selcuklu tarihi

Ev / Türk Dünyası Tarihi / Selçuklu tarihi

Selçuklu tarihi

 

İpekyolu ticaretinde güvenceli geçiş belgeleri; Gerege – Geçiş belgesi- Paiza – (Phags-pa) Pasaport


ipekyolu pasaport - kötülüklere dikkat et

Yurtdışından tüccarları ve yetenekleri çekmek için Büyük Hanlar, onlara vergilerden muaf olduklarını bildiren ve geçiş istasyonlarını kullanmalarına izin veren paiza (paye) hediye etti. Möngke Han (1251-1259), kötüye kullanılan kötüye kullanımları kısıtlar ve Moğollar tarafından desteklenen tüccarların işlerini denetlemek için emperyal araştırmacı gönderir. İmparatorluk geçiş istasyonlarını, yam (zam) ve paizaları kullanmalarını …

Yazının devamı;

Antik Yemen tarımı, Kıpti dili ve dil bilimci Vahşiye – (1000)


YEMEN-ANTİK TARIM BARAJI

YEMEN TARIM TARİHİ YAZARI İbn Wahshiyyah Nabatça da’Abū Bekir’Aḥmad bin’Alī (. Fl 9 / 10. yüzyıllarda) bir oldu Iraklı simyacı , tarımcı , çiftlik Toksikolog, Egyptologist, yakın Qusayn doğmuş ve tarihçi Kufe de Irak . O ilk tarihçilerden biri en azından kısmen mümkün antik Mısır hiyeroglif yazılmış neyi deşifre oldu, …

Yazının devamı;

Sarı saltuk – İslami Türkmen inancını Avrupa’ya götüren Selçuklu Eren..


100px-Alevisme

Sarı Saltuk Baba (Sultan Sarı Saltık Muhammed Buhârî, Saltık Bay Sultan, Sarı Saltuk Dede, ö. 1297/1298) Balkanların Osmanlılar tarafından fethedilmesinden önce başlıca Balkanlarda ve civârındaki bölgelerde seyahat ederek insanlara İslâm’ı tebliğ eden bir derviştir. Birçok kaynak tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin talebelerinden Mahmud Hayranî’nin müridi veya Rufai tarikâtının kurucusu olan Ahmed …

Yazının devamı;

Gelibolu – Adil Han Dede’nin köyünde tarih – Soner Kiye


Adil Han köyünde tarih

. Çanakkale-Gelibolu Saros körfezinde Koru dağlarından bakıldığında Kaşık adası’nın hemen kara sahilinde eski bir yerleşim yeridir Adilhan köyü.. Köyün günümüzdeki halkı 93 Rus harbinde bu günkü Bulgaristan bölgesinden göç etmiştir.. Adilhan ismini bölgede yaşamış bir dededen alır, ne zaman olduğu bilinmeyen tarihte yaşamış olan Adil Han Dede’ nin bir Türkmen …

Yazının devamı;

Hulagu Khan, Hülegü, Batı Asya’nın çoğunu fetheden bir Moğol hükümdarı 1218 – 1265


hülagü

“İslamiyetin altın çağını sona erdiren hükümdar”..Büyük Selçuklu Türk İmparatorluğu dönemine vurulan en büyük yıkım gücü… Peki neden!!… Hülagû Han (d. 1217 – ö. 8 Şubat 1265), İlhanlılar’ın kurucusudur. Cengiz Han’ın torunu, ve diğer Cengizli Büyük Han’larından Mengü Han ve Kubilay Han’ın da kardeşidir. Hulagu, Cengiz Han’ın oğullarından biri olan Tolui …

Yazının devamı;

