Osmanlı tarihi
Ömrü kısa devletlerin en kısa ömürlü örneği..
. İyonya (Ionia), Anadolu’da bugünkü İzmir ve Aydın illerinin sahil şeridine Antik Çağ’da verilen addır.Dor istilası sonucu Yunanistan’dan kaçan Akalar tarafından Milet, Efes, Foça ve İzmir çevresinde kurulmuşlardır . Dünyanın yedi harikası arasında gösterilen Efes Artemis Tapınağı İyonlar döneminde inşa edilmiştir .M.Ö. 1200 Tarihte İyon şehirler. . 30 Temmuz 1922 …
İsmail Enver Paşa’nın Susurlukta kaybolan izleri
Susurluk çaylak çay yatağı kayalardan akan küçük şelalelerin olduğu sürekli suların aktığı ve büyük çınar ağaçlarının olduğu antik yaşam bölgesidir. Bu vadide yükseklerden akan su binlerce yıldır insanlara enerji sağlamıştır. Vadi boyunca birçok su değirmeni kurulmuş ve bölge halkının tahıllarını öğütmüştür.. . Bu su bentlerinden en önemlisi İsmail Enver Paşa …
«Sen benim yüzümü ağarttın. İki cihanda da yüzün ak olsun!» Gazi Osman Paşa – Osman Nuri Paşa 1877-1878
Osmanlı-Rus Savaşı’ndaki Plevne Savunması. 145 günlük savunmadan sonra kuşatmayı yarmak amacıyla giriştiği huruç hareketi sırasında şehir çıkışında yaralandı ve esir düştü. Rus Çarı II. Aleksandr bizzat teselli etti. Rus Çarı, onun esir düşmesine rağmen teslimiyet sembolü olan kılıcını almadı. Müdafaa hattı stratejileriyle esir bulunduğu dönemde hem Rus Çarı, hem de …
Osmanlı’da Uluslararası saat sistemi ve Miladi takvim sisteminin kullanılması – Gazi Ahmet Muhtar Paşa (1839 – 1919)
. Miladi takvim, İslami takvimden çok faklı bir takvimdir, İslami takvim anatomik takvimdir… Miladi takvimi Osmanlı’ya getirme hareketi ve Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ahmed Muhtar (Gazi Ahmet Muhtar Paşa adıyla da tanınır; d. 1 Kasım 1839; Bursa – ö. 21 Ocak 1919; İstanbul), 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın Kafkasya cephesi komutanı, …
Osmanlı’da fetret devri (1402-1413) ve Derviş Ahmet Âşıkî..
I. Bayezid, 1389’dan 1402 yılına kadar hükümdarlık yapmıştır, Kosova Meydan Muharebesi’nin son saatlerinde babasının (Sultan I. Murad) suikasta uğrayıp öldürülmesi üzerine savaş alanından çağrılarak kendisine biat edildi. Bu biat töreni biter bitmez düşman peşinde olan kardeşi Yâkub Çelebi çağırtılarak çadırda boğduruldu. Zamanının tarihçisi Âşıkpaşazâde, Yâkub’un öldürülmesi o gece askeri iztiraba …
Gelibolu – Adil Han Dede’nin köyünde tarih – Soner Kiye
. Çanakkale-Gelibolu Saros körfezinde Koru dağlarından bakıldığında Kaşık adası’nın hemen kara sahilinde eski bir yerleşim yeridir Adilhan köyü.. Köyün günümüzdeki halkı 93 Rus harbinde bu günkü Bulgaristan bölgesinden göç etmiştir.. Adilhan ismini bölgede yaşamış bir dededen alır, ne zaman olduğu bilinmeyen tarihte yaşamış olan Adil Han Dede’ nin bir Türkmen …
Yunanistan’da Türkler….
Yunanistan tarihinde Türkler daima vardır, Bulgar Türkleri gibi eski tarihlerden bahsetmiyeceğiz, burada kendilerini Türk olarak bilen ve bilinen Türklerden bahsedeceğiz. . – Yerli (Hıristiyan) Gagavuz Türkler – Selçuklu dönemi (Müslüman) tekke kurucu Türkler – Osmanlı dönemi (Müslüman) Muhacir Türkler – Mübadele (Hıristiyan) Kuman-Kıpçak türkler – Mübadele (Hıristiyan) Karaman Türkler . …
Truyalı Latinler-İstanbul (Venedik)Latin devleti 1204–1261 ve “Gökler verdi, gökler aldı.” IV.Justinianus
Bizans’ın Latin Haçlılar tarafından bölüşülüp Latin İmparatorluğu kurulması Mart 1204’te Venedik Dükü yaşlı Enriko Dandolo ile haçlı orduları komutanları Bizans İmparatorluğunu parçalamak için “Partitio terrarum imperii Romanie” adı verilen bir antlaşma imzaladılar. Buna göre bir Venedik temsilcisi ve 6 Haçlı orduları temsilcisinden kurulu bir imparator seçim komitesi kurulacaktı. Eğer bu …
Asya Türk kültüründe devam eden kadın başlıklarının Küçük Asya ve Ortadoğu’daki örnekleri
. Altay kadın giyimi, gelinlerin giyimleri çok renkli ve antik kültürün aynasıdır. Tacikistan toyu, günümüzde gelinlerin başlıkları. 1800 Geçmişte Ortadoğu’da yaşanmış bir kadın başlığı fotoğrafları unutulmamış hatıralarda kalmış. https://en.wikipedia.org/wiki/Druze https://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_Lebanon https://keykubat.blogspot.com.tr/2016/02/durziler-ve-dinlerihakkinda-tespitler.html Osmanlı döneminde kadın giyimi, ortadaki resimde Kayserin- Yüce ifadesi kullanılmıştır, bu bir yönetici aile tanımıdır. Osmanlı sultanları II. Mehmed’ten …
Osmanlı İmparatorluğunun “Çöküş dönemi başlangıcı” tarihinden “okur yazar olmayan Kalafat Mehmet Paşa” Gelibolu ….-1792
Osmanlı İmparatorluğunun “Çöküş dönemi başlangıcı” tarihinden “okur yazar olmayan Kalafat Mehmet Paşa” Gelibolu ….-1792 Sofya taraflarında doğmuş Bulgar asıllı olduğu belirtilir. Rusçuk ayanından Çelebi Mehmet Ağa’nın çiftlik çorbacısı, yani amele başı, olarak çalışmaya başlamıştır. Bu sırada İslamiyet’i kabul etmiş ve sonra da İstanbul’a gelip yeniçeri ocağına yazılmıştır. Ocakta önce …
Terk edilmiş bir tarih, Horasan erenlerinden Dahi Mehmet Efendi Gelibolu Değirmen düzü tekkesi – dergahı – Soner Kiye
Gelibolu, Değirmendüzü bölgesinde dahi bir erenin büyük bir alana tarımsal çaşlışmalar yapıp insanları doyurduğu eser hizmet ettiği halkın ilgisini bekliyor…. İslamın öncü hizmetkarları buldukları önemli – şifalı su kaynaklarının olduğu yerlere tekkeler yaparak mütevazi kutsal yaşamla dergahlarını kurarlar.. Değirmen düzü bölgesinde şifalı bir suyun olması bu önemli tarihi başlatmıştır.. Kastamonu …
Tarihi yapanlar, tarihi yazanlar ve tarih belgelerindeki gerçeklik…Hasan Rıza ve Fausto Zenaro nun tabloları…
