ciragan sarayinda gomulu mevlevi dervisler ve turbeleri…

Ev / Genel / Çırağan Sarayında Gömülü Mevlevi Dervişler ve Türbeleri…!

Çırağan Sarayında Gömülü Mevlevi Dervişler ve Türbeleri…!

Birazdan okuyacağını satırları, ben ilk kez okur iken çok üzüldüm ve bilgilendirme mahiyetinde bu yazıyı kaleme alma ihtiyacı hissettim.
Ülkemizde Kabirlere saygının bittiği, hatta devletin bile kabirlere ve Ulemaya sahip çıkmadı bir devirdeyiz.
Tarihte Osmanlı Devletini Beylikten İmparatorluk haline getiren, Dualardır yani Ak Sakallıların semaya açılan ağuç içleri.
İleride Kitap haline getireceğim ve kaynağı ile sunacağım bir yer, zamana bırakılarak hafızalardan küllenmesi için hatırlatılmayan-hatırlanmayan Mevlevihane Şeyhlerinin kabirlerinin üzerine inşa edilen Çırağan Sarayı.
Daha sonrada bir çok eğlence ve zevk sefanın adresi haline getirilen milletimizin tarihi vicdanından devlet eliyle kopartılan, ak sakallılarımızın kemiklerini sızladığı mekan.
Yazacağım kitabım için arşiv araştırması yapar iken. İstanbul Beşiktaş ilçesinde bulunan Çırağan Sarayının, Asitane olarak kullanılan Mevlevihane üzerine yapıldığını, Yapının altında birçok Mevlevi dervişin kabrinin olduğu kayıtlarına rastladım.
Kaynak olarak, Sayın Prof.Dr.Feridun Nasıf UZLUK’un elime geçen bir makalesin şu hali ile yer alıyordu:
‘’Bilindiği üzere Mevlevihaneler iki büyük guruba ayrılırdı. İçerisinde Çille-i Merdan denilen 1001 gün hizmet edenler derviş ünvanını alırlardı. Böyle Mevlevihanelere Asitane derlerdi. Başta Konya olmak üzere Afyonkarahisar, Halep, İstanbul Galata, Yenikapı, Beşiktaş (Çırağan Sarayının bulunduğu yerde idi, buraya saray yapılınca önce Maçkaya, daha sonra Bahariya’ye taşınmıştı, fakat şeyhlerin türbeleri sarayın altında hala durmaktadır) Kasımpaşa, bunlar asitanedir…!)… Prof.Dr.Feridun Nasıf UZLUK (1902-1974)’un makalesinden alıntıdır.
Günümüzde Çırağan sarayı İnternet sitesine girildiğinde Çırağan tarihi bölümünde, bu konu hakkında herhangi malumat bulunmamaktadır.
Çırağan Sarayı, hakkında ender bir bilgi veren Sayın Prof.Dr. UZLUK, un beyanından Vakıflar genel müdürlüğünün ve Kültür Bakanlığının bilgisi bulunmakta mı dır?
Bilgi ve malumat var ise, Mevlevi Türbeleri ve Şeyhlerinin kabirleri üzerinde yapılan, kokteyl, düğün, merasim, her türlü alkollü-alkolsüz eğlenceler, doğrumudur.


Konu hakkında, ilgili kurumların bilgilerinin olmadığını farz eder isek, konuyu detaylı şekilde tetkik ettikten sonra bu gibi Mevlevihane Türbeleri ve Şeyhlerinin kabirlerine ne gibi muhafaza işlemleri yapılmaktadırbu yazımdan sonra merak etmekteyim.
Amacım, araştırmalarım esnasında küçük bir detay olarak gözüken, lakin milletimiz için önemli olan bu konuyudevlet yetkililerimizin tetkik etmesigerekli önlemler alındıktan sonra, türbelerin ve şeyhlerin aziz naaşlarının huzur içinde mahşeri beklemeleridir.
Şimdiden konuya duyarlı olacak, sayın yetkililere teşekkür eder, konuya ilgisiz kalanları, Şeyhlerin ve Türbelerdeki Ak Sakallıların Buğzlarına tevdi ederim.


Sayılarımla.
Emrah BEKCİ
Araştırmacı Yazar



Hakkında Emrah Bekci


İlginize teşekkürler


Tayfur köyü antik Trakyen tahtı

Trakyen yarımadası Tayfur köyünde Trakyenlerden günümüze tarih

Çanakkale Trakyen yarımadası ( Thracian Chersonesos) Tayfur köyü mübadele Türklerinin Rumlardan kalma köyüdür. Kaya oyma Trakyen …


Çok yaşlı dut ağacı- Karainebeyli

Gelibolu Karainebeyli Kalaycı dede antik alanı

Kalaycı dede  antik alanı Gelibolu  Karainebeyli köyü Kara Nebi antik mezarlığı yakınındadır. Kalaycı dede  antik …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi



*


Hakkında antikor