tamgalar

Ev / Tamgaların dili

Tamgaların dili

 

  • bizans-halife parası1

    Emeviler dönemi Bizans – Müslüman ticaret ortaklığı ve paraları

    Emevi’ler dönemi İslamiyetin en çok genişlediği dönemdir. Haritada görülen Bizans coğrafyası Hıristiyanlığın gelişme ve değişme alanıdır, Hıristiyanlar bu bölgelerde toplantılar yaparak inançlarını yönetmişlerdir.. Emevi’ler İspanya’dan başlayan Kuzey Akdeniz, Orta Doğu ve Orta Asy…

  • Anastasya duvarı.

    Trakyada Hun, Slav ve Bulgar tamgalı-Anastasya Duvarı

    Anastasius Suru veya Trakya Uzun Duvarları, Uzun Duvar eski, taş ve çim olan tahkimat yer alan 64 km (40 mil) batısında istanbul , Türkiye tarafından inşa Bizanslılar geç 5. yüzyıl boyunca. Başlangıçta 56 km (35 mil) uzunluğunda, içeri Evcik İskelesi uzanan bazı Çatalca’da de Karadeniz genelin…

  • SELİMİYE CAMİ

    İslam kutsal yapılarındaki Mukarnaslarda “Nakşi Bukalemun” sanatı

    İslami Mukarnas sanat biliminde geomerti’nin yanında insanlara farklı bakışlarda farklı bilgi gösterilmiştir, gizemli bilgiler yükleyerek bilgileri gizemli şekilde nakşetmiştir. Günümüzde şekli çözülemeyen birçok sanatsal eser vardır, bu eserlerdeki tamgasal mantıklar günümüz insanlarına yaban…

  • Avrupa antik kültüründe kurtların koruduğu tahtlar

    Avrupa antik kültüründe Türk kültürü bağı ve kurtların koruduğu tahtlar.

    Avrupa antik kültüründe tahtları kurtların koruduğu görülür, Avrupalıların Hıristiyanlık öncesindeki tamgası kurttur, kurt Avrupa-Asya kültür bağıdır. Avrupa’nın antik dönemde Türklük ile bağları bilinmektedir, Kuzey Asya’dan Avrupa’ya savaş akımları birçok tarihte Avrupayı kontrol…

  • Asya - Amerika - Hiksos Afrika ortak kültürü

    Mısır kırallığında Afro Asiyatik dönem Hiksoslar – Mö. 1400

    Hiksos dönemi kapalı Mısır imparatorluğunun evrensel kültürlere yönelmesinin göstergesidir.. Hiksos dönemi insanları..   Amerika – Asya – Afrika Hiksos dönemi ortak kültür tamgaları..   Hiksos yönetimi Mısır medeniyetinin Asyalı yöneticiler dönemidir, bu dönemdeki kültür Anadol…

  • Hoca Firuz Bey - 1394 - Gök camii

    Menteşe beyliğinde ( 1261–1424) “Gök camii” ve antik tamga

    1261–1424 Menteşeoğulları Beyliği (kısaca Menteş Beyliği olarak da anılır) Türkiye Selçuklu Devleti’nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde Güneybatı Anadolu’da kurulmuş bir Türk beyliğidir. Sınırları aşağı yukarı bugünkü Muğla iline denk gelen bu beyliğin hakimiyeti,…

  • Toprak ceset kaplarında tamgalar

    Kazakistan ve Anadolu kültürlerinde antik toprak kaplarda tamgalar

    Kazakistan Taraz müzesindeki toprak kaplarda görülen tamgalar antik Anadolu kültüründeki tamgalar ile benzer özelliklere sahip. Özellikle ceset- ölü saklama kaplarındaki bu özellik dikkat çekicidir. Kazakistan Taraz müzesi ve Türkiye Samsun müzesi toprak ceset kapları.. Bu geniş coğrafyanın antik kü…

  • ancient-symbols

    Tanımlanamıyan senbol

    . Türkiyede mezar taşlarında görülen bu sembol tanımlanamamıştır.. Amerika Utah bölgesinde kaya resi olarak görüntülenmiştir. . .   …

  • belkiz-kizikos-lidya-kurt-donuna-burunmus-tamgali-altin-para

    Mysia Kyzikos-Erdek Belkıs yönetim şehrinde paralarda tarih ve tamgalar

    Kyzikos, günümüz Marmara Bölgesi’nde Balıkesir İli sınırları içinde, Marmara Denizi kıyısında, çok eski adı Arteka olan Erdek ilçesi yakınlarında bulunan, bir antik çağ kenti. Eskiden Türkler bu kentin kalıntılarına “Belkıs Sarayı” diyordu. Belkıs – Kizikos Balıkesir iline ba…

  • Hoca Ahmet Yesevi dergahı Büyük tekerlekli antik Türk arabası.

    Ahmet yesevi dergahında Oğuzların büyük tekerlekli Türk arabaları

    Oğuz Türkleri “Öküz kullanan Çiftçi Türkler”dir, tamgaları “Öküz tamgası”dır. Çiftçilikle geçinen insanların çekicileri öküzlerdir. Bütün insanlık tarihinde motor icat edilmeden önceki güçlü taşıyıcı öküzdür..bütün ağır yükler araba ile taşınır Türkler taşıma araçları olan ar…

  • Teke Türkmenlerinde kutsal kapılar kültürü

    Ersari – Teke Türkmenlerinde “KAPUNUK” kutsal kapı tamgası ve kilimleri.

    Türkmenistan bayrağındaki en alttaki tamga Ersari – Teke Türkmenlerine aittir. Teke Türkmenleri çadırlarının girişlerine Kapunuk kilimleri ile kutsal giriş kapılarında tamgalarını sergilerler, kapıdan girmek kutsaldır, giriş kapısı özel ve kutsal bir kapıdır, bu adet ailenin ve boyun kutsallığ…

  • triskala trakyen-tilla tepe

    Tilya (altın) tepe ve Trakyen antik buluntuları bağı..

    Tilya – altın tepe (altın höyük) çok zengin altın hazinelerin bulunduğu bir yerleşim yeridir.. Altın tepede bulunan bir mezar buluntuları Bulgaristan bölgesinde Trakyenlere ait mezar buluntusundaki tamgaları taşımaktadır. . Bu mezardaki takılarda üç Buta damgası birleşiği görülmektedir..MÖ. 10…

  • Etrüsklerde kurt donuna bürünmek

    “Ölü kurdun değeri”.. ve “kurt postuna bürünmek”..

    Kurt son derece savaşçı, kuralcı, gurup oluşturucu, hiyerarşik düzen oluşturucu gibi benzer özellikler taşır.. Türklerde çok önemli bir gelenek “”kurt postuna bürünmek”tir… Tarihi belgelerde kurt postuna bürünme; Mısır tarihinde kurt postuna bürünmek. Trakyen- Troya tarihinde…

  • Asya Hun Türk tamgası

    Çin’de yeni bulunan antik Hun mezarı tamgasında antik Amerika ve Anadolu Hun Türk bağı

    . Batı Han mezarından çıkan Ulu tamgası   . Alıntı ardesi;  http://en.gmw.cn/2016-01/08/content_18416088_7.htm Bu tamga “Anadolu Türkleri”nin  dokumalarında günümüze kadar kullanılarak gelmiştir.. .   resim  Tarım bölgesinde bulunmuş antik pantalonda tamga 2.   resim  Anadolu-Türkiy…

  • prof. Hazma Tuvareg dilini kendi alfabesi Tifinak yazıları ile öğretiyor

    Tuvaregler antik dilleri olan Tifinak alfabesine geçiyor..

    Tifinag ( Yeni-Tifinag yazisi ile)  başta Tuaregler olmak üzere bazı Berberiler tarafından dillerini yazmak için kullanılan yazıdır. Tifinak alfabesi Turdaş-Trakyen yazıtları ile benzer yazılardır.. Tuaregler Kuzey Afrika’da Nil Vadisı’nin batısında yaşayan yerli halktir. Günlük iletişim…

  • Sumer Oğuz boğa başındaki tamga Azerbaycan halısında

    Sumer – Oğuz boğa başındaki 6bin yıllık tamga Azerbaycan halısında..