. Tarihte yer almış bir tablo hem tarihin gerçeklerini hemde sosyal toplumların yönetimlerini ortaya koymaktadır… Osmanlı saray yönetimlerindeki değerlendirme ve saray yönetimininde önemli bir göstergesidir.. . Hasan Rıza (Şehit olarak anılır. d. 1860, İstanbul; ö. 13 Mart 1912, Edirne ), Türk ressam. Aralarında Şeker Ahmet Paşa, Keçecizade Rıfat, Hoca Ali …
Osmanlı nirengi – ölçüm ve sınır taşları
Nirengi taşları ölçüm taşlarıdır.. Yüksek olan yerlere konur ve bölgedeki ölçümler bu sabit taşlarla yapılır. Osmanlının’da böyle taşları vardır fakat çokları korunmamıştır.. Ok meydanındaki bu önemli nirengi taşı günümüzde binaların arasında bırakılmış ve korumaya alınmamıştır. 1912 yılında İstanbul-Okmeydanı’nda Marconi tarafından bir Telsiz Verici İstasyonu kurulmuştur. Kurulan bu istasyonda 600-1000 metre …
Millî Delegasyon Başkanı Boghos Nubar Paşa’nın Fransa Dışişleri Bakanına mektubu, “sizlerin yanında savaşan tarafız”….ve “kan durduruluyor” yalanı ile teslim edilen ülke Türkiye
Osmanlı Ermenisi Boghos Nubar Paşa: Konstantinopolis – İstanbul Ermeni davası için mücadeleci (2 Ağustos 1851-25 1930 Haziran) Ermeni Ulusal Anayasası 1863 ( Ermeni : Ermeni Milleti Yönetmeliği ( Osmanlıca : nizamnamesi-i Millet-i Ermeniyan) https://en.wikipedia.org/wiki/Boghos_Nubar 1915’te tam 23 yerde Ermeniler isyan halindeler. 24 Nisan’da Daşnak, Hınçak ve Ramgavar örgütü mensubu 235 kişinin …
İstanbul’un işgalinde halkın uyutularak direnişini engelleme olayı ve Hilal-i Ahdar 5 Mart 1920- Yeşil Hilal, Yeşilay
Keyfe altı – Kahve altı- kahvaltı- kahveden önce alınması gereken tedbir.. İnsan sağlığı için korunması gereken “keyif veren beslenme alışkanlıklarının bedensel zararlarından korunmak için gıdaların tedbir alınarak tüketilmesi gerektiğidir. Kahve içmenin bedene zarar verdiği tespit edildikten sonra, kahve altı- kahve öncesi gıda alınması toplumsal kuralı oluşturulmuştur. Toplumda çok yaygın olan …
Çocukların acı günü ve Himaye-i Etfal Cemiyeti – Mithat Paşa 1908
Türkler şehitlerine ve şehit emanetlerine çok değer veren bir millettir.. Osmanlı İmparatorluğunun çöküş döneminde çokça şehit verilmeye vede şehitlerin bakıma ihtiyacı olan çocuklarının maduriyetini önlemek için “çocukları koruma cemiyeti” oluşturulmuştur. 1908 Osmanlı Devleti’nde, Tuna Valiliği döneminde Mithat Paşa tarafından kurulan ıslahhaneler, II. Meşrutiyet döneminde kurulan “Darüleytamlar” gibi kuruluşlar şehit çocuklarına …
Osmanlı-Memlük Mercidabık kardeş savaşı – 1516
Kansu Gavri ya da Gansu Gavri tam adiyla El-Eşref Kansu el-Gavri Memlük Sultanı. Burci Hanedani’ndan olup 1501-1516 yılları arasında Memlük hükümdarlığı yapmıştır. Memlük Devletinde hükümdarlar, birbirini takip eden iki hanedandan seçilmiş olup, bu hanedanlar Memalik-i Bahriye ve Memalik-i Çerakise (Burci)’dir. Kansu Gavri Çerkes asıllıdır. O dönemin kaynaklarında hiç Arapça bilmediğinden …
Osmanlıda önemli bir “yabancılaşma kurumu”.. Feyz-i Sıbyan Mektebi -14 Aralık 1885 – Selanik
130 yıllık çalışmanın eseridir. 14 Aralık 1885 tarihinde Selanik’te Feyz-i Sıbyan Mektebi ile hizmet vermeye başlayan kurum; Osmanlı İmparatorluğu’ndanTürkiye Cumhuriyeti’ne uzanan döneme; ulusal egemenliğe, Atatürk İnkılâpları’na tanıklık etmiştir. . Bu okul “IŞIK OKULLARI” uluslarası bir değişim çalışmaları tarihidir… Bazen “meşale”, bazen “deniz feneri” bazende “ampul” şeklinde gösterilmiştir… Ulusları bölmek ve kültüründen …
” Kendinizi Eğitin, İyi bir anne olun , Eğer kendini iyi yetiştirirsen bir anne olarak evladının ilk okulu sen olursun.” – Türk Prenses Ìffet
İffet Al Thunayan Al Saud 1916 1916 İstanbul’da doğdu, Al Thunayan öğrenci kolunun bir parçası oldu. 1918 İffet’in babası Osmanlı ordusunda bir subay olan Muhammed bin Suud Al Thunayan, Osmanlı ordusunda savaşırken 1918 yılında öldürüldü. Annesi Asya, Macar-Çerkez kökenli olan bir Türk kadını. İffet’in öz kardeşi Zeki ve iki üvey …
Gürcü kızı Bezm-î Âlem Valide Sultan 1807 — 2 Mayıs 1853. oğlu. I. Abdülmecid. 2 Temmuz 1839 – 26 Haziran 1861; Dünyadaki saraylar içerisinde en büyük balo salonu olan Dolmabahçe Sarayı ve… üç milyon kese altın olan sarayın borcu…
Balyan Ailesi 18. ve 19. yüzyıllarda hassa mimarı olarak Osmanlı Devleti tarafından yaptırılan birçok önemli mimari esere imzasını atan Kayserili Ermeni asıllı bir mimarlar ailesidir. Son dönem Osmanlı eserlerinin birçoğunda bu soydan gelen mimarların imzası vardır. Bazı kaynaklar ailenin Osmanlı mimarisinin özünden kopuşuna yol açtığını söylerler. . Bezm-î Âlem Valide …
Tersane Konferansı (23 Aralık 1876) ve Osmanlıyı yıkan kışkırtma takımı..
1876 yılının Nisan ayında Panagürişte bölgesinde başlayan Bulgar İsyanları bütün Orta Dağ bölgesine yayıldı. William Ewart Gladstone, Charles Darwin, Oscar Wilde, Victor Hugo, Giuseppe Garibaldi gibi etkili kişiler Osmanlı Devleti aleyhinde tek taraflı yazılar yazarak Avrupa’da Bulgarların lehinde bir kamuoyu oluşmasına neden oldular. Bunun üzerine İngiltere‘nin öncülüğüyle İstanbul‘da bir konferans …
Osmanlı bayraklarındaki tanım…..Allah’ın emridir…. Vatan; namus ve birlik ile var olacaktır..
. Ters ve yüz Osmanlı bayraklarındaki tanımlar İki bayrak ters ve yüz olarak yapılmıştır.. Soldaki bayrak savaşa giderken çekilen bayraktır..sadece savaşa giderken kullanılır.. Sağdaki bayrak ise barış zamanındaki bayraktır.. Allah’ın emridir…. Vatan; namus ve birlik ile var olacaktır.. Gidiş ve dönüş “vatana” dır… .
Osmanlı tarihi
https://www.tiki-toki.com/timeline/entry/… – Türk Bilimi https://www.tiki-toki.com/timeline/entry/809135/OSMANLI-TARH-Trk-Bilimi-.com/
Osmanlıda bir kara sayfa-Venediklilerden Girit’i alan Padişahın katledilip vaftizhaneye defnedilerek sonsuz cezaya tabi tutulması.
