Sumer tabletleri okuyucusundan ilginç Sumer ticaret bilgileri..Veysel Donbaz
Sumerler Ortdoğuda Mö. 2binli yıllarda yaşamış bilge medeniyettir, bölgedeki ticari ilişkileri sonraki yıllara örnek olmuştur. M.Ö. 4 bin yıllarına ait bir Sümer tabletinde “Sumer okul günleri”… ve önemli bilgiler. Veysel Donbaz, Sumer tabletleri okuyucusundan ilginç Sumer ticaret bilgileri.. ‘‘Sümer Okul Günleri’’ adını taşıyan tablette öğrencinin ailesi çocuklarının derslerinde başarılı olmasını …
Azerbaycan – Baku – Qobustan’da antik mezarlar ve tamgalar
Azerbaycanın Qobustan bölgesinde henüz keşfedilmemiş antik mezarlıkta ilginç mezarlar ve tamgaları bulunmaktadır.. Qobustan antik mezarlığı mezar taşlarındaki tamgaların hangi yıla ait olduğu bilinmemektedir, bölgede resim çekmek ve araştırma yapmak koruma nedeni ile yasaklanmıştır.. Kınalık antik kentindeki antik kaya yazıtlarının ilk tamgası Qobustan mezar taşlarının tamgaları ile aynidir, bu yazılar Arapça …
Emeviler dönemi Bizans – Müslüman ticaret ortaklığı ve paraları
Emevi’ler dönemi İslamiyetin en çok genişlediği dönemdir. Haritada görülen Bizans coğrafyası Hıristiyanlığın gelişme ve değişme alanıdır, Hıristiyanlar bu bölgelerde toplantılar yaparak inançlarını yönetmişlerdir.. Emevi’ler İspanya’dan başlayan Kuzey Akdeniz, Orta Doğu ve Orta Asya bölgelerini hakimiyetleri alanına almışlardır, bu geniş coğrafyada dönemin Kuzey Akdeniz hakimi Bizans ile ticaretini üst düzeyde sürdürmüştür.. …
Trakyada Hun, Slav ve Bulgar tamgalı-Anastasya Duvarı
Anastasius Suru veya Trakya Uzun Duvarları, Uzun Duvar eski, taş ve çim olan tahkimat yer alan 64 km (40 mil) batısında istanbul , Türkiye tarafından inşa Bizanslılar geç 5. yüzyıl boyunca. Başlangıçta 56 km (35 mil) uzunluğunda, içeri Evcik İskelesi uzanan bazı Çatalca’da de Karadeniz genelinde kıyısında Trakya yarımadasının kıyısına …
İsmail Enver Paşa’nın Susurlukta kaybolan izleri
Susurluk çaylak çay yatağı kayalardan akan küçük şelalelerin olduğu sürekli suların aktığı ve büyük çınar ağaçlarının olduğu antik yaşam bölgesidir. Bu vadide yükseklerden akan su binlerce yıldır insanlara enerji sağlamıştır. Vadi boyunca birçok su değirmeni kurulmuş ve bölge halkının tahıllarını öğütmüştür.. . Bu su bentlerinden en önemlisi İsmail Enver Paşa …
İpekyolu ticaretinde güvenceli geçiş belgeleri; Gerege – Geçiş belgesi- Paiza – (Phags-pa) Pasaport
Yurtdışından tüccarları ve yetenekleri çekmek için Büyük Hanlar, onlara vergilerden muaf olduklarını bildiren ve geçiş istasyonlarını kullanmalarına izin veren paiza (paye) hediye etti. Möngke Han (1251-1259), kötüye kullanılan kötüye kullanımları kısıtlar ve Moğollar tarafından desteklenen tüccarların işlerini denetlemek için emperyal araştırmacı gönderir. İmparatorluk geçiş istasyonlarını, yam (zam) ve paizaları kullanmalarını …
Kıpti alfabesi, Yunan ilahi notaları ve Cezeri bilim kitabı bağları
Kıpti alfabesi Hiyeroğlif yazılarının papirüslere yazılmasıdır, papirüs yazıları Mısır medeniyetinde çok büyük değişim oluşturmuştur, taşlara yazılan HİYEROĞLİF-YARATILIŞ(TANRISAL) KUTSAL YAZILARI her yere kolayca ulaşabilen taşınabilir hale gelmesi ile Mısır medeniyetinin bilimsel gizemleri dağılma dönemine geçmiştir, kutsal bilgeler kendilerine ait yazışmaları koruyamaz duruma gelmiştir, bu yazılara HİYERATİK denmiştir, Yahudiler ile anlaşamayan Mısır …
Osmanlı’da Uluslararası saat sistemi ve Miladi takvim sisteminin kullanılması – Gazi Ahmet Muhtar Paşa (1839 – 1919)
. Miladi takvim, İslami takvimden çok faklı bir takvimdir, İslami takvim anatomik takvimdir… Miladi takvimi Osmanlı’ya getirme hareketi ve Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ahmed Muhtar (Gazi Ahmet Muhtar Paşa adıyla da tanınır; d. 1 Kasım 1839; Bursa – ö. 21 Ocak 1919; İstanbul), 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın Kafkasya cephesi komutanı, …
Kazanlar, sunular ve Türk kültüründe “İnsan kazanmak”
İnsan kazanmak Türk kültüründe insanlara karşılıksız yardım ile yapılmaktadır Hoca Ahmet Yesevi kazanı bin kişiyi doyuracak özelliktedir, “Yesi’de, ye ve sevin” … Tataristan Türkleri şehirlerinin adını “Kazan” koymuşlardır, “Kazan’da, kazan ve dağıt” … Selçuklu dönemi Yesevi Türk kültürü tekkelerinde insanlar sürekli doyurulmuştur..Yesevi geleneğinin “İnsanları kazanmanın kuralı; onlarla varlığını paylaşmak” olduğudur, …
Kendi taşı ile tartmak- Hititlerden kalma önemli bir söz-kuraldır..
Kendi ülkesinin taşı ile tartmak ölçmek; Milletler ölçülendirmede kendi değerlerinin dışındaki ölçümlere yabancıdır, milletin anlaması için kendi ölçüm değerlerini kullanması gerekir… Hititlerde yerli halk da kendi aralarında bazan Asur’ca ile mektuplaşmakta, birbirlerinden, daha çok ev, arsa, koyun, hububat, bal, yağ v.s. alış-verişi yapmaktadırlar. Asurlu ve yerlilerin ayrı takvimleri, ve ayrı …