KURTULUŞ SAVAŞI

Ev
/ Genel / KURTULUŞ SAVAŞI

KURTULUŞ SAVAŞI

Taraflar
.
Ankara Hükûmeti
Büyük Millet Meclisi
Kuva-yi Milliye
.
İtilaf Devletleri
Fransa
Yunanistan
Britanya İmparatorluğu
Ermenistan
İtalya
.
Kumandanlar
.
Mustafa Kemal Atatürk
Fevzi Çakmak
İsmet İnönü
Ali Fuat Cebesoy
Kâzım Karabekir
.
Henri Gouraud
Anastasios Papoulas
Georgios Hatzianestis
Nikolaos Trikupis
George Milne
Drastamat Kanayan
Movses Silikyan
Kurtuluş Savaşı, İstiklâl Harbi, Türk İstiklâl Harbi veya Millî Mücadele olarak adlandırılan I. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu’nun İtilaf Devletleri’nce işgali sonucunda Misak-ı Millî sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak için girişilen çok cepheli siyasi ve askeri mücadele. 1919-1922 yılları arasında gerçekleşmiş ve 11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Mütarekesi ile fiilen, 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması ile resmen sona ermiştir.
Kurtuluş Savaşı, dört belirgin döneme ayrılabilir:
I. Dünya Savaşı sonrası dönemi: Mondros Mütarekesi’nin yürürlüğe girdiği 31 Ekim 1918’den, Mustafa Kemal Paşa’nın 9. Ordu müfettişi olarak Anadolu’ya yola çıktığı 19 Mayıs 1919’a kadardır
Örgütlenme dönemi: 19 Mayıs 1919’dan, Ankara’daki Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı 23 Nisan 1920’ye kadardır.
Hakimiyetin sağlanması dönemi: 23 Nisan 1920’den, Londra Barış Konferansı’nın ikinci safhasının başladığı Mart 1922’ye kadardır.
Barışın sağlanması dönemi: Mart 1922’den, Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim 1923’e kadardır.

Taraflar.Ankara Hükûmeti Büyük Millet Meclisi Kuva-yi Milliye .İtilaf Devletleri Fransa Yunanistan Britanya İmparatorluğu Ermenistan İtalya.Kumandanlar. Mustafa Kemal Atatürk Fevzi Çakmak İsmet İnönü Ali Fuat Cebesoy Kâzım Karabekir. Henri Gouraud Anastasios Papoulas Georgios Hatzianestis Nikolaos Trikupis George Milne Drastamat Kanayan Movses Silikyan  Kurtuluş Savaşı, İstiklâl Harbi, Türk İstiklâl Harbi veya Millî Mücadele olarak adlandırılan I. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu’nun İtilaf Devletleri’nce işgali sonucunda Misak-ı Millî sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak için girişilen çok cepheli siyasi ve askeri mücadele. 1919-1922 yılları arasında gerçekleşmiş ve 11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Mütarekesi ile fiilen, 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması ile resmen sona ermiştir.Kurtuluş Savaşı, dört belirgin döneme ayrılabilir:I. Dünya Savaşı sonrası dönemi: Mondros Mütarekesi’nin yürürlüğe girdiği 31 Ekim 1918’den, Mustafa Kemal Paşa’nın 9. Ordu müfettişi olarak Anadolu’ya yola çıktığı 19 Mayıs 1919’a kadardırÖrgütlenme dönemi: 19 Mayıs 1919’dan, Ankara’daki Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı 23 Nisan 1920’ye kadardır.Hakimiyetin sağlanması dönemi: 23 Nisan 1920’den, Londra Barış Konferansı’nın ikinci safhasının başladığı Mart 1922’ye kadardır. Barışın sağlanması dönemi: Mart 1922’den, Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim 1923’e kadardır.


Hakkında admin

İlginize teşekkürler


Tayfur köyü antik Trakyen tahtı

Trakyen yarımadası Tayfur köyünde Trakyenlerden günümüze tarih

Çanakkale Trakyen yarımadası ( Thracian Chersonesos) Tayfur köyü mübadele Türklerinin Rumlardan kalma köyüdür. Kaya oyma Trakyen …


Çok yaşlı dut ağacı- Karainebeyli

Gelibolu Karainebeyli Kalaycı dede antik alanı

Kalaycı dede  antik alanı Gelibolu  Karainebeyli köyü Kara Nebi antik mezarlığı yakınındadır. Kalaycı dede  antik …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


 


*


Hakkında antikor