İbrahim (d. 5 Kasım 1615, İstanbul – ö. 18 Ağustos 1648, İstanbul), 18. Osmanlı padişahı ve 97. İslam halifesidir. İbrahim, 8 Şubat 1640’ta kardeşi IV. Murad’ın ölümü üzerine 25 yaşında ve 18. padişah olarak Osmanlı tahtına çıktı. Şehzadeliğinde çok sıkı bir saray hayatı yaşamış, kardeşleri öldürüldüğünden korku içinde büyümüştü. Malta …
Rubu Tahtası(imamların kullandığı antik islami bilgisayar)- Gelibolu Piri Reis Müzesi
. Türkler gök bilici millettir. Yıldızları, ayı ve güneş-dünya hareketlerini süreli incelemişler ve yaşamlarını düzenlemişlerdir. Türkler İslam tarihinde’de birçok gök bilimi çalışmaları yapmışlardır. . . Piri Reis’in kullandığı ölçüm aletlerinden bir örnek. . Rubu tahtası bir bilgisayar özelliğindedir, güneş saatlerinin ve mesafe ölçerlerin gelişmiş bir örneğidir. Rubu tahtası Usturlab gibi, …
Osmanlı 3.ordusu-Balkan Ordusu ve Osmanlıda Milliyetçilik-Bozkurt tamgası
. . 1416 Osmanlı Venedik anlaşması1; Osmanlı Devleti’yle, Venedik Cumhuriyeti arasında çok önemli bir anlaşma yapılmış ve bu anlaşma Osmanlı tebasını mali olarak yıpratmıştır.Osmanlı Devleti’yle, Venedik Cumhuriyeti arasında 1416 yılında imzalanmış bir barış ve ticaret antlaşmasıdır. Osmanlı-Venedik Savaşı sona erecek. Venedikliler, Osmanlı topraklarında diğer milletlerden daha fazla ticaret yapacaklar. Venedikliler, …
Türkistan’ın Fergane vadisi Margilan şehrinin Kumtepe Köyü’nden-HACI YOLDASH KIMDIR?
Türkistan’ın Fergane vadisi Margilan şehrinin Kumtepe Köyü’nden olan Hacı Yoldaş, hac vazifesini yapmak için 1912 yılında İstanbul’a geldiğinde Osmanlı’nın yıllar süren savaşlar sonunda perişan hali ile karşılaştı. Osmanlı ordusu Balkanlarda savaşıyordu. Bu manzara karşısında “bu devlet ve millet için mücadele etmekten daha önemli ne olabilir” diyerek Askeriyeye müracaat etti. Gönüllü …
SUHULET…Dünyanın “tarihe geçen” ilk araba taşıyan gemisi..Osmanlı’da planlandı..İngiltere’de Osmanlı için yapıldı..İstanbul Boğazında ve Çanakkale Savaşında kullanıldı. .
. . Suhulet’in tarihçesi: Dönemin Şirket-i Hayriye Müdürü Hüseyin Haki Efendi, Umum Müfettişi İskender Bey ve Hasköy Tersanesi baş mimarı Mehmet Usta, o güne dek benzeri görülmemiş bir vapur tipi planladı. Bu yeni tasarım, düz ve alçak bir güvertenin iki ucundaki rampalarla, güvertenin tamamını taşıtla doldurmaya imkân sağlıyordu. Proje çizilip, …
MTTB. – Millî Türk Talebe Birliği “Devleti Yeniden Şekillendiren Teşkilat”!!!!..(1916) bir ülke tarihinin siyasi göstergesi….
. . İsmail Gaspıralı Bey ile başlıyan ceditçilik-Atacılık-Milliyetçilik haraketleri 1912 yılında Osmanlı Padişahları tarafından desteklenerek Osmanlı tebasının Milli Kurtuluş Savaşları’na hazırlanması çalışmalarıdır. CEDİTÇİLİK “Müslüman Türk Dünyasında Ata’ya dönme haraketleri” İsmail Gaspıralı Bey-1905 BU YIL DÜNYA “”İSMAİL BEY GASPIRALI’YI ANMA YILI”DIR… TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN TAMGASI BOZKURTTUR.. Türk Ocakları 1912- Başbuğ Enver Paşa …
Padişahların saraylarına en zor giren şey doğruluktur…..Mustafa Fazıl Paşa (1829, Kahire-1875, İstanbul), Mısırlı prens ve Türk siyaset adamı. .
. . 1829 yılında Kahire’de Mısır’ın ikinci hidivi Kavalalı İbrahim Paşa’nın oğlu olarak dünyaya geldi. Devrinin ünlü alimlerinden dersler alarak yetişti 1846’da İstanbul’a gitti; Osmanlı Devleti’nde çeşitli hizmetlerde bulundu; 28 yaşında iken vezir rütbesini aldı. 1857 Tanzimat Meclisi üyeliği. 1861 Maarif Nazırlığı. 1862 Maliye Nazırlığı yaptı. Sadrazam Fuad Paşa ile …
Bir ölümün ve bir doğumun anatomisi 1919
. . 1919 yılında Osmanlı Coğrafyasındaki Millet yöneticileri’nin büyük emri “Size ölmeyi emrediyorum !!..”. . Bir milletin ölüm döşeğinden “canlar vererek” kalkışı.. . Dünyanın paylaşmak için keni arasında savaştığı bir coğrafyanın insanlarının vatanına sahip çıkışının tarihi…belgeleri. . Dünyada üç kıtaya hükmetmiş “600 yıl İmparatorluk yaşamış bir Millet Devleti Osmanlı İmparatorluğu”nun …
MEHTER – Türk Milleti..Türk Milleti..azm ile sev Milliyeti…
MEHTER; TOPLUMSAL SES (MÜZİK) KÜLTÜR TAMGASI Türk Milleti..Türk Milleti..azm ile sev Milliyeti… Ceddin deden, neslin baban, hep kahraman Türk Milleti…orduları pek çok zaman vermiştiler dünyaya şan… . Dünyanın en eski askeri bandolarından birisidir. İsmi Farsçadaki “mihter” kelimesinden türemiştir. İslamiyetten önceki Türk devletlerinde, küçük değişikliklerle yer almıştır. . Üç önemli sembol …
Osmanlı’da bir hıyanet tarihi-Trubetsko Dimitri Candemir(Kandemir) ve Kitab-ı ilmül Türk 1673-1723-2003
. . Dimitri Kantemiroğlu 26 Ekim 1673 tarihinde o zamanlar Osmanlı Devleti’ne bağlı Boğdan eyaleti olarak bilinen bugünkü Romanya sınırları içindeki Silişteni kasabasında (Kasabanın ismi sonradan Dimitrie Cantemir olarak değiştirilmiştir) doğdu. Babası Konstantin Kantemir okuma-yazma bilmediği halde Boğdan siyasetinde söz sahibi olmuş bir beydi. Annesi Ana Bantăş ise soylu bir …
Türk Ocakları 1912- Başbuğ Enver Paşa ve izci andı 1914
. . TÜRK OCAKLARI:1912 1912- Türk Ocakları, 1912 yılında İstanbul’da bir kültür derneği olarak kurulmuş ve Cumhuriyet döneminde Türkiye’de millî devletin oluşumuna katkıda bulunmuş milliyetçi örgüttür. 1931’de 260’ı geçen şubesi, 30.000‘i aşkın üyesiyle ülkenin en güçlü sivil kuruluşu durumuna gelmiştir. Faaliyetlerini günümüzde 77 şubede pasif olarak sürdürmektedir, genel merkezi Ankara’dadır. …
Bir ihanet tarihi ve bir hıyanet ailesi Emir Hüseyin; Osmanlı’nın İstanbullu Mekke Emiri-1908 Mekke Kralı-1916 nasıl oldu !!..