    Sumer – Oğuz boğa başındaki tamga Azerbaycan halısında.. Sumer medeniyeti; (5500 and 4000 BC by a non-Semitic people) 5500-4000 Yılları arasında Orta doğuda var olmuş çok büyük bir Türk medeniyetidir.. Sumer was one of the ancient civilizations and historical regions in southern Mesopotamia, m…

  • kaitag kayıdağ

    Kaitag- Kayıtag – KAYI DAĞI ilçesinde – Pamuk üzerine ipek işlemeli Türk el sanatı

    Kaitag Dağıstan’daki dağlarda küçük bir ilçedir. Aslında iki köyden oluşmaktadır ve muhtemelen toplam nüfusu 7000 kişi vardı. Muhteşem ipek nakış 20. yüzyılın başlarında en az 17. yüzyıllarda üretildi. Alışılmadık olan işlemeli Kaitag tekstil sanat formu, ağırlıklı olarak (Darginler)Targinleri…

  • Zurka Batur Savatı

    Antik Sırmak-Kazak halısında tamgalar – Kuddüs Çolpan

    Zuvka Baturun 4 hanımından biri Dodiy (?-1950) anamızın evinde kullandığı “sırmak” adı verilen yer yaygısı küçük oğlu Savat Çetin Hacıya hatıra kalmıştır. Dodiy anamızdan olan büyük oğlu Celal dedemiz 1915 doğumludur. Buna göre kaç yıllık olduğu tahmin edilebilir. . (Foto: Rahmetullah Çetin) . Bu ha…

  • Tebes ve Turan kırallığında melek tamgaları-

    Tebes(Mısır) MÖ 800 ve Turan(Kazakistan) MS 850-1200 yılları arasında tarih kültür bağı

    .   İki melek tamgası biri Afrika Mısır kırallığı MÖ800 diğeri Turan kırallığı MS800 .   . İlahi tapan Tebes üzerinde melek tamgalı giyim ve üzerindeki tamgalar. . Kırgızistan Türkistan bölgesinde Karahanlı döneminde 850-1200 yılları arasında yaşamış Babac hatun türbesinde mukarnas olarak …

  • Hitit ve Umman antik kültürü bağı

    Umman antik kubbe mezarları ve Hitit kültürü bağı

    Umman bölgesinde tarihi bilinmeyen kubbe mezarlar vardır.. Bu mezarların bazıları çok önemli taş işçiliği ve kültürel izler taşımaktadır. görülen şekli Hitit kültürü ile bağlarının olduğudur, ayrıca önemli yöneticilere ait olduğunu düşündüğümüz mezarlarda göç işaretleri ve yaşamın resimleri vardır. …

Emeviler dönemi Bizans – Müslüman ticaret ortaklığı ve paraları


bizans-halife parası1

Emevi’ler dönemi İslamiyetin en çok genişlediği dönemdir. Haritada görülen Bizans coğrafyası Hıristiyanlığın gelişme ve değişme alanıdır, Hıristiyanlar bu bölgelerde toplantılar yaparak inançlarını yönetmişlerdir.. Emevi’ler İspanya’dan başlayan Kuzey Akdeniz, Orta Doğu ve Orta Asya bölgelerini hakimiyetleri alanına almışlardır, bu geniş coğrafyada dönemin Kuzey Akdeniz hakimi Bizans ile ticaretini üst düzeyde sürdürmüştür.. …

Yazının devamı;

İslam kutsal yapılarındaki Mukarnaslarda “Nakşi Bukalemun” sanatı


SELİMİYE CAMİ

İslami Mukarnas sanat biliminde geomerti’nin yanında insanlara farklı bakışlarda farklı bilgi gösterilmiştir, gizemli bilgiler yükleyerek bilgileri gizemli şekilde nakşetmiştir. Günümüzde şekli çözülemeyen birçok sanatsal eser vardır, bu eserlerdeki tamgasal mantıklar günümüz insanlarına yabancı gelmektedir, bu işin asıl çözücüsü üniversite yüksek bilim alanlarında da bu konu işlenmemektedir.. Birkaç örnek; Karahanlı dönemi, …

Yazının devamı;

Avrupa antik kültüründe Türk kültürü bağı ve kurtların koruduğu tahtlar.


Avrupa antik kültüründe kurtların koruduğu tahtlar

Avrupa antik kültüründe tahtları kurtların koruduğu görülür, Avrupalıların Hıristiyanlık öncesindeki tamgası kurttur, kurt Avrupa-Asya kültür bağıdır. Avrupa’nın antik dönemde Türklük ile bağları bilinmektedir, Kuzey Asya’dan Avrupa’ya savaş akımları birçok tarihte Avrupayı kontrolu altına almıştır, zaten Avrupa’nın antik yerli kültürü de Türklerle aynidir. Romayı kuran iki kardeş Romus-Romulus kardeşlerinde dişi kurt …

Yazının devamı;

Mısır kırallığında Afro Asiyatik dönem Hiksoslar – Mö. 1400


Asya - Amerika - Hiksos Afrika ortak kültürü

Hiksos dönemi kapalı Mısır imparatorluğunun evrensel kültürlere yönelmesinin göstergesidir.. Hiksos dönemi insanları..   Amerika – Asya – Afrika Hiksos dönemi ortak kültür tamgaları..   Hiksos yönetimi Mısır medeniyetinin Asyalı yöneticiler dönemidir, bu dönemdeki kültür Anadoluda ayni dönemdeki Hitit kültürü ile ayni özelliktedir. Hiksos döneminde keçi tamgalı mühürler, Asya kültürünün önemli …

Yazının devamı;

Menteşe beyliğinde ( 1261–1424) “Gök camii” ve antik tamga


Hoca Firuz Bey - 1394 - Gök camii

1261–1424 Menteşeoğulları Beyliği (kısaca Menteş Beyliği olarak da anılır) Türkiye Selçuklu Devleti’nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde Güneybatı Anadolu’da kurulmuş bir Türk beyliğidir. Sınırları aşağı yukarı bugünkü Muğla iline denk gelen bu beyliğin hakimiyeti, 13. yüzyılın ortalarından 15. yüzyılın başlarına kadar devam etti. Diğer Anadolu Beylikleri gibi Osmanlı İmparatorluğu …

Yazının devamı;

Kazakistan ve Anadolu kültürlerinde antik toprak kaplarda tamgalar


Toprak ceset kaplarında tamgalar

Kazakistan Taraz müzesindeki toprak kaplarda görülen tamgalar antik Anadolu kültüründeki tamgalar ile benzer özelliklere sahip. Özellikle ceset- ölü saklama kaplarındaki bu özellik dikkat çekicidir. Kazakistan Taraz müzesi ve Türkiye Samsun müzesi toprak ceset kapları.. Bu geniş coğrafyanın antik kültürlerinde görülen bu özelliğin tarihi hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır.. . Bu tamga …

Yazının devamı;

Mysia Kyzikos-Erdek Belkıs yönetim şehrinde paralarda tarih ve tamgalar


belkiz-kizikos-lidya-kurt-donuna-burunmus-tamgali-altin-para

Kyzikos, günümüz Marmara Bölgesi’nde Balıkesir İli sınırları içinde, Marmara Denizi kıyısında, çok eski adı Arteka olan Erdek ilçesi yakınlarında bulunan, bir antik çağ kenti. Eskiden Türkler bu kentin kalıntılarına “Belkıs Sarayı” diyordu. Belkıs – Kizikos Balıkesir iline bağlı Kapıdağ yarımadası  bölgesinde bir başkentlik yapmış antik yerleşim yeridir, Erdek ilçesi  Kapıdağ …

Yazının devamı;

Ahmet yesevi dergahında Oğuzların büyük tekerlekli Türk arabaları


Hoca Ahmet Yesevi dergahı Büyük tekerlekli antik Türk arabası.

Oğuz Türkleri “Öküz kullanan Çiftçi Türkler”dir, tamgaları “Öküz tamgası”dır. Çiftçilikle geçinen insanların çekicileri öküzlerdir. Bütün insanlık tarihinde motor icat edilmeden önceki güçlü taşıyıcı öküzdür..bütün ağır yükler araba ile taşınır Türkler taşıma araçları olan arabalarında en yüksek gücün en engelli yerlerden geçmesi için tekerleğinin büyük olması gerektiğini bilen ve taşıyıcı arabalarını …

Yazının devamı;

Ersari – Teke Türkmenlerinde “KAPUNUK” kutsal kapı tamgası ve kilimleri.


Teke Türkmenlerinde kutsal kapılar kültürü

Türkmenistan bayrağındaki en alttaki tamga Ersari – Teke Türkmenlerine aittir. Teke Türkmenleri çadırlarının girişlerine Kapunuk kilimleri ile kutsal giriş kapılarında tamgalarını sergilerler, kapıdan girmek kutsaldır, giriş kapısı özel ve kutsal bir kapıdır, bu adet ailenin ve boyun kutsallığının korunması geleneğidir. . . The format and size of the Kapunuk was designed …

Yazının devamı;

Tilya (altın) tepe ve Trakyen antik buluntuları bağı..


triskala trakyen-tilla tepe

Tilya – altın tepe (altın höyük) çok zengin altın hazinelerin bulunduğu bir yerleşim yeridir.. Altın tepede bulunan bir mezar buluntuları Bulgaristan bölgesinde Trakyenlere ait mezar buluntusundaki tamgaları taşımaktadır. . Bu mezardaki takılarda üç Buta damgası birleşiği görülmektedir..MÖ. 100 Ayni tamgayı Trakyen kılıcında görüyoruz..MÖ. 700 İki mezarda benzer özellikler görülmektedir. . …

Yazının devamı;

“Ölü kurdun değeri”.. ve “kurt postuna bürünmek”..


Etrüsklerde kurt donuna bürünmek

Kurt son derece savaşçı, kuralcı, gurup oluşturucu, hiyerarşik düzen oluşturucu gibi benzer özellikler taşır.. Türklerde çok önemli bir gelenek “”kurt postuna bürünmek”tir… Tarihi belgelerde kurt postuna bürünme; Mısır tarihinde kurt postuna bürünmek. Trakyen- Troya tarihinde kurt postuna bürünmek. Etrüsk tarihinde kurt postuna bürünmek. Antik Ege – Akdeniz’de kurt donuna bürünmek …

Yazının devamı;

Çin’de yeni bulunan antik Hun mezarı tamgasında antik Amerika ve Anadolu Hun Türk bağı


Asya Hun Türk tamgası

. Batı Han mezarından çıkan Ulu tamgası   . Alıntı ardesi;  http://en.gmw.cn/2016-01/08/content_18416088_7.htm Bu tamga “Anadolu Türkleri”nin  dokumalarında günümüze kadar kullanılarak gelmiştir.. .   resim  Tarım bölgesinde bulunmuş antik pantalonda tamga 2.   resim  Anadolu-Türkiye de halı ve kilimlerdeki tamga 3.   resim Çinde yeni bulunan Hai Hun Hou  mezar buluntusudaki …

Yazının devamı;

Tuvaregler antik dilleri olan Tifinak alfabesine geçiyor..


prof. Hazma Tuvareg dilini kendi alfabesi Tifinak yazıları ile öğretiyor

Tifinag ( Yeni-Tifinag yazisi ile)  başta Tuaregler olmak üzere bazı Berberiler tarafından dillerini yazmak için kullanılan yazıdır. Tifinak alfabesi Turdaş-Trakyen yazıtları ile benzer yazılardır.. Tuaregler Kuzey Afrika’da Nil Vadisı’nin batısında yaşayan yerli halktir. Günlük iletişimde kullanılacak kadar yaygın değildir ancak genellikle politik ve sembolik olarak Tuareg kimliğini vurgulamak için kullanılır. Tifinag Ircam …

Yazının devamı;

Sumer – Oğuz boğa başındaki 6bin yıllık tamga Azerbaycan halısında..


