Türkiye Cumhuriyetinde Bozkurt ve Karakurt’un tarihi..1958..1961

Ev / Genel / Türkiye Cumhuriyetinde Bozkurt ve Karakurt’un tarihi..1958..1961

Türkiye Cumhuriyetinde Bozkurt ve Karakurt’un tarihi..1958..1961

.
.
Adını; Türk Ocaklarından, bilimsel çalışmalarını; Osmanlı-Alman ortak bilimsel çalışmalarından başlatan bir tarih…1912
.
Kurt tamgalı çalışmalar;  Osmanlıda Türklük ve Milliyet inancıyla yeni bir güç oluşturup “Türkiye cumhuriyeti’nin oluşumu”nu simgeliyen kurt’un tarihi.
Almanya’nın ortaklığıyla “demiryollarında başlıyan makina sanayisi”; demiryolu raylarından… tamamı yerli tren ve otomobil üretebilen bir Türk Milli Devlet gücünün oluşumu sağlanmıştır.
.


Karakurt-Bozkurt trenleri ve Devrim otomobili tamamen yerli üretilen teknoloji ve sanayi makine ürünleridir.
“Bütün mühendisleri, işçileri ve üretim tesisleri tamamen Türktür”.
.
“Dünyanın ileri teknolojilerinin yanında daha emekliyen bir teknoloji olsalar’da”…devamında çok daha verimli makinelerin üretilebileceğinin en önemli çalışmalarıdır.
.
Trenlerden Karakurt’un çalışmaları 1958 de “Sivas demiryolu fabrikalarınnda”başlamış, Bozkurt’un yapımı 1959 da Eskişehir demiryolu fabrikalarında” başlamış, Devrim otosunun yapımı “Eskişehir demiryolu fabrikalarında” ihtilal sonrası devrim ismi ile 1961 de başlamıştır.
Her üç üretim 1961 de bitirilmiştir.
.
Her üç araçta çalışır durumdadır.
.
Üretim yılları itibarı ile çok düşündürücü bir özelliğe sahiptirler, çünkü bütün bu “Milli makine çalışmaları” zamanında Türkiyede askeri ihtilal yapılmış, Türkiye Cumhuriyetinde yönetim darbe ile değiştirilmiştir.
.
Üretilen trenler 25 yıl çalıştırılmak için üretilmiş, fakat onbeş yıl çalıştırıldıktan sonra durdurulmuştur.
Üretilen otoların akibeti ise çok daha düşündürücüdür….çünkü..
Otomobil “Bayram kutlamaları” için günün Cumhur Başkanı Cemal Gürsel tarafından deneme çalışmalarında yakıtı biterek durmuş…ve kutlama sırasında çok önemli tenkitlerin oluşmasına sebep oluşmuştur..
Daha önemlisi; bu çalışmaların övülerek desteklenmesi yerine “günün basın teşkilatınca ihanet yazıları ile tenkitler oluşturulmuş ve halkın gözünden düşürme çalışmaları yapılmış…başarılıda olunmuştur”..halkın ümitleri kırılmıştır.
Devamında aracın motorunda geliştirme çalışmaları yapılmış, fakat halka sunulamamış ve üretim durdurulmuştur.
.
.
TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE TARİHTEN ÖNEMLİ BİR SAYFA:

“16 Haziran 1961 günü Devlet Demiryolları Fabrikaları ve Cer Dairelerinin yönetici ve mühendislerinden 20 kadarı Ankara’ da bir toplantıya çağrıldılar.

Toplantıya başkanlık eden Genel Müdür Yardımcısı Emin BOZOĞLU, Ulaştırma Bakanlığından alınan bir yazıyı okudu. Yazıda “ Ordunun cadde binek ihtiyacını karşılayacak bir otomobil tipinin geliştirilmesi “ görevinin TCDD İşletmesine verildiği ve bu amaçla 1.400.000.-TL ödenek ayrıldığı belirtiliyordu.

Verilen termin 29 Ekim 1961, yani tanınan süre 4.5 aydı.
Bu süre içinde bu çapta bir geliştirme çalışması yapılabilir miydi ?
Bırakınız geliştirmeyi, hiçten yola çıkarak, çalışabilecek bir otomobil yapılabilir, böyle bir mucize gerçekleştirilebilir miydi?
Toplantıda söz alanların çoğu böyle bir projede seve seve çalışmaya hazır olduklarını, fakat böylesine kısa bir sürede sonuç alınabileceğini sanmadıklarını dile getirmeye çalışmış, bir kısmı da “ hayır “ demişlerdi.

Tüm ülkede ise üniversitesinden, basınına, bir avuç sanayicisinden, politikacısına, sesini duyurabilen herkes Türkiye’de ne otomobil, ne de motor yapılabileceğine inanıyor, özel sohbetlerde, röportajlarda, hatta film gösterili konferanslarda bu görüş vurgulanıyordu.

Fakat bu inanılmaz şey gerçekleşiyor ve 29 Ekim 1961 sabahı Türkiye’ de yapılan bir otomobil, kaportası pürüzsüz olmasa da, kendi tekerlekleri üzerinde ve yine Türkiye’ de yapılan kendi motorunun gücüyle Büyük Millet Meclisi binasının önüne götürülerek Cumhurbaşkanı Cemal GÜRSEL Paşa’ ya sunulabiliyor, bir ikincisi Paşa’ yı Anıtkabir’ e götürüyor, sonra da Hipodrom’ daki  geçit resmine katılıyordu.”
.
.
BURADA GÖRÜLEN EN ÖNEMLİ KUSUR; İMLAT İÇİN VERİLEN SÜRE VE İLK DEFA YAPILAN BİR ÜRETİMİN ACİL-ACELE YAPILMASIDIR.
.
Dünyanın hiçbir teknik çalışmaları kusursuz üretimler yaparak başlamaz…muhakkak bir kısım çalışmalarla geliştirilir…hatta teknoloji çalışmaları sürekli araştıma-geliştirme çalışmaları gerktiren çalışmalardır.
.
Büyük teknoloji ülkelerinde, devletler “sürekli bilimsel çalışmaları her şekilde desteklerler”, “sürekli desteklenmiyen bilim kör kalır, ileri gidemez”.
.
Hatta dünyanın “en büyük bilimsel çalışmaları askeri çalışmalardır”, “büyük dünya devletleri teknoloji sanayicilerinin çalışmalarında en büyük destekçidir”.
.
Halkın dilinde KURTALAN EKSPRES; Barış Manço’nun 1972 yılında kurduğu ve vefatına kadar birlikte çalıştığı grubudur. Grup ismini; Haydarpaşa – Kurtalan hattında çalışan Kurtalan Ekspresi’nden almıştır.
Kurtalan; Türkiye’nin Güney Doğu Anadolu bölgesinde kalan Siirt ilinin bir ilçesidir.
.


.
.


Hakkında admin

İlginize teşekkürler


kepekler-ilicasi-camurda-ve-70-derece-isida-yasiyan-baliklari

Bilinmeyen tarihin sıcak iklimi ILICA da hayat.

  Balıkesir, Susurluk, Ilıca boğazı  ılıcası antik dönemden itibaren insanlığın kullandığı bir sıcak çamur banyosudur, …


belkiz-kizikos-lidya-kurt-donuna-burunmus-tamgali-altin-para

Mysia Kyzikos-Erdek Belkıs yönetim şehrinde paralarda tarih ve tamgalar

Kyzikos, günümüz Marmara Bölgesi’nde Balıkesir İli sınırları içinde, Marmara Denizi kıyısında, çok eski adı Arteka …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


 


*


Hakkında antikor