Orta Çağın en büyük seyyahı, en yüksek yargıç, Müslüman kaşif İbn-i Batuta, Fes, Fas 1304 – 1369


batuta

Mağrib, Tanca, Orta Çağın en büyük seyyahı ve Rıhlet-ü İbn Battûta diye bilinen seyahatnâmenin yazarıdır. Mensubu olduğu Levâte kabilesi Berberî asıllı olup Berka’dan Tanca’ya göçmüşlerdir. Maliki mezhebine mensuptur. İbn-i Batuta, 1325’te Mekke’ye hacca giden zengin, Faslı bir Müslümandı. Bu esnada yaşadığı maceralar onu daha uzaklara yolculuk etmeye sevk etti. İbn …

Yazının devamı;

Eyyubi hanedanı Necmeddin Eyyub ve oğulları (d.? – ö. 9 Ağustos 1173)


eyyubi devleti

Necmeddin Eyyub “el-Melik el-Efdal Necmeddin Eyyub bin Şadi bin Mervan. Eyyubi hanedanının atasıdır. . Babası Şadi, Bağdat şehrinin valisi olan Bihruz’un yakın arkadaşı idi. Bihruz nüfuzunu kullanarak Necmeddin Eyyub’un Tikrit’in kumandanlığına atanmasını sağlamıştır.Böylece Büyük Selçuklu sultanı Muhammed Tapar Şadi’yi ailesiyle birlikte Tikrit civarına yerleştirdi. İmadeddin Zengi’nin ordusu 1131’de Karaca el-Saki …

Yazının devamı;

Kraliçe Tamara ve Gürcistan’ın “Altın Çağı” (1184-1213)


Kıraliçe Tamara

Tamar, III. Giorgi’nin prenses Guranduhti’den olan kızıydı. (Tamarın annesi Burdukhan, Gürcü kronikleri ” Kuzey Kafkasya’daki Alan kabilesinden olan” Osi Kralı Khuddan’ın kızıydı .) III. Giorgi, ölümünden sonra anlaşmazlıkları önlemek için Tamar’ı vârisi ilan etti ve 1179’dan itibaren krallığı birlikte yönetti. Giorgi’nin ölümü üzerine 1184’te Tamar tahta çıktı. https://en.wikipedia.org/wiki/Bagrationi_dynasty 1190’larda Azerbaycan …

Yazının devamı;

Yunanistan’da Türkler….


Yunanistan-Türkiye nüfus mübadelesi

Yunanistan tarihinde Türkler daima vardır, Bulgar Türkleri gibi eski tarihlerden bahsetmiyeceğiz, burada kendilerini Türk olarak bilen ve bilinen Türklerden bahsedeceğiz. . – Yerli (Hıristiyan) Gagavuz Türkler – Selçuklu dönemi (Müslüman) tekke kurucu Türkler – Osmanlı dönemi (Müslüman) Muhacir Türkler – Mübadele (Hıristiyan) Kuman-Kıpçak türkler – Mübadele (Hıristiyan) Karaman Türkler . …

Yazının devamı;

Müslümanlar bilime önem verdiği tarihte Avrupa karanlık çağda idi, Meraga rasat evi ve Gökbilimci Tusi

Meraga Rasathanesi, 1259 yılında Hülagû Han tarafından Meraga’da kurulan gözlem evi. Kurulduğu yıl rasathanenin başında dönemin ünlü astronomlarından Nasîrüddin Tûsî getirilir. 15 arkadaşıyla beraber yapılan çalışmalar sonucunda Ziyci İlhanî hazırlanır. Bağdat, Suriye, Mezapotamya özellikle de Alamut Kalesinden toplanan 400.000 eser ile dönemin en nadide kütüphanelerinden biri de yine bu rasathanede …

Yazının devamı;

İki isim, iki ayrı tarih ve ayni coğrafya Seleuk (Mö.323) – Selçuk (Ms.1308)


Ayni coğrafyada ayni ismli iki tarih SELEUK-SELCUK

. MÖ. 323 yılında Büyük İskender’in ölümü ile oluşan bir Seleuk isimli imparatorluk ayni coğrafyada haritaya bakıldığında neredeyse ayni görünen bir hakimiyet alanını 902 yılında başlayıp 1029 yılında imparatorluk haline gelen (Seljuk)Selçuklu hakimiyeti sanki halef-selef imparatorluk gibidir, isimleri ayni, coğrafyası ayni olan bu haritanın sadece tarihinde ve inanç kültüründe fark …

