İmparatorluk gücü ve Heredot tarih belgelerinde, Akmenit-Ahameniş İmparatorluğunda devlet gelirleri.

Akmeniş İmparatorluğu Mö.500 yılında dünyanın bilinen en büyük devlet gücüdür.
Asya- Afrika- Avrupa topraklarına yayılmış ve büyük coğrafyaya hükmetmiş bir devlettir.
Büyük devler olmanın özelliklerini bu tarihi inceleyerek görmek mümkündür.
Akmeniş devleti İpek yolu üzerinde kurulmuş,ticaret gelirleri ile büyümüş ve yönetilmiş devletidir, bu devlette madeni para basılarak ticaret yapılmış olması da madeni paranın Anadolu’dan sonra Akmeniş devletinde büyük önem taşıdığını görürüz, bu dönemde en kıymetli ticaret malı altın olmuştur, çünkü altın para basımı için en gerekli maldır.
.


İpekyolu haritası
.
Fethedilen bölge, Achaemenid İmparatorluğu’nun en verimli ve kalabalık bölgesiydi. Her şeyi zenginleştirmeye göre bir miktar haraç gösterildi. Hindistan altın için çoktan korkmuştu.
.
Herodot tarihinde, İndus Vadisi’nin Achaemenid fethi;
Herodot (Hindistan Hakkında birkac yorumda bulunur), haraç ödeme yapan ülkelerin bir listesini Yazdı, bunları 20 İlde sınıflandırdı.
.


Akmeniş haraç-vergi haritası
.
Akamanış İllerinden En zengin ve en kalabalık il, Indos arasında (Indus vadisinde) 20. İl merkezinde bulundular.
Hintlilerin yirminci eyaletinde Akmeniş için bilinen herhangi bir milletten daha fazla altın tozu vardır.
Herodot , III 94 .
.
Herodot’a göre, “Hintliler”, Gandarei ve Sattagydialılardan ayrı olarak, 20. vergilendirme Bölgesini oluşturdular ve Achaemenid merkez şehirine bir yıllık altın tozu 360 Euboean istendi (yıllık 8300kg veya 8, 3 ton altın eşdeğeri, 75 cm kenar küp küp sığacak bir miktar altın).
Herodot zamanında altın ve gümüşlerin çevre kuru kuru 13 ila 1 idi, bu değer, 3600 Babil’in gümüş rengi eşdeğer 4680 eşitti (eşdeğerde Yıllık Yaklaşık 108 ton gümüş değerindedir).
“Kızılderililerin” ülkesi, en büyük haraç ücretini veren Achaemenid bölgesiydi ve tek başına kaldı tüm Achaemenid İmparatorluğu’nun toplam haraç gelirleri% 32’sini temsil ediyordu.
Ayrıca, Indos’un alt kıtadaki en zengin Achaemenid bölgesi, Gandara veya Sattagydia’dan daha zengin olduğu geliyor, bununla birlikte, söz konusu altının miktarı Oldukça büyük.
.


. Akmeniş altın paraları
.
Bu belgeler Mö.500 yıllarında “Maden üretme ve ticaret devri” yaşandığını ayrıca bu devirde altın madeninin değerini ortaya koymaktadır.
Akamenit devlet yönetimi, altın paranın Batı Anadolu’daki Lidya devletinde kullanım değerlerini bilerek bu değeri Akmenit devletinde oluşturmuş ve büyük bir İmparatorluk kurulmuştur.
.
https://en.wikipedia.org/…/Achaemenid_conquest
.

Hakkında Türk Bilimi