Gürcü kızı Bezm-î Âlem Valide Sultan 1807 — 2 Mayıs 1853. oğlu. I. Abdülmecid. 2 Temmuz 1839 – 26 Haziran 1861; Dünyadaki saraylar içerisinde en büyük balo salonu olan Dolmabahçe Sarayı ve… üç milyon kese altın olan sarayın borcu…

Ev / Genel / Gürcü kızı Bezm-î Âlem Valide Sultan 1807 — 2 Mayıs 1853. oğlu. I. Abdülmecid. 2 Temmuz 1839 – 26 Haziran 1861; Dünyadaki saraylar içerisinde en büyük balo salonu olan Dolmabahçe Sarayı ve… üç milyon kese altın olan sarayın borcu…

Gürcü kızı Bezm-î Âlem Valide Sultan 1807 — 2 Mayıs 1853. oğlu. I. Abdülmecid. 2 Temmuz 1839 – 26 Haziran 1861; Dünyadaki saraylar içerisinde en büyük balo salonu olan Dolmabahçe Sarayı ve… üç milyon kese altın olan sarayın borcu…

Balyan Ailesi 18. ve 19. yüzyıllarda hassa mimarı olarak Osmanlı Devleti tarafından yaptırılan birçok önemli mimari esere imzasını atan Kayserili Ermeni asıllı bir mimarlar ailesidir.
Son dönem Osmanlı eserlerinin birçoğunda bu soydan gelen mimarların imzası vardır. Bazı kaynaklar ailenin Osmanlı mimarisinin özünden kopuşuna yol açtığını söylerler.

.

Bezm-î Âlem Valide Sultan (1807 — 2 Mayıs 1853)

Küçük yaşta esirciler tarafından saraya câriye olarak getirilen bir Gürcü kızı olduğu bilinmektedir, Osmanlı Padişahı II. Mahmud‘un 2. eşi ve padişah Abdülmecid‘in annesidir.Bezm-i-Âlem “Dünya meclisi” anlamına gelir. Osmanlı tarihinin en tanınmış valide sultanlarından biridir.

Önemli not; Emine Erdoğan (09 Mart 2016  basında çıkan haberlerde): “Harem, kadınları hayata hazırlayan bir eğitim yuvasıdır”,  “Dün ne olduğumuz gelecekte ne olabileceğimize dair bize fikirler verir. 6 asırlık imparatorluk tarihinde kadınların bıraktığı izler de biz kadınlar için ilham kaynağıdır”  demiştir.

.

Abdülmecid (25 Nisan 1823, İstanbul – 26 Haziran 1861,İstanbul)

31. Osmanlı padişahı ve 110. İslam halifesidir. II. Mahmud‘un Bezmialem Sultan‘dan olan oğludur. Döneminde Tanzimat Fermanı‘nı ilan ettirmesiyle meşhurdur. Osmanlı Devleti‘nin son dört padişahının babası olup, en çok sayıda oğlu padişahlık yapan, Osmanlı Padişahı olan Abdülmecid, babası gibi tüberküloza yakalanmıştı. Ihlamur Kasrı‘nda öldüğünde 38 yaşındaydı. Fatih’te, Sultan Selim semtinde, Yavuz Selim Camii Haziresi’nde, Sultan Abdülmecid Türbesi‘ne defnedildi.

dolmabahçe sarayı

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul, Beşiktaş’ta, Kabataş’tan Beşiktaş’a uzanan Dolmabahçe Caddesi’yle İstanbul Boğazı arasında, 250.000 m²lik bir alan üzerinde bulunan saray. Marmara Denizi’nden Boğaziçi’ne deniz yoluyla girişte sol kıyıda, Üsküdar ve Salacak’ın karşısında yer alır.

Abdülmecit döneminde üç milyon kese altın olan sarayın borcu, Maliye Hazinesi’ne aktarılınca, zor durumda kalan maliye, aylıkları, ay başı yerine ay ortalarında, sonraları da 3-4 ayda bir ödemek durumunda kalmıştır. 5.000.000 altına mal olan Dolmabahçe Sarayı’nda Sultan Abdülmecit sadece 5 yıl yaşayabilmiştir.
Ekonomiyi tam bir iflas hâlinde devralan Sultan Abdülaziz devrinde sarayda israf son haddini bulmuştur.

5.320 kişinin hizmet verdiği sarayda yıllık masraf 2.000.000 sterlini bulmaktaydı.

Saray; üç katlı, simetrik planlıdır. 285 odası ve 43 salonu vardır. Sarayın temelleri kestane ağacı kütüklerinden yapılmıştır. Deniz tarafındaki rıhtımın yanı sıra kara tarafında da birisi çok süslü iki abidevi kapısı vardır. Bakımlı ve güzel bir bahçenin çevrelediği bu sahil sarayının ortasında, diğer bölümlerden daha yüksek olan tören ve balo salonu yer alır. Büyük, 56 sütunlu kabul salonu 750 ışıkla aydınlanan, İngiliz yapımı 4,5 tonluk muazzam kristal avizesi ile ziyaretçilerin ilgisini çeker.

