Tarihi yapanlar, tarihi yazanlar ve tarih belgelerindeki gerçeklik…Hasan Rıza ve Fausto Zenaro nun tabloları…
.
Tarihte yer almış bir tablo hem tarihin gerçeklerini hemde sosyal toplumların yönetimlerini ortaya koymaktadır…
Osmanlı saray yönetimlerindeki değerlendirme ve saray yönetimininde önemli bir göstergesidir..
.
Hasan Rıza (Şehit olarak anılır. d. 1860, İstanbul; ö. 13 Mart 1912, Edirne ), Türk ressam. Aralarında Şeker Ahmet Paşa, Keçecizade Rıfat, Hoca Ali Rıza, Halil Paşa gibi hemen hepsi aynı yaşlarda olan asker ressamların bulunduğu kuşaktandır. Hasan Rıza 1881 yılında Bahriyeden mezun olmuş, 1877 yılında çıkan Rus Harbi’ne Askeri Lisenin son sınıfında iken okulunu yarıda bırakarak gönüllü olarak katılmıştır. Savaş sırasında İtalyan bir ressamının korumalığına verilen Hasan Rıza, bu ressamdan etkilenmiş ve onun çalışmalarını yakından izlemiştir İtalya’da Roma, Floransa, Napoli atölyelerinde on yıl çalışmış, daha sonra Mısır’a gitmiş ve iki yılda orada çalışarak sanat anlayışını geliştirmiştir.
Asker Ressamlar Kuşağı ‘nın önemli isimlerinden biri ve aynı zamanda Hasan Rıza’nın arkadaşı olan Sami Yetik; Hasan Rıza’nın Balkan Savaşı sırasında Edirne Hastanesinin müdürlük görevini sürdürürken, 13 Mart 1912 yılında Edirne’ye yapılan şiddetli bombardımandan eserlerini kurtarmak amacı ile gittiği atölyesinde Bulgar askerleri tarafından parçalanarak şehit edilmiştir.
.
.
Fausto Zonaro (18 Eylül 1854, Padova ili – 19 Temmuz 1929, Sanremo), İtalyan ressam.
II. Abdülhamid döneminde saray ressamı olarak Osmanlı sarayına hizmet vermiş oryantalist bir ressamdır. Tarih, savaş, deniz, manzara ve portrenin yanı sıra özellikle “Türk ressamı” olarak tanınır.
Fausto Zonaro’nun saray ressamlığına getirilişi kimi kaynaklara göre 1896 yılında Ertuğrul Süvari Alayı’nın Galata Köprüsü’nden Geçişi adlı tabloyu saraya sunması üzerine gerçekleşmiştir. Eseri beğenen padişahın kendisini Mecidiye Nişanı ile ödüllendirdiği ve ona “Ressam-ı Hazret-i Şehriyari” yani “Saray Ressamlığı” unvanı verildiği düşünülür. Kimi kaynaklarda ise Abdülhamid’in özel yaveri olan Celal Esad’ın tavsiyesi ile saraydan resim siparişleri almış ve ardından saray ressamlığına getirilmiştir.
1897’de tamamladığı Hücum adlı resmin Sultan tarafından beğenilmesi üzerine kendisine Akaretler Sıra Evleri’nde bir bina tahsis edildi. Sanatçının yaşadığı ve içinde atölyesini kurduğu bu ev, bir sanat merkezi işlevi kazandı Sonraki yıllarda ünlü Türk ressamları arasında yer alacak Celal Esad, Hoca Ali Rıza, Şehzade Abdülmecid, Celile Hikmet ve Mihri Müşfik Hanım gibi isimler atölyesinde ondan ders aldılar.
.
.
Etiketlerhasan rıza ressam tablo zenaro
İlginize teşekkürler
Bilinmeyen tarihin sıcak iklimi ILICA da hayat.
Balıkesir, Susurluk, Ilıca boğazı ılıcası antik dönemden itibaren insanlığın kullandığı bir sıcak çamur banyosudur, …
Mysia Kyzikos-Erdek Belkıs yönetim şehrinde paralarda tarih ve tamgalar
Kyzikos, günümüz Marmara Bölgesi’nde Balıkesir İli sınırları içinde, Marmara Denizi kıyısında, çok eski adı Arteka …