Osmanlı’da Uluslararası saat sistemi ve Miladi takvim sisteminin kullanılması – Gazi Ahmet Muhtar Paşa (1839 – 1919).
.
Miladi takvim, İslami takvimden çok faklı bir takvimdir, İslami takvim anatomik takvimdir…
Miladi takvimi Osmanlı’ya getirme hareketi ve Gazi Ahmet Muhtar Paşa
Ahmed Muhtar (Gazi Ahmet Muhtar Paşa adıyla da tanınır; d. 1 Kasım 1839; Bursa – ö. 21 Ocak 1919; İstanbul), 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın Kafkasya cephesi komutanı, asker, gökbilimci, yazar, eğitimci ve devlet adamıydı. 1912 yılında kısa bir süre Osmanlı Devleti’nin sadrazamlığını da yapmıştır.
Ahmed Muhtar Paşa askerlik yeteneğinin yanı sıra Gökbilim ve Matematiğe ilgi duymaktaydı. Uluslararası saat sistemi ve Miladi takvim sisteminin kullanılmasını Osmanlı Devletinde ilk defa ileri sürdü. Bu konuda Islahat-ül Takvim adlı bir kitap yazmıştır
Islah-ül Takvim, Matbaat Muhammed Afnadi Mustafa, 1891.
.
Miladi takvimin Osmanlıdaki seyri hakkında yeterli bilgi olmamasına rağmen hatıra olarak saklanan takvim sayfaları incelendiğinde üç konu gözlenmektedir.
1 – Takvimlerdeki çok dillilik.
Bu takvim Osmanlı’da çok farklı insanların yaşadığı günümüzde kozmopolit denen kültürün büyük ve sanayi-ticaret şehirlerindeki varlığını göstermektedir, zaten Osmanlıda ticaret yabancıların elindedir..
.
2 – Takvimlerdeki bağımsız dizimler..
Bu görüntü hem Latin hemde Osmanlı-Arap İslami kültürün ayrı ayrı takvimleri kullandığını göstermektedir..
.
3 – Takvimleri yabancılar çıkarmaktadır..Yabancıların çıkardığı takvimler İslami olanlar ve İslami olmayanlar olarak iki ayrı toplum insanları idi..
.
Osmanlı İmparatorluğunun başkenti İstanbul’da yaşayan ilk Hırvatlar eski Ragus’lar idi. Başlangıçta padişahın bir vekili olan Ragusa Cumhuriyeti’nin diplomatik temsilcileri olarak geldiler. Ardından, Levant’la gerçekleştirilen kârlı ticaretin çeken Ragus tüccarları, İstanbul’da çok sayıda Boğaziçi’nde yerleşti.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Ragusa_Cumhuriyeti
Osmanlıda çok dilli bir takvim basan Ragus vatandaşı..çıkarttığı takvim Arapça – Osmanlıca, Bulgarca, Yunanca, Ermenice, Musevice ve latince yazılar bulunan hergün için bir sayfası olan takvimdir..İstanbulda çıkarılmaktadır.
Henri Zellich, Konstantinopolis’e gelen ilk kişi, 28 Ekim 1820’de Konstantinopolis- İstanbul
http://www.levantineheritage.com/zellich.htm
19. yüzyılda Ragusa Cumhuriyeti sona erdi. Bununla birlikte, Osmanlı İmparatorluğunun dünya ekonomisine açılmasıyla Dalmaçyalı yeni dalgalar, iş aramak için İstanbul’a ulaşmaya başlamıştı. Bazı Hırvat göçmenler, tipografi, tütün endüstrisi, haritacılık, sağlık ve sosyal bakım ve ayrıca Katoliklerin İstanbul’a verdiği pastoral bakım da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda kıskanç kariyerler ve başarılar elde etti
http://www.levantineheritage.com/production2.htm
http://www.levantineheritage.com/lettercovers.htm#4
.
.
Hacı Kasım Efendi; Babıali’nin ilk Müslüman kitapçısı. Bir İranlı. 1860 yılında kitapçılığa-yayıncılığa başladığı tahmin ediliyor. Maarif Kitaphanesi, Türk Neşriyat Yurdu, Saatli Maarif Takvimi, Yeni Şark Maarif Kütüphanesi, Ece Ajandaları gibi yayıncılık tarihimizin bugününe kadar etkisini sürdürmüş muhtelif firmaların kurucu babası. Bundan 40 evveline kadar oğlu Hüseyin Tutya halen Cağaloğlu’nda kitapçılık yapıyordu. Yani nerden baksanız, babadan oğula 100 yılı aşkın süre devam eden bir yayıncılık faaliyeti. Hacı Kasım Efendi’nin büyük oğlu Naci Kasım’ın çıkardığı Saatli Maarif Takvimi’nin ve damadı Mehmet Ali Kağıtçı’nın çıkardığı Ece Ajandaları’nın hâlâ devam ettiğini düşünürsek, 150 yıldır piyasanın içinde bir aile.
Meclis-i Mebusan 3. dönem mebusları listesi 1908 Hacı Kasım Efendi
http://www.dunyabulteni.net/haberler/395840/saatli-maarif-takvimi-ve-ece-ajandasinin-sahibi-ailenin-hikayesi
.
Osmanlı’nın son zamanlarında derneklerin takvimleri de görülmektedir..
.
İslami takvimler her şehir için ayrı yarı olmak zorundadır, çünkü “İslami takvim güneş hareketleri ve insan yaradılışı ile birleşik anatomik bir yaşam şeklidir”, buna göre Müslümanlar günde beş vakit inançları gereği vakitleri yeniden oluştururlar, bu vakitler; Gün doğumu, Güneşin dik hali, Güneşin ikindi eğrisi, Gün batımı ve Yatma saati olarak düzenlenmiştir…
.
Günümüz saatli maarif takvimi örneği, bu takvimin ön yüzünde çıkarıldığı ildeki namaz vakitleri verilmektedir, ayrıca yıl-gün bilgileri görülmektedir.
Takvimin arka yüzünde günün önemli yazısı bulunmaktadır.
Takvimin ön yüzüne kullanıcı kişinin tarihini hatırlıyacağı önemli olayı not düştüğü görülmektedir.
Bu takvim sayfasının saklanmaktaki sebebi üzerine düşülen nottur.
EtiketlerHIRVAT İRANLI osmanlı RAGUS TAKVİM
İlginize teşekkürler
Türkiye’de yerli motor üretim tarihi
NECMETTİN ERBAKAN 1953 yılında Aachen Teknik Üniversitesi’nde “dizel motorda ateşleme işlemleriyle ilgili teori” konulu …
TÜRK DİLİNİN MUHAKEMESİ
Bir dilin bilimsel yada üstün dil olduğu dili kullanan toplumun gücünün göstergesidir.. Dünyanın çeşitli tarihlerinde …