. . Osmanlı tarihi ihanetlerle dolu bir tarihtir, özellikle Osmanlın’ın yıkılmasında ihanetlerin belgeleri vardır. Bu dönemde iki önemli aile Osmanlı tarihinin sayfalarında yer almıştır, biri Osmanlı’yı yıkma çalışmaları yaparken diğeri Osmanlı’yı yıkımdan kurtarma çalışmaları yapmış olan iki aile. Osmanlıyı kurtarma çabası olan Enver Paşa ailesi ve Osmanlıyı yıkmaya çalışan Şerif …
Taksim Halil Paşa Topçu Kışlası siyasi tarihi 1780-2013
. . Taksim Kışlası 1780 yılında Osmanlı padişahı III. Selim zamanında Selimiye Kışlası’nın Avrupa yakasındaki karşılığı olarak, Balyan Ailesinden Krikor Balyan tarafından yapıldı. Ertesi yıl Kabakçı Mustafa İsyanı’nda tahrip olan bina, II. Mahmut döneminde onarıldı . Bina birkaç kez yangın geçirdikten sonra Sultan Abdülmecit döneminde Tophane Müşiri Damat Gürcü Halil …
Osmanlı İmparatorluğunda Avrupa’ya tanınan mali imtiyazlar, – “OSMANLI MALİYESİNDE AVRUPANIN KONTROLU” VE OSMANLIDA BANKACILIK TARİHİ .
. . BANA BİR ULUSUN PARASININ KONTROLÜNÜ VERİN KANUNLARINI KİMİN YAZDIĞI UMRUMDA OLMAZ. – MAYER ROTHSCHİLD (•Mayer Amschel Rothschild: Give me control of a nation’s money … I’ll take all the money and I damn sure would no longer care about who made the laws.) alınıtı; http://turkisherlockholmes.blogspot.com/2012/08/rothschild-osmanl-bankas-ve-rothschild.html . TARİHTEN BİR …
“SULTAN ABDÜLAZİZ’DEN AMERİKA’YA ÖZGÜRLÜK HEYKELİ HEDİYESİ”NİN TARİHİ…
. NEDEN BÖYLE BİR HEYKEL… ÖZGÜRLÜK ANTININ TARİHİ SEYRİ… ÖZGÜRLÜK HEYKELLERİ Bu heykeller Türkiye’nin doğu bölgesindeki tarihin izleridir. Türkiye’nin doğu bölgesi tek tanrılı dinlerin merkezidir, bu bölgeye hz.İbrahim’in doğduğu ve inançlarını yaydığı bölge denir. . HARRAN ORTADOĞUYU ŞEKİLLENDİREN ANTİK BİLİM MERKEZİ . Ortadoğuda antik özgürlük heykelleri. The Statue of Liberty, …
ASKER MİLLET TÜRK MİLLETİ ve Osmanlı Devletinde “Şanlı bir aile” dört Paşa.
. Osmanlı Devleti’nin son zamanlarındaki mücadelesinde ve yeni Türkiye Devleti’nin oluşumunda aileyce ön saflarda savaşan bir asker aile ve ailenin fertleri 4 paşa. . HACI AHMET PAŞA-HALİL KUT PAŞA-İSMAİL ENVER PAŞA-NURİ KİLLİGİL PAŞA . Hacı Ahmet Paşa ( Halil Kut Paşa’nın ağabeyi , İsmail Enver Paşa ve Nuri Killigil Paşa’nın …
VARLIĞINI MİLLETİNE ADAYAN BİR ASKER…İkinci Dünya Savaşı’nın savaşa katılmıyan mahkumu ve meçhul ölümü Nuri PAŞA- 2 Mart 1949 .
Nuri Killigil Paşa (Halil Paşa’nın yeğeni ve Enver Paşa’nın kardeşi, Hacı Ahmet Paşa’nın oğlu) -Doğu Cephesi-Kafkas İslam Ordusu Komutanı. Azerbaycanda’ki Ermenileri yenen komutan. Türkiye Cumhuriyetinde ilk silah fabrikası kurup yeni oluşan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin silahını yerli olarak üretip orduya veren sanayici. .Nuri Killigil (veya Nuri Paşa) (d. 1881, İstanbul – …
Osmanlı topraklarındaki Fransız postaneler 1812-1923
Fransızlar’ın 1812 ve 1923 yılları arasında Osmanlı topraklarında işlettikeri postaneleri vardı . Fransa Osmanlıda, ticaret olanakları karşılığında çeşitli dokunulmazlık haklarına sahipti “Kapitülasyonlar” anlaşmalı olduğu dokuz ülkeden biri Fransa oldu. . Bu resimde Fransız posta şirketinin çektiği Türkiyede’ki bir postane binası. . Postahaneler Avrupa ülkelerinin amacı Ortadoğu’da çıkarları için ve ajanlar …
Osmanlı Rus Savaşında önemli bir olay; Sinop Baskını – (30 Kasım 1853)
Osmanlı ve Rus orduları bir süredir Kırım Savaşı’nın Kafkas cephesinde çarpışıyorlardı. Kafkaslardaki Osmanlı güçlerinin ikmal yolu Trabzon ve Batum limanlarıydı. Deniz yolunu korumak amacıyla Patrona Osman Paşa (Oramiral) komutasında Sinop’ta bir filotilla üslenmişti. . Ana üssü Sivastopol olan Rus Karadeniz donanmasının başında Amiral Nahimov vardı. Sivastopol Sinop’a sadece 180 deniz …
Mevlevilik ve en büyük Mevlevihane Gelibolu Mevlevihanesi
MEVLANA CELALEDDİN’İ RUM’İ Mevlevilik (Mevleviyye, Osmanlıca: مولويه) büyük ve ünlü sufi tarikatlarından biri. Adını kurucusu Sultan Veled’in babası ve tarikatın ilkelerini oluşturan Mevlana Celaleddin Rumi’den (Mevlana) alır. . Bir tarikat kurmamış olsa da bunun temellerini attı. Dostlarıyla birlikte sohbet toplantıları düzenler, bu toplantılarda dini konuşmalar yapılır, müzik dinlenir, sema yapılır …
EZOTERİK TARİH VE OSMANLI’DA MASONLUK
-EZOTERİZİM Bilgiler’in ve sırlar’ın ehil olmayanlar’dan gizlenerek, sadece “ehil olanlar’a ALGILAYICI-ALGILATICI yoluyla öğretilmesi”dir. . ” Farkedilmeden yapılan haraket “ . -EZOTERİK TARİH –KAYIP TARİH Bir yapının parçalanması ile dağılan parçalarının zamanla kaybolması ve o yapının hiç bir zaman ilk yapıldığı bütün şeklinin oluşturulamaması. Kayıp parçaların oluşturduğu bilinmezlik. –SIRLAR TARİHİ Birçok …
OSMANLI TEMSİLCİSİ BİR MİLLET …BALKAN MUHACİRLERİ…..
