ROMA ÖNCESİ ALP KÜLTÜRÜ ALFABELERİ

Lepontic, MÖ 550 ile 100 yılları arasında Rhaetia ve Cisalpine Galya’nın (şimdi Kuzey İtalya ) bazı kısımlarında konuşulan eski bir Alp Kelt (Trakyen) dilidir.
Lepontic’in, İsviçre’nin Lugano kentinde bulunan ve İtalya’nın Como Gölü ve Maggiore Gölü bölgelerini kapsayan bir bölgede bulunan yazıtlarda tasdik edilmiştir.

Kuzey İtalya ve Ticino Kantonu’nda bulunan yazıtlara dayanan Lugano alfabesi, MÖ 7. yüzyıldan 5. yüzyıla kadar kullanılan herhangi bir Kelt dilinin en eski tanıklıkları arasında yer alan Lepontik yazıtları kaydetmek için kullanıldı.
Alfabenin arkaik eTrüsk alfabesinden türetilmiş 18 harfi vardır.

Eski İtalik yazılar, İtalya Yarımadası’nda M.Ö. 700 ile 100 yılları arasında, o dönemde ve yerde konuşulan çeşitli diller için kullanılan eski yazı sistemlerinin bir ailesidir. En dikkate değer üye, bugün İngilizce de dahil olmak üzere 100’den fazla dil tarafından kullanılan Latin alfabesinin atası olan Etrüsk alfabesidir. Kuzey Avrupa’da kullanılan runik alfabelerin MS 2. yüzyıldan itibaren bu alfabelerden birinden ayrı olarak türetildiği sanılmaktadır.
eTrüskler Batı Anadolu ve Trakya’dan göç eden Trakyen Türk’ü halktır, günümüzde Türkiye Cumhuriyetinde kullanılan alfabenin öncül tarihidir, Türk dilinin seslerini dünyada başka hiçbir alfabe bu kadar uyumlu çıkaramaz, çünkü Türklerin oluşturduğu alfabedir, Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Türkiye’de bu alfabeyi resmi alfabe yaptıktan sonra Türk halkı bunu öğrenmek için hiç bir zorluk çekmemiştir.

Roma devleti Alp bölgesi kültürünü değiştiren devlettir..
Roma öncesi Alp bölgesinde MÖ 1000-0 yılları arasında doğrusal alfabeler kullanılmıştır, bu kültürler yeterli inceleme yapılmamıştır, bu kültürler Trakyen Türk boyları kültürleridir.
Trakyen boyları Mısır ve Hitit medeniyetleri gibi dağılmış medeniyetlerdir, bu medeniyetler çivi ve hiyeroğlif yazı kullanmamışlardır, bunlar doğrusal yazı kullanmışlardır, MÖ.2000 li yıllardan başlayan doğrusal yazılar antik Türkler gibi dünyanın her yerinde görülmektedir.
.
.
.
.
.
.

Hakkında Türk Bilimi