Sumer Oğuz boğa başındaki tamga Azerbaycan halısında

Sumer – Oğuz boğa başındaki tamga Azerbaycan halısında.. Sumer medeniyeti; (5500 and 4000 BC by a non-Semitic people) 5500-4000 Yılları arasında Orta doğuda var olmuş çok büyük bir Türk medeniyetidir.. Sumer was one of the ancient civilizations and historical regions in southern Mesopotamia, modern-day southern Iraq, during the Chalcolithic and …

Yazının devamı;

Kaitag- Kayıtag – KAYI DAĞI ilçesinde – Pamuk üzerine ipek işlemeli Türk el sanatı


kaitag kayıdağ

Kaitag Dağıstan’daki dağlarda küçük bir ilçedir. Aslında iki köyden oluşmaktadır ve muhtemelen toplam nüfusu 7000 kişi vardı. Muhteşem ipek nakış 20. yüzyılın başlarında en az 17. yüzyıllarda üretildi. Alışılmadık olan işlemeli Kaitag tekstil sanat formu, ağırlıklı olarak (Darginler)Targinlerin yaşadığı Dağıstanın Kaitag ilçesinde görülmektedir . Kaitag tekstil, basit bir yapıya sahiptir, …

Yazının devamı;

Antik Sırmak-Kazak halısında tamgalar – Kuddüs Çolpan


Zurka Batur Savatı

Zuvka Baturun 4 hanımından biri Dodiy (?-1950) anamızın evinde kullandığı “sırmak” adı verilen yer yaygısı küçük oğlu Savat Çetin Hacıya hatıra kalmıştır. Dodiy anamızdan olan büyük oğlu Celal dedemiz 1915 doğumludur. Buna göre kaç yıllık olduğu tahmin edilebilir. . (Foto: Rahmetullah Çetin) . Bu halıda kutsal töngü tamgası ve hayat …

Yazının devamı;

Tebes(Mısır) MÖ 800 ve Turan(Kazakistan) MS 850-1200 yılları arasında tarih kültür bağı


Tebes ve Turan kırallığında melek tamgaları-

.   İki melek tamgası biri Afrika Mısır kırallığı MÖ800 diğeri Turan kırallığı MS800 .   . İlahi tapan Tebes üzerinde melek tamgalı giyim ve üzerindeki tamgalar. . Kırgızistan Türkistan bölgesinde Karahanlı döneminde 850-1200 yılları arasında yaşamış Babac hatun türbesinde mukarnas olarak işlenmiş melek tamgasının bir benzeri mö 800 yıllarında …

Yazının devamı;

Umman antik kubbe mezarları ve Hitit kültürü bağı


Hitit ve Umman antik kültürü bağı

Umman bölgesinde tarihi bilinmeyen kubbe mezarlar vardır.. Bu mezarların bazıları çok önemli taş işçiliği ve kültürel izler taşımaktadır. görülen şekli Hitit kültürü ile bağlarının olduğudur, ayrıca önemli yöneticilere ait olduğunu düşündüğümüz mezarlarda göç işaretleri ve yaşamın resimleri vardır. Umman bir körfez ile İran yarımadasına komşudur, İranın komşu olduğu bölgesi Kaşkay …

Yazının devamı;

AFRİKA ETİ(NUBİAN-ETİYOPYA) UYGARLIĞI VE ETİ(HİTİT) UYGARLIĞI BAĞLARI


Nubian ve Hitit geyik tamgası

. Hitit kırallığı Eti kırallığı diye de anılır Afrikada ayni isim ile bir başka ülke Eti yopya dır. . Afrika Etiyopya Nubiyan kırallığı Mısır kırallıklarının doğduğu yerdir. Nubiyan kırallıkları Mısır kırallıkları ile akrabadır. Nubiyan kırallığının Türk kültürü esintileri de vardır, . Hitit kırallığında görülen bazı eşyalar Nubiyan kırallığında- Etiyopya bölgesindede …

Yazının devamı;

Bilgelerin coğrafyasında tarihi belgeler…


Ayşe bibi ve kosmogramlar

Kazakistan, Taraz, Tarâz veya Tıraz , önceleri Talas, ve Evliya Ata Eyaletinin merkezi olan bir şehirdir. Güney Kazakistan’da, Kırgızistan sınırına yakın olup Talas nehri (Taraz)  bölgesi önemli bilgelik bölgesidir, İslamiyet öncesi ve sonrasında  bu bölgeden Farabi, Hoca Ahmet Yesevi gibi birçok bilge insan  doğmuştur. Ayşe Bibi , Babaj Hatun ve yanındaki kümbet  Orion yıldız …

Yazının devamı;

Ayşe Bibi; sevgiye adanmış bir kadın ve bilge bir kadın Babaj Hatun


Kırgızistan Taraz Ayşe bibi Babaj hatun melek mukarnası

. Bu resim Hoca Ahmet Yesevi dergahında tavus kuşu ile çekilen resim Kazak gelin -damat geleneği,  bu geleneğin bölgedeki Ayşe Bibi dönemindeki türbede görülmesi bölgenin kutsallığının çok eski bir kültürün devamı olduğunu gösteriyor. Fotoğraf; Aşkın Çakır. Kazakistan’ın güneyindeki Jambul bölgesinin Jambul şehrindeki Ayşe Bibi köyünde Babadcı Hatun Türbesi’nin yaklaşık 20 …

Yazının devamı;

Kuzey Pakistan budist kaya resmi ile Türkiye-Hakkari balbalı arasındaki çok önemli bağ; Yengi Öge


Türkiye-Hakkari balbalı ve Kuzey Pakistan kaya resmi

.   Hakkari balbalı yakın tarihin Anadolu topraklarındaki çok önemli Türk buluntusu dur. .   .   Türkiye Hakkari bölgesinde bulunan balbal ve kuzey Pakistan bölgesinde buda kaya resmi arasında mükemmel bağ iki coğrafya ve iki kültür arasında önemli bir bağdır..     Bu resim kuzey Pakistandaki antik Budist kaya …

Yazının devamı;

Kaya oyma mağarada antik tamgalar


tamgalar

. Mö 1000li yıllarda yapıldığını tahmin ettiğimiz bu tamgaların bulunduğu mağara daha sonraki yıllarda Hıristiyan kilisesi olarak kullanılmış.   Bu tamgaların Hun Türklerine ait olduğunu düşünmekteyiz. Birçok antik eserlerde görülen tamgalar. .       Takvimsel tamga ve dairesel tanrı tamgası Kaya oyma kilise olarak tanımlansada bu tamgalar Hiristiyanlık öncesi …

Yazının devamı;

Kaya oyma manastırda antik yazılar


kaya üzerinde antik yazıt

. Hıristiyanlık döneminde manastır olarak kullanılan kaya oyma mabet antik dönemin izlerini taşıyor. Yapımı bilinmeyen antik dönemden kalma eser  zamanla değişik kültürler tarafından kullanılmış bir dönem Hıristiyan manastırı olarak kullanılmıştır, dünyanın en eski taş oyma manastırlarından biridir. Kayalara oyulmak sureti ile oluşturulan manastırın zemin katı kilise, daha aşağıda bulunan bodrum katı …

Yazının devamı;

Antik Tus şehri tarihi ve Oğuzlar


Tus-Meşhed

Tus, Toos, Tous, Tus olarak bilinen şehir, İran-Horasan bölgesindedir Susia olarak’ta bilinen İran’da Razavi Horasan Eyaletinde antik bir şehirdir. Tus şehri antik kerpiç duvarları.. Eskiden Partlar zamanında şehir Susia ismiyle bilinirdi. 808 yılında Abbasi Halifesi Harun Reşid Horasan’a gitmek için çıktığı yolda hasta olur ve Tus şehirinde ölür. .   …

Yazının devamı;

Kan su(Gansu) – sarı nehir antik tarihinde Türk Orhun yazıları


turfan-tungan

Sarı nehir- Kansu-Kırmızı nehir-Gansu bölgesi Turfan bölgesinin sınırındadır.   Han-Hian-Xian bölgesi antik piramitlerin olduğu Sarı ırmak bölgesidir. Bu bölge antik Türk bölgesidir. Bu  bölgenin antik toplumuna Dungan-Tungan-Tunganiyan halk denir, Magao mağarası gibi mağara kütüphane denen çok önemli bir tarihin saklı olduğu mağara vardır. Dungan-Tungan halkı antik Türk halkıdır, Çin’in Müslüman …

Yazının devamı;

Qaşqayı piramit mezarinda Iğdır boyu tamğası


2014-12-27_135643

. Kuzistan bölgesi Haftel şehiri Tufşirin-Tufshirin kenindeki mezarlık Mezarlıktakiler Lerki adli boydan idi, ihtimalki bir Lerki boyu mezarlığıdır, fakat mezarlarda hiçbir ad yok. Mezardaki tamga Iğdır boyu tamgasıdır. İgdir boyu, Oğuz Kağan Destanı’na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud’a göre Divân-ı Lügati’t-Türk’deki yirmi iki Oğuz bölüğünden ondördüncüsü; “İgdir”lerdir. …

Yazının devamı;

Türk kültüründe dağların kutsallığı ve dağ tamgası..


