MOĞOLİSTANDA KAZILARDA YENİ BULUNAN ESERLER ANTİK TÜRK DÜNYASINA IŞIK TUTUYOR
-
Moğolistan Kazak arkeologların heyecan verici bir keşfi
Kazak arkeologlarca Moğolistan’da gerçekleştirilen heyecan verici bir keşif. Habere ilişkin tüm bilgileri sağlayan “Novosti-Kazakistan” haber ajansı yayınları. Yayınlanma tarihi : 28 Ekim 2011, saat : 10:08. Kazakistan İcatları ve Keşifleri.
Kazaklar, Moğolistan’da heyecan uyandıran bir keşif yaptılar. Bu keşif, uzmanlarca arkeolojide heyecan verici bir olay olarak kabul ediliyor. Arkeologlar Moğolistan’da M. S. 7 ila 8’inci yüzyıllarda gömülmüş olan Türk Kağanlığı yöneticilerinden birine ait bir mezar keşfettiler. Değerli mücevherler ve altın paralarla birlikte kilden pişirilerek yapılmış insan, at ve köpek heykelcikleri ve kaseler buldular. Geleneksel olarak uygulanan ‘mezar tümseğinin üst kısmının bir delik açma’ yönteminin yerine uygulanan yeni kazı yöntemiyle, mezar girişini bulup ve mezara kadar giden yolu temizlediler. Bu yöntem sayesinde mezar duvarlarında bitkisel boyalarla tam boyda yapılmış insan ve hayvan resimleri keşfettiler.
Kazılar, Orta Moğolistan’ın Bulgan Aymak’ına bağlı Bayan-Nur bölgesinde gerçekleştirildi.haber ajansı “Novosti-Kazakistan” .
Türkoloji ve Altay Çalışmaları Araştırma Merkezi’nin müdürü Profesör Karajabay Sartkojalı ve aynı milliyetten Kazak bilimcilerle birlikte, ünlü akademisyen resim sanatçısı ve restorasyoncu Kırım Altınbekov ve Moğolistan Tarih Enstitüsünün yöneticisi Ayuydayn Oçirom’un önderliğini yaptığı Moğol arkeologlar, araştırmalarını gelecek yıl sürdürecekler.
Prof. Karajabay Sartkojalı, yazın yapılan keşif gezisinin sonuçlarından yararlanarak Kazaklara ve uluslararası topluma 28 Ekim 2011’de yapılacak olan “Türk-İslav kültürel etkileşimi – zamanımızdan bir göz atış” başlıklı sempozyumda tanıtımlar yapmayı planlamaktadır”.
Değerli mücevher, altın ile birlikte, insanların, atlar, köpekler kase pişmiş toprak heykelcikler bulundu.
Tam boy insan ve hayvan resimleri – Bu nedenle, onlar duvarları bitkisel boyalarla boyanmış bulundu.
ÇİN’İN XİAN EYALETİNDEKİ PİRAMİTLER BÖLGESİNDE AÇIK ALANDA GÖRÜLEN AT HEYKELLERİNE OLDUKÇA ÇOK BENZEYEN AT HEYKELİ
Kazılar Bayan-nur Bulgynskogo aimag Orta Moğolistan alanında gerçekleştirilmiştir.
BU BULUNTULAR ÇİN’DEKİ XİAN (ŞİAN DİYE OKUNUR, PİRAMİTLER BÖLGESİDİR) EYALETİNDEKİ BULGULARLA AYNI KARAKTERDEDİR
Kaynak: news.nur.kz
http://tengrinews.kz/picture_art/200227/
EtiketlerAltay Çalışmaları Araştırma Merkezi araştırmalar Ayuydayn Oçirom Bulgan Aymak Bayan-Nur Kazak Kazak bilimciler Kırım Altınbekov Kırım Altınbekov ve Moğolistan Tarih Enstitüsü Moğol arkeologlar Moğolistan Tarih Enstitüsü Orta Moğolistan Profesör Karajabay Sartkojalı Türk-İslav Türkoloji Türkoloji ve Altay Çalışmaları Araştırma Merkezi
İlginize teşekkürler
Osmanlı’da fetret devri (1402-1413) ve Derviş Ahmet Âşıkî..
I. Bayezid, 1389’dan 1402 yılına kadar hükümdarlık yapmıştır, Kosova Meydan Muharebesi’nin son saatlerinde babasının (Sultan …
Vecihi Hürkuş’un dünyasında göklere yazılan tarih “Yaşasın Türk Tayyareciliği”
Kırmızı şeritli İstiklal Madalyası verilmiştir. TBMM tarafından üç kez takdirname verilmiştir. Üç takdirname verilen tek …