islam

Ev / Etiket Arşivi:islam

Etiket Arşivi:islam

Kıpti alfabesi, Yunan ilahi notaları ve Cezeri bilim kitabı bağları


Bizans müziği ve Cezeri bilim kitabı

Kıpti alfabesi Hiyeroğlif yazılarının papirüslere yazılmasıdır, papirüs yazıları Mısır medeniyetinde çok büyük değişim oluşturmuştur, taşlara yazılan HİYEROĞLİF-YARATILIŞ(TANRISAL) KUTSAL YAZILARI her yere kolayca ulaşabilen taşınabilir hale gelmesi ile Mısır medeniyetinin bilimsel gizemleri dağılma dönemine geçmiştir, kutsal bilgeler kendilerine ait yazışmaları koruyamaz duruma gelmiştir, bu yazılara HİYERATİK denmiştir, Yahudiler ile anlaşamayan Mısır …

Yazının devamı;

Sarı saltuk – İslami Türkmen inancını Avrupa’ya götüren Selçuklu Eren..


100px-Alevisme

Sarı Saltuk Baba (Sultan Sarı Saltık Muhammed Buhârî, Saltık Bay Sultan, Sarı Saltuk Dede, ö. 1297/1298) Balkanların Osmanlılar tarafından fethedilmesinden önce başlıca Balkanlarda ve civârındaki bölgelerde seyahat ederek insanlara İslâm’ı tebliğ eden bir derviştir. Birçok kaynak tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin talebelerinden Mahmud Hayranî’nin müridi veya Rufai tarikâtının kurucusu olan Ahmed …

Yazının devamı;

Toplum yönetiminde Deneysel psikoloji ve “İslam’ın Bugünkü Meseleleri” – Erol Güngör (d. 25 Kasım 1938, Kırşehir – 24 Nisan 1983, İstanbul)


EROL GÜNGÖR

Milliyetçi bir bakış ile inanç ve psikoloji bağlarını araştıran ve de bu konuda kitaplar yazan psikolog Profersör Erol Güngör Türk dünyasına önemli eserler bırakmıştır.. “Deneysel psikoloji, psikolojiye doğa bilimleri gözlüğüyle bakar ve onu bilimsel yöntem yardımıyla anlamaya çalışır. Deneysel psikolojinin odaklandığı konular davranışı belirleyen süreçler ve zihinsel yaşamın doğasıdır. Bu …

Yazının devamı;

Türk bilimsel tarihinde Lineer – Doğrusal yazılım ve doğrusal yazılan Arap harfleri (Selçuklu)


tgyhujı

Türklerin tarihinde en önemli yazıt “Orhun yazıtları”dır, Orhun alfabesi Lineer – Doğrusal alfabedir, bu alfabenin oluşum tarihi çok eskidir, Anadolu(Hititler sonrası) ve Akdeniz(eTrüsk) coğrafyasında Mö. 1000 li yıllarda kullanılmıştır, dünyanın birçok coğrafyasında Mö. 3bin-4bin yıllarında da benzer harflerle yazılan yazılara rastlanır. İslamiyetin Asya Türk coğrafyasına yayılımı ile Asya bölgesinde Logaritmik …

Yazının devamı;

“Siz Deli Aydın’ı tanıyormusunuz?”


deli-aydin

Siz, Deli Aydını tanıyor musunuz? Tanımıyorsanız eğer ben sizinle tanıştırırım. Albert Einstein‘ın bir resmi Matematik dalında alim bir kişi idi.  Beton fabrikasında, Baş mühendis vazifesinde çalışıyor idi. Sovyetler birliği  dağıldıktan sonra, Deli Aydın işini kaybetti. Sonra ailesini kaybetti, daha sonra aklını kaybetti. matematikten sorunum olduğu zamanlarda ona gider sorardım. sorumu …

Yazının devamı;

“İSLAM DÜNYASI BİLİM MÜZESİ”NDE NEDEN 700 YILLIK OSMANLI’NIN ESERLERİ YOK !..