Türk kültüründe dağ tamgası

. . Türkler kültürlerinde   dağları kutsal bilmişler ve onları başlarında taşımışlardır, Türk kültüründeki “başımın üzerinde yerin var” ifadesi kutsal saydıklarını başlarının üzerinde taşımalarından kaynaklanır… . . – İnsan isimlerinde dağ Türk dünyasındaki birçok insana ad olarak dağ ismi verilmektedir – Dağların kutsal isimleri-tanrı dağları-ulu dağlar Orhun yazıtlarındaki çok çok …

Yazının devamı;

Kaşkayı bayrağında dağlar tamgası


Kaşkayı gelini ve bayrağı

. . Kaşkay bayrağındaki renkler dağlara üstten bakışın resmidir…. En ortada kırmızı; olan dağın zirvesidir, kırmızı ayni zamanda kutsal bir renktir.. İkinci renk sarı; dağların yamaçlarını gösterir, özellikle kayalardan oluşan dag yamaçlarında bitki örtüsü azdır.. Üçüncü renk yeşil; dağ etekleri-ovalardaki yeşilliğin rengidir . Kaşkay kültürünün bu önemli bayrak tamgası Kaşgay …

Yazının devamı;

Gelibolu,da Türkay Eceli bey tarafından oluşturulan özel müze 23 Nisan,da açılacak


kapı tokmakları

. . Türkay Eceli bey Gelibolu’nun eski çiftlik sahiplerinden’dir, atalarından kalan eşyalara özel değer vererek onları saklamış ve bu günlere gelmesini sağlamıştır, uzun zamandan beri bir müze oluşturmak için çalışmalar yapmaktadır. Tesadüfü tanışmamız ile bu eşyaları kendi müsadesi ile fotoğrafladık. Bize gösterdiği ilgi ve alakadan dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz… 2015- …

Yazının devamı;

Çanakkale-Kumkale antik mezarlığı- Türkmensahra antik mezar kültürü izleri..


Çanakkele-Kumkale Fransız çıkartmasında kullanılan siperler

. . . Kumkale antik Türk mezarlığı. Mezarlıkta iki önemli özellik vardır… . – Türklere ait antik bir mezarlıktır, birçok Türk boyuna ait antik mezarlar vardır… Kumkale antik sütun mezar taşları. Bu antik mezarlıkta bulunan sütun mezar taşları Türkmen antik mezar taşlarına benzemektedir.. Türkmensahra antik sütun mezar taşları.. Çanakkale Kumkale …

Yazının devamı;

Kaşğay Türkleri’nin mezar taşlarında belgeler ve tamgalar.


2013-08-11_211733

Divânu Lügati’t-Türk’te Kaşğay Türkleri’nin mezar taşlarında belgeler ve tamgalar     Kaşgarlı Mahmut’un kitabı Divanı Lügati Türk kitabındaki belgeler Kaşgay mezar taşlarında bulunmaktadır. Kaşgay mezar taşlarındaki tamgalar Türklerin geleneklerinin sürdürüldüğü önemli kültür belgeleridir.

Yazının devamı;

Müslümanlarla Çinlilerin savaşı, Talas savaşı ve Kırkızistandaki antik nirengi-sınır taşı, yazıt-Tamgalı taş-751


tamgalı taş-kırgızisyan

. . Talas şehri; Talas savaşının olduğu şehirdir. . Talas savaşı Talas Muharebesi ya da Talas Meydan Muharebesi, 751 yılında bugünkü Kırgızistan sınırları civarında Abbâsîler ve müttefiki olan Karluklar ile Çinliler arasında yapılan muharebedir. Parçalanan Türgişlerin “Kara Türgişler” gurubu 742 de Çinlilerin desteğiyle Tumoça komutasında bağımsızlıklarını korudular. Taşkent (Keş)’teki bu …

Yazının devamı;

Çolpan Ata kaya resimlerinde “korunan kutsal yavru” tamgası – Kırgızistan – Issık köl


Kutsal yavrular

. . Kırgızistan Issık köl bölgesindeki Çolpan Ata kaya resimleri birçok tarihi belgeyi resimlerle tarihe mal etmektedir. Kırgızistan – Issık köl bölgesindeki kaya resimlerinde görülen tarihi belgelerden bazı taşlardaki üstünde yavrusunu taşıyan  hayvanların resmedilmesi kutsal çocukların anneleri tarafından korunduğu birçok resim belgedeki örneklerin benzer anlatımıdır. Kırgızistan Çolpan ata kaya resimlerinde …

Yazının devamı;

İran Çoğrafıyasında Bayat Boyu


İran antik Türk tamgaları

İran Çoğrafıyasında Bayat Boyu Bayat boyu, Oğuz Kağan Destanı’na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud’a göre Divân-ı Lügati’t-Türk’deki yirmi iki Oğuz bölüğünden dokuzuncusu; “Bayat”lardır. Belgeleri şudur: Bayat .jpg[1] diye tanımladığı bir Oğuz boyudur. Bu boyun, Bozoklar’dan Oğuz Kağan’ın oğlu Gün Han’ın soyundan geldiği kabul edilir. Ancak Kaşgarlı’nın bu sıralamada …

Yazının devamı;

İran antik kültüründe öküz-ox tamgaları


antik persepoliste ox-öküz tamgası

. . İranın antik kültüründe “öküz tamgaları” vardır, fakat bu öküz tamgalarının hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. . Tus şehrinde yapılan “Ahura Mazda abidesinde öküz tamgaları” oluşturulmuştur. . İran’ın birçok bölgesinde eski ve yeni yapılan eserlerde, “öküz tamgaları bulunan heykeller” var. . İran tarihinde kurulmuş olan “Büyük Selçuklu Türk devletinde’de öküz …

Yazının devamı;

İskit antik tarihinden Tuva kültürüne uzanan kültür-Polosmak, Türk Katun başlıkları


Tuva kültüründe antik izler

. . Tuva Cumhuriyetine yapılan bir kültür gezisinde, gezideki katılanlara Tuva halkı tarafından bir kültür gösterisi sunuldu, gösterideki dikkate değer kültürel tamgalara izleyicilerini etkileyen çok önemli tamgalar izlendi. kadın başlıklarında görülen tamgalardaki antik bağlar İskit tarihi bağlarının devamı olduğu görüldü. Altın Bulak Etnokültürel Tatil Köyü. Kızıl, Tıva Şimdiki Tıva kültür …

Yazının devamı;

İran antik şehrinde 5 bin yıllık “dağkeçisi tamgası”…


antik vazodaki dağ keçisi resimleri animasyonu

. . Kaşkay Türkleri’nin antik ülkesinde bulunan bu yeni buluntular..güney iran bölgesinini 5 bin yıldır türk coğrafyası olduğunu göstermektedir.. Kaşğay Elinden tamgalar-İran . Kazıların yapıldığı antik şehrin haritası.. . Brunt antik kazıları . Dağkeçisi mührü . Bu mühürden anlaşılmaktadirki 5bin yıl öncesinde İran bölgesinde antik halkın yönetim ve kültür tamgası …

Yazının devamı;

Ortadoğu tarihi, Türk-İslam minyatür sanatında yön tamgası..


islami minyatür svastika

. . Taraf-yön gösteren  ve güneş saati ile zamanları gösteren bir saat. Bu minyatürlerin tamgaları dört yönü, dört ayrı rengi, dönüşü, ve merkezinde ayrı bir tamgayı göstermektedir.. Eserler Selçuklu ve Memlükler döneminde görülmektedir… Bu resimdeki miyatürdeki yazılar; “Sol elinde sıkıca tuttuğu halde çıkar gelir ,meydan çizgisinin ve topluluğun ortasına gelinceye …

Yazının devamı;

Kızıl Müzesi- Tıva-TAMGALI TAŞLAR


Tuva müzesi toprak kaplar

. . Aklımızın ve gönlümüzün tam orta yerinde duran Tıva Cumhuriyeti gezimiz sırasında çektiğimiz resimleri paylaşıyoruz. İnanıyoruz ki; geziler sıklaşıp daha derin incelemeler yaptıkca Tamgalardan yükselen ses bizi atalarımızın ruhuna ulaştıracaktır. . Ahşap mezar . Toprak kaplar . Yazıt taşlar . Tamgalı taşlar . .

Yazının devamı;

Akhun- Akdağ-Aksu ve Tarihleri birleştiren coğrafyalarda antik kültür belgeleri……


Akdağ-Aksu ve Ak Hun tarih bağı

. . AK HUN Ak Hun İmparatorluğu (Bizans kaynaklarında Eftalit, Çin kaynaklarında Ak Hiung-nu, Hint kaynaklarında ise Sveta-Hūna olarak geçer), dördüncü yüzyılın başlarında Isığ Gölü çevresinde Avarlar’a bağlı yaşarlarken bu yüzyılın ikinci yarısında Maveraünnehir’e ve Toharistan’a yayılmış bir Türk devleti. . . AK DAĞ- AK SU Akdağ’ın (Babadağ) kuzey yamaçları …

Yazının devamı;

Amasya-Akdağ Selçuklu tarihi ve Oğuzların Akşahinli Çavuldur boyu Alpaslan’da tarihin izleri..Kemaliyeli Seyyid Nureddin Alparslan.