BALKAN MUHACİRLERİNİN AVRUPA’YA GİDİŞİ . Osmanlı Devleti’nın Balkanlar’a yerleştirmiş olduğu Türk topluluklarıdır. Osmanlı Devletinin balkanlardaki hakimiyeti döneminde bölge yöneticileri ve temsilcileridir. Osmanlı Devleti sadece batı yönünde büyümemiştir, doğu yönündeki “Anadolu Selçuklu Beylikleri”ni Osmanlı İmparatorluğuna katmıştır ve bu Beylikler’deki Millletleri Avrupaya sevketmiştir. . “BU SEBEPTENDİR Kİ ANADOLUDA TÜRK NÜFUSU …
Türk Tarihinde önemli bir asker ; Ali İhsan Paşa – (1882, İstanbul – 1957, İstanbul)
Ali İhsan Sabis (Soyadı Kanunu öncesinde, Ali İhsan Paşa) (1882, İstanbul – 1957, İstanbul) Sabis soyadını, Irak Cephesi’nde Sabis Mevkiinde İngiliz Ordusuna karşı savaşta gösterdiği başarılar nedeniyle almıştır. Türk askeri ve siyaset adamı. 30 Ağustos 1882 tarihinde İstanbul’da, Cihangir semtinde doğdu. İlk mektebi ve Beşiktaş Askeri Rüştiyesini bitirdikten sonra 1895 …
Küçük Murat Reis ve Osmanlı İzlanda seferi- 1627
Küçük Murat Reis (Jan Janszoon van Haarlem) Hollanda kökenli korsandır. İslam dinine geçmiş,bundan dolayı o dönemde Türk korsanı olarak bilinmiştir. 1627 senesinde Cezayir Limanı’ndan 15 pare gemi ile yelken açıp, Cebelitarık’tan çıkmış ve kuzeye soğuk ve sisli denizlere yönelmiştir. Rotası Bu filo önce İspanya, Portekiz ve Fransa kıyılarını izleyip kuzeye …
GÖKTÜRKLER, GÖKBİLİMCİ TÜRKLER VE OSMANLI CAMİLERİNDE GÖKTAŞLARI
Göktürk Kağanlığı, Gök Türkler veya Kök Türkler , Kül Tigin ve Bilge Kağan yazıtlarında (Türük) veya (Kök Türük veya Ökük Türk) Tonyukuk Yazıtında ise (Türkçe Türk veya bazı yabancı kaynaklarda Türük) şeklinde geçer (Çince: 突厥 Pinyin: Tūjué; T’u-chüeh, Guangyun )552-744 yılları arasında Orta Asya ve Çin’de hükümdarlık sürdürmüş bir Türk devletidir. BU DEVLETİN GÖK TÜRK OLARAK TARİHTE YER ALMASININ EN ÖNEMLİ SEBEBİ …
II. Abdülhamid tarafından görevlendirilen Osmanlı temsil heyeti ve ENVER PAŞA’NIN ÇİN SEFERİ – 1901
Avrupa Hıristiyan topluluğunun Çine misyonerler göndermesi üzerine Çin’deki Müslüman halkın isyan etmesi ile oluşan 1900 yılı Çin’de bir kargaşa dönemidir. Bu durum karşısında devrin Halifesi ve Osmanlı Padişahı ıı. Abdülhamit bu durumla ilgilenmek için çalışmalar yapar. . Sultan, bu kritik görevi, Yıldız’ın parlak subaylarından Enver Paşa’ya verir.İsmail Enver-ENVER PAŞA (Hayatını …
ABDÜLHAMİT DEVRİ-GAZETELERİ VE DEVRİN SİYASİ TABLOSU Dünyâda 100 gram akıl varsa, bunun 90 gramı Abdülhamîd Han’da, 5 gramı bende, kalan 5 gramı da diğer dünyâ siyâsîlerindedir.
Bu devir OSMANLI’NIN “VAR OLMA VE YOK OLMA MÜCADELESİ’NİN EN YÜKSEK HARAKETİ”NİN OLDUĞU DÖNEMDİR BURADA GÖRÜLEN BASILI YAYIN-JURNAL tarihin nasıl işlediğinini göstermektedir Dönemin siyasi güçleri’nin haraketini gösteren bir haritadır. . -Kahire 34 -Cenevre 7 -Paris 4 -İskenderiye 4 -Kıbrıs …
KOLONİLER-KÖLE ÜLKELER TARİHİ
. KOLONİ; KÖLE ÜLKE KOLONİLERİN OLUŞUMUNDAKİ EN ÖNEMLİ ETKENİ DİNLERİ YAYMA ÇABASIDIR; “DİNADAMLARI’NIN DEVLETLERDEKİ HAKİMİYETİ” İLE ULUSLARARASI BİR YAYILIM VE HAKİMİYET DEVRİ OLUŞMUŞTUR. BU HARAKET’İN SIRALAMASI : 1- Catholic Church and the Age of Discovery (Katolik Kilisesi ve Keşif Çağı) 2-Christianity and colonialism (Hıristiyanlık ve sömürgecilik) 3-Colonialism (Sömürgecilik) Koloniler tarihini …
“İSLAM DÜNYASI BİLİM MÜZESİ”NDE NEDEN 700 YILLIK OSMANLI’NIN ESERLERİ YOK !..
BU MÜZENİN OLUŞUMUNDA KULLANILAN KİTAPLAR Bu kitaplar alman kütüphanelerindeki müslüman bilim kitaplarıdır İSLAM MÜZESİNDEKİ ALMAN KİTAPLARI Buradan’da anlaşılacağı gibi Almanlar bu kitapları RÖNESANS-YENİDEN DOĞUŞ döneminde Almanca’ya çevirerek, Avrupa’daki Bilim çalışmalarının temelini oluşturduğu bilinmektedir. Bu konuda geniş bilgi için önceki yazdığımız , aşağıdaki yazıya tıklayınız YENİDEN DOĞUŞ-BİR ÇÖKÜŞÜN HARAKETİ (RÖNESANS)-1550 “KÖLE …
KURULUŞUN TEMELİ ZAFER VE TÜRKİYEDE 30 AĞUSTOS SAVAŞ HARAKETİ ŞANLI TARİHİ
ZAFER; BİR BAŞARININ İFADESİDİR TÜRKİYEDEKİ 30 AĞUSTOS TARİHİ ÜLKE KURMA BAŞARISININ TARİHİDİR . 1. Dünya savaşı Osmanlının Dünya ile savaşıdır, sadece ALMANYA Osmanlı’nın yanında yer almış ve Dünya ile savaşmıştır. Çanakkale savaşı gibi şanlı savaşların yaşandığı savaşlar ve yenilgiler Osmanlı’yı küçük bir toprak parçasına hapsetmiştir. Osmanlı İmparatorluğu dönemi haritası 1299-1920 …
Kurtuluş Savaşında küçük bir DEV: Ali Şamil
Kurtuluş Savaşı’na katılan her kahramanının kendine özgü bir hikayesi vardır. Ancak Ali Şamil Güler’in öyküsü, kuşkusuz en ilginçlerinden biridir. Birinci Dünya Savaşı’nın ilk yılları… Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili Enver Paşa, Doğu Cephesi’ni teftişe gittiğinde, kendisine sadece 110 cm boyu olan Ahlatlı bir genç “hediye” edilir. Ali Şamil’in işi artık …
OSMANLI PAŞASININ OĞLU, AMİRAL KOLÇAK VE PUTİN’İN AMERİKADAN GERİ İSTEDİĞİ KİME AİT OLDUĞU BİLİNMEYEN ASYADAKİ 500 TON ALTININ SEYİR DEFTERİ
BİR AMİRAL; OSMANLI PAŞASININ OĞLU, AMİRAL KOLÇAK RUSYA’DA AMİRAL’LİĞE YÜKSELİYOR AMİRAL KOLÇAK RUSYA’DA ÇAR KARŞITI VE KOMİNİST BOLŞEVİKLERİNDE KARŞITI; RUSYADAN TOPLADIĞI 500 TON ALTINI AMERİKAYA GÖTÜRÜYOR VE RUSYADA İDAM EDİLİYOR. BU GÜNE KADAR İSTENMEYEN ALTINLAR BU GÜN RUSYA TARAFINDAN İSTENİYOR. Amiralin götürdüğü altınların asıl sahibi kim olabilir!!… Bilindiği gibi RUSYADAKİ …
YENİDEN DOĞUŞ-BİR ÇÖKÜŞÜN HARAKETİ (RÖNESANS)-1550 “KÖLE TİCARETİNİN DOĞUŞU”
Klasik öğrenmenin ve bilimin antik metinlerin tekrardan keşfiyle yeniden doğması. . İLK RÖNESANS HARAKETİ 1529 YILINDAKİ PROTESTANLIK HARAKETİDİR Yeniden doğuş iki anlamı içerir. -“İlki antik klasik metinlerin tekrar keşfi, öğrenimi, sanat ve bilimdeki uygulamalarının tesbitidir” (eski, tarihsel bilimleri öğrenmek). -“İkinci olarak bu entelektüel aktivitelerin sonuçlarının Avrupalılık kültürünü genelde güçlendirmesidir” ( …
1453-İSTANBULUN FETHİ, BİR DEVİR NASIL DEĞİŞTİ.
