Mısır’da 1938’den sonra siyasi nitelik kazanmaya başladı.
1940’ların sonunda Mısır’daki monarşi ve iktidardaki Vafd Partisi’ne karşı tehdit oluşturuyordu. 1952’deki Hür Subaylar Darbesi’nden sonra tüm partiler ile beraber kapatıldı (Ocak 1954). Bu sefer yeraltına çekilen Müslüman Kardeşler, öğrenciler arasında huzursuzluk çıkardığı gerekçesiyle tekrar kapatıldı.
1954’te Cemal Abdünnasır’a yönelik suikast girişiminden sonra, altı lideri vatana ihanet suçundan idam edildi ve hareket şiddet yoluyla bastırıldı.
El-Ezher Üniversitesi, özel camiler, hayır kuruluşları ve vakıfların devlet tarafından kontrol altına alınmasıyla Müslüman Kardeşler çözülmeye başladı.
1980’lerden itibaren tekrar canlanma dönemine giren Müslüman Kardeşler Örgütü’nün şiddet yanlısı uzantıları Muhammed Hüsnü Mübarek yönetimince sert önlemlerle bastırıldıysa da, sivil kurumları giderek daha etkin olmaya başladı.
1982 Zamanla Orta Doğu’nun diğer ülkelerinde değişik adlarla etkinliğini gösterdi. Müslüman Kardeşler’in Suriye’nin Hama kentinde Şubat 1982’de giriştiği ayaklanmanın Hafız Esad yönetimince bastırılması sırasında binlerce kişi öldürüldü.
2005 En son siyasi olarak yasaklanmış olmasına rağmen bağımsız adaylarla katıldığı 2005 parlamento seçimlerinde 88 sandalye kazandı.
Günümüzde aynı adla Ürdün’de yasal durumdadır. Onun dışında Cezayir’de ve bazı ülkelerdeki farklı isimlerdeki kolları iktidara kadar yükselmişlerdir.
2010 yılında Tunus, 2011 yılında da Mısır ve Ürdün’de düzenlenen protesto gösterilerinde önemli rol oynamıştır.
Müslüman Kardeşler, Suriye’de 1930’lu yıllarda kuruldu (www.lexicorient.com’a göre) ya da Fransa’dan bağımsızlığını kazanmadan bir sene önce 1945 yılında kurulmuştur (Gazeteci Robin Wright’e göre).
Suriye’nin bağımsızlığının ilk on yılında yasal muhalefetin bir parçası idi.
1961 parlamenter seçimlerinde 10 sandalye kazandı bu da oyların yaklaşık %5.8’ine tekabül ediyordu. Ancak 1963 darbesinden sonra Baas Partisi iktidara geldi ve Müslüman Kardeşler’in partisini yasakladı.
Bu olay sekülarist, Pan-Arap Baas Partisi ile Sünni cenahın arasındaki çatışmalarda büyük rol oynadı.
Bu çatışma 1982 yılında asker tarafından Hama Katliamı’nın gerçekleşmesi ile daha da alevlendi.
Suriye Müslüman Kardeşleri’ne üyelik, 1980 yılında yayınlanan kanun ile cezaya tabi tutuldu (2011 yılında iptal edildi). Ancak Filistinli grup Hamas ile bağlantılı Müslüman Kardeşler liderleri başkente yerleştirildi.
.
AMERİKA – MÜSLÜMAN KARDEŞLER İLİŞKİLERİ
The Washington Post gazetesi, Esad rejimine karşı olan Müslüman Kardeşler, Suriye Sivil Savaşı esnasında kendini yeniden canlandırdığı ve sistemini tekrar kurmaya çalıştığı söyledi.
Suriye cumhurbaşkanı Beşşar Esad Mısır’da Müslüman Kardeşler’in düşüşünü memnuniyet ile karşıladı ve şöyle dedi;
“Araplar, dini kendi siyasi politikalarına alet eden Müslüman Kardeşler’in Mısır’da düşüşünden sonra tekrar kendi özüne geri dönmüştür. Müslüman Kardeşler ve onun gibi olanlar dini bir maske olarak kullanıp avantaj elde etmek istemişlerdir. Onlar, eğer onları desteklemiyorsanız Allah’ın sizinle olmayacağını iddia ediyorlardı.”
.
.