Alpaslan - kapı tamgaları

. . Amasya-Alpaslan haritası.. Müslüman Selçuklu Türklerinin Anadolu’ya girişi Sultan Alpaslan ile başlar der tarihçiler…. Alp Arslan (1029 – 15 Aralık, 1072) (ʿAdud ad-Daula Abu Shudschaʿ Muhammed bin Davud Çağrı), Büyük Selçuklu Devleti’nin ikinci hükümdarı olan Türk devlet adamı. Alp Arslan, Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya gelişlerini ve mücadelesini yöneten askerî …

Yazının devamı;

Sır olmuş bilimsel tamgalar…


Cezeri'nin kullandığı bilim tamgaları...

Küçük asya-Anadolu 1000 yıllık bilim tarihinin unutulmasının gerçekleri… Türk ve İslam bilim tarihinin kötü talihi; bilim ve tamgalarının terkedilmesi ile olmuştur… Burada görülen Cezeri ve diğer bilimadamlarının  kullandığı bu antik dönemin bilimsel tamgaları …ne yazıkki bu tamgaları açıklıyabilecek bir bilgi vericiyi  bulamıyoruz.. Avrupa insanlarının bu bilgilerden yararlanıp ülkelerinde bilimsel devrim …

Yazının devamı;

OCAĞINIZ SÖNSÜN.MÜ… SÖNMESİN.Mİ !!…Takab – Sultan Süleyman’a kalmıyan Dünya…


İran tarihinde ateş tamgaları

. . Ateş; insanlığın yaşamında olan en önemli ihtiyaç… Ocak; var oluş tamgası.. . OCAĞINA ATEŞ DÜŞSÜN; Ateşin yakıcı özelliği seni yaksın, varlığını yok etsin. . OCAĞININ ATEŞİ SÖNMESİN; Yaşamın en sosyal ihtiyacı, yaşamın tamgası ateş, ocağında sürekli var olsun. . BABA OCAĞI; Ata ailesi. . Türk toplumlarında ateş-ocak kültürü …

Yazının devamı;

SIR TAMGALAR ve Bulgaristan Deli Ormanda bir tarih..Bektaşî Pehlivan Hasan Demir baba..da..her yıl Mayıs ayında “Türkler Tarafından Şehitler Günü kutlanmaktadır”.


karay türkleri tılsım tamgaları

. . “DELİ ORMAN”DA TARİHİN AKIŞI: Deli orman coğrafyası özellikleri Deli Orman’da bir yaşam yeri; eseri ve önemli tarih hazinesi. – Traklar dönemi ve yeni bulunan büyük hazine. – Kuman Kıpçak Pagan Türkleri tarihi. – Hazar Türkleri Musevi Tamgaları ve Musevi yaşam zamanı – Masonik Tamgalar ve Musevi Tılsım Tamgaları. …

Yazının devamı;

Tarım toplumu Türkler..ve Öküz-Ukus-Oğuz boyu-tamgası


oğuz-

. . . . Tarım coğrafyası Türklerin tarım toplumu olduğunu gösteren bir tarihi belgedir. Bu bölgedeki Turfan dünya tarım tarihine önemli bir örnek şehirdir. Tarihteki medeni toplumlar tarım toplumlarıdır, tarım ürünleri insanoğlunun en büyük ihtiyacıdır..bu günkü sanayi ürünlerinin dahi çok büyük bölümü tarihte olduğu gibi, tarım ürünleridir. . TURFAN KAREZLERİ …

Yazının devamı;

Dağ keçisi ve Türklerin “Dağ keçisi bağları” ve tamgası…


dağ keçisi-kütük

. . Orhun yazıtlarındaki çok çok önemli yazı belgeler.. “TÜRK KAĞANI ÖTÜKEN ORMANINDA OTURSA” İLDE SIKINTI YOKTUR……; Kul Tigin Abidesi, güney yüzü satır 3-Muharrem Ergin, Orhun abideleri, sayfa 3 “ÖTÜKEN ORMANINDA OTURURSAN” EBEDİYEN İL TUTARAK OTURACAKSUN…; Kul Tigin Abidesi, güney yüzü satır 8-Muharrem Ergin, Orhun abideleri, sayfa 5 Bu yazı …

Yazının devamı;

Antik Yemen-Arap coğrafyasında “Dağkeçisi tamgası”..Afro-Asiyatik kültür bağları.


saba kırallığı dağ keçisi tamgası

. . Antik arap coğrafyası,Afo-Asiyatik; Asya kültürü insanların coğrafyasıdır… Arap coğrafyasındaki antik halkın asya milletleri ile bağları vardır. Bu bağlardan önemli bir bağ “Dağkeçisi tamgası”dır.. . Dağ keçisi Yemen bölgesindeki antik milletin tamgasıdır, antik tarihte Yemen’de birçok Asya bağı bulunmakltadır. . . Arap yarımadasında antik tarihin kaya resmi çizimlerinde dağkeçisi. …

Yazının devamı;

KİRİL- LATİN SAVAŞI (Calcedon-İstanbul-Üsküdar 451)


akdenizde antik alfabeler

. Hem Latin Alfabesi hem Kiril Alfabesi antik Takyen Runik(Hunik) alfabelerin gelişimi ile oluşmuştur, ikiside lineer alfabedir… . Latin alfabesi; Büyük İskender’in Doğu Akdeniz savaş coğrafyasındaki hasardan sonra Kiliseler’in ortak dil oluşturup Akdeniz’de bir Yeni Alfabe oluşumudur. “Koine Akdeniz Hıristiyanlık yayılımında ortak dil”  olarak başlatılmış. Büyük İskender’in oluşturduğu sosyal coğrafya; …

Yazının devamı;

Kütahya Çavdarhisar (Aizanoi) Türk kaya resimleri…


Çavdarhisar kaya resimleri

Çavdarhisar ilk dönemlerde MS 1300 yy.Çavdar tatarlarının merkezi olmuş denilse de.adının buradan kaynaklandığı ifade edilse de kesin değildir.Çavdarhisar’lılar kendilerinden önceleri orada yaşamış olan Aizanoi’liler le ilgili bilgileri günümüze taşımış,fakat Çavdar Tatarları ile ilgili hiç bir bilgi,hikaya rivayet yok.Bugünkü Çavdarhisar ahalisinin Tatarlık konusunda hiç bir bilgisi olmaması Kendilerine Çinli ve Avrupalıların …

Yazının devamı;

115 yıl yaşıyan Hun Türkleri ve ..Çin, Pakistan, Hindistan arasında Ay-Yıldız bayraklı bir Türk Hun devleti-THUN-HUNZA


Thunza-Hunza veSzekely-Sekel Türkleri bayrakları arasında ortak tamgalar

. . . Avrupada’ki antik “Sekel Hun Türkleri”ne benziyen kültürleri ile dikkat çeken bu antik halk 25 EYLÜL  1974 yılında bir devlet olarak kurulmayı başarmış isede kısa zamanda bölgedeki büyük devletlerin baskılarıyla bu gün Pakistan sınırları içinde bir bölge ve halkı olarak yaşamlarını devam ettirmektedirler. . – Hunza vadisi; . …

Yazının devamı;

Moğolistan’da bulunan Türkçe tamgalı taşlar Türk tarihinde yeni bir sayfa mı açacak!.


moğolistan buluntuları

.Moğolistan Bilim Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’ne bağlı araştırmacılar, Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığı’na ve Eğitim ve Bilim Bakanlığı’na Tuvshinshiree’ye bağlı Sukhbaatar oymağında bulunan Delgerkhaan Dağı’nda keşfedilen anıtları korumak ve kurtarmak üzere başvuru yapmaya hazırlanıyor. . 14-28 Ağustos 2011 tarihleri arasında yapılan Keşif araştırmaları esnasında, Dr. Ts.Bolorbat önderliğindeki ekip birçok tarihi Türk …

Yazının devamı;

Çin’de antik ticaret tamgaları- MÖ. 700 ve Afroeuroasiyatik kültür bağları


mö.700 trakyen-çin antik tamgaları

  . Trakyen tamgalarının bulunduğu tablo ve Çin tamgaları ile bağlarını gösteren resim. Alttaki yazıyı tıklıyarak daha geniş bilgi alabilirsiniz. Çok önemli buluntular..Terranea-Trakyen antik kültürü yazıları. . Çinde’ki bu ticaret tamgalarında  Avroaafroasiyatik birleşik kültürü izleri taşımaktadır. Bu ticaret tamgalarından    mö.700 yıllarında Doğuasya   milletlerinin batı kara kıtaları ile ticaret yaptığı görülmektedir. …

Yazının devamı;

Çok önemli buluntular..Terranea-Trakyen antik kültürü yazıları.