BU MÜZENİN OLUŞUMUNDA KULLANILAN KİTAPLAR Bu kitaplar alman kütüphanelerindeki müslüman  bilim kitaplarıdır İSLAM MÜZESİNDEKİ ALMAN KİTAPLARI Buradan’da anlaşılacağı gibi Almanlar bu kitapları RÖNESANS-YENİDEN DOĞUŞ döneminde  Almanca’ya çevirerek, Avrupa’daki Bilim çalışmalarının temelini oluşturduğu bilinmektedir. Bu konuda geniş bilgi için önceki yazdığımız , aşağıdaki yazıya tıklayınız YENİDEN DOĞUŞ-BİR ÇÖKÜŞÜN HARAKETİ (RÖNESANS)-1550 “KÖLE …

Yazının devamı;

SAFLIĞIN KARDEŞLERİ (İhvan-ı Safa)


ihvan-ı safa

Bir sabah vaktine doğru zaman ilerler iken, üzerime doğru çöken bir ağırlık… ! İnsan gecelerin sessizliğinde sabaha doğru daha iyi düşünüp, daha iyi analiz yapa biliyor. Kitaplıkta duran, daha önce defalarca okuduğum üstat Cemil MERİÇ’in  ‘’Işık Doğudan Gelir’’ isimli eserine gözüm çarpıyor ve aklım hep bu eserin adında takılı kalıyor,’’ …

Yazının devamı;

17 Y.Y TÜRK AYDINI HEZARFEN HÜSEYİN EFENDİ



17 YY. da Osmanlılar, her alanda gerilediği bir sırada, bu dönemin yüzünü ağartan iki büyük bilgin ve düşünce adamı yetişmiştir. Bunlar da, yüzyılın ilk yarısında yetişmiş olan Katip Çelebi ile, bu yüzyılın yarısında yetişmiş olan Hezarfen Hüseyin Efendidir. Bu dönemin, değişik konularda bilgi sahibi, yani ansiklopedisi bir bilgini, ünlü bir tarihçisi ve …

Yazının devamı;

Ata Ruhlarının Anadolu’daki Oz-An’ı Kaya KUZUCU


kaya kuzucu..

Dünyada milletlerin seslerini yüzyıllardır yarınlara taşıyanlar, sanatçılardır, kültür elçileridir. Kültür elçisi olmak büyük özveri gerektiriyor, tarih bilmek, milletinin yaşayışını, örf adetlerini, giyim kuşamını, yemekleri, her şeyini iyi bilip araştırıp yarınlara gelecek nesillere taşımak. Türk milleti, tanzimat fermanı ile birlikte ucu belli olmayan limanlara sefere çıkmış bir millet, klavuzu yok, yörüngesi …

Yazının devamı;

OSMANLI PAŞASININ OĞLU, AMİRAL KOLÇAK VE PUTİN’İN AMERİKADAN GERİ İSTEDİĞİ KİME AİT OLDUĞU BİLİNMEYEN ASYADAKİ 500 TON ALTININ SEYİR DEFTERİ


AMİRAL KOLÇAK

BİR AMİRAL; OSMANLI PAŞASININ OĞLU, AMİRAL KOLÇAK RUSYA’DA AMİRAL’LİĞE YÜKSELİYOR AMİRAL KOLÇAK RUSYA’DA ÇAR KARŞITI VE KOMİNİST BOLŞEVİKLERİNDE KARŞITI; RUSYADAN TOPLADIĞI 500 TON ALTINI AMERİKAYA GÖTÜRÜYOR VE RUSYADA İDAM EDİLİYOR. BU GÜNE KADAR İSTENMEYEN ALTINLAR BU GÜN RUSYA TARAFINDAN İSTENİYOR. Amiralin götürdüğü altınların asıl sahibi kim olabilir!!… Bilindiği gibi RUSYADAKİ …

Yazının devamı;

Harezmi (780-850) dokuzuncu yüzyılda yetişen cebir alanında ilk defa eser yazan Müslüman-Türk matematik, coğrafya ve astronomi alimi.