Mevcut hiçbir sarayda bulunmayan bir zenginlik ve ihtişama sahiptir. Duvar ve tavanlar devrin Avrupalı sanatkârların resimleri ve tonlarca ağırlığında altın süslemeleri ile dekore edilmiştir.

Dünyadaki saraylar içerisinde en büyük balo salonu Dolmabahçe sarayındadır.

Dolmabahçe Sarayı’nın kendine has, belirli ekollere giren bir mimari biçemi olmamasına karşın Fransız Baroku, Alman Rokokosu, İngiliz Neo Klasizmi, İtalyan Rönesansı karışık bir şekilde uygulanmıştır.

.

Dolmabahçe sarayı ve benzer birçok yapılar Ermeni ustalara yaptırılmıştır…bu yapılarda İslami ve Türk yapı tekniği uygulanmamış Avrupa yapı teknikleri kullanılmıştır..

.

DOLMABAHÇE SARAYI OSMANLININ NASIL BATTIĞININ KÜÇÜK BİR RESMİDİR …

.

Valide sultanın yaptırdığı en önemli eserlerden biride 1843 yılında fakirlerin bakımı için yaptırdığı Bezm-î-Âlem Valide Sultan Vakıf Gureba (garip-kimsesizler) ücretsiz Hastanesidir..İslami kurallarda vakıf eserler hiçbir şekilde satılamaz ve maksadı dışında kullanılamaz..

Günümüzde bu vakıf, birçok vakıf gibi devletin siyasi yönetimi tarafından özelleştirilmiştir…

.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Bezmi-Alem_Valide_Sultan

https://tr.wikipedia.org/wiki/Balyan_ailesi

https://tr.wikipedia.org/wiki/Dolmabahçe_Sarayı

https://tr.wikipedia.org/wiki/Abdülmecid

Bezm-î-Âlem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi (1843)

Bezmi Alem Valide Sultan, Gürcistan Dostluk Derneği

Bezmiâlem Valide Sultan, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi

http://www.postmedya.com/gundem/emine-erdogan-harem-kadinlari-hayata-hazirlayan-bir-egitim-yuvasidir-h125182.html

.

Reichstag- Almanya Berlin sarayı

Reichstag- Almanya Berlin sarayı 1871,  Reichstag (Türkçe okunuşu: Rayhştag), Adolf Hitler‘in Almanya‘nın başına geçişine kadar Almanya Parlamentosu‘nun toplandığı yerin ismidir.

Bu tarihten sonra Hitler devri başlamış ve Avrupada önce 1. daha sonra 2. Dünya savaşı ile büyük değişim yaşanmıştır…

Bu saray halen Alman parlamento binası  olarak kullanılmaktadır.

Almanya – Berlinde yapılan bu sarayın mimari çehresi benzer özellikleri taşır.

Reichstag – Vikipedi

yeni saray

.

Türkiyede yapılan Yeni Saray Osmanlının Dolmabahçe sarayının tarihi tekrarıdır…

Türkiyenin borç batağında olduğu bir dönemde yapılmıştır…

İşletim harcamaları Osmanlının Dolmabahçe sarayından farklı değildir.. yapım masrafı ve işletim harcamaları hakkında halka bilgi verilmemektedir..

https://tr.wikipedia.org/wiki/Cumhurbaşkanlığı_Sarayı_(Türkiye)

https://en.wikipedia.org/wiki/Presidential_Complex

9 Soruda dünyanın dilindeki ‘Ak Saray’

‘Erdoğan’ın ‘AK Saray’ı 2 bin yaşam odasına bedel’

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TOKİ’ye, ‘Ak Saray’ın maliyetini sordu. TOKİ’den “Maliyetinin açıklanması ülke ekonomi çıkarlarına zarar verir” cevabı geldi.

http://www.radikal.com.tr/turkiye/tokiden-ak-sarayin-maliyeti-yaniti-aciklarsak-turkiye-ekonomisi-zarar-gorur-1243838/

Saray’ın aylık gideri 21 milyon TL

Kaçak Saray’ın aylık gideri 21 milyon TL

.

ÜLKELERİN KALKINMASI;  İNSANLARINA İŞ TEMİN ETMESİ VE DÜNYAYA ÜRETTİĞİ MALI SATARAK KAR ETMESİ İLE OLUR…

Devletlerini saltanatlarına kurban eden yönetimler tarihte daima kötü sayfa olarak anılacaktır..


Hakkında admin

İlginize teşekkürler


kepekler-ilicasi-camurda-ve-70-derece-isida-yasiyan-baliklari

Bilinmeyen tarihin sıcak iklimi ILICA da hayat.

  Balıkesir, Susurluk, Ilıca boğazı  ılıcası antik dönemden itibaren insanlığın kullandığı bir sıcak çamur banyosudur, …


belkiz-kizikos-lidya-kurt-donuna-burunmus-tamgali-altin-para

Mysia Kyzikos-Erdek Belkıs yönetim şehrinde paralarda tarih ve tamgalar

Kyzikos, günümüz Marmara Bölgesi’nde Balıkesir İli sınırları içinde, Marmara Denizi kıyısında, çok eski adı Arteka …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


 


*


Hakkında antikor