A tlas dağları-tuareg ve trakya turdaş yazıtları

. TRAKYENLER, ANTİK TÜRKİYENLER BÖLGEDEKİ HALKLARIN TARİH BOYUNCA TENE-DACYEN (TACYEN)-PELAS-TUKU-E TRÜSK-TROY-TURDAŞ-TARTARİAN-TRAKYEN- TUAREG-SUMER GİBİ İSİMLER İLE ADLANDIRDIKLARI BU ANTİK MİLLETLER TOPLULUĞU MİLATTAN 2000 YIL ÖNCE BİRLEŞİK BİR KÜLTÜR OLDUKLARINI GÖSTERMEKTEDİR. ATLAS DAĞLARI VE TRAKYA YAZILARINDA BENZER TAMGALAR . TRUVA-TROY-TRUYA TARİHİNDE TAMGALAR VE KÜLTÜR… . Türkiye-Truya antik kenti ip eğirme tekerleği. Truya …

Yazının devamı;

Afro – Asiyatik antik tarihin bağları- mezar kültürü.


Aktogay Kazakistan antik mezarları

BİR RESİM YADA BİR ESER BAZEN BİRÇOK YAZININ ANLATTIĞINDAN ÇOK DAHA FAZLA ŞEY ANLATIR. Bu antik mezarlar hem mezar hem ibadet yerleridir, yılın belirli dönemlerinde buralarda insanlar toplanıp inançlarına göre toy ve adaklar oluştururmuş. Antik tarihin çöl insanlarında mezar kültürlerinde ortak bir kültür-mezar kültürü. Bilindiği gibi mezar kültürü Arap geleneğinde …

Yazının devamı;

Üç ayrı bölge-üç benzer tamga..üç ayrı coğrafyadaki kültürlerde bir bağ varmı !..


üç tamga

. Üç ayrı coğrafyadaki kültürlerde bir bağ var..mı !.. Bir birlerine çok benzer özellikleri olan bu üç tamga dikkat çekicidir. . Afrika Tuaregleri bayrağı; Bu bayrakta bir tamga ve dört renk vardır Kırmızı renkli tamga Sarı, yeşil ve mavi renkler. TUAREG’LER TÜRK MÜ?, Güney Akdeniz (Kuzey Afrika) Kültürü-South Mediterranean Culture …

Yazının devamı;

İstanbul Ayasofya’da yazılar ve tamgalar…


ayasofya anahtar ve kilit tamgaları

. Ayasofya mabedi İstanbul’un eski kültürlerinin bir göstergesidir. İstanbuldaki  bu alanlar çok eski binlerce yıllık kültürlerin yaşandığı bölgelerdir. Hıristiyanlık öncesi bir mabet alanıdır, burada ne kadar eski yapıların olduğu hakkında kaynaklar mevcut değildir. Yeni bir kültür bölgeyi sahiplendikten sonra bölgenin eski  kültürel varlıklarını yok etmektedir. Eski  mabetler çeşitli nedenlerle yıkılarak, …

Yazının devamı;

TUESE-Sibirga’da Akkanat’ın Sanatı

. . Kemerovo bolgesinde 3 bin Sibirga Yerli Türk bulunuyor. “Ruslar onlara Çete Tatarlar ismi koymuşlar”   ( Tomsk Chat Tatar).   . Akkanat, Sibirya yerlilerinden Sibiryalı bir sanatkardır . Kendisi Sibirya içinde yolculuklar yapıyor ve geleneksel Yerli Sibiryalı sanatını canlandırmaya çalışıyor. Kendi kültürünün geleneksel yerli hikayelerini ve tüm eşyalarını koruyan …

Yazının devamı;

Bu antik tamgalar Dünya’nın ilk “global göstergeleri”mi !!!…

Bütün dünyada görülen bu tamgalar dünyanın ilk global göstergeleri olabilirmi!… Dünyanın her yerinde ayni kişi tarafından yapılmış bir ustalıkla bazen taşları dizerek bazen taşları oyarak bazende resimler halinde işlenerek oluşturulmuş bu şekiller dünyanın her yerinde olması şaşırtıcıdır. Birçok bilim insanı tarafından henüz anlaşılamamış olan bu şekillere” labirent”  denmektedir. . ASYA …

Yazının devamı;

Hun at koşumları-Bursa ulu cami-Afrika Lukasa bellek kartları..antik ortak özellikleri..

. Hun at koşumlarında’ki antik bir özellik Lukassada’ki bellek kartlarıyla benzer özellikler göstermektedir. . HUN AT KOŞUMU TAKIMLARI ÖRNEĞİ . http://en.wikipedia.org/wiki/Huns Her ikiside taşlardan yapılmıştır. İki eserdeki en önemli bağ ortasındaki büyükçe bir taşın etrafına dizilmiş küçük taşlardır. LUKASSA BELLEK KARTLARI ÖRNEĞİ BURSA ULU CAMİ-LUKASA BELLEK KARTLARI; Afrika Antik Kültürü …

Yazının devamı;

TRUVA-TROY-TRUYA TARİHİNDE TAMGALAR VE KÜLTÜR…

. . Truya kültüründe kullanılan ip eğirme aleti bu önemli kültüre ışık tutmaktadır . TRUYA KÜLTÜRÜ-İP EĞİRME ALETİ Buradaki eğirme aletinin alt diski üzerine oluşturulan tamgalar-yazılar Truva kültürünün önemli belgeleridir. . . Truya’da kullanılan ip eğirme aleti alt tekerleği-diski-yuvarlağı’nın üzerindekki tamgalar. TÜRKİYE-TRUVA TAMGALARININ KULLANILDIĞI BULGULAR . ROMANYA-TURDAŞ TAMGALARI ..

Yazının devamı;

KURD TÜRKLERİ ve TAMGALARIN DÜNYASI BAŞKURTİSTAN-BAŞ KURDİSTAN TÜRKLERİ…

. . ASYA AVRUPA ARASINDA BİR TARİH-KÜLTÜR COĞRAFYASI VE İNSANLARI . Başkurtistan ya da Başkurdistan (Başkurtça: Башҡортостан – Başqortostan; Rusça: Башкортостан – Başkortostan, ya da (halk ağzında) Башкирия – Başkiriya), ya da resmî adıyla Başkurtistan Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu’na bağlı federe bir Türk cumhuriyetidir. 11 Ekim 1991 tarihinde özerkliğine kavuşmuştur. Yüzölçümü …

Yazının devamı;

Türklerde kayış kuşanma kültürü. .

. Türk topluluklarında sadak ve bel kayışı kültürü . Savaş alanlarında kılıç ok ve  benzeri ihtiyaçların bele bir kayışla takılma kültürü, bölgelere, boylara ve yıllara göre özellikler taşır. . BALBALLARDA KAYIŞ KUŞANMA GÖRÜNTÜLERİ . . ANTİK TAŞ KABARTMALARDA KAYIŞ KUŞANMA TAMGALARI . . YILLARA GÖRE KAYIŞ KUŞANMA KÜLTÜRLERİ . . …

Yazının devamı;

Baydaq-Kaşğay Türkleri’nin eski-antik Bayrağı


antik-kaskay-bayragi

. Kaşkay Türkleri  Güneydoğu İran’ın Fars Eyaleti’nde özellikle Şiraz çevresinde yaşayan ve hala ağırlıklı olarak göçebe bir Türk halkıdır. Azeri Türklerinden sonra İran’daki en kalabalık Türk grubudur. ANTİK KAŞKAY BAYRAĞI Bu bayrak görüldüğü gibi  bir t çıtalarına bağlanarak kullanılır. . KAŞKAY BAYRAĞI . . KAŞKAY TÜRKLERİNDE  KİLİM ÜZERİNDE TAMGALAR. Kaşkay …

Yazının devamı;

AFRİKA’DA ANTİK İZLER..TURİN KRALI HORUS

AFRO-ASİYATİK COĞRAFYASINDA BİRLEŞİK TAMGALAR VE KÜLTÜRLER. . .Eski Mısır Tarihi-New Kingdom of Egypt  MÖ2740 . Raneb olan Horus adının ikinci erken Mısır kralı arasında 2. hanedanı . Yana Saltanatının kesin uzunluğu bilinmemektedir Turin canon bozuktur ve yıllık hesaplarını kaybolur. Antik Yunan tarihçisi Manetho Nebra saltanatı 39 yıl sürdü önerir,  , …

Yazının devamı;

TÜRKİYE Denizli Hierapolis-TARKUNYA E trüsk Cerveteri birleşik kültürleri…


türkiye -denizli-mezarları

. ANTİK TÜRKİYE TOPRAKLARI İLE ANTİK İTALYA TOPRAKLARINDA ORTAK  KÜLTÜR  BAĞLARI… Hiyerapolis ve Certeveri höyük mezarları kültürü. İtalyan antik tarihindeki eTrusk’ler ile Küçük Asya’daki kültürlerin birçok bağları ortaya koyulmuştur, E TRÜSK’LER BİR TÜRK BOYUDUR. E Trüsk’ler bir Trakyen-Türk boyudur. . Hierapolis, (Yunanca: kutsal şehir’) Pamukkale (Denizli) yakınlarında bulunan bir antik …

Yazının devamı;

Önemli bir balbal…Çui (Çay) vadisi (Kazakistan-Kırgızistan sınırı)


ÇAY VADİSİ BALBALI

. Bu balbal Asya antik kültürlerine örnek  iyi korunmuş bir taş eserdir. ÇAY VADİSİ BALBALI Balbal hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Aktu antik mezarlarındaki tamgalarla ayni özelliği taşımaktadır. . Türklerde kayış kuşanma kültürü. . . HAZAR DENİZİ KIYISI-AKTAU ANTİK MEZARLIĞI TAŞLARI Tupkargan – Tupkaragan (Tup kurgan) Türk Tarihi hazinesi İstanbul Süleymaniye …

Yazının devamı;

AKDENİZ GİRİT DİSKİ VE KAZAKİSTAN – ALMA ATA ALTIN ELBİSELİ ADAM BAĞLARI..ve AMERİKAN YERLİLERİ.Nuray Bilgili Yakaryılmaz

GİRİT UYGARLIĞI Girit Uygarlığı ya da Minos Uygarlığı, Tunç Çağı’nda bugün Yunanistan’a bağlı olan, Ege Denizi içindeki Girit Adası’nda, MÖ yaklaşık 3500’lerde doğmuş bir uygarlıktır. Minos Uygarlığı, MÖ 2700 ile 1450 yılları arasında en parlak dönemlerini yaşadı GİRİT DİSKİ TAMGALARI BURADAKİ YAZILAR HENÜZ AÇIKLANAMAMIŞTIR . ALTIN ELBİSELİ ADAM Altın elbiseli …

Yazının devamı;

UKUS (OĞUZ) – İSİS; AFRO ASİYATİK TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR BAĞ….