HAREZMİ

Harezmi dokuzuncu yüzyılda yetişen cebir alanında ilk defa eser yazan Müslüman-Türk matematik, coğrafya ve astronomi alimi. İsmi Muhammed bin Mûsa el-Harezmi, künyesi Ebû Abdullah’tır. Adı Latinceye Alkhorizmi, Fransızcaya Algorithme, İngilizceye ise Augrim şeklinde geçmiştir. 780 (H.164) senesinde Harezm’de doğduğu kabul edilir. 850 (H.236) senesinde Bağdat’ta vefat etti. Üç oğlu olup, …

Yazının devamı;

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ KOMUTANI BEKÇİOĞLU EMİR AFŞİN


büyük secuklu harita..1

Türk tarihinde Selçuklu Devleti denildiğinde bir dönüm noktası akla gelir.işte bu dönüm noktasını oluşturan ve süreci hazırlayan 1071 den önce ve sonra Anadolu içlerinde mücadele etmiş olan (Gazi Emir-Derviş) Alp-Erenlervardır. (Büyük Selçuklu Devleti Bayrağı ) Bu Alp-Erenler den Selçuklu Komutanı olan ve Anadolu içerisinde bir çok yerin alınıp Türkleştirilmesini sağlayanBekçioğlu Emir …

Yazının devamı;

Osmanlı Rumeli İstihbarat Teşkilatı Martoloslar


martolos

Osmanlı Tarihinde üzerinde az çalışılmış, akademisyen ve araştırmacıların ilgisini çekeceğini düşündüğüm, ayrıca biraz olsun tozunu almak istediğim unutulmaya yüz tutmuş bir konu olan MARTOLOS ları yüzeysel olarak sizlere sunacağım. Genel anlamda Martoloslar, gerek Osmanlı kaynaklarında gerek ise yabancı kaynaklarda değişik şekilde isimleri geçmekte idi. Kaynaklarda yaygın olarak Martolos şekli kullanılmasına karşın; Martaloz, Martoloz, Martuluz, Martilos ve Martulos gibi yazılış vesöyleniş şekillerine de rastlanmaktadır. Martolos kelimesi …

Yazının devamı;

Suriyedeki Olaylar


Suriye

Suriyede yaşananlar olaylar : Ortadoğu’daki Arap ülkelerine bakıldığında, 2011 yılı ile başlayan gösterilerin, bölgede birçok dengeyi değiştirmesiyle birlikte, bölge ülkeleri arasında ikili ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesine tehdit oluşturduğu söylenebilir. Bu nedenle Arap dünyasındaki halk hareketlerinin, 15 Mart 2011 tarihinden beri Suriye’ye de sıçramış olması, ülkeyi bir kaos ortamına sürüklemektedir. Öte …

Yazının devamı;

İbn Rüşd – (d. 1126 – ö. 10 Aralık 1198),



İbn Rüşd İbn-i Rüştİbn-i Rüşd Künyesi Ebū ‘l-Velīd Muḥammed ibn Aḥmed ibn Muḥammed ibn Rüşd ; Latince: Averroes, d. 1126 – ö. 10 Aralık 1198), Endülüslü-Arap felsefeci ve hekim, bir felsefe, fıkıh, matematik ve tıp alimi. Kurtuba’da doğdu ve Marakeş, Fas’ta öldü. Önemi İbn-i Rüşd en çok Aristo’nun eserlerinden yaptığı, …

Yazının devamı;

Uluğ Bey (d. 1393 – ö. 1449)


uluğbeyrasatevi

SSCB posta pulu (1987) Timur İmparatorluğu’nun 4. sultanı.Türk Matematikçi ve gökbilimci. Timur’un erkek torunlarından hükümdar olanlardan birinin oğludur. 1393 yılında Sultaniye kentinde doğmuştur. Timur’un öldüğü sıralarda Uluğ Bey Semerkant’ta bulunuyordu. Maveraünnehir, Mirza Halil Sultan’ın saldırısı ve işgali üzerine babasının yanına gitmek zorunda kalmıştır. Babası buraları yeniden yönetimine alarak on altı …

Yazının devamı;

Halife’ler sıralaması.



yönetim şehri ……………….(Medine) yönetenler………………..DÖRT HALİFE DEVRİ Ebu Bekir (632-634) Ömer I (634-644) Osman (644-656) Ali (656-661) yönetim şehri ……………….(Şam) yöneten………………………EMEVİLER Muaviye I (661-680) Yezid I (680-683) Abd ul-Melik (685-705) Velid I (705-715) Ömer II (717-720) Hisham (724-743) Velid II (743-744) Mervan II (745-750) yönetim şehri………………..(Baghdad) yönetenler ……………….ABBASİLER el-Saffah (750-754) el-Mansur …

Yazının devamı;

Hakkında antikor