iran

Ev / Etiket Arşivi:İran

Etiket Arşivi:İran

Tek yönlü esen rüzgar coğrafyasında İran antik yel değirmenleri


İran-Nashtifan yel kapalı değirmeni

Yel-rüzgar hareketi tarihler boyu en çok kullanılan hareket enerjisidir.. En önemlisi rüzgarın hızı ve yönüdür.. Rüzgarların mevsimsel olarak tekrar eden bir yön ve hızı vardır, genel olarak bu takvimsel hareket sürekliliğini korur. insanlar antik dön emden beri rüzgar-yel gücünü kanatlar oluşturarak birçok makineler sayesinde işlerini gören enerji motorlarını oluşturmuşlardır. En …

Yazının devamı;

Tarikhaneh – Tanrı hanesinde Tamgalar


Tarikhaneh - Tanrı hanesi

İran Turan coğrafyası Türk tarihi İslamiyet öncesi eserlerinden bir örnek. Tamghan- Damghan, Tarikhaneh Tapınağı- Tarikhaneh Camii (224-651) . Sasani dönemi bugünkü şehrin güney sınırı üzerinde bulunan anıt Damghan – İran . Sasani döneminde yapılmış Zerdüşt Ateş tapınağı Sasani İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra yeniden inşa edildi ve 8. yüzyılda bir camiye dönüştürülmüş. …

Yazının devamı;

Antik Tus şehri tarihi ve Oğuzlar


Tus-Meşhed

Tus, Toos, Tous, Tus olarak bilinen şehir, İran-Horasan bölgesindedir Susia olarak’ta bilinen İran’da Razavi Horasan Eyaletinde antik bir şehirdir. Tus şehri antik kerpiç duvarları.. Eskiden Partlar zamanında şehir Susia ismiyle bilinirdi. 808 yılında Abbasi Halifesi Harun Reşid Horasan’a gitmek için çıktığı yolda hasta olur ve Tus şehirinde ölür. .   …

Yazının devamı;

İran Çoğrafıyasında Bayat Boyu


İran antik Türk tamgaları

İran Çoğrafıyasında Bayat Boyu Bayat boyu, Oğuz Kağan Destanı’na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud’a göre Divân-ı Lügati’t-Türk’deki yirmi iki Oğuz bölüğünden dokuzuncusu; “Bayat”lardır. Belgeleri şudur: Bayat .jpg[1] diye tanımladığı bir Oğuz boyudur. Bu boyun, Bozoklar’dan Oğuz Kağan’ın oğlu Gün Han’ın soyundan geldiği kabul edilir. Ancak Kaşgarlı’nın bu sıralamada …

Yazının devamı;

Tanrı Dağlarında tanrıya yakın olmak – “Nuh Nebi’den kalma” Halit Nebi kutsal kabri ve inananların antik mezarları- Tangri Dagi Cupan Ata Turkmensahra-Kalaleh-İran.


tanrı dağı tepesi halit peygamber mezarı

. . “Nuh Nebiden kalma” antik kutsal bir dağın zirvesinde binlerce mezar. Türkmensahra Türk diyarında öyle bir yer varki, yerleşim yok, fakat tarihin geçmiş zamanlarından beri buraya gömülen insanların mezarları var. . Yerleşim yeri olmadığı halde çok sayıda ve çok geniş tarihe ait olan mezarların burada işi ne !!!… Neden …

Yazının devamı;

İran-Horasan bölgesindeki antik kitabede önemli yazıtlar(Selçuklu)- Turbet jam şehri


turbet jam-kitabe

. . Turbet jam şehrinde Selçuklu kervansarayındaki bu antik kitabedeki yazıtlarda önemli belgeler var. . Bu belgelerdeki en önemli yazı; “bu şehirdeki Türk tabiplerden vergi alınmıyacaktır, Türk tabipler vergiden muhaftır” yazısı yer almaktadır. . Bu antik yazıtta iki önemli bilgi vardır; – Buradan anlaşıldığı gibi Türkler Horasan bölgesinde tabiplik yapmaktadır. …

Yazının devamı;

Antik Oğuz mezarından çıkan önemli eserler ve Antik Oğuz Türkleri’nin izlerini Tus şehrinde görmek.


