin-4bin yıllarında da benzer harflerle yazılan yazılara rastlanır. İslamiyetin Asya Türk coğrafyasına yayılımı ile Asya bölgesinde Logaritmik …

  • 15 Şubat

    Asya Türk kültüründe devam eden kadın başlıklarının Küçük Asya ve Ortadoğu’daki örnekleri


    Osmanlı'da kadın giyimi

    . Altay kadın giyimi, gelinlerin giyimleri çok renkli ve antik kültürün aynasıdır. Tacikistan toyu, günümüzde gelinlerin başlıkları. 1800 Geçmişte Ortadoğu’da yaşanmış bir kadın başlığı fotoğrafları unutulmamış hatıralarda kalmış. https://en.wikipedia.org/wiki/Druze https://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_Lebanon https://keykubat.blogspot.com.tr/2016/02/durziler-ve-dinlerihakkinda-tespitler.html Osmanlı döneminde kadın giyimi, ortadaki resimde Kayserin- Yüce ifadesi kullanılmıştır, bu bir yönetici aile tanımıdır. Osmanlı sultanları II. Mehmed’ten …

  • 14 Şubat

    Bahreyn’de (Dilmun) Tilmun Sumer dönemi antik uygarlık tarihi


    Sekizgen yapılar

    Tilmun Basra körfezinde antik bir ada, Bahreyn yönetimine bağlı, bu adada Sumer dönemi tarihinin antik izleri bulunmaktadır.   Basra körfezi, bölgesinde araştırılmamış bir antik tarihin izleri tarihe ışık tutmaktadır. Tilmun-Dilmun şehri Sumer döneminde önemli bir ticaret şehri iken günümüzde ilgiden uzak tarihi belgeleri ile istirahat etmektedir, bölge insanlarının mezar talanları …

  • 7 Şubat

    Eyalet sistemi nedir??.. ve eyalet sistemi tarihi seyri.


    Türkiyenin-coğrafi-bölgeleri

    Eyalet sistemi şehir devletler sisteminin birleşik ortaklığıdır. 1453 öncesi Orta çağ devlet kültüründe “beylikler düzeni” gibi şehirlerde oluşmuş bağımsız yönetimler insanların yönetim düzeni idi, Roma İmparatorluğu’nun çöküşü ile oluşan, çok büyük surlarla çevrilmiş büyük şehirler emniyetli ve kendi kanunlarını oluşturmuş yönetimlerdi. İstanbul’un alınması ile şehir devletlerin kendini koruması devri kapandı, …

  • 5 Şubat

    Moğolların tekerlekli yurtları – karavanlar.


    Büyük tekerlekli Türk arabalarının deve ile çekilmesi

    Kervan-taşıma taşınma işidir. Karavan ise taşıyıcıdır. Moğollar karavan yurtlarını istedikleri yere taşıyıp orada geçici yurtlarını oluştururlar, Moğol yurtları tekerleklidir. Cengiz Han’ın milleti Moğollar yurtlarına tekerlek takıp gittikleri yere götürerek yurt’u söküp takma zamanını ortadan kaldırmışlardır. İtalyan gezgin Marko Polo gezisinde bu tarihi belgelemiştir. Günümüz Moğol kültürü bu özelliğini yaşatmaktadır. Moğolistan …

Ocak, 2017

  • 30 Ocak

    İstanbul-Şamlar ormanında baharın habercisi red cup fungi – kırmızı bardak mantarı.


    Kırmızı bardak mantarı

    Karların erimesi ile çürümüş dallarda oluşan kırmızı bardak görünümündeki mantar baharın ilk habercisidir. İstanbul Şamlar ormanlarında görüntülenen bu ender mantar baharın geldiğini haber veriyor. Mantarlar baharın gelmesi, canlıların harekete geçmesi ile oluşur, mantarlar hem ilk bahar hem de son baharın gelişini gösterir, ilginç olan her iki dönemde bir canlılığın başlangıcı …

  • 26 Ocak

    Kazakistan ve Anadolu kültürlerinde antik toprak kaplarda tamgalar


    Toprak ceset kaplarında tamgalar

    Kazakistan Taraz müzesindeki toprak kaplarda görülen tamgalar antik Anadolu kültüründeki tamgalar ile benzer özelliklere sahip. Özellikle ceset- ölü saklama kaplarındaki bu özellik dikkat çekicidir. Kazakistan Taraz müzesi ve Türkiye Samsun müzesi toprak ceset kapları.. Bu geniş coğrafyanın antik kültürlerinde görülen bu özelliğin tarihi hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır.. . Bu tamga …

  • 14 Ocak

    1 liranın göstergesi



    . AKP Döneminin siyaset tamgası 1 Tl oldu Fetullah Gülenin Ak parti dönemindeki en itibarlı döneminde TÜRKÇE OLİMPİYATLARI adına bastırılmış 1Tl. Geçmiş günlerdeki Akp. yönetiminin gösterge tamgası konumundadır. Yeni piyasaya çıkan yine 1Tl dir ve yine günün siyasi konumunu gösteren bir tamgadır. 1Tl nin bu derece ters açılarla halka sunulması …

  • 13 Ocak

    Anlayış; toplumsal ve kişisel bakıştır…


    GİYDİRME

    . İnsan dünyaya çıplak gelir… İnsanlık … onu…. “görmek istediği gibi” giydirir. . Toplumun yönetimlerinde daima kuvvet oluşturan hareketler toplumun kültürel gücüdür ve malıdır.. Bireysel hareketler dahi toplumsal yönetimlerin eseridir.. Toplumu yozlaştırmadan yolundan çeviremezsiniz.. Toplumun yozlaşması sindire sindire olur… Ani hareketler toplumun tepkisi ile durdurulur… Ezoterik hareketler ise tsunami fizik …