1453 ÖNCESİ DÜNYA SOSYAL KONUMU; -DİNLER HALK YÖNETİMİNDE KRALDAN DAHA YETKİLİDİR -İNSANLAR KÖLE OLARAK SATILMAKTADIR VE DİNADAMLARI BU DURUMA GÖZ YUMMAKTADIR. -BİLİM DİNADAMLARI TARAFINDAN SUÇ SAYILMAKTADIR; Galileo Galilei –BİRÇOK BİLİMADAMI AFAROZ EDİLMİŞ HATTA ÖLÜMLE CEZALANDIRILMIŞTIR. -İNSANLARIN SUÇLARI PARA KARŞILIĞINDA AF EDİLMEKTE VE DİNADAMLARI (PAPAZLAR) TARAFINDAN CEZALARI KARŞILIĞINDA PARA ALINMAKTADIR. –Bu sebepten …
Osmanlı Rumeli İstihbarat Teşkilatı Martoloslar
Osmanlı Tarihinde üzerinde az çalışılmış, akademisyen ve araştırmacıların ilgisini çekeceğini düşündüğüm, ayrıca biraz olsun tozunu almak istediğim unutulmaya yüz tutmuş bir konu olan MARTOLOS ları yüzeysel olarak sizlere sunacağım. Genel anlamda Martoloslar, gerek Osmanlı kaynaklarında gerek ise yabancı kaynaklarda değişik şekilde isimleri geçmekte idi. Kaynaklarda yaygın olarak Martolos şekli kullanılmasına karşın; Martaloz, Martoloz, Martuluz, Martilos ve Martulos gibi yazılış vesöyleniş şekillerine de rastlanmaktadır. Martolos kelimesi …
OSMANLI DEMİRYOLLARI TARİHİ 1851-1908
seach tuşuna basarak demiryolu yazınız -.1851- 1869 Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk demiryolu hattı 1851 yılında Mısır’da gerçekleştirilmiş ve bu hat geliştirilerek 1869 yılında 1300 km. uzunluğa erişmiştir. “””1833 yılında Muhammed Ali Paşa arasında bir demiryolu inşa kabul Süveyş ve Kahire Avrupa ile Hindistan arasındaki transit geliştirmek için.Muhammed Ali, proje yerine bir kanal binasında …
OSMANLI İMPARATORLUĞU Tarihi Zaman Çizelgesi
. 1-ARAMAK İSTEDİĞİNİZ BİR KONUYU “SEARC” TUŞUNA TIKLIYARAK KONUYU ÇIKAN PENCEREYE YAZARAK ARAYABİLİRSİNİZ –İSTER KONU İSTER TARİH YAZARAK ARAYABİLİRSİNİZ –“SEARC” TUŞUNU TIKLADIKTAN SONRA AÇILAN “ADVANCED” TUŞUNA BASARAK İSTEDİĞİNİZ TARİH ARALIKLARI VEREBİLİRSİNİZ 2-ARAMALARINIZI BÜYÜK VE KÜÇÜK HARFLE YAPINIZ “VİEW İN DİPİTY” TUŞUNA BASARAK TAM SAFA YAPARSANIZ DAHA RAHAT TAM EKRAN ÇALIŞTIRABİLİRSİNİZ …
İNANÇLARIN YÖNETİM VE EKONOMİ BİRLİĞİ-YÖNETİM VE EKONOMİ BİRLİĞİ İNANCI, GLOBAL BİRLİKTELİK VE KUTSAL İTTİFAKLAR-HAÇLI SAVAŞLARI (1096-1270)
Dinlerin unsurları -Din MATERYALLERİ -Din adamı -Halk İNANÇLAR -KÜLTÜRLERİN ASİMİLASYONU VE TOPLUMLARI BAĞLARINDAN KOPARMA -TOPLUMSAL YAŞAM KURALLARI KOYMA -TOPLUMSAL KURAL KORUYUCULARI VE YÖNETİMLER-KURAL KOYUCULARI ANTİK DİNLER-MODERN DİNLER . ANTİK DİNLER -DİN MATERYALLERİ VE BELGELERİ-KİTAPLARI -DİN EYLEMLERİ -DİN ADAMLARI -HALK . MODERN DİNLER -DİN KİTAPLARI -DİN EYLEMLERİ -DİN ADAMLARI -HALK DİNLERİN …
İsmail Enver-ENVER PAŞA (Hayatını milletinin varlığına adamış güçlü bir Ordu teşkilatçısı) 1880-1922
Enver Paşa (İsmail Enver, اسماعيل انور, d. 22 Kasım 1881, İstanbul – ö. 4 Ağustos 1922, Tacikistan), Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında Türk asker ve siyaset adamı. İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin kurucu ve önderleri arasında bulunmuş, 1913’te “Babıali Baskını” adı verilen askeri darbeyle cemiyetin iktidara gelmesini sağlamış, 1914’te Almanya ile askeri …
ARDAHAN İLİ ARDAHAN TABYALARI 1877-1878
XIX.yüzyılda Osmanlı-Rus Savaşları nedeni ile askeri savunma amaçlı tabyalar yapılmıştır. Bu tabyalar daha çok yöredeki önemli geçit yerlerinde, vadilerde, boğazlarda ve sınırlarda bulunmaktadır. Özellikle Ruslara karşı stratejik bir konumu olan Ardahanda Ramazan, Emiroğlu, Singer, Kaz, Kaya, Ahali, Düz ve Mihrap tabyaları yapılmıştır. Bunların çoğu zamanla önemini yitirmiş ve yıkılmıştır. İçlerinden …
MEMLÜKLER-KÖLEMENLER-(KÖLE TÜRKLER)’İN “TÜRK İSLAM DÜNYASINDAKİ GÖREVLERİ” (673-1811)
673-674: Arapların Maveraünnehir’e ulaşması ve Göktürk şehri Buhara’yı kuşatması. Muaviye’nin ikinci Horasan Valisi, Halife Osman’ın oğlu Said, zenginliğini öteden beri duyduğu Semerkant’a saldırır.. Semerkant’ı baştan aşağı talan eder ve topladığı binlerce Türk gencini, köle pazarlarında satmak için Horasan’a getirir.. TARİHTEKİ KÖLE TÜRKLER-KÖLEMENLER’İN “TÜRK İSLAM DÜNYASINDAKİ GÖREVLERİ” BU TARİHTEN SONRA BAŞLAR …
ÇİMPE KALESİ-OSMANLILARIN AVRUPAYA İLK GEÇİŞİ-1352
Batılı tarihçilere göre, bu küçük kale Türklerin Bizanslılara yardım ederek, 1352 yılında Sırp-Bulgar ordusunu dağıtarak, Bizanslıların bir kenti olan Edirne’yi kurtarması karşılığında hediye edilmiştir. Gazi Süleyman Paşa, bu kalede üslenip buradan Bolayır ve Gelibolu’yu fethederek Rumeli fethine başlamıştır Çimpe Kalesi Gelibolu’nun 10-12 km dışında Kara Yokuş mevkiinde, yüksekçe bir tepenin …
19 Mayıs 1919 “Türklerin Millî Mücadele tarihi” başlangıcı
19 mayıs 1919 tarihi Osmanlı Devleti için son hareket ,Türkiye Devleti için önenli bir başlangıçtır. Yapacak bir çaresi kalmayan Osmanlı Devletinin verdiği son kararın tarihidir. 700 yıllık bir İmparatorluk artık kapanış haraketi yapmak ve kökten değişime gitmek kararı almıştır. Bu haraket yıllarca tartışılacak, kimileri hainlikle kimileri kahramanlıkla anılacak ve en …
Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları (1683-1699)
Viyana Barış Görüşmesi II. Süleyman tahta geçtiğinde Zülfikâr Ağa isimli bir Osmanlı elçisi hem padişahın cülusunu bildirmek, hem de olası barış görüşmelerine katılmak amacıyla Viyana’ya gönderildi. Zülfikâr Ağa Viyana’da saygıyla karşılandı, İmparator I. Leopold’un danışmanlarıyla görüştü ve 10 Şubat 1689 günü bir barış toplantısı yapılmasına karar verildi. 10 Şubat’taki konferansa …
