Etiket Arşivi:mısır
“Bunlar Güneş’in kelimeleri” Büyük kral, Müsilis ve ” Güneş Dili “
. Diller kutsaldır, yazılar daha kutsaldır… Yazılar bir inanç kültürünü de göstermektedir, ayni dili konuşan halkların ayrı inançları için kullandıkları ayrı yazı ile alan-sınır oluşturduğu gerçektir… Güneş inancı, antik dönemin önemli inanç hareketidir.. Dünyada birçok güneş tapınakları bulunmaktadır… Düneş inancı; güneşin dünya yaşamındaki etkisi ile insanların bilimsel çalışmalarını tarihler …
Deniz insanları “Trakyenler” mi !!..
. Ramses III. Belgelerinde Mısır devleti ile Deniz insanları savaşı belgelenmiştir, tarih Mö.1200 lü yıllardır… Deniz insanları Akdeniz İnsanları demektir, Akdeniz’in güneyinde Mısır imparatorluğu hakimiyeti bulunmakta iken kuzeyinde Trakyen halklar olduğu bilinmektedir.. Akdeniz’deki Trakyen yerleşimlerin en eskisi Troy-Troya olarak bilinse de, üzerinde yerleşim olduğu için İstanbul hakkında ne kadar eski …
Akdenizde tarih ve zaman
Asya – Avrupa – Afrika kıtaları’nın ortak medeniyet denizi Akdeniz… Akdeniz bir deniz kültürü medeniyeti beşiğidir, Akdeniz’e akan nehirler ile kültür ve medeniyet bağı vardır. Anadolu Akdeniz’in en büyük birleşik kara kültürü kara parçasıdır, Anadolu; Akdeniz gibi Asya – Avrupa ve Afrika arasında kültür kütüğü gibidir.. Anadolu’da bilinen en eski …
Antik Yemen tarımı, Kıpti dili ve dil bilimci Vahşiye – (1000)
YEMEN TARIM TARİHİ YAZARI İbn Wahshiyyah Nabatça da’Abū Bekir’Aḥmad bin’Alī (. Fl 9 / 10. yüzyıllarda) bir oldu Iraklı simyacı , tarımcı , çiftlik Toksikolog, Egyptologist, yakın Qusayn doğmuş ve tarihçi Kufe de Irak . O ilk tarihçilerden biri en azından kısmen mümkün antik Mısır hiyeroglif yazılmış neyi deşifre oldu, …
Mısır kırallığında Afro Asiyatik dönem Hiksoslar – Mö. 1400
Hiksos dönemi kapalı Mısır imparatorluğunun evrensel kültürlere yönelmesinin göstergesidir.. Hiksos dönemi insanları.. Amerika – Asya – Afrika Hiksos dönemi ortak kültür tamgaları.. Hiksos yönetimi Mısır medeniyetinin Asyalı yöneticiler dönemidir, bu dönemdeki kültür Anadoluda ayni dönemdeki Hitit kültürü ile ayni özelliktedir. Hiksos döneminde keçi tamgalı mühürler, Asya kültürünün önemli …
Yazılar kutsaldır….Rosetta taşı Akdenizde tarihin değişimine şahitlik yapıyor..