Afro-Asiatic

. Osmanlı miğferi . BURADA AFRO ASİYATİK HARİTASI GÖRÜLMEKTEDİR AfroAsiyatik balbal ve yazıtları. . Tarihçiler İsis’i bir “tanrıça” olarak tanımlamaktadır. Ukus-Oğuz ise Asya antik kralının ismidir. Bu iki isim benzerliği sadece isimden ibaret değildir. Tarihçilerin çok önemli bir tanımıda başlıklarındaki “tamgalar”dır. Her ikisinin başlığındada “öküz boynuzlarının arasında bir güneş tamgası”nın …

Yazının devamı;

Kaşkay Türkleri Kültürü-Haftkel, Khuzestan mezarları.

Kaşkay Türkleri  , Güneydoğu İran’ın Fars Eyaleti’nde özellikle Şiraz çevresinde yaşayan ve hala ağırlıklı olarak göçebe bir Türk halkıdır. Azeri Türklerinden sonra İran’daki en kalabalık Türk grubudur. Göç rotaları yazın Şiraz’ın yaylaları (yaylak) ile kışın Basra Körfezi’nin ovaları (kışlak) arasındaki 480 – 1.000 km’lik bir alandır. . Amele (5.397 aile, …

Yazının devamı;

Yakutistan Türkleri mezar geleneği ve Türkiye-Denizli antik mezar geleneği bağı

Yakut Türklerinde mezar gelenekleri antik çağdan bu yana sürdürülmektedir. Ahşab tabutların ve mezar Tamgaları’nın kullanıldığı bu gelenek Türkiye topraklarında Antik Türkler tarafından ayni şekilde bir geleneğin varlığı belgelenmiştir. Türkiye antik coğrafyasının antik insanlarının Yakutistan ve  bütün  Asya Türkleri ile olan bağı’da belgelenmiştir. Bu günkü Türkiye topraklarının antik dönemdeki adı Trakya-Trakyenleridir.TRAKYENLER, …

Yazının devamı;

Çorum Alacahöyük – İtalya Valcamonica kaya resimleri ortaklığı.

. Çorumda’ki Alaca Höyük’te bulunan Güneş Diski ve İtalyada’ki Valcamonica  kaya resimlerinde ortak bir  şekil var. . . Çorum Alacahöyük diski. Alacahöyük diski’nin; 1-Üst bölümünde burç benzeri işaretler. 2-Orta bölümünde kareler var. 3-Alt bölümünde  yarım daire destekler var. . İtalya Valcamonica  kaya resimleri. alınıtı; http://georgenash.wordpress.com/2008/01/ Bu resimdeki oluşturulmuş şekilde Alacahöyük …

Yazının devamı;

Solovki adası,Kırgızistan-Saymalıtaş ve İtalya- Etrüskler bağı- Nuray Bilgili Yakaryılmaz


italya - etrüskler

Kuzey denizi Solovki adası,İtalyada’ki petrogifler ile Kırgızistanda’ki petrogiflerde  görülen Tamgalar bu halkların antik bağlarını ortaya çıkarmaktadır. Yaşam ve güneş sisteminin Ağacı .. gökyüzünün Katmanları . Ay, Güneş, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, .. YEDİ KAT .. . İTALYA.. Tree of life and solar system..Floors of the sky. Moon, Sun, mercury, …

Yazının devamı;

BURSA İZNİK YEŞİL CAMİİ KÖŞE TAŞI ÜSTÜNDEKİ ÖNEMLİ DUVAR RESMİ- KAZIMASI..

. Osmanlı devrinde yapılan ilk câmilerden. Adını minâresinde bulunan yeşil renkli çinilerden almaktadır. Çandarlı Kara Halil Hayreddîn Paşa tarafından 1378 yılında inşaası başlatıldı. Onun aynı yılda ölümü üzerine oğlu Ali Paşa 1392’de tamamladı. Mîmarlığını Hacı Mûsâ adlı bir Türk mîmârı yaptı. Eser, mekânı tek kubbe altında toplama esâsına dayanan Osmanlı …

Yazının devamı;

Arap Yarımadasında 1000 yıllık yakın Türk tarihi…


arap yarımadası

ARAP YARIMADASI 1000 yıllık YAKIN  DÖNEMİ’Nİ ÜÇ BÖLÜME AYIRABİLİRİZ – Selçuklu ,Eyyübi ve Memlük Sultanlığı dönemi. Önemli bir haraket dönemidir, Osmanlı İmparatorluğu’nun  bölgedeki  hakimiyetine kadar devam eder. – Osmanlı dönemi Uzun zaman değişikliğe uğramamış dönemdir. – Yeni dönem Yeni dönem bölünmeleri devam eden bir dönemdir,  hiç bitmeyecek gibi görünen bölünme ve …

Yazının devamı;

Benzer Üç belge Denizli-Kale Balbalları ve Çanakkale Balbalı ve Meksika kaya Çizimi


Çanakkale Gelibolu-Denizli Kale balbalları

Meksika’da bulunan bir kaya resmi güneş olarak çizilmiş Denizli kale balbalarının üstündeki hayat agacının üstündeki güneş çizimleriyle benzerlik göstermektedir. .. Balballar Türkler’in mezar taşlarıdır. Türkler ölülerinin başlarına ölülerine ait bilgileri dik bir taşa yazarak ölülerin mezarlarının başlarına dikerler. Denizli  Kale ve Çanakkale Gelibolu’daki  bu balballarda en önemli tamga hayat ağaçlarının …

Yazının devamı;

DENİZLİ – AYDIN TAMGALAR TAŞI bölgedeki antik tarihin Gökbilimi çalışmalarına ışık tutacaktır.


Ümit Şıracı uzay yörüngeli gezegenler

Denizli Aydın sınırandaki  bu taş tarihsel bir olayı  anlatmaktadır. Türk’ler gökbilimci bir millettir. Taştaki resimler bir gök bilimi çalışmasının resmidir. Çinde benzer çalışmalar yapılmıştır. Nasa Uzay Bilimcileri bu sayfaya yer vermiş  yayınlamışlardır. Nasa’nın sayfasındaki resimler. BU RESİMLERDEKİ YILDIZ TAMGALARINDA BENZER İFADELER VAR. http://www.nasa.gov/images/content/69321main_comets_silk-lg.jpg Sumer yıldız- ay- güneş. Burada görülen resim …

Yazının devamı;

16. yüzyıl Osmanlı tılsımlı gömleği ve Osmanlı’da giyim kültürü ve Kırım Türkleri bağı.


AY YILDIZ

Kırım -Manastır Surb Khach çeşme yazıtı Bir daire içinde yazılı Yıldız, güneş sembolleri. Hazar Üst Saltov arasında ayna süslemeleri (Artamonov, 1962), Küçük Camii penceresi Han Sarayı -Bahçesaray alıntı adresi; http://kale.at.ua/publ/znaki_kyrk_jera/1-1-0-47 Osmanlı’da giyim kültürü. Osmanlı giyimi tamgaları. . .<..SELVİ AĞACI… ……. AY YILDIZ . DAVUT YILDIZI . MAKİLİ Giyim tarzları; Muhaqqaq, …

Yazının devamı;

Tupkargan – Tupkaragan (Tup kurgan) Türk Tarihi hazinesi


tupkargan mezarlığı tarih hazinesi

Tupkargan yarımadası ve  Tyuleni takımadaları haritası. Tupkurgan-Tupkargan-Tupkaragan Turan Havzası Hazar Denizi’nin Kuzeydoğusunda bir yarımada. Kuzey İpekyolu  üzerinde bir antik liman merkezi, İpekyolu Ticareti İnsanları’nın bütün izlerini özelliklerini barındıran bir tarihi belgelerin olduğu çok değerli tarihi yer. Turan (hazar)denizi Turan – Aktau (akdağ)jeolojisi Tupkargan Kuzey İpekyolu-Türk Ticaret Yolu antik Tupkargan yarımadası …

Yazının devamı;

İslami Bilim Tarihi antik modeli – Kairouan Mosque- Kayravan-Kayırevan cami

TUNUS-Kairouan Ulu Camii 9000 metrekarelik bir alana yayılmış ve en eski yerlerden biridir. İslam dünyasının tüm sonradan yapılan camileri için bir model olmuştur. Ukbe bin Nafi: Ukbe bin Nafi bin Abdülkays el-Kureşi el-Fıhri Hicret’in birinci yüzyılında yaşamış ve İslamı yaymak amacıyla Kuzey Afrika’ya seferler düzenlemiş Arap komutan.Büyük bir olasılıkla 630’a doğru doğdu. …

Yazının devamı;

