suriyedeki olaylar

Ev / Genel / Suriyedeki Olaylar

Suriyedeki Olaylar

Suriyede yaşananlar olaylar :

Ortadoğu’daki Arap ülkelerine bakıldığında, 2011 yılı ile başlayan gösterilerin, bölgede birçok dengeyi değiştirmesiyle birlikte, bölge ülkeleri arasında ikili ilişkilerin ve işbirliğinin geliştirilmesine tehdit oluşturduğu söylenebilir. Bu nedenle Arap dünyasındaki halk hareketlerinin, 15 Mart 2011 tarihinden beri Suriye’ye de sıçramış olması, ülkeyi bir kaos ortamına sürüklemektedir. Öte yandan Suriye’deki rejim karşıtı gösteriler düzenleyen protestocuların Esad yönetimine reform çağrıları yapması, Suriye’deki durumu daha karmaşık hale getirmektedir. Suriye hem Ortadoğu’daki önemi ve konumu gereği, hem de Türkiye, İran ve Arap dünyası ile arasındaki ilişkileri açısından birçok noktada kilit bir ülkedir. Suriye’deki olayların diğer Arap ülkelerindeki halk hareketlerinden farklı olduğuda bir gerçektir .

Suriye’deki muhalif yapılanma üç ana başlık altında ele alınabilir. Bunlar, Sünni Araplar, Kürtler ve Özgürlükçü Türkmen gençlerdir.

Bunlardan ilki ülkenin çoğunluğunu oluşturan Sünni Arapların desteklediği Müslüman Kardeşler’dir. İkincisi, Kürt muhalif gruplar ve partilerinin başında yer alan Dr. Abdulhekim Beşar liderliğindeki Demokrat Kürt Partisi (El-Parti), Hamid Derveş liderliğindeki Kürt Demokrasi İlerleme Partisi ve Aziz Davut liderliğindeki Kürt Eşitlik Partisi’dir. Bu grupların, Kuzey Irak yönetiminden de destek aldıkları ileri sürülmektedir. Ancak Kürtler arasında söz konusu parti liderlerinin, Suriye’deki kimliksiz Kürtlerin hakları konusunda pasif kaldıkları düşüncesinin yaygın olduğu değerlendirilmektedir. Üçüncüsü ise, protestolar sırasında, sokaklarda sıkça görülen, talepleri demokrasi, iş ve özgürlük olan Tüm keimlerden  gençlerdir.

Halk Hareketi Neyi Amaçlıyor?

Şubat ayından beri Suriye’nin Der’a şehrinde ortaya çıkan ve Mart ayında ülke geneline yayılmaya başlayan bu olaylar Başlangıçta Esad yönetimine bağlı güvenlik güçlerinin protestocuları bastırmak için ateş açmaları sonucunda, onlarca gösterici yaralanmış ve hayatını kaybetmiştir. Bu durum göstericilerin tepkisini artırmış ve gösterilerin Suriye’nin diğer bölgelerine de (Banyas, Der’a ve Humus ) gibi yayılmasına yol açmıştır daha sonra sırasıyla Hama ,Telkeleh ,Resten ,cisir şuğur derken bu olaylar ülkenin doğusundaki Der al zor şerhine ve son olarak Halepede ulaştı . Halepte olaylar ilk bab el hadid semtinde başladı daha sonra halepe tabi olan münbiç ve al bab ilçelerinde derken bundan iki hafta önce Halep üniversitesinde yaklaşık 4500 öğrenci gösteri yaptı bu öğrencilerden 70 kişi yakalandı ve bırakılmadı son olarak bu geçtiğimiz cüma günü Halepin bir çok semtinde gençler sokağa indi ve taleplerini dile getirdiler yalnız tüm bölgelerde güvenlik güçleri ve hükümet yanlıları tarafından gençler dövüldü ve göz altına alındı . Şimdi olayların karşısında, halkın sokağa dökülmesi ve protestoların önüne geçmek için Şam yönetiminin önünde iki seçenek Var ; birincisi, Libya lideri Muammer Kaddafi gibi, isyancılara karşı şiddet kullanarak halkı bastırmaktır. Olayların başlangıcında, Şam yönetimi bu uygulamayı yapmıtı. Ancak gördüğü tepkilerden dolayı göstericilere karşı uyguladığı şiddeti azaltmak zorunda kaldı. Çünkü Esad yönetimi şiddete dayalı müdahaleyi sürdürdüğü takdirde, uluslararası toplumun (Birleşmiş Milletler ve NATO gibi) baskısına ve tepkisine maruz kalarak, geleceğini iyice tehlikeye atma kaygısı yaşadı . Olaylara müdahalenin bir diğeri seçeneği ise, başkaldıran halkın isteklerini dikkate alarak, ülkesiyle ilgili reform yapma konusunda somut adımlar atmaya başlamaktır. Şam yönetiminin bugün geldiği aşama ne tamamen reform konusunda bir ilerleme kaydetmiştir, ne de halkın üzerindeki baskıları büsbütün ortadan kaldırmıştır. Zaten bu tür yönetimlerin temel dayanağı halkı sürekli korku içinde yaşatarak kontrol edebilmektir buna örnek vermek gerekirse mesela Irakta saddam dönemi ,İran , mısırda mübarek dönemi ,tunus , fas ,80lerden önce Türkiyede bu durumlar vardı Türkiye bundan kurtldu şimdi türkiye bu bölgeye karşı bir refah içindedir . ( Bu kadar insan öldü olaylarda ama halk Beşar essadı seviyor yalnız kardeşi mahir , eniştesi asıf şövket , dayısı oğlu rami mahluf , küzenleri ve ona yakın akrabalarının mahkeme önünde halka hesap vermelerini istiyor halk )

Gelelim halkın asıl isteğine halk:

1-   Olağanüstü halin kaldırılmasını

2-   Partiler yasasının çıkması

3-   Ana yasadan 8’nci maddenin kaldırılmasını

4-   Özgürlük

5-   Yolsuzluğun yok olması

6-   İş

7-   Askerin şehirlerden çekilmesi

8-   Medya özgürlüğü

9-   Gıda ve yakıt fayatlarının indirilmesi

10-          Halka Hizmet ….

Halep Türkmeni : Hüseyin ….



Hakkında Hüseyin Bozan

www.facebook.com/bozanhuseyin
www.facebook.com/havahuyuk.halepturkmenleri
www.facebook.com/halepturkmenleri

İlginize teşekkürler


kepekler-ilicasi-camurda-ve-70-derece-isida-yasiyan-baliklari

Bilinmeyen tarihin sıcak iklimi ILICA da hayat.

  Balıkesir, Susurluk, Ilıca boğazı  ılıcası antik dönemden itibaren insanlığın kullandığı bir sıcak çamur banyosudur, …


belkiz-kizikos-lidya-kurt-donuna-burunmus-tamgali-altin-para

Mysia Kyzikos-Erdek Belkıs yönetim şehrinde paralarda tarih ve tamgalar

Kyzikos, günümüz Marmara Bölgesi’nde Balıkesir İli sınırları içinde, Marmara Denizi kıyısında, çok eski adı Arteka …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




*


Hakkında antikor