Lâle Devri 1718-1730 Osmanlı İmparatorluğunda “Zevk ve sefâ” devri
Lâle Devri, (Osmanlı Türkçesi: لاله دورى) Osmanlı Devleti’nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona eren dönemdir. Bu dönemin padişahı III. Ahmet, sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’dır. “Zevk ve sefâ” devri olarak bilinir. Adını, o dönemde İstanbul’da yetiştirilen ve zamanla ünü …
Osmanlı-Memlük Savaşı (1516-1517)
Tomanbay (tam ismiyle: Malik ul-Eşref Tumanbay )(Arapca: طومان باى) (d. Halep 1473 – ö. Kahire 1517). Mısır Memlukluları’nın son hükümdarı (1516-1517). Sultan Kansu Gavri’nin yeğeni. 1516-1517 Osmanlı-Memlük Savaşı başlayınca Osmanlılar’la çarpışmak için ordusunun başında Suriye’ye giden amcasının yerine Kahire’de saltanat vekili olarak kaldı. Kansu Gavrinin Mercidabık Savaşı’nda ölmesi (1516) üzerine …
Hicaz Demiryolu, II. Abdülhamit tarafından 1900-1908 yıllarında Şam ile Medine arasında inşa ettirilen, demiryollarının bir bölümüdür
1980 yılında Arabistan’da çalışmaya gittiğimde “üzerinde sadece Osmanlı Armasından başka hiçbir şeyi Osmanlıya ait olmayan” bütün imalatı Avrupalılara ait olan Trenleri gördüm , imal edildikleri gibi sağlıklı bir şekilde sanki her an çalışacakmış gibi duruyorlardı. İşçi olarak çalıştığım o dönemde sadece bir Arap vatandaşının benimle dostluk kurmak istediğine şahit oldum …
Kavalalı Mehmet Ali Paşa, (1769- 1849) Osmanlı Devletini parçalayan Osmanlı Paşası
Kavalalı Mehmet Ali Paşa, (1769- 1849), Mısır valisi, Mısır ve Sudan’ın hidivi. Osmanlı Devletine karşı başarıyla sonuçlanan bir isyan çıkardı. Her ne kadar Osmanlılar’a bağlıymış gibi görünsede, o dönem, Sudan, Mısır, Filistin ve Suriye’nin gerçek hükümdarı olarak kabul edilmiş ve 150 yıl boyunca hanedanı tarafından bu topraklar yönetilmiştir. Kavalalı Mehmet …
Tanzimât Fermânı 3 Kasım 1839-LAİKLİĞİN FERMANI
Tanzimât Fermânı OSMANLI DEVLETİNİN YIKIM KARARI Tanzimât Hatt-ı Şerif-î 3 Kasım 1839 tarihinde Sultan Abdülmecid’in emriyle Koca Mustafa Reşit Paşa tarafından Gülhane Parkı’nda okunarak ilân edildi. II. Mahmut’un saltanatının ikinci döneminde yoğunlaşan reformlara resmi bir bildiriyle hukuki biçim verme talebi sık sık dile getirildi. Ancak iç siyasi dengeler nedeniyle bu …
1826 yed-i vahid (tekel) sistemi
1826’dan sonra da temel sanayi ham maddelerine (tahıl, yün, haşhaş, zeytinyağı, ipek, meyan kökü vb) yed-i vahit (tekel) maddesi uygulamaları getirilince bunlar batıya vergiyle ve pahalı ulaşmaya başlamıştır. İngiliz mallarına karşı 1830 yılında kara Avrupası gümrük duvarlarını yükseltti. Çeşitli mallara kısıtlama getirince İngilizler Orta doğu ve uzak doğu pazarlarına yönelerek …
Baltalimanı Ticaret Konvansiyonu (16 Ağustos 1838)
Baltalimanı Ticaret Konvansiyonu (16 Ağustos 1838) Osmanlı Devleti’nin Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı ile İstanbul’un Baltalimanı semtinde imzaladığı ticaret antlaşmasıdır. Osmanlı Devleti 1826’dan beri kendi ihtiyaç duyduğu yerli hammaddelerin yabancı tüccarlar tarafından yurtdışına çıkarılmasını önleyen yed-i vahid (tekel) sistemini uygulamaya koymuştu. Bu sistem Büyük Britanya’nın çıkarlarına uygun düşmüyordu …
Sovyetlere karşı Basmacı mücadelesi (1919-1928)
Basmacı Basmacı Ayaklanması, (Rusça: Басмачество, Basmaçestvo), Sovyet yönetimine karşı Orta Asya’da 1917’de başlayan ve aralıklı olarak 1931’e değin süren ayaklanma hareketi. Ruslar Basmak ve Baskın kelimesinden yola çıkarak ayaklanmaları Basmacı Ayaklanması olarak nitelendirdiler. Ancak, bu hareket Türkistan’ın genelinde Korbaşılar Hareketi olarak milli bir direniş hareketi olarak kabul edilir. Çarlık döneminde …
CEDİTÇİLİK “Müslüman Türk Dünyasında Ata’ya dönme haraketleri” İsmail Gaspıralı Bey-1905, Türk Ocakları 1912- Başbuğ Enver Paşa ve izci andı 1914
. . İsmail Gaspıralı (Gasprinskiy) (20 Mart 1851 – 24 Eylül 1914), Kırım Tatarı eğitimci, yayıncı ve politikacı. Gaspıralı, Rus İmparatorluğu’nda Türk ve İslam toplumlarının eğitim, kültür reformu ve modernleşmeye ihtiyacı olduğunu farkeden ilk ve tek Müslüman entelektüeldir. Soyadı, Kırım’daki Gaspra şehrinden gelmektedir. .1883 Türklük çalışmalarının Tercuman gazetesi ile başlangıcı; …
OSMAN GAZİ- 700 yıllık bir İmparatorluğun mimarı (d.1258, Söğüt, Anadolu Selçuklu Devleti – ö. 1326, Bursa Osmanlı Devleti)
Osman Bey, Osman Gazi, I. Osman El Gazi ya da Ataman Bey mahlasıyla Fahrüddin veya Osmancık, (d.1258, Söğüt, Anadolu Selçuklu Devleti – ö. 1326, Bursa, Osmanlı Devleti) Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve ilk padişahıdır. Osmanlı Türkleri’nin lideri, Osmanlı İmparatorluğunun ve imparatorluğuna hükmeden hanedanlığın kurucusudur. Altı yüzyıl boyunca dünyanın hakim güçlerinden biri …
Batı Trakya Bağımsız Hükûmeti (31 Ağustos, 1913-25 Ekim, 1913)
Başkent: Gümülcine Resmi dili: Osmanlıca Dini: İslam Yönetim: Cumhuriyet Cumhurbaşkanı Hoca Salih Efendi Tarih: – Kuruluş tarihi 31 Ağustos, 1913 – Yıkılış tarihi 25 Ekim, 1913 Yüzölçüm 8.578 km² (3.312 sq mi) Nüfus :35.000 Nüfus yoğunluğu: 4,1 /km² (10,6 /sq mi) Edirne Vilayeti’nin etnografik harıtası (1912); yeşil: Bulgar, turuncu: Türk, …
AZERBAYCAN HALK CUMHURİYETİ (1918-1920) Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet
