İdil Bulgarları- Tatarista’nda yeni yazı (Latin alfabesi) dönemi…

Ev / Genel / İdil Bulgarları- Tatarista’nda yeni yazı (Latin alfabesi) dönemi…

İdil Bulgarları- Tatarista’nda yeni yazı (Latin alfabesi) dönemi…

Tataristan Meclisi vatandaşlarının Latin alfabesini kullanmasına izin verdi. Alınan karara göre Tatarca Latin alfabesi ile yazılan mektuplar devlet birimlerine gönderilebilecek ve devlet memurları da mektupları benzer bir şekilde cevaplandırabilecek.

1999 yıllında ‘Latin alfabesine geçiş yasası’nın yürürlüğü Rusya Anayasa Mahkemesi tarafından durdurulmuş, Tataristan Yüksek Mahkemesi de yasayı iptal etmişti. Oylama öncesinde konuşma yapan Tataristan savcısı Kafil Amirov Mahkeme kararlarına hatırlatmada bulundu ve Yüksek Mahkemenin iptal hükmünün yerine getirilmesi gerektiğini belirtti. Savcının uyarıları milletvekilleri tarafından dikkate alınmadı.

Tatarlar eskiden Arap alfabesini kullanıyordu. 1927-1939 yılları arasında Latin alfabesi, 1939 yılından sonra ise Kiril alfabesi kullanılmaya başlandı. Tataristan’da bağımsızlık yanlıları Latin alfabesine geçmeyi talep ediyor. Oylamaya katılan vekillerin 62’si Latin alfabesine geçilmesine destek verdi. 18 milletvekili aleyhte oy kullandı.

Yasaya karşı çıkanlar arasında Robert Minullin ve Marat Hayrullin gibi üst düzey devlet yetkililerinin bulunması dikkat çekti. Tataristan Meclis Başkanı Ferit Muhametşin oylama sonrasında açıklama yaparak yeni kararın vatandaşları uluslararası ilişkiler alanında olumlu yönde etkileyeceğinin altını çizdi.

Kaynak: http://www.azatliq.org/content/article/24807561.html

TATARİSTAN BÖLGESİ DIŞINDAKİ TATARLAR HARİTASI


Hakkında admin

İlginize teşekkürler


Tayfur köyü antik Trakyen tahtı

Trakyen yarımadası Tayfur köyünde Trakyenlerden günümüze tarih

Çanakkale Trakyen yarımadası ( Thracian Chersonesos) Tayfur köyü mübadele Türklerinin Rumlardan kalma köyüdür. Kaya oyma Trakyen …


Çok yaşlı dut ağacı- Karainebeyli

Gelibolu Karainebeyli Kalaycı dede antik alanı

Kalaycı dede  antik alanı Gelibolu  Karainebeyli köyü Kara Nebi antik mezarlığı yakınındadır. Kalaycı dede  antik …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


 


*


Hakkında antikor