MACARLAR’IN KUTSAL TACI SZENT KORONA’DA MACARLAR’A TÜRK VURGUSU – 892
Macarlar, Kutsal Roma Cermen İmparatoru Arnuff tarafından İ.S. 892’de yardıma çağrılmışlardır. En güçlü Macar kabilesinin lideri olan daha sonrasında ise devlet başkanlığına getirilen Arpad, yardım talebine olumlu karşılık vermiştir. Arpad İ.S. 896’da ise Tuna Havzası’nın orta kesimine egemen olmuştur. Arpad’tan sonra tahta geçen torunu Geza ise 975’de Hıristiyanlığı kabul etmiştir. Bu türlü etkileşimler sonucu Macar – Roma ve Doğu Roma(Bizans) ilişkileri gelişmeye başlamıştır. (Ana Britannica, C.21, s.212)
KUTSAL TAC
İ.S. 1000’de Papa, Macar hükümdar Istvan’a bir taç gönderir. Bu taçtan sonra Bizans İmparatoru da bir minnet ifadesi olarak başka bir taç daha gönderir. Bu iki tacın birbirine eklenmesiyle ise Macarların Szent Korona dedikleri Kutsal Taçları meydana gelmiştir. Bu tacın Bizanslılarca gönderilen kısmında “Geobitzas Pistos Krales Tourkias” ibaresi yani “Türklerin İnançlı(Sadık) Kralı Geobitzas’a(Geza’ya)” ifadesi yer almaktadır. (Laszlo Gyula, The Magyars, s. 210)
Bundan başkaca Bizans İmparatoru 8. Constantine Porphyrogenitus’un İ.S. 948-952 arasında yazdığı eserinde Macarlardan Türk, ülkelerinden Türkiye olarak söz edilmektedir. Eserde “Arpad, Türklerin büyük prensi” ifadesi de yer almaktadır. (Detaylı bilgi için: Constantine Porphyrogenitus, De Administrando Imperio, ed. Gy. Moravcsik, trans. R.J.H. Jenkins, rev. ed., Dumbarton Oaks Center for Byzantine Studies, Washington 1967.)
SZENT KORONA’DAN DETAY
Taç ilk defa İ.S. 1256 yılında kutsal sayılmıştır. Taç “Saint Stephen” Tacı olarak da bilinmektedir. Daha sonraki tarihlerde bu tacı giymeyen hiçbir kral Macar İmparatoru olarak kabul görmemiştir. Kanuni Sultan Süleyman devrinde taç Osmanlı’nın atadığı Macar kralı Zapolya’dan çalınmış, Bali Bey tarafından bulunmuş ve geri teslim edilmiştir.
KRALİYET ARMASINDA SZENT KORONA
Taç 203,9 mm. genişliğinde, 215,9 mm. Uzunluğunda, 2056 gram ağırlığındadır. Alt ve üst kısımlarında altın gümüş alaşımlar kullanılmıştır. Tacın alt kısmı ise asimetriktir.
İlginize teşekkürler
Trakyen yarımadası Tayfur köyünde Trakyenlerden günümüze tarih
Çanakkale Trakyen yarımadası ( Thracian Chersonesos) Tayfur köyü mübadele Türklerinin Rumlardan kalma köyüdür. Kaya oyma Trakyen …
Gelibolu Karainebeyli Kalaycı dede antik alanı
Kalaycı dede antik alanı Gelibolu Karainebeyli köyü Kara Nebi antik mezarlığı yakınındadır. Kalaycı dede antik …