Gelibolu şehir merkezinde mezar taşı mezarlığı…

Mezar taşları mezarlardaki insanların kimlikleri ve malıdırlar. Ölülerine değer veren Türk Milleti mezar taşlarına değer vermiyor… Gelibolu “mezar taşı mezarlığı”nda şehrin muhtelif yerlerinden toplanmış mezarlar taşları sahiplerinden ayrı bir mezarlıkta yatmaktadır. Her biri ayrı bir Tarih ve olayın belgesi olan bu taşlar bir müze oluşturarak saklanmamaktadır. Bu taşlara birer numara …

Yazının devamı;

Bir tarih hazinesi- Mimar Sinan’ın eseri Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi (1571-1572)


HAYAT AĞACI-Sokollu Mehmet Paşa Camisi-

Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi-1571-1572 . Sokollu Mehmet Paşa Camisi PLANI .     Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi, Mimar Sinan’ın İstanbul Kadırga’da Şehit Mehmet Paşa yokuşunda bulunan ve cami ile külliyeden oluşan bir eseri. Sinan’ın en güzel eserlerinden biri sayılır. Üç padişaha sadrazamlık yapan Sokollu Mehmet Paşa adına 1571’de karısı tarafından …

Yazının devamı;

Önemli bir Asya Krallığı – Gogurye


gokuryo antik tamgalar

Buyeo Goguryeo’nun kültürü  M.Ö. 2. yüzyılda bu yana varlığını düşünülmektedir  Mançurya ve  Kore’nin önceki  milleti. MÖ 2. yüzyılda Han Hanedanı’nın baskısı ile Antik Joseon krallığının tarih sahnesinden çekilmesiyle birlikte halkı çeşitli ülkelere ve kabilelere göç etmiştir. Jumong (Camoka) bu dağılan  halkı birleştirip tek sancak altında toplamış, Mançurya ve Kuzey Kore’yi …

Yazının devamı;

VİNÇA – TURDAŞ SEMBOLLERİ (VİNÇA – TURDAŞ KÜLTÜRÜ 3)


Vinça - Turdaş Buluntusu - Yazılı Tabak

Vinça – Turdaş Simgeleri Bazen Vinça yazısı veya Eski Avrupa yazısı (ayrıca Vinça işaretleri, Vinça-Turdaş yazısı vs.) denilen Vinça simgeleri, güneydoğu Avrupa’nın Vinça kültüründen kalma Neolitik çağ (M.Ö. 6. ila 5. bin yıllar arası) eserlerinde görülen bir simgeler kümesidir. Simgelerin çoğunlukla bir ön-yazı örneği oluşturduğu düşünülmektedir; yani, simgeler muhtemelen bir …

Yazının devamı;

TĂRTĂRİA TABLETLERİ (VİNÇA – TURDAŞ KÜLTÜRÜ 1)


TĂRTĂRİA KİL MUSKA

Tărtăria tabletleri Tărtăria tabletleri, Romanya’nın Alba ilindeki Săliştea ilçesine bağlı Tărtăria köyündeki (Alba Iulia kentinden (Osmanlıca adıyla Erdel Belgradı’ndan) yaklaşık 30 km uzaklıkta) bir Neolitik yerleşkede 1961 yılında arkeolog Nicolae Vlassa tarafından keşfedilen üç adet tablettir. M.Ö. 5300 yıllarına tarihlendirilen tabletlerde Vinça simgeleri (Romence yazılışı Vinča) denilen simgeler kazılı olup …

Yazının devamı;

Türk Milleti’nin antik “Kurt Tamgası”nın Türkiye’deki yaşam savaşı.

KAHRAMANMARAŞ KURTULUŞ ANITI üzerinde 28 kasım 1919 tarihi var KURT HEYKELLERİNİN TÜRKİYE’DEKİ SEYRİ Buradaki resim  Kurt Heykelleri’nin Türkiye’deki akibetini göstermektedir. TÜRKİYE!DE KURT İSİMLİ BİRÇOK “İNSAN” VE KURT İSMİ TAŞIYAN BİRÇOK “YERLEŞİM YERİ” VARDIR Atatürk dönemi Türkiye Cumhuriyeti “kuruluş kağıt paraları”; Atatürk’ün ölümünden sonra “tedavülden kaldırılmış bir daha konmamıştır”. BU ÖRNEKLER …

Yazının devamı;

HAYRET!!!…ELİMİZDEKİ TARİHİ YOK EDİYORUZ VE ÜLKEMİZDEN GİDENLERİ İSTİYORUZ….

TARİHİN KATLİ MİLLETİN KATLİDİR Türkiyedeki coğrafyada bulunan tarihi eserler korunmuyor korunamıyor. BU COĞRAFYA BİNLERCE YILDIR YAĞMALANIYOR VE TEKRAR OLUŞUYOR. AYVALIKTA BULUNAN KURT TAŞ KABARTMASI DAHA ÖNCEKİ YAPTIĞIMIZ TANITIM SAYFASI;   AYVALIK’TA TÜRK TARİHİNİN ANTİK İZLERİ BULUNDU . AYVALIKTAKİ KURT HEYKELİNİN TAHRİP EDİLMİŞ HALİ YAPTIĞIMIZ BU GÜZEL TANITIMDAN SONRAKİ GELEN HABERLER ÇOK …

Yazının devamı;

ARAPÇA BİLMEYEN MISIR HÜKÜMDARI TÜRK; Kansu Gavri hiçbir Emirin, ne kadar güçlü olursa olsun, kuklası olmamıştır,okuyabilmek için Arap Edebiyatının klasiklerini tarihte ilk kez Türkçe’ye çevirmiştir.(1501-1516)


kansu gavri

ARAPÇA BİLMEYEN MISIR HÜKÜMDARI TÜRK; Kansu Gavri hiçbir Emirin, ne kadar güçlü olursa olsun, kuklası olmamıştır,okuyabilmek için Arap Edebiyatının klasiklerini tarihte ilk kez Türkçe’ye çevirmiştir.(1501-1516) . MAMLUK  DAWLA AL TURKİYYA ; MEMLÜK TÜRKİYE  DEVLETİ . Kendinden önce Memluk Sultanı olan Al-Adil Sayf ad-Din Tüman bay I saklanıp kaybolmasi ile Çerkes …

Yazının devamı;

TÜRKMENİSTAN-GONUR DEPE’DE TÜRK TARİHİNİN ÖNEMLİ İZLERİ; Oğuz Han’ın mührü

OĞUZHAN’IN MÜHRÜ OLDUĞU SANILAN ; BASINDA GÖSTERİLEN MÜHÜR TÜRKMENİSTAN-İNDUS  GONUR-DEPE KAZILARINDAKİ BULUNTULAR  “ANTİK TÜRK TARİHİ”NE IŞIK TUTUYOR Gonur-depe deki kazılarda çıkarılan bu mühürler Türklerdeki Şaman  davullarındaki Tamga’ları taşıyor. TÜRK DÜNYASI DAVULLARI; TÜRK DÜNYASINDA BOY GENLERİ TAMGALAR-Taşınan Bilim-Kültür Genleri-Antik Boy’lar Tamgaları KARTAL TAMGALI MÜHÜR; KARTAL ve KANATLARI-GÖKLERDEKİ HAKİMİYET- GÜÇ GÖSTERGESİ OLARAK …

Yazının devamı;

Kurt Sosyal Hayatı ve TÜRKLER’DE “KURT TAMGASI”


TÜRKOCAKLARI-1912

TÜRKLER BOZKURT’U NEDEN SEMBOL OLARAK SEÇTİ? Türkler? Neden başka bir hayvan değil de, “Gök yeleli Bozkurt’u” sembol edindi? Bozkurt’un özelliklerini temel olarak şu şekilde sıralamak mümkündür: 1- Bozkurtlar atasına bağlıdır; Bozkurt sürüsünden ayrılan bir erkek bozkurt, karşılaştığı bir kara kurt sürüsüne girer ve girdiği sürünün liderliğini alır. 2- Bozkurt özgürlüğüne …

Yazının devamı;

SİCHUAN’DA ANTİK KÜLTÜR

SİCHUAN İNANÇLARINA GÖRE OLUŞTURDUKLARI BAYRAK VE KÜLTÜRÜNDEKİ RENKLER ; bu Bayrak’taki renkler Türk toplumlarındaki Bayrak’larında kullandıkları renklerin bir benzeri. EVLERDEKİ SVASTİKA VE GÜNEŞ-AY TAMGALARI BURADAKİ EVLERDEKİ BOYA İLE RENKLENDİRİLMİŞ ANTİK KÜLTÜR GELENEKLERİ HEM İNANÇLARINI HEM TOPLUMSAL TARİHLERİNİ ANLATMAKTADIR SİCHUAN KILIÇ KININDAKİ TAMGA DENİZLİ MEZAR BAŞLIĞINDAKİ TAMGA BURADAKİ TAMGALAR ASYA KÜLTÜRÜ …

Yazının devamı;

Tun-huang Bin Buddha Mağaraları “Mo-kao Mağaraları” Türkler


magra

V. yüzyılda Çin Kansu bölgesinde kurulmuş olan Kuzey Liang Hun Devleti tarafından yapılmış olan, bugün Çin Halk Cumhuriyeti’nin Tun-huang şehrinde bulunan ve dünyaca ünlü Tun-huang Bin Buddha Mağaraları olarak anılan “Mo-kao Mağaraları” (40.53 K-94.25 D), Hunların Budhizm adına yaptıkları eserlerin en eskilerinden biridir. Tun-huang Bin Buddha mağaraları Türk, hatta dünya …

Yazının devamı;

Hakkında antikor