“TAŞLARIN YERİNE OTURMASI” ATASÖZÜ

Taş sertleşmiş topraktır, sertleşmiş olmasından dolayı bükülmez çok baskı uygulandığında kırılır.
Taşlar çok uzun süre dayanıklı olmasından dolayı yapılarda kullanılır, yapımı sonrası binlerce yıl ayakta kalmış taş yapılar bulunmaktadır.
Yıkılmış olan taş yapıların bir kısmı depren gibi etkenlerden diğer bir kısmı da insanlar tarafından yıkılmıştır, yıkılan taş yapıların taşları yeni yapılan yapılarda tekrar kullanılmıştır.

.
TAŞLARIN OTURMASI
Taş yapılarda üç çeşit taş işçiliği vardır
1 Doğada bulunduğu gibi kullanılan taşlardan yapılan taş yapılar; Bu yapılarda uygun taşları bulmak önemlidir, en ilkel yapılardır..
2 Bulunan taşların kırıldığı gibi hafif şekillendirilerek yapılan taş yapılar; Bu yapılarda taşlar yeterince kırılarak yapı oluşturulur.
3 Gayet düzgün işlenerek yapılan taş yapılar… bu yapıların taşları çok sanatsal işçilikler ile yapılır.
.
TAŞIN GEDİĞİNE OTURMASI
Taşın özellikle doğadan bulunduğu gibi kullanılması en basit taş yapılardır, bu taş yapı ustaları daşın bulunduğu doğal şekillerini kullanarak taş yapılarını oluşturur, bunun için doğal bulunan daşların kırılma şekline göre birbirlerine oturması gerekir, bu taş yapılarda fazlasıyla gedikler bulunur, bu gediklere eldeki küçük taşların uydurulması gerekir, işte tam da bu sırada yapılan işlemde taşın gediğine oturması gerekir ki taş yapı sağlam dursun, yapının sağlam durması için aşın gediğine oturması işlemi çok önemlidir, işte bu sebepten..
TAŞIN GEDİĞİNE OTURMASI önemlidir.
.
TAŞI GEDİĞİNE KOYULMASI ATASÖZÜ
Bu işlemin mantıksal önemi Türk dilinde genel maksatlı kullanılmıştır.
Sözlerin konuşulduğu sırada küçük bir uygun sözün araya girmesine, tam oturması haline TAŞI GEDİĞİNE KOYDUN derler.

Hakkında Türk Bilimi