  • 13 Ocak

    “At ile gözlem yapılan” Kayadağ zirvelerinde kayalara oyulmuş “at nalı izleri”.


    ecebey kabri kaya oyma semboller

    Çanakkale Gelibolu Karainebeyli antik Türkmen köyünde dağların zirvesinde kutsal insanların mezarlarının olduğu yerde kaya zirvesine oyulmuş at nalı şeklinde oyuklar vardır. Bu benzer şekiller birçok kaya zirvesinde bulunmaktadır Bilimsel bir açıklaması olmayan bu işaretlerin “at ile gözlem yapıldığı” anlamına geldiğini anlamaktayız… Fotoğraf Karainebeyli köyü Ecebey ve Kara Nebi kabirleri kaya …

  • 2 Ocak

    Coğrafyalarda bir inanç göstergesi, Tau- T tamgası


    gobeklitepede-kutsal-alaninda-t-tanmagasi

    . 12 bin yıllık olduğu tespit edilen dünyanın en eski tapınağı olan Göbeklitepede çok önemli bir antik tamga vardır T-Tau  olarak adlandırılan bu tamga tanrı göstergesidir. T – Tau tamgasının bilinen en eski kullanıldığı tapınaktır.. https://tr.wikipedia.org/wiki/Göbeklitepe   Tarihi tam olarak bilinmeyen batı Akdeniz İspanya adalarında benzer bir ibadet merkezi vardır …

  • 1 Ocak

    “Siz Deli Aydın’ı tanıyormusunuz?”


    deli-aydin

    Siz, Deli Aydını tanıyor musunuz? Tanımıyorsanız eğer ben sizinle tanıştırırım. Albert Einstein‘ın bir resmi Matematik dalında alim bir kişi idi.  Beton fabrikasında, Baş mühendis vazifesinde çalışıyor idi. Sovyetler birliği  dağıldıktan sonra, Deli Aydın işini kaybetti. Sonra ailesini kaybetti, daha sonra aklını kaybetti. matematikten sorunum olduğu zamanlarda ona gider sorardım. sorumu …

Aralık, 2016

  • 27 Aralık

    Tanımlanamıyan senbol


    ancient-symbols

    . Türkiyede mezar taşlarında görülen bu sembol tanımlanamamıştır.. Amerika Utah bölgesinde kaya resi olarak görüntülenmiştir. . .  

  • 14 Aralık

    Dünyada yeni yönetimler ve geri gelen “Şehir Devletler Çağı”


    sehir-devletler

    Tarihi seyir.. Çoğunlukla ada ve yarımada devletlerinin surlarla korunması ile bilinen küçük yönetimlerin zamanla surlarla korunabilen birçok küçük yönetimlerle uzun süre ayakta kalan küçük şehir devletleri ve bazen daha büyük alanların yönetim merkezi olmuş, bazen de büyük devletlerin küçülerek daha korumalı yönetim merkezlerinde yaşamını uzun müddet sürdürmelerinin sosyal yönetİmi kültür-yaşam …

  • 12 Aralık

    Ey Türk milleti..Türkiye’mizi koruyalım…Dünya adaletinin bize ihtiyacı var..


    dunya-adaletinin-turkiyeye-ihtiyaci-var

    . Dünyanın savaş merkezi Ortadoğudaki dinmeyen ateşin ortasında bir ülke TÜRKİYE… Yıllardır terörist saldırıları ile mücadele eden ülke Türkiye.. Sürekli savaşa sokulmak istendiği halde ülkesine savaşı sokmayan bir ülke Türkiye.. BÖLGESİNDE BÜTÜN MAZLUM İNSANLARA KAPILARINI AÇIK TUTAN ÜLKE TÜRKİYE…. Batı ülkelerinin Ortadoğu ülkelerinin servetlerini elde etmek için sürdürdüğü savaşları ile …

Kasım, 2016

  • 15 Kasım

    Bilinmeyen tarihin sıcak iklimi ÇAMUR ILICA sında hayat.


    kepekler-ilicasi-camurda-ve-70-derece-isida-yasiyan-baliklari

      Balıkesir, Susurluk, Ilıca boğazı  ılıcası antik dönemden itibaren insanlığın kullandığı bir sıcak çamur banyosudur, tarihi ve kullanan milleti  bilinmeyen  kalma kapalı sıcak banyosu onarım yapılarak günümüzde kullanılmaktadır (Ceneviz’den kalma denilmektedir, Cenevizliler Akdeniz’de İtalyanın kuzeyinde merkezi olan  deniz ticaret  toplumudur Osmanlı döneminde imtiyazlı ticaret halkıdır, eserleri deniz kıyılarında bulunmaktadır). Antik …

  • 8 Kasım

    Mysia Kyzikos-Erdek Belkıs yönetim şehrinde paralarda tarih ve tamgalar


    belkiz-kizikos-lidya-kurt-donuna-burunmus-tamgali-altin-para

    Kyzikos, günümüz Marmara Bölgesi’nde Balıkesir İli sınırları içinde, Marmara Denizi kıyısında, çok eski adı Arteka olan Erdek ilçesi yakınlarında bulunan, bir antik çağ kenti. Eskiden Türkler bu kentin kalıntılarına “Belkıs Sarayı” diyordu. Belkıs – Kizikos Balıkesir iline bağlı Kapıdağ yarımadası  bölgesinde bir başkentlik yapmış antik yerleşim yeridir, Erdek ilçesi  Kapıdağ …

Hakkında antikor