Azerbaycan Demokratik Cumhuriyetiveya Azerbaycan Halk Cumhuriyeti, Doğu Kafkasya’da yerleşmiş ve yüzölçümü 113.892 kilometrekare olan, Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet. Nüfusu 2 milyon kişiye ulaşan Cumhuriyetin sınırları Kuzey’de – Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, Kuzeybatı’da – Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Batı’da – Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve Güney’de İran’la belirlenmiştir. …
EVLİYA ÇELEBİ (1611-1682)
25 Mart 1611’de İstanbul’un Unkapanı semtinde doğdu. Babası Derviş Mehmed Zilli, I. Süleyman’dan I. Ahmed’e kadarki padişahların kuyumcubaşılığında bulunmuş ve seferlere katılmıştır. Çelebi ailesi aslen Kütahyalı olup, fetihten sonra İstanbul’a yerleşmiştir. Evliya Çelebi, çok iyi bir öğrenim gördü. Önce mahalle mektebine gitti. Daha sonra Şeyhülislam Hamit Efendi Medresesi’ne girdi. Burada …
Halil (Kut) Paşa (1882 – 1957)KUTÜ’L-AMMARE ZAFERİ (29 NİSAN 1916)
.Adı:Halil (Kut) Paşa (1882 – 1957)Kategori:Ortak İlgi Alanları – TarihAçıklama:Tarihi bir kez daha okumaya tabi tutmalı ve sahip olduğumuz dinamiklerin farkında olmalıyız. Yaşanan bu zaferin üzerinden henüz 92 yıl geçmişken, ortadoğudaki yerimizi düşünmeliyiz. Kutül Ammare’yi unutmamalı, tarihi tozlu sayfalarına hapsetmemeliyiz. En az Çanakkale Zaferi kadar hatırlamalı ve anmalıyız.Sonuç olarak; Kutü’l-Ammare …
Mimar Sinan “Keşfedilememiş Mimar” (1508-1588)Değersiz ve muhtac kul, Saray özel mimarlarının başkanı:Büyük İnsan Mimar Sinan
MİMAR SİNAN .Sinaneddin Yusuf , Kayseri’nin Agrianos(bugün Ağırnas) köyünde doğmuştur. .1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında İstanbul’a gelmiş yeniçeri ocağına alınmıştır. Abdulmennan oğlu Sinan , Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferine katıldı. . 1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Belgrad Seferine Yeniçeri olarak katıldı. .1522’de Rodos Seferine ve Belgrad Seferine Atlı Sekban olarak katılıp, …
Hazarfen Ahmet Çelebi, (d. 1609 – ö. 1640) Kanat takarak uçmayı başaran Türk bilge..
Hazarfen Ahmet Çelebi, (d. 1609 – ö. 1640) 17. yüzyılda Osmanlı’da yaşamış Türk bilgini. Kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insanlardan olmuştur. 1623-1640 yılları arasında saltanat süren Sultan 4. Murat zamanında, uçma tasarısını gerçekleştirdiği ve geniş bilgisinden ötürü halk arasında, Hezarfen olarak anıldığı bilinmektedir. Hezar, Farsça kökenli bir sözcük …
Piri Reis, Ahmet Muhiddin Piri, Ahmet ibn-i el-Haç Mehmet El Karamani (d. 1465-70, Gelibolu – ö. 1554, Kahire),
SIR DOLU HARİTALAMA BİLİMCİSİ Karamanlı bir ailenin çocuğu olan Ahmet Muhiddin Piri’nin ailesi Karamanoğulları’nın Osmanlı Devleti’ne katıldığı Fatih Sultan Mehmet devrinde padişahın emri ile İstanbul’a göç ettirilen ailelerdendir. Aile bir süre İstanbul’da yaşamış, sonra Gelibolu’ya göç etmiştir. Piri Reis’in babası Karamanlı Hacı Mehmet, amcası ise ünlü denizci Kemal Reis’tir. Piri …
Manastır Askerî İdadisi 1912
Manastır Askeri İdadisi Makedonya ‘nın Manastır şehrinde bulunmaktadır ve günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. 1912 sonlarında 14. yüzyıla kadar, Manastır – Manastır Rumeli Eyalet bir sanjdzak merkezi oldu. Evliya Çelebi şehirde 70 cami, birkaç kahve-çay salonları, demir kapı ve 900 mağaza ile bir çarşı (pazar) olduğunu Seyahatler onun Kitabında diyor. Osmanlı …
SULTANAHMET NİRENGİ TAŞI ve “DÜNYA HARİTALARINDA BÖLGE İFADELERİ”
. İstanbuldaki antik haritada yeri. . Milyon taşı. Bizans İmparatorluğu’nda Konstantinopolis şehrine ulaşan tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünya üzerindeki diğer şehirlerin bu şehre olan uzaklığının hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasıdır. İtalya’da Roma şehrinde bulunan bir diğer anıt olan Milliarium Aureum ile aynı işlevi görmektedir. İstanbul Sultanahmet MİLLİON Nirengi …
MUSTAFA KEMAL “ATATÜRK” (1880-1938) DÖNEMİNİN EN BÜYÜK TOPLUM VE SİYASET BİLİMCİSİ
. ATATÜRK DÖNEMİ KAĞIT PARALARI PARA MÜHÜRDÜR….ANLATAN BİR TARİHİ BELGEDİR… . EN BÜYÜK DEVRİMİ DÜŞÜNCE DEVRİMİDİR : DÜNYA MİLLETLERİNE BAĞIMSIZ YAŞAMANIN ŞEKLİNİ ÖĞRETMİŞTİR. SADECE MİLLETİ İÇİN ÇALIŞMIŞ ÖLDÜĞÜNDE HİÇBİR AKRABASINA MAL VARLIĞI BIRAKMAMIŞ TAMAMINI MİLLETİNE BIRAKMIŞTIR. Atatürk`ün Filistin hakkındaki Meclis Konuşması : `… Biz vakıa birkaç senedir Araplardan uzak kaldık. …
Karamanoğlu Beyliği.(1256-1487) ülkesindeki resmi dili Türkçe yapan beylik.
. Karamanoğlu bayrağı . Karamanoğullarının kökeni Azerbaycan’dan Sivas’a göç eden Hoca saadettin’in oğlu Nur-i Sufi’ye dayanmaktadır. Buradan Torosların eteğinde olan Larende kasabasına gelip yerleşmişlerdir.Karamanoğulları Oğuzların Avşar boyundandırlar. Nur-i Sufi’nin oğlu Kerimeddin Karaman Bey 13. yüzyılda buradan başlamak üzere Kilikya bölgesinin büyük bir kısmında güç sahibi olmuş. bunun üzerine Anadolu …
Halife’ler sıralaması.
yönetim şehri ……………….(Medine) yönetenler………………..DÖRT HALİFE DEVRİ Ebu Bekir (632-634) Ömer I (634-644) Osman (644-656) Ali (656-661) yönetim şehri ……………….(Şam) yöneten………………………EMEVİLER Muaviye I (661-680) Yezid I (680-683) Abd ul-Melik (685-705) Velid I (705-715) Ömer II (717-720) Hisham (724-743) Velid II (743-744) Mervan II (745-750) yönetim şehri………………..(Baghdad) yönetenler ……………….ABBASİLER el-Saffah (750-754) el-Mansur …