Oğuz mezarı buluntuları

. OĞUZLARIN KISA TARİHİ; Oğuzlar, Oğuz Kağan Destanı’na göre 24 boydan ve Kaşgarlı Mahmud’un Divânu Lügati’t-Türk eserine göre 22 boydan oluşan Orta Asya kökenli en kalabalık Türk boyu. Günümüzde Türk nüfusunun çoğunluğu Oğuz boyundandır. . 630’da ilk Göktürk devletinin zayıflayıp Çin kontrolü altına girmesiyle tekrar birleşmeye başlamışlarsa da İkinci Doğu …

Yazının devamı;

OCAĞINIZ SÖNSÜN.MÜ… SÖNMESİN.Mİ !!…Takab – Sultan Süleyman’a kalmıyan Dünya…


İran tarihinde ateş tamgaları

. . Ateş; insanlığın yaşamında olan en önemli ihtiyaç… Ocak; var oluş tamgası.. . OCAĞINA ATEŞ DÜŞSÜN; Ateşin yakıcı özelliği seni yaksın, varlığını yok etsin. . OCAĞININ ATEŞİ SÖNMESİN; Yaşamın en sosyal ihtiyacı, yaşamın tamgası ateş, ocağında sürekli var olsun. . BABA OCAĞI; Ata ailesi. . Türk toplumlarında ateş-ocak kültürü …

Yazının devamı;

BAĞDAT PAKTI-24 Şubat 1955, CENTO (Central Treaty Organization – Merkezi Antlaşma Teşkilatı)


800px-CENTO

9 Temmuz 1937′de Türkiye, İran, Irak, Afgaristan arasında Sadabat Paktı imzalandı. Amacı: Ortaoğuda barış ve güvenliği sağlamaktı. Sadabat Paktı’na imza atan devletlerin aldıkları kararlar (Sadabat Paktı maddeleri) – Pakta katılan devletler (Türkiye, İran, Irak, Afganistan) birbirlerinin iç işlerine karışmayacaklar, – Saldırgan girişimlerde bulunmayacaklar, – Ortak yararları üstün tutacaklar, – Milletler Cemiyeti’ne saygılı …

Yazının devamı;

Kaşkay Türkleri


kaşkay

Kaşkaylar [qaʃqaːʔiː] (Farsça: قشقائی Qashqāī), Güneydoğu İran’ın Fars Eyaleti’nde özellikle Şiraz çevresinde yaşayan ve hala ağırlıklı olarak göçebe bir Türk halkıdır. Azerbaycanlılardan sonra İran’daki en kalabalık Türk grubudur. Göç rotaları yazın Şiraz’ın yaylaları (yaylak) ile kışın Basra Körfezi’nin ovaları (kışlak) arasındaki 480 – 1.000 km’lik bir alandır. . .

Yazının devamı;

ATATÜRK VE SADABAD PAKTI “ORTADOĞU BİRLİĞİ” (9 Temmuz 1937)


sadabad-atatürk paktı

SADABAT PAKTI (9 Temmuz 1937) 9 Temmuz 1937’de Türkiye, İran, Irak, Afgaristan arasında Sadabat Paktı imzalandı. Amacı: Ortaoğuda barış ve güvenliği sağlamaktı. Sadabat Paktı’na imza atan devletlerin aldıkları kararlar (Sadabat Paktı maddeleri) – Pakta katılan devletler (Türkiye, İran, Irak, Afganistan) birbirlerinin iç işlerine karışmayacaklar, – Saldırgan girişimlerde bulunmayacaklar, – Ortak yararları üstün …

Yazının devamı;

Hakkında antikor