Akdenizde değişen tarih belgesi; Rozetta taşı Mö. 196 Yazılar kutsaldır….Rosetta taşı Akdenizde tarihin değişimine şahitlik yapıyor.. Üzerinde üç çeşit alfabe ile yazıların olduğu taş belge hem bir değişimi hemde üç farklı inancın göstergesidir.. Alfabeler toplumların inanç bilgelerinin belgeleridir, her inanç sistemi kendi ayrı alfabesi ile kutsal bilgilerini saklar ve iletişimde …
Tebes(Mısır) MÖ 800 ve Turan(Kazakistan) MS 850-1200 yılları arasında tarih kültür bağı
. İki melek tamgası biri Afrika Mısır kırallığı MÖ800 diğeri Turan kırallığı MS800 . . İlahi tapan Tebes üzerinde melek tamgalı giyim ve üzerindeki tamgalar. . Kırgızistan Türkistan bölgesinde Karahanlı döneminde 850-1200 yılları arasında yaşamış Babac hatun türbesinde mukarnas olarak işlenmiş melek tamgasının bir benzeri mö 800 yıllarında …
SAFLIĞIN KARDEŞLERİ (İhvan-ı Safa)
Bir sabah vaktine doğru zaman ilerler iken, üzerime doğru çöken bir ağırlık… ! İnsan gecelerin sessizliğinde sabaha doğru daha iyi düşünüp, daha iyi analiz yapa biliyor. Kitaplıkta duran, daha önce defalarca okuduğum üstat Cemil MERİÇ’in ‘’Işık Doğudan Gelir’’ isimli eserine gözüm çarpıyor ve aklım hep bu eserin adında takılı kalıyor,’’ …
Ata Ruhlarının Anadolu’daki Oz-An’ı Kaya KUZUCU
Dünyada milletlerin seslerini yüzyıllardır yarınlara taşıyanlar, sanatçılardır, kültür elçileridir. Kültür elçisi olmak büyük özveri gerektiriyor, tarih bilmek, milletinin yaşayışını, örf adetlerini, giyim kuşamını, yemekleri, her şeyini iyi bilip araştırıp yarınlara gelecek nesillere taşımak. Türk milleti, tanzimat fermanı ile birlikte ucu belli olmayan limanlara sefere çıkmış bir millet, klavuzu yok, yörüngesi …
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ KOMUTANI BEKÇİOĞLU EMİR AFŞİN
Türk tarihinde Selçuklu Devleti denildiğinde bir dönüm noktası akla gelir.işte bu dönüm noktasını oluşturan ve süreci hazırlayan 1071 den önce ve sonra Anadolu içlerinde mücadele etmiş olan (Gazi Emir-Derviş) Alp-Erenlervardır. (Büyük Selçuklu Devleti Bayrağı ) Bu Alp-Erenler den Selçuklu Komutanı olan ve Anadolu içerisinde bir çok yerin alınıp Türkleştirilmesini sağlayanBekçioğlu Emir …
Osmanlı Rumeli İstihbarat Teşkilatı Martoloslar
Osmanlı Tarihinde üzerinde az çalışılmış, akademisyen ve araştırmacıların ilgisini çekeceğini düşündüğüm, ayrıca biraz olsun tozunu almak istediğim unutulmaya yüz tutmuş bir konu olan MARTOLOS ları yüzeysel olarak sizlere sunacağım. Genel anlamda Martoloslar, gerek Osmanlı kaynaklarında gerek ise yabancı kaynaklarda değişik şekilde isimleri geçmekte idi. Kaynaklarda yaygın olarak Martolos şekli kullanılmasına karşın; Martaloz, Martoloz, Martuluz, Martilos ve Martulos gibi yazılış vesöyleniş şekillerine de rastlanmaktadır. Martolos kelimesi …
Kavalalı Mehmet Ali Paşa, (1769- 1849) Osmanlı Devletini parçalayan Osmanlı Paşası
Kavalalı Mehmet Ali Paşa, (1769- 1849), Mısır valisi, Mısır ve Sudan’ın hidivi. Osmanlı Devletine karşı başarıyla sonuçlanan bir isyan çıkardı. Her ne kadar Osmanlılar’a bağlıymış gibi görünsede, o dönem, Sudan, Mısır, Filistin ve Suriye’nin gerçek hükümdarı olarak kabul edilmiş ve 150 yıl boyunca hanedanı tarafından bu topraklar yönetilmiştir. Kavalalı Mehmet …
1826 yed-i vahid (tekel) sistemi
1826’dan sonra da temel sanayi ham maddelerine (tahıl, yün, haşhaş, zeytinyağı, ipek, meyan kökü vb) yed-i vahit (tekel) maddesi uygulamaları getirilince bunlar batıya vergiyle ve pahalı ulaşmaya başlamıştır. İngiliz mallarına karşı 1830 yılında kara Avrupası gümrük duvarlarını yükseltti. Çeşitli mallara kısıtlama getirince İngilizler Orta doğu ve uzak doğu pazarlarına yönelerek …
MISIR MEMLÜKLERİ-KÖLEMENLER (1258-1517)
Dili; Kıpçak Türkçesi Kelimenin kökeni, Arapça’nın kökü “m-l-k” olup “abd” ve “cariye” gibi köle manasına gelen kelimelerden erkek kölesine tekabül eden kelimedendir. Genelde Mamlûk kelimesi 9. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar İslam dünyasında faaliyeti göstermiş “beyaz köle” kökenli askerler için kullanılmıştır. Memlûk kelimesi, genç hizmetkâr, azat edilmiş köle, delikanlı ve efendisine bağlı …