Yazının devamı;

Truyalı Latinler-İstanbul (Venedik)Latin devleti 1204–1261 ve “Gökler verdi, gökler aldı.” IV.Justinianus


İstanbul, Latin imparatorluğu

Bizans’ın Latin Haçlılar tarafından bölüşülüp Latin İmparatorluğu kurulması Mart 1204’te Venedik Dükü yaşlı Enriko Dandolo ile haçlı orduları komutanları Bizans İmparatorluğunu parçalamak için “Partitio terrarum imperii Romanie” adı verilen bir antlaşma imzaladılar. Buna göre bir Venedik temsilcisi ve 6 Haçlı orduları temsilcisinden kurulu bir imparator seçim komitesi kurulacaktı. Eğer bu …

Yazının devamı;

Menteşe beyliğinde ( 1261–1424) “Gök camii” ve antik tamga


Hoca Firuz Bey - 1394 - Gök camii

1261–1424 Menteşeoğulları Beyliği (kısaca Menteş Beyliği olarak da anılır) Türkiye Selçuklu Devleti’nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde Güneybatı Anadolu’da kurulmuş bir Türk beyliğidir. Sınırları aşağı yukarı bugünkü Muğla iline denk gelen bu beyliğin hakimiyeti, 13. yüzyılın ortalarından 15. yüzyılın başlarına kadar devam etti. Diğer Anadolu Beylikleri gibi Osmanlı İmparatorluğu …

Yazının devamı;

SELÇUKLU TARİHİ; Türk-İslam tarihinin altın çağı..(1000 – 1300)


BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ

Selçuklu tarihi ; “Türk-İslam tarihinin altın çağı”dır, Selçuklu yöneticileri bilgelerine her türlü imkanı sağlamış ve hiçbir şekilde onları yargılamamıştır. Selçuklu döneminde bilim halka sunulmuş ve her yönetim merkezlerine “ulu camiler”in yanında GÖK MERDESE ler kurulmuş imamlar bilge insanlardan oluşmuş ve bu medreselerde “gök bilimi, matematik, fizik, coğrafya ve felsefe gibi” …

Yazının devamı;

Türk bilimsel tarihinde Lineer – Doğrusal yazılım ve doğrusal yazılan Arap harfleri (Selçuklu)


tgyhujı

Türklerin tarihinde en önemli yazıt “Orhun yazıtları”dır, Orhun alfabesi Lineer – Doğrusal alfabedir, bu alfabenin oluşum tarihi çok eskidir, Anadolu(Hititler sonrası) ve Akdeniz(eTrüsk) coğrafyasında Mö. 1000 li yıllarda kullanılmıştır, dünyanın birçok coğrafyasında Mö. 3bin-4bin yıllarında da benzer harflerle yazılan yazılara rastlanır. İslamiyetin Asya Türk coğrafyasına yayılımı ile Asya bölgesinde Logaritmik …

Yazının devamı;

Asya Türk kültüründe devam eden kadın başlıklarının Küçük Asya ve Ortadoğu’daki örnekleri


Osmanlı'da kadın giyimi

. Altay kadın giyimi, gelinlerin giyimleri çok renkli ve antik kültürün aynasıdır. Tacikistan toyu, günümüzde gelinlerin başlıkları. 1800 Geçmişte Ortadoğu’da yaşanmış bir kadın başlığı fotoğrafları unutulmamış hatıralarda kalmış. https://en.wikipedia.org/wiki/Druze https://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_Lebanon https://keykubat.blogspot.com.tr/2016/02/durziler-ve-dinlerihakkinda-tespitler.html Osmanlı döneminde kadın giyimi, ortadaki resimde Kayserin- Yüce ifadesi kullanılmıştır, bu bir yönetici aile tanımıdır. Osmanlı sultanları II. Mehmed’ten …

Yazının devamı;

Türk İslam döneminde insanların kimlik – isim tanımı


farabi

Bu dönemde bilge insanlar “ilk sırada yaşadıkları yerin adı” ile tanınırdı..Cizre’li – Cezeri, Farab’lı – Farabi Tanımlarda “ikinci olan sıralama ailesinin kütük tanımı idi, bazı aileler topluluğun ismi ile bazı aile re ise yaptıkları işin ismi” ise kişinin tanımındaki ikinci ismi oluştururdu. Üçüncü sırada kişinin “baba adı” tanımlanırdı Son sırada …

Yazının devamı;

Bir Selçuklu Türkmen köyü Küçük Anafarta köyünde bayram ziyareti….şehitler ve şahitler-dolmenler …..


kucuk-anafarta-dolmenler

Gelibolu bölgesi Osmanlı öncesi Ece bey tarafından yönetilen bir Türkmen bölgesidir… İki köyün halkı aslen Osmanlı öncesi Balıkesir göçmenidir. Anafartalar çıkarmasından kalma tarihi eserler vardır. Köyün yakınında bulunan büyük kemikli de savaşlar yaşanmıştır.  Savaş zamanında hastahane olarak kullanılan yerin kalıntıları vardır. Ayrıca iki tane yabancılara ait batık gemi bulunmaktadır. Araziden …

Yazının devamı;

Sarı Saltuk’un halefi Ece Bey ve Ece Beyliği – ..1300…


Ecebey kabri- Karainebeyli

  Sarı Saltuk Baba (Sultan Sarı Saltık Muhammed Buhârî, Saltık Bay Sultan, Sarı Saltuk Dede, ö. 1297/1298) Balkanların Osmanlılar tarafından fethedilmesinden önce başlıca Balkanlarda ve civârındaki bölgelerde seyahat ederek insanlara İslâm’ı tebliğ eden bir derviştir. Hacı Bektaş-ı Veli’nin müridlerinden olan Sarı Saltuk’un Anadolu ve Balkanlarda çok sayıda türbesi bulunmaktadır. Bu …

Yazının devamı;

Atabey; Selçuklularda beylik tanımı


Selçuklu atabey

. 900 lü yılların İslam tarihi Türk islam tarihinin altın dönemidir, bu dönem Selçuklu dönemidir, Selçuklu Türklerinde yöneticilere verilen tanım Atabey dir. Atabey kelimesi tamamen Türkçe bir tanımdır. . Atabeg veya Atabey Selçuklu Devleti‘nde şehzadeleri eğitip yetiştiren ve zamanla devlet kuran yüksek rütbeli memurlara verilen unvandır. Unvan ilk defa Selçuklularda kullanıldı, fakat daha …

Yazının devamı;

Şifreli kilidin tarihi ve robotik ile ilgili bilinen en eski yazılı kayıt, Cezeri’ye âittir – 1200.


cezeri kilidi-iran

. Şifreli kilit denince akla gelen tarih 1200 dür. el Cezeri isimli fizik insanı dünyanın otomasyon tarihindeki tanıdığı en eski insandır. el Cezeri’nin dönemine ait kilit örneklerini İran’da ki müzelerde bulmak mümkündür. el Cezeri 1136 yılında Cizre’nin Tor mahallesinde doğmuştur. Sibernetik alanın kurucusu kabul edilen, fizikçi, robot ve matriks ustası …

Yazının devamı;

İran-Horasan bölgesindeki antik kitabede önemli yazıtlar(Selçuklu)- Turbet jam şehri


turbet jam-kitabe

. . Turbet jam şehrinde Selçuklu kervansarayındaki bu antik kitabedeki yazıtlarda önemli belgeler var. . Bu belgelerdeki en önemli yazı; “bu şehirdeki Türk tabiplerden vergi alınmıyacaktır, Türk tabipler vergiden muhaftır” yazısı yer almaktadır. . Bu antik yazıtta iki önemli bilgi vardır; – Buradan anlaşıldığı gibi Türkler Horasan bölgesinde tabiplik yapmaktadır. …

Yazının devamı;

Dünyanın en yüksek tuğla yapısı-Bir Selçuklu eseri- Kümbet Kabus-düşlerin yorumu kümbeti


Kümbet kabus

. . Dünyanın en yüksek tuğla yapısı bir kümbet-mezar kule’dir Kabus Anıtı 10 dilimli yıldız planına sahip 53 metre yüksekliğinde bir kuledir ve 15 metrelik bir tepenin üzerine kurulmuştur. Selçuklu dönemine ait bu yapı Kuzey İran Türkmen sahra bölgesindedir. Kule çok maksatlı yapılmış bir eserdir. . İran Türkmensahra bölgesi haritası …

Yazının devamı;

Toğrul, Tughrol veya Tughrul kenti antik Selçuklu kule-kümbeti


Borj-toghrul tuğrul kulesi

Tuğrul Kulesi (Toğrul, Tughrol veya Tughrul) kentinde bulunan bir 12. yüzyıl anıtıdır. Tuğrul Kulesi Rashkan kale yakınındadır. 20 metre boyunda tuğla mezardır. Selçuklu hükümdarı Tuğrul Beg 1063 yılında öldü. Başlangıçta, kendi zamanının diğer anıtları gibi, konik bir kubbesi vardı, Kubbe bir deprem sırasında yıkılmıştır. Duvar kalınlığı 1.75 ile 2.75 m …

Yazının devamı;

Amasya-Akdağ Selçuklu tarihi ve Oğuzların Akşahinli Çavuldur boyu Alpaslan’da tarihin izleri..Kemaliyeli Seyyid Nureddin Alparslan.


Alpaslan - kapı tamgaları

. . Amasya-Alpaslan haritası.. Müslüman Selçuklu Türklerinin Anadolu’ya girişi Sultan Alpaslan ile başlar der tarihçiler…. Alp Arslan (1029 – 15 Aralık, 1072) (ʿAdud ad-Daula Abu Shudschaʿ Muhammed bin Davud Çağrı), Büyük Selçuklu Devleti’nin ikinci hükümdarı olan Türk devlet adamı. Alp Arslan, Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya gelişlerini ve mücadelesini yöneten askerî …

Yazının devamı;

Üç alim ve Selçuklu’dan Osmanlı’ya üç miras…


selçuklu

. . Selçuklunun son döneminde çok farklı düşüncelerin oluştuğu bir dönemdir. Selçuklu toplumu bilime ve sanata çok değer veren bir toplumdur. Hemen bütün camilerinde bir kompleks-integral-toplu sistem vardır. Camilerinin yanında birleşik olarak; Temizlik için hamam. Aş evleri. Yardım sandıkları. Sağlık için tedavi ve sağlık bilimleri merkezi Gök bilimi çalışmaları medreseleri-gök …

Yazının devamı;

Güney Çin’de Nasturi Mezar taşları ..Selçuklu ve Moğol sanatı (1300-1400).


NASTURİ

. . 07-27 Mayıs 2004 Fujian eyaleti, Güney Çin Quanzhou şehir Nasturi mezar fotoğraflarından oluşan bir sergi. Mezar taşları, 13. ve 14. centures ve “”Moğol dönemine tarihlenen ve Suriye-Türk””, Phags-pa ve Çince yazıt vardır; yazıtlardan kanıtlar Nasturi toplumun bazı üyelerinin Orta Asya’dan geldiğini göstermektedir. Mezar taşları çoğu lotus çiçekleri üzerinde …

Yazının devamı;

Büyük Selçuklu giyim kültürü – 1000


SELÇUKLU GİYİM KÜLTÜRÜ-1

. Büyük Selçuklu Devleti ya da Büyük Selçuklu İmparatorluğu bir Türk devletidir. . Göçmen Türklerde bozkırdaki ırmakları geçiş büyük önem arzediyordu. Oğuzname’de salı keşfeden kişi boyun önemli bir atası sayılmaktadır. . Hanedanın atası olan Selçuk Bey tarafından temeli atılan bu devlet Bağdat’ı kendine başkent yaparak Abbâsî halifesinin koruyucusu konumuna erişti. …

Yazının devamı;

YEMEN Eyyubi TÜRK DEVLETİ kurucusu (SELAHATTİN EYYUBİ’NİN AĞABEYİ) Turan Şah (1173-1228)


YEMEN TÜRK DEVLETİ

TURAN ŞAH; EYYUBİ DEVLETİ KURUCUSU SELAHATTİN EYYUBİ’NİN AĞABEYİ Eyyübi Türk Sultan Turan şah; devlet kurucusu bir Türk bilgedir, 1180 yılında Yemen Türk Devletini kurmuştur. Selahaddin Eyyübinin ağabeyidir Eyyubi devletinin Türk devleti olup olmadığı yönünde tartışmalar oluşturulmuştur. İsminin Turan olması bu tartışmaların yersiz tartışmalar olduğu ve Türklerin Dışında başka milletlerin Turan …

Yazının devamı;

1228-BİR DESTANIN SANATI- Nakşı bukalemun – DİVRİĞİ ŞİFAHANESİ VE ULU CAMİ “bir Bilim-bir Tarih-bir Şaheser-bir Gönül-bir İnanç” VE BİR ALTIN MİRAS


divrigi ulu camii kapılar

“””NAKŞI BUKALEMUN-BİLGİLERİ NAKŞ EDİP SIR GİBİ  SAKLAYAN””” Bu eserde yazıtlar resim ile oluşturulmuş ve resimler “bir tarih sayfasını anlatmak için” oluşturulmuştur. ANLATILAMAZ VE ANLAŞILAMAZ BİR MİRAS ANLATILAMAZ;ÇÜNKÜ O KADAR GENİŞ VE MANALI; insanlara o kadar çok şeyi anlatabilen bir başka eser daha olmadı. ANLAŞILAMAZ; ÇÜNKÜ BU GÜNKÜ BİLİM HENİÜZ ONU …

Yazının devamı;

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ KOMUTANI BEKÇİOĞLU EMİR AFŞİN


büyük secuklu harita..1

Türk tarihinde Selçuklu Devleti denildiğinde bir dönüm noktası akla gelir.işte bu dönüm noktasını oluşturan ve süreci hazırlayan 1071 den önce ve sonra Anadolu içlerinde mücadele etmiş olan (Gazi Emir-Derviş) Alp-Erenlervardır. (Büyük Selçuklu Devleti Bayrağı ) Bu Alp-Erenler den Selçuklu Komutanı olan ve Anadolu içerisinde bir çok yerin alınıp Türkleştirilmesini sağlayanBekçioğlu Emir …

Yazının devamı;

İNANÇLARIN YÖNETİM VE EKONOMİ BİRLİĞİ-YÖNETİM VE EKONOMİ BİRLİĞİ İNANCI, GLOBAL BİRLİKTELİK VE KUTSAL İTTİFAKLAR-HAÇLI SAVAŞLARI (1096-1270)


haçlıseferleri

Dinlerin unsurları -Din MATERYALLERİ -Din adamı -Halk İNANÇLAR -KÜLTÜRLERİN ASİMİLASYONU VE TOPLUMLARI BAĞLARINDAN KOPARMA -TOPLUMSAL YAŞAM KURALLARI KOYMA -TOPLUMSAL KURAL KORUYUCULARI VE YÖNETİMLER-KURAL KOYUCULARI ANTİK DİNLER-MODERN DİNLER . ANTİK DİNLER -DİN MATERYALLERİ VE BELGELERİ-KİTAPLARI -DİN EYLEMLERİ -DİN ADAMLARI -HALK . MODERN DİNLER -DİN KİTAPLARI -DİN EYLEMLERİ -DİN ADAMLARI -HALK DİNLERİN …

Yazının devamı;

AHİ EVRAN (d.1171-ö.12 Nisan 1261) BİR İMPARATORLUĞUN TEMEL TAŞI VE KAYBEDİLEN EN DEĞERLİ TOPLUM KURALI; TÜRKLERDE “BİLİM, SANAT VE ERDEMİ YAŞAM BİÇİMİ HALİNE GETİREN BİR KURUM OLARAK AHİLİK”


kalite

Ahi Teşkilatı;  XIII.y.y.’nın ilk yarısından XIX.y.y.’ın ikinci yarısına dek Anadolu’da, Balkanlar’da ve Kırım’da yaşamış olan Türk halkının, sanat ve meslek alanında yetişmelerini, ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan kuruluşun adıdır. . Ahilik kurumu ; XIII.y.y.’dan XIX.y.y.’a dek süren aktivitesi ile bu nedenleri aşmış, 6 y.y.’lık bir ahlak, meslek ve dayanışma örgütü olarak …

Yazının devamı;

ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ (1077)

Anadolu Selçuklu Devleti, Selçukluların Anadolu’da kurduğu devlettir. Türklerin Anadolu’ya yerleşmesi 1071’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra hızlandı. Selçuklu komutanı Kutalmışoğlu Süleyman Şah Anadolu’daki fetihleri batıya yayarak 1075’te İznik’i Bizans’tan aldı ve burayı başkent yaparak bağımsızlığını ilan etti. Böylece kurulan Anadolu Selçuklu Devleti, İlhanlıların son Anadolu Selçuklu sultanını tahttan indirdikleri 1308’e kadar varlığını …

Yazının devamı;

HACI BEKTAŞ VELİ- (1209 – 1271)

Gerçek ismi, Seyid Muhammed bin İbrahim Ata’dır. Lokman Parende’den ilk eğitimi almış ve Ahmet Yesevi (1103-1165)’nin öğretlerini takip etmişti. Ondan dolayı Yesevi’nin ‘halife’si olarak kabul edilmektedir. Anadolu’ya geldikten sonra kısa zamanda tanınarak kıymetli talebeler yetiştirdi. Hacı Bektaş-ı Veli kendisinin de bağlı olduğu “Ahilik Teşkilatı” ile, Osmanlı Devleti’nin kuruluş devrinde Anadolu’da …

Yazının devamı;

YUNUS EMRE (1238-1320) “İnsanların gönlünde ölmeyen insan”.


yunus-emre

Türk halk şairlerinin tartışmasız öncüsü olan ve Türk’ün İslam’a bakışını Türk dilinin tüm sadelik ve güzelliğiyle ortaya koyan Yunus Emre, sevgiyi felsefe haline getirmiş örnek bir insandır. Yaklaşık 700 yıldır Türk milleti tarafından dilden dile aktarılmış, türkü ve ilahilere söz olmuş, yer yer atasözü misali dilden dile dolaşmış mısralarıyla Yunus …

Yazının devamı;

“KUL HOCA AHMET YESEVİ” (d1093 Sayram – ö. 1166)

Ahmet Yesevi’nin yaşadığı yer olarak nam salmış olan bu şehir, Kazakistan’ın diğer yerleşim bölgeleriyle kıyaslandığında fazla büyük olmayan bir yerleşim bölgesidir. 2005 sayımlarına göre nüfusu 95 bindir. Nüfüsün önemli bir bölümünü bağımsızlıktan sonra civar köylerden gelen insanlar oluşturmaktadır. Şehirde başta Kazaklar olmak üzere, Özbekler ve Ahıska Türkleri yaşamaktadır. halkın geliri …

Yazının